GELİŞTİRİCİLERİN DİKKATİNE İstek ve Öneri Listem !

Users who are viewing this thread

An itibari ile oyunda 37 saatimi geçirmiş bulunmaktayım. Oyun Erken erişimde olduğundan beklentimi minumuma çekip yanıma kağıt kalem alarak oynamaya başladım. Bu sayede gördüğüm eksiklikleri ve aceba bu olsa nasıl olur önerilerimi başladım yazmaya. Bu yazıyı yazmadan önce ise yerli ve yabancı forumlarda uzunca bir vakit geçirdim. Artık fikirlerimi yazıya geçirmenin sırası gelmişti.

** HER ŞEYDEN ÖNCE OYUNUN OPTİMİZASYONU BERBAT. 1060 6GB VE İ5 7400 İŞLEMCİ İLE BU YORUMU YAPIYORUM. İLK ÖNCELİĞİNİZ BU OLMALI. RAİNBOW SİX SİEGE GİBİ KÜÇÜK ÇAPLI BİR OYUN BİLE 60 GB HİÇ OLMAZSA DAYAYIN TEXTURE'I BİTSİN BU İŞKENCE OYUNUN BOYUTU İNANIN MÜHİM DEĞİL OYUN GÜZEL OLDUKTAN SONRA.

1-) ÜLKE GELİŞTİRMELERİ.
A-) ASERAİ
Bu imparatorluk tamamen arap aşiretlerinden esinlenilmiş. Ancak benzer bir coğrafyada olan Perslerden de esinlenilmesi gerektiği kanaatindeyim. Tıpkı Strugiada olduğu gibi bu imparatorlukta da arap kralına bağlanmış bir pers klanı ve beraberinde gelen ÖLÜMSÜZLER benzeri piyadeler hem oyuncularda bir hype yaratacak hem de gözlemlediğim kadarıyla aşırı güçsüz piyadelere sahip olduğundan çok az tercih edilecek aserai fraksiyonunu biraz daha dengeleyecektir.

Aseraiye zenci birlikler eklenebilir. Sonuçta Araplar siyahi kardeşlerimizle içiçe bir coğrafyada bulunuyorlar. Bu sayede global siyahi oyuncuların gönlü alınabilir. BKZ. Kingdom Come'a yapılan siyahi linçi :sad: [Oyunun Bohemia'da geçtiğinin farkındayım :smile: ]

B-) BATTANYA
Battanyalılar oyunun lore'unda gece baskınları ile öne çıkan bir millet. Hatta geliştiriciler gece baskını özelliğini koymak istiyoruz tadında bir açıklama da yapmıştı vakti zamanında ama sonradan çok güçlü olabileceğinden oyundan kaldırılmış bu mekanik. Bence çok yanlış bir karar verilmiş. Totalwar Warhammer II oyunundaki Skaven Fraksiyonu gibi bir pusu mekaniği eklenebilir. Ormanlık alanlarda ve gece vakitleri rakibin pusuya düşme şansı arttırılabilir bu bağlamda. Oyuncu veya yapayzeka herhangi bir yerde eğer battanyalı ise pusu vaziyetine geçebilmeli. Oyunun haritasında bir çok köprü ve dar geçit bulunmakta. Buralarda alınan pusu vaziyeti oynanışı çok çeşitlendirecektir. Örneğin Battanya üzerine yürüyen bir ordu geceleri hareket etmeyip gündüzleri yola devam ederek bu pusulardan sakınabilir. Ayrıca Köy/kale/şehir bakımından zayıf haldeki battanya genişlemek açısından çok bir etkisi olmasa da savunma yaparken kendisini çok daha rahat koruyabilir. Ayrıca rol yapma hususunda biz oyuncular çok keyifli bir mekaniğe sahip olmuş oluruz.

Ayrıca Battanya süvarileri dağ atlarına binmeli. Bu atların hızları oldukça yavaş,manevraları ortalamanın üstünde olmalı. Ancak engebelerden normal bir ata nazaran çok az etkilenmeli. Bu atlara örnek olarak
Basque Mountain Horse

Ayrıca bu süvariler Türkçede Romfalya olarak çevrilmiş olan gönderli palalara sahip olabilir. Bu sayede vahşilikleri ile fraksiyonu güzel bir şekilde yansıtabilirler.

Son olarak yine global oyuncuların gönlünü almak adına bu millete fian benzeri amazonlar eklenebilir. Bu özellik de oynanış ve mekaniksel olarak bir çeşitlik katmasa da giderek artan kadın oyuncu topluluğuna güzel bir göz kırpma olabilir. Şahsen ben tomris hatun RP'si yapmaktan oldukça keyif alıyordum. Kadın oyuncuların bir amazon olarak oynamak isteyeceğinden adım kadar eminim.

Edit- Oyunda battanyanın bulunduğu konum gerçekten eşsiz ve doğa ile bir bütünlük içerisinde olduğu hissini sonuna kadar vermekte. Şahsi kanaatimce battanya başkenti gölün ortasındaki bir adada bulunmalı. Diğer şehirler başkente doğru bakmalı. Örneğin başkent gölün ortasındaki adada bu adaya ulaşan 4 tane köprü var ve her köprü başka bir battanya şehrinin koruması ve gözetimi altında. Bu sayede zamanında imparatorluk bile hiçbir şekilde battanyayı fethedememiş gibi bir hikaye de ekledik mi değmeyin keyfimize.

C-) İmparatorluk
Gördüğüm kadarıyla global topluluk 3 imparatorluk fraksiyonunun da farklı asker ağaçlarına sahip olmasını istemekte. Bence imparatorluk oyundaki en dengeli ve güçlü asker sınıflarına sahip fraksiyon. Belki topluluğun gönlünü almak için örneğin kuzey imparatorluğunun lejyonerleri, güneyin katafraktları daha güçlü şekilde donatılmış olabilir .

D-) Strugia
Rus oyuncuların en büyük isyanı kendilerinden bir parça görmek istedikleri Strugia fraksiyonun aşırı derecede Viking benzeri olması. Hernekadar Druzinnik gibi slav milletlerinin imza askerleri bulunsa da bence gönüllerini almak adına benzer bir okçu birliği de yapılabilir. Ancak yayalarının kesinlikle viking benzeri olarak kalması gerektiği kanaatindeyim.

E-) Vlandiya
Bence gayet dengeli ve güçlü bir fraksiyon. Norman esintileri biraz daha arttırılabilir.

F-) Khuzait
Gelelim atalarımıza :smile: Bir önceki oyunda aşırı güçsüz olması nedeni ile kimse tarafından tercih edillmeyen Khuzaitler Darkhan ve Khans Guard birlikleri ile intikamını almaya gelmiş. Birlik çeşit ve güçleri bakımından gerçekten hayran kaldığımı belirtmek isterim. Ellerinize sağlık. Ancak lütfen birliklerin zırhlarını biraz cilalayın gerçekten kötü gözükmekte. Özellikle Lancer oyuncağa benziyor. (Miğfere laf yok miğfer gerçekten kaliteli.). Cilalamaktan ise zırh ve silahların kültürel gerçekçilik bozulmadan daha iyi tasarlanması. Örneğin Glavie (baltalı mızrak) bakımından biraz çindeki nimetler kullanılabilir. BKZ. Örnek Örnek 2
https://www.dragonsports.eu/521913-thickbox_default/qinglong-halberd.jpg

Game Play

A-) Savaş Dengelemeleri.
Çoğu insan ve ben de dahil olmak üzere bir krallığın kısa zamanda çok hızlı genişlemesi hatta oyun haritasını tamamen ele geçirmesi sorunun yaşamaktayız. Saatlerce oynamayı beklediğimiz senaryo modu sırf bu yüzden aşırı sıkıcı bir hal alabilmekte. Bu sorunu basit bir kod yardımı ile çözebileceğinizin ben de farkındayım. Ancak bu krizi bir fırsata da çevirebiliriz. Şöyle ki oyuna savaş skoru, agresif genişleme ve savaş yorgunluğu özellikleri getirilebilir. BKZ Europa Universalis 4

1-) Savaş Yorgunluğu
Uzun süre savaşta kalan krallıklar verdiği kayıplar, harcanan gıda düşen şehirler vb. gibi nedenlerle savaş yorgunluğu alabilir. Bu sayede savaş ne kadar iyi gidiyor gibi gözükürse gözüksün krallığın halkı, köylüler, aristokratlar, askerler ve hatta lordlar dahi savaş yorgunluğunun fazlalığı nedeniyle isyan edebilmeliler. Bu isyana katılan lordlar ile kralın ve destekçilerinin arası pek tabii ki bozulacaktır. Ancak olası bir isyan ve beraberinde gelen savaş ile ( Buyrun size iç savaş dinamiği) kral, barışa zorlanabilecektir. Hatta isyancıların galip geldiği senaryoda isyancılar darbe yaparak isyanın önderini tahta geçirebilir. Dolayısı ile krallık, savaş yorgunluğu arttığında olası bir isyandan kaçınmak için daha az toprağa razı olup erken barış yapabilecektir.

2-) Agresif Genişleme
Eğer bir krallık haddinden fazla köy,kale veya şehir alırsa diğer krallıklar güçlenen bu imparatorluğa karşı bir koalisyon savaşı başlatabilmeli.Örneğin Khuzaitler çok fazla toprak aldığı için müttefiki gibi görünen strugialılar da dahil olmak üzere aserai imparatorluk ve strugialıların oluşturduğu koalisyona karşı savaşa girmek durumunda kalabilir. Dolayısı ile bu sayede kartopuna bağlan krallıklar sonradan bir koalisyon savaşına girmemek adına daha az aç gözlü davranmak zorunda kalabilecektir. Bu sayede bir krallığın kartopuna bağlaması önlenecek ve genel olarak sınırların genişlemesi yavaşlayacağından 100. günde silinen Svadya İmparatorluğu vakasını 10 sene sonra da tekrar yaşamayacağız.

3-) Savaş Skoru
Bir kaleyi ele geçirip barış imzaladığımızda o kalenin direk kontrolünü elimize almamız bence 10 yıl geride kaldı artık. Savaşlarda bir puanlama grafiği olmalı ve bu puanlamaya göre barış imzalanmalı. İki imparator oturup puanın yettiği kadar köy, kale, şehir,para vb. alabilmeli. Örneğin ağır kayıplı bir savaş 15 puanken başkentin fethedilmesi 50 puan olabilir. Feth ettiği ve zengin bir şehir olan sargoth 30 puan karşılığında alınabilirken daha az değerli Vercheg 20 puan karşılığında alınabilmeli. Bu sayede diplomasi gerçekçi bir hal alacak ve savaş daha stratejik yapılmak zorunda kalınacaktır.

B-) Trait yani Kişisel Özellik Sistemi

Çoğu oyuncu esirleri infaz edip gaddarlık Traitini aldı bile. Hatta çoğu nasıl bu özelliği düzeltebilirim diye yana yana forumlarda geziniyor. Bence bu traitler kalıcı olmamalı ancak insanın adı çıktı mı 9'a inmez 8'e dolayısı ile traitlerin değişimi zor olmalı. Pek anlamamakla birlikte sanırım mevcut sistem de bu şekilde çalışıyor. Yoksa merhametli traiti alıp sonuna kadar zalimce devam etmemiz gerçekçiliği baltalayacaktır. Traitler ile ilgili bu özelliklerin Crusader Kings 2 de olduğu gibi önemli ve devamlı karşımıza çıkması gerekmekte Bu sayede zalimken merhametli bir lordla anlaşmamız zorlaşacak ve oyun rol yapmaya daha müsait bir hale gelecektir.

Pek tabii ki traitlere sahip olan tek kişi bizler değiliz. Başka lordlar, leydiler hatta krallar dahi bu traitlere sahip. Bu traitlerin oyuna etkisi bakımından örneğin genişlemeci traitine sahip bir battanya kralı devamlı savaş peşinde koşarken, defansif traitle doğu imparotoru ise savaşlardan kaçınarak ülkesinin şehirlerini geliştirmeye ve ekonomiyi güçlendirmeye odaklanmalı. Bu sayede diplomasi mekaniği daha da çeşitlenmiş olacaktır.

C-) Klan

Oyunda gerçekten heycan verici yeni bir dinamik var. Klanlar. Bu sayede kendimiz için değil çoluğumuz çocuğumuz rahat etsin diye de çalışıyoruz. Kızımızın çeyizini düzebilelim, oğlumuzun düğününü yapabilelim diye tasalanıyoruz. Bu sistemin gelişmesi adına bence oyunda yaşımız ilerledikçe ölme şansımızın artması gerekmekte. Örneğin 60 yaşdan sonra hastalıklar başlamalı. Bu hastalıklar negatif traitler olarak canımızı, koşma hızımızı, okçuluk yeteneğimizi vb. düşürmeli. Hatta belli bir yaşa gelindiğinde savaşlarda bayılmak yerine gerçekten perma death olabilmeli (bu özellik isteğe bağlı tutulabilir.) Bu sayede ne zaman mirasımızı evladımıza geçireceğimiz belli olamayağından oyuna bir heycan katacaktır. Kendi rızamızla da evladımıza geçme özelliği olmalı. Ey oğul ben yaşlandım orduların başına sen geç örneğinde olduğu gibi. Hatta bu örnekte hayırlı bi evlat olup babamıza ve anamıza doktorlar tutup vedalaşmamızı olduğunca geciktirebilelim. Bir savaştayken babanız vefat etti kumandanım gibi bir haber oyuncuyu gerçekten üzecektir. Buyrun sizlere başka bir rol yapma opsiyonu daha.

Peki diyelim 3 evladımız oldu ben en büyüğüne geçirdim saltanatımı veya mal varlığımı... Diğeri isyan bayrağını çekip peşimize düşmez mi. Yada çocuklar iyi geçinsin diye adaletli dağıttım diyelim. Bu sayede paranın çoğu bize aksada sargotu küçük kızımıza, Ocs Hall'ı ortancaya bırakabiliriz. Klanın lideri en büyük oğlumuz olsa da ortanca çocuğumuzu Ocs Hall lordu, kızımızı ise Sargoth leydisi yapabiliriz. Liderleri olan büyük oğul ise başkente otururken ona her daim destek olacak olan kardeşleri sayesinde sırtı yere gelmez. Yeni bir Ned Stark vakası daha yaşamayalım :smile: Yada diğer senaryoda veliyahtımızın yani bizim, ondan nefret eden ve her zaman karşısında yer alacak kardeşleri ile geçirdiği amansız mücadeleyi deneyimleyelim. Buyrun sizlere mükkemmel bir rol yapma opsiyonu daha.

Klanımızın gelenekleri olmalı. Örneğin Tellioğullarının çocukları çok güzel olur geleneğini açtık. Doğan çocuklarımız şempanzeye benzese dahi cazibe yeteneği yüksek olarak doğmalı. Yada diyelim ki Kodummu Oturtur geleneğini açtık çift el ve tek el yetenekleri bonuslu doğdu çocuk. Bu özelliğin 2 farklı artısı var. Birincisi rol yapma husunda gerçekten eğlenceli bir dinamik. Sülalemizin etkin birkaç özelliği olacak. En iyi savaşçılar Tellioğlu Klanından çıkar diye gezebileceğiz. İkincisi ve asıl önemli olanı ise sıfırdan yeni bir karakteri geliştirmek bir noktadan sonra oyuncuları sıkacaktır. Ama bu sayede kendi oynayış tarzımıza göre doğan çocuklarımız da hızla bizim seviyemize gelecektir.

Parlemento Sistemi

Oyunda krallıklar bir kale aldığında veya bir politika belirleyeceğinde oylama yapılıyor. Bu sistemi gördüğümde direk keşke masa başında otursak tartışsak parlemento olarak diye iç geçirdim. Ama sonra her köy-kale için tüm lordlar bi kaleye mi tıkışacak olmaz dedim. Bence her yıl kral bir ziyafet düzenlemeli ve lordlar buna katılarak ülkenin geleceği hakkında tartışmalılar. Kime savaş ilan etmeli, ekonomiyi nasıl düzeltiriz, ordumuzu güçlendirmemiz lazım, şehirlerin refahını arttırmamız lazım vb. gibi konular bu ziyafette konuşulmalı. İsterse oyuncu katılmadan elçi yollayarak da seçimlerini dile getirebilmeli. Bu sayede bu mekanik late game'de sıkıcı olmaktan da kurtulmuş olacaktır.

Kabine Sistemi

Monarşilerde dahi kralın her zaman güvendiği ve düşüncelerine önem verdiği bir kabinesi bulunmaktadır. Bannerlordda da kralın bir veziri, ekonomiden sorumlu bir lordu, savaşlarda güvenebileceği bir mareşali, diplomaside danışacağı bir lordu olmalı. Bu sistem sayesinde oyunculara yeni bir amaç vermiş olacağız. Khuzait krallığının yönetiminde yer almak bir çoğumuz için kendi krallığımızı kurmaktan daha keyifli bir hal alabilir. Warbandda Khuzait Mareşali olarak tüm haritayı Kralım Sancar Han için fethetmek rol yapmak adına çok keyifliydi. Bu keyifin üstüne Kralımızın seçimlerini manüpüle edebilmek müthiş keyifli olacaktır görüşündeyim. Gelelim asıl civcivli konuya sonuçta her vezir bir gün kral olma hayalleri kurar. Bannerlord'da karakterlerin öldüğünü biliyoruz. Dolayısı ile insanın aklına direk bunu sinsi bir şekilde nasıl yaparım sorusu geliyor. Zamanında yapıldığı gibi bir suikastçi tutarak, yada zehirleyerek düşmanlarımızı öldürmek çok keyifli bir mekanik olacaktır. Hatta kendi kafamda şöyle bir senaryo kurdum bile. Kralın veliahtlarını zehirlettik ve veziri olarak masum masum kralın öleceği günü bekliyoruz. O gün geldi kral öldü... Tüm lordları apar topar başkente topladık. Dedik ki kral öldü veliahtı yok seçim yapacağız. Seçim sonucunda biz kral seçildik. Buyrun sizlere mükemmel bir rol yapma şansı daha..

Basit İyileştirme Önerileri

- Arenada karakterlerin canlarını alt tuşu ile görebilmek.

- Ordumuzla hücum edeceğimiz yönü seçebilmek. ( atlılara okçuların üzerine hucum etmesini emretmek)

- Gıda konusunda katı ve sıvı ayrımı olmalı sadece bira veya sadece tahıl ile erzak karşılanılmamalı

-Minör Factionlara katılma veya etkimiz altına alma olmalı. Örneğin Alevin Közlerine pis işlerimizi yaptırabilmeli yada onların bir müridi olabilmeliyiz.

-Senaryo Geliştirilmeli

- Çok oyunculu moda özel savaş getirilmeli. ( single playerdaki özel savaşda karşı ordunun generali gerçek bir oyuncu olmalı)

- Şehirleri haydutlardan koruyan (dolayısı ile ticareti güçlendiren) şehir devriyeleri eklenmeli

- Bir Npc ile konuşmak için şehre girilmeden konuşma seçeneği olmalı. Bu sayede yükleme sürelerini azaltabilirsiniz.

- Karşı ordunun kumandanı ölünce yönettiği birliğin morali düşmeli

-Oyuna yeni senaryo modları eklenmeli örneğin Khuzaitlerin moğol istilası yaptığı bir modda khuzaitlerin karşısında durmaya çalışan imparatorluk gibi.

-Turnuva ödülleri o şehrin kültürüne uygun olmalı. Aseraide deve, İmparatorlukda Tataryayı gibi...

- İklim bonusları gelmeli. Kışın Strugia + moral alırken Yazın - moral alması, vlandiyada durumun tam tersi olması gibi.

- Eşyaları otomatik alma ve satma özelliği gelmeli. (warbandın modlarında sıkça olan bir özellik.)

-Birimler kaçarken savaşarak kaçmalı, örneğin kaçan askere bir süvari yaklaştığı zaman mızrağıyla kendini savunmaya çalışmalı dümdüz kaçmamalı.

-Üs kurabilelim. Haydut kampı gibi kamp kurma özelliği gelmeli. Haydut RP'si yapanlar için çok önemli bir yenilik. Bu üs gizli olmalı ve geliştirilebilmeli. Duruma göre üssümüze saldırı düzenlenebilmeli.

-Arenada başkalarına da bahis oynanılabilmeli. Arena oranları ün ve güce göre düzenlenmeli.

- Krallıkların güçlerini görebilmek için bir krallığa girmek zorunlu olmamalı.

-Minor Factionların bazı şehirlerde özel mekanları olmalı. (mafya yazhanesi, tapınak, gizli toplantı yerleri gibi.)

-
 
Last edited:
Eline sağlık çok detaylı yazmışsın. Oyunun genel sorunları çözüldükten sonra senin de yazdıklarına yönelirler umarım.
 
Bence oyuna siyahiler de eklensin, translar da, obezler de, zoophililer de eklensin necrophililer de eklensin gönülleri alınsın. Mavi tenli insanlar eklensin gönülleri alınsın aman ayıp olmasın.
 
An itibari ile oyunda 37 saatimi geçirmiş bulunmaktayım. Oyun Erken erişimde olduğundan beklentimi minumuma çekip yanıma kağıt kalem alarak oynamaya başladım. Bu sayede gördüğüm eksiklikleri ve aceba bu olsa nasıl olur önerilerimi başladım yazmaya. Bu yazıyı yazmadan önce ise yerli ve yabancı forumlarda uzunca bir vakit geçirdim. Artık fikirlerimi yazıya geçirmenin sırası gelmişti.

** HER ŞEYDEN ÖNCE OYUNUN OPTİMİZASYONU BERBAT. 1060 6GB VE İ5 7400 İŞLEMCİ İLE BU YORUMU YAPIYORUM. İLK ÖNCELİĞİNİZ BU OLMALI. RAİNBOW SİX SİEGE GİBİ KÜÇÜK ÇAPLI BİR OYUN BİLE 60 GB HİÇ OLMAZSA DAYAYIN TEXTURE'I BİTSİN BU İŞKENCE OYUNUN BOYUTU İNANIN MÜHİM DEĞİL OYUN GÜZEL OLDUKTAN SONRA.

1-) ÜLKE GELİŞTİRMELERİ.
A-) ASERAİ
Bu imparatorluk tamamen arap aşiretlerinden esinlenilmiş. Ancak benzer bir coğrafyada olan Perslerden de esinlenilmesi gerektiği kanaatindeyim. Tıpkı Strugiada olduğu gibi bu imparatorlukta da arap kralına bağlanmış bir pers klanı ve beraberinde gelen ÖLÜMSÜZLER benzeri piyadeler hem oyuncularda bir hype yaratacak hem de gözlemlediğim kadarıyla aşırı güçsüz piyadelere sahip olduğundan çok az tercih edilecek aserai fraksiyonunu biraz daha dengeleyecektir.

Aseraiye zenci birlikler eklenebilir. Sonuçta Araplar siyahi kardeşlerimizle içiçe bir coğrafyada bulunuyorlar. Bu sayede global siyahi oyuncuların gönlü alınabilir. BKZ. Kingdom Come'a yapılan siyahi linçi :sad: [Oyunun Bohemia'da geçtiğinin farkındayım :smile: ]

B-) BATTANYA
Battanyalılar oyunun lore'unda gece baskınları ile öne çıkan bir millet. Hatta geliştiriciler gece baskını özelliğini koymak istiyoruz tadında bir açıklama da yapmıştı vakti zamanında ama sonradan çok güçlü olabileceğinden oyundan kaldırılmış bu mekanik. Bence çok yanlış bir karar verilmiş. Totalwar Warhammer II oyunundaki Skaven Fraksiyonu gibi bir pusu mekaniği eklenebilir. Ormanlık alanlarda ve gece vakitleri rakibin pusuya düşme şansı arttırılabilir bu bağlamda. Oyuncu veya yapayzeka herhangi bir yerde eğer battanyalı ise pusu vaziyetine geçebilmeli. Oyunun haritasında bir çok köprü ve dar geçit bulunmakta. Buralarda alınan pusu vaziyeti oynanışı çok çeşitlendirecektir. Örneğin Battanya üzerine yürüyen bir ordu geceleri hareket etmeyip gündüzleri yola devam ederek bu pusulardan sakınabilir. Ayrıca Köy/kale/şehir bakımından zayıf haldeki battanya genişlemek açısından çok bir etkisi olmasa da savunma yaparken kendisini çok daha rahat koruyabilir. Ayrıca rol yapma hususunda biz oyuncular çok keyifli bir mekaniğe sahip olmuş oluruz.

Ayrıca Battanya süvarileri dağ atlarına binmeli. Bu atların hızları oldukça yavaş,manevraları ortalamanın üstünde olmalı. Ancak engebelerden normal bir ata nazaran çok az etkilenmeli. Bu atlara örnek olarak
Basque Mountain Horse

Ayrıca bu süvariler Türkçede Romfalya olarak çevrilmiş olan gönderli palalara sahip olabilir. Bu sayede vahşilikleri ile fraksiyonu güzel bir şekilde yansıtabilirler.

Son olarak yine global oyuncuların gönlünü almak adına bu millete fian benzeri amazonlar eklenebilir. Bu özellik de oynanış ve mekaniksel olarak bir çeşitlik katmasa da giderek artan kadın oyuncu topluluğuna güzel bir göz kırpma olabilir. Şahsen ben tomris hatun RP'si yapmaktan oldukça keyif alıyordum. Kadın oyuncuların bir amazon olarak oynamak isteyeceğinden adım kadar eminim.

Edit- Oyunda battanyanın bulunduğu konum gerçekten eşsiz ve doğa ile bir bütünlük içerisinde olduğu hissini sonuna kadar vermekte. Şahsi kanaatimce battanya başkenti gölün ortasındaki bir adada bulunmalı. Diğer şehirler başkente doğru bakmalı. Örneğin başkent gölün ortasındaki adada bu adaya ulaşan 4 tane köprü var ve her köprü başka bir battanya şehrinin koruması ve gözetimi altında. Bu sayede zamanında imparatorluk bile hiçbir şekilde battanyayı fethedememiş gibi bir hikaye de ekledik mi değmeyin keyfimize.

C-) İmparatorluk
Gördüğüm kadarıyla global topluluk 3 imparatorluk fraksiyonunun da farklı asker ağaçlarına sahip olmasını istemekte. Bence imparatorluk oyundaki en dengeli ve güçlü asker sınıflarına sahip fraksiyon. Belki topluluğun gönlünü almak için örneğin kuzey imparatorluğunun lejyonerleri, güneyin katafraktları daha güçlü şekilde donatılmış olabilir .

D-) Strugia
Rus oyuncuların en büyük isyanı kendilerinden bir parça görmek istedikleri Strugia fraksiyonun aşırı derecede Viking benzeri olması. Hernekadar Druzinnik gibi slav milletlerinin imza askerleri bulunsa da bence gönüllerini almak adına benzer bir okçu birliği de yapılabilir. Ancak yayalarının kesinlikle viking benzeri olarak kalması gerektiği kanaatindeyim.

E-) Vlandiya
Bence gayet dengeli ve güçlü bir fraksiyon. Norman esintileri biraz daha arttırılabilir.

F-) Khuzait
Gelelim atalarımıza :smile: Bir önceki oyunda aşırı güçsüz olması nedeni ile kimse tarafından tercih edillmeyen Khuzaitler Darkhan ve Khans Guard birlikleri ile intikamını almaya gelmiş. Birlik çeşit ve güçleri bakımından gerçekten hayran kaldığımı belirtmek isterim. Ellerinize sağlık. Ancak lütfen birliklerin zırhlarını biraz cilalayın gerçekten kötü gözükmekte. Özellikle Lancer oyuncağa benziyor. (Miğfere laf yok miğfer gerçekten kaliteli.). Cilalamaktan ise zırh ve silahların kültürel gerçekçilik bozulmadan daha iyi tasarlanması. Örneğin Glavie (baltalı mızrak) bakımından biraz çindeki nimetler kullanılabilir. BKZ. Örnek Örnek 2
https://www.dragonsports.eu/521913-thickbox_default/qinglong-halberd.jpg

Game Play

A-) Savaş Dengelemeleri.
Çoğu insan ve ben de dahil olmak üzere bir krallığın kısa zamanda çok hızlı genişlemesi hatta oyun haritasını tamamen ele geçirmesi sorunun yaşamaktayız. Saatlerce oynamayı beklediğimiz senaryo modu sırf bu yüzden aşırı sıkıcı bir hal alabilmekte. Bu sorunu basit bir kod yardımı ile çözebileceğinizin ben de farkındayım. Ancak bu krizi bir fırsata da çevirebiliriz. Şöyle ki oyuna savaş skoru, agresif genişleme ve savaş yorgunluğu özellikleri getirilebilir. BKZ Europa Universalis 4

1-) Savaş Yorgunluğu
Uzun süre savaşta kalan krallıklar verdiği kayıplar, harcanan gıda düşen şehirler vb. gibi nedenlerle savaş yorgunluğu alabilir. Bu sayede savaş ne kadar iyi gidiyor gibi gözükürse gözüksün krallığın halkı, köylüler, aristokratlar, askerler ve hatta lordlar dahi savaş yorgunluğunun fazlalığı nedeniyle isyan edebilmeliler. Bu isyana katılan lordlar ile kralın ve destekçilerinin arası pek tabii ki bozulacaktır. Ancak olası bir isyan ve beraberinde gelen savaş ile ( Buyrun size iç savaş dinamiği) kral, barışa zorlanabilecektir. Hatta isyancıların galip geldiği senaryoda isyancılar darbe yaparak isyanın önderini tahta geçirebilir. Dolayısı ile krallık, savaş yorgunluğu arttığında olası bir isyandan kaçınmak için daha az toprağa razı olup erken barış yapabilecektir.

2-) Agresif Genişleme
Eğer bir krallık haddinden fazla köy,kale veya şehir alırsa diğer krallıklar güçlenen bu imparatorluğa karşı bir koalisyon savaşı başlatabilmeli.Örneğin Khuzaitler çok fazla toprak aldığı için müttefiki gibi görünen strugialılar da dahil olmak üzere aserai imparatorluk ve strugialıların oluşturduğu koalisyona karşı savaşa girmek durumunda kalabilir. Dolayısı ile bu sayede kartopuna bağlan krallıklar sonradan bir koalisyon savaşına girmemek adına daha az aç gözlü davranmak zorunda kalabilecektir. Bu sayede bir krallığın kartopuna bağlaması önlenecek ve genel olarak sınırların genişlemesi yavaşlayacağından 100. günde silinen Svadya İmparatorluğu vakasını 10 sene sonra da tekrar yaşamayacağız.

3-) Savaş Skoru
Bir kaleyi ele geçirip barış imzaladığımızda o kalenin direk kontrolünü elimize almamız bence 10 yıl geride kaldı artık. Savaşlarda bir puanlama grafiği olmalı ve bu puanlamaya göre barış imzalanmalı. İki imparator oturup puanın yettiği kadar köy, kale, şehir,para vb. alabilmeli. Örneğin ağır kayıplı bir savaş 15 puanken başkentin fethedilmesi 50 puan olabilir. Feth ettiği ve zengin bir şehir olan sargoth 30 puan karşılığında alınabilirken daha az değerli Vercheg 20 puan karşılığında alınabilmeli. Bu sayede diplomasi gerçekçi bir hal alacak ve savaş daha stratejik yapılmak zorunda kalınacaktır.

B-) Trait yani Kişisel Özellik Sistemi

Çoğu oyuncu esirleri infaz edip gaddarlık Traitini aldı bile. Hatta çoğu nasıl bu özelliği düzeltebilirim diye yana yana forumlarda geziniyor. Bence bu traitler kalıcı olmamalı ancak insanın adı çıktı mı 9'a inmez 8'e dolayısı ile traitlerin değişimi zor olmalı. Pek anlamamakla birlikte sanırım mevcut sistem de bu şekilde çalışıyor. Yoksa merhametli traiti alıp sonuna kadar zalimce devam etmemiz gerçekçiliği baltalayacaktır. Traitler ile ilgili bu özelliklerin Crusader Kings 2 de olduğu gibi önemli ve devamlı karşımıza çıkması gerekmekte Bu sayede zalimken merhametli bir lordla anlaşmamız zorlaşacak ve oyun rol yapmaya daha müsait bir hale gelecektir.

Pek tabii ki traitlere sahip olan tek kişi bizler değiliz. Başka lordlar, leydiler hatta krallar dahi bu traitlere sahip. Bu traitlerin oyuna etkisi bakımından örneğin genişlemeci traitine sahip bir battanya kralı devamlı savaş peşinde koşarken, defansif traitle doğu imparotoru ise savaşlardan kaçınarak ülkesinin şehirlerini geliştirmeye ve ekonomiyi güçlendirmeye odaklanmalı. Bu sayede diplomasi mekaniği daha da çeşitlenmiş olacaktır.

C-) Klan

Oyunda gerçekten heycan verici yeni bir dinamik var. Klanlar. Bu sayede kendimiz için değil çoluğumuz çocuğumuz rahat etsin diye de çalışıyoruz. Kızımızın çeyizini düzebilelim, oğlumuzun düğününü yapabilelim diye tasalanıyoruz. Bu sistemin gelişmesi adına bence oyunda yaşımız ilerledikçe ölme şansımızın artması gerekmekte. Örneğin 60 yaşdan sonra hastalıklar başlamalı. Bu hastalıklar negatif traitler olarak canımızı, koşma hızımızı, okçuluk yeteneğimizi vb. düşürmeli. Hatta belli bir yaşa gelindiğinde savaşlarda bayılmak yerine gerçekten perma death olabilmeli (bu özellik isteğe bağlı tutulabilir.) Bu sayede ne zaman mirasımızı evladımıza geçireceğimiz belli olamayağından oyuna bir heycan katacaktır. Kendi rızamızla da evladımıza geçme özelliği olmalı. Ey oğul ben yaşlandım orduların başına sen geç örneğinde olduğu gibi. Hatta bu örnekte hayırlı bi evlat olup babamıza ve anamıza doktorlar tutup vedalaşmamızı olduğunca geciktirebilelim. Bir savaştayken babanız vefat etti kumandanım gibi bir haber oyuncuyu gerçekten üzecektir. Buyrun sizlere başka bir rol yapma opsiyonu daha.

Peki diyelim 3 evladımız oldu ben en büyüğüne geçirdim saltanatımı veya mal varlığımı... Diğeri isyan bayrağını çekip peşimize düşmez mi. Yada çocuklar iyi geçinsin diye adaletli dağıttım diyelim. Bu sayede paranın çoğu bize aksada sargotu küçük kızımıza, Ocs Hall'ı ortancaya bırakabiliriz. Klanın lideri en büyük oğlumuz olsa da ortanca çocuğumuzu Ocs Hall lordu, kızımızı ise Sargoth leydisi yapabiliriz. Liderleri olan büyük oğul ise başkente otururken ona her daim destek olacak olan kardeşleri sayesinde sırtı yere gelmez. Yeni bir Ned Stark vakası daha yaşamayalım :smile: Yada diğer senaryoda veliyahtımızın yani bizim, ondan nefret eden ve her zaman karşısında yer alacak kardeşleri ile geçirdiği amansız mücadeleyi deneyimleyelim. Buyrun sizlere mükkemmel bir rol yapma opsiyonu daha.

Klanımızın gelenekleri olmalı. Örneğin Tellioğullarının çocukları çok güzel olur geleneğini açtık. Doğan çocuklarımız şempanzeye benzese dahi cazibe yeteneği yüksek olarak doğmalı. Yada diyelim ki Kodummu Oturtur geleneğini açtık çift el ve tek el yetenekleri bonuslu doğdu çocuk. Bu özelliğin 2 farklı artısı var. Birincisi rol yapma husunda gerçekten eğlenceli bir dinamik. Sülalemizin etkin birkaç özelliği olacak. En iyi savaşçılar Tellioğlu Klanından çıkar diye gezebileceğiz. İkincisi ve asıl önemli olanı ise sıfırdan yeni bir karakteri geliştirmek bir noktadan sonra oyuncuları sıkacaktır. Ama bu sayede kendi oynayış tarzımıza göre doğan çocuklarımız da hızla bizim seviyemize gelecektir.

Parlemento Sistemi

Oyunda krallıklar bir kale aldığında veya bir politika belirleyeceğinde oylama yapılıyor. Bu sistemi gördüğümde direk keşke masa başında otursak tartışsak parlemento olarak diye iç geçirdim. Ama sonra her köy-kale için tüm lordlar bi kaleye mi tıkışacak olmaz dedim. Bence her yıl kral bir ziyafet düzenlemeli ve lordlar buna katılarak ülkenin geleceği hakkında tartışmalılar. Kime savaş ilan etmeli, ekonomiyi nasıl düzeltiriz, ordumuzu güçlendirmemiz lazım, şehirlerin refahını arttırmamız lazım vb. gibi konular bu ziyafette konuşulmalı. İsterse oyuncu katılmadan elçi yollayarak da seçimlerini dile getirebilmeli. Bu sayede bu mekanik late game'de sıkıcı olmaktan da kurtulmuş olacaktır.

Kabine Sistemi

Monarşilerde dahi kralın her zaman güvendiği ve düşüncelerine önem verdiği bir kabinesi bulunmaktadır. Bannerlordda da kralın bir veziri, ekonomiden sorumlu bir lordu, savaşlarda güvenebileceği bir mareşali, diplomaside danışacağı bir lordu olmalı. Bu sistem sayesinde oyunculara yeni bir amaç vermiş olacağız. Khuzait krallığının yönetiminde yer almak bir çoğumuz için kendi krallığımızı kurmaktan daha keyifli bir hal alabilir. Warbandda Khuzait Mareşali olarak tüm haritayı Kralım Sancar Han için fethetmek rol yapmak adına çok keyifliydi. Bu keyifin üstüne Kralımızın seçimlerini manüpüle edebilmek müthiş keyifli olacaktır görüşündeyim. Gelelim asıl civcivli konuya sonuçta her vezir bir gün kral olma hayalleri kurar. Bannerlord'da karakterlerin öldüğünü biliyoruz. Dolayısı ile insanın aklına direk bunu sinsi bir şekilde nasıl yaparım sorusu geliyor. Zamanında yapıldığı gibi bir suikastçi tutarak, yada zehirleyerek düşmanlarımızı öldürmek çok keyifli bir mekanik olacaktır. Hatta kendi kafamda şöyle bir senaryo kurdum bile. Kralın veliahtlarını zehirlettik ve veziri olarak masum masum kralın öleceği günü bekliyoruz. O gün geldi kral öldü... Tüm lordları apar topar başkente topladık. Dedik ki kral öldü veliahtı yok seçim yapacağız. Seçim sonucunda biz kral seçildik. Buyrun sizlere mükemmel bir rol yapma şansı daha..

Basit İyileştirme Önerileri

- Arenada karakterlerin canlarını alt tuşu ile görebilmek.

- Ordumuzla hücum edeceğimiz yönü seçebilmek. ( atlılara okçuların üzerine hucum etmesini emretmek)

- Gıda konusunda katı ve sıvı ayrımı olmalı sadece bira veya sadece tahıl ile erzak karşılanılmamalı

-Minör Factionlara katılma veya etkimiz altına alma olmalı. Örneğin Alevin Közlerine pis işlerimizi yaptırabilmeli yada onların bir müridi olabilmeliyiz.

-Senaryo Geliştirilmeli

- Çok oyunculu moda özel savaş getirilmeli. ( single playerdaki özel savaşda karşı ordunun generali gerçek bir oyuncu olmalı)

- Şehirleri haydutlardan koruyan (dolayısı ile ticareti güçlendiren) şehir devriyeleri eklenmeli

- Bir Npc ile konuşmak için şehre girilmeden konuşma seçeneği olmalı. Bu sayede yükleme sürelerini azaltabilirsiniz.

- Karşı ordunun kumandanı ölünce yönettiği birliğin morali düşmeli

-Oyuna yeni senaryo modları eklenmeli örneğin Khuzaitlerin moğol istilası yaptığı bir modda khuzaitlerin karşısında durmaya çalışan imparatorluk gibi.

-Turnuva ödülleri o şehrin kültürüne uygun olmalı. Aseraide deve, İmparatorlukda Tataryayı gibi...

- İklim bonusları gelmeli. Kışın Strugia + moral alırken Yazın - moral alması, vlandiyada durumun tam tersi olması gibi.

- Eşyaları otomatik alma ve satma özelliği gelmeli. (warbandın modlarında sıkça olan bir özellik.)

-Birimler kaçarken savaşarak kaçmalı, örneğin kaçan askere bir süvari yaklaştığı zaman mızrağıyla kendini savunmaya çalışmalı dümdüz kaçmamalı.

-Üs kurabilelim. Haydut kampı gibi kamp kurma özelliği gelmeli. Haydut RP'si yapanlar için çok önemli bir yenilik. Bu üs gizli olmalı ve geliştirilebilmeli. Duruma göre üssümüze saldırı düzenlenebilmeli.

-Arenada başkalarına da bahis oynanılabilmeli. Arena oranları ün ve güce göre düzenlenmeli.

- Krallıkların güçlerini görebilmek için bir krallığa girmek zorunlu olmamalı.

-Minor Factionların bazı şehirlerde özel mekanları olmalı. (mafya yazhanesi, tapınak, gizli toplantı yerleri gibi.)

-
Bi de han işletme mekaniği olsa ya da eşraf olup çete yapsak da erken dönemde illuminati gibi bir örgüt kursak çok zevkli olmaz mıydı :smile:
 
An itibari ile oyunda 37 saatimi geçirmiş bulunmaktayım. Oyun Erken erişimde olduğundan beklentimi minumuma çekip yanıma kağıt kalem alarak oynamaya başladım. Bu sayede gördüğüm eksiklikleri ve aceba bu olsa nasıl olur önerilerimi başladım yazmaya. Bu yazıyı yazmadan önce ise yerli ve yabancı forumlarda uzunca bir vakit geçirdim. Artık fikirlerimi yazıya geçirmenin sırası gelmişti.

** HER ŞEYDEN ÖNCE OYUNUN OPTİMİZASYONU BERBAT. 1060 6GB VE İ5 7400 İŞLEMCİ İLE BU YORUMU YAPIYORUM. İLK ÖNCELİĞİNİZ BU OLMALI. RAİNBOW SİX SİEGE GİBİ KÜÇÜK ÇAPLI BİR OYUN BİLE 60 GB HİÇ OLMAZSA DAYAYIN TEXTURE'I BİTSİN BU İŞKENCE OYUNUN BOYUTU İNANIN MÜHİM DEĞİL OYUN GÜZEL OLDUKTAN SONRA.

1-) ÜLKE GELİŞTİRMELERİ.
A-) ASERAİ
Bu imparatorluk tamamen arap aşiretlerinden esinlenilmiş. Ancak benzer bir coğrafyada olan Perslerden de esinlenilmesi gerektiği kanaatindeyim. Tıpkı Strugiada olduğu gibi bu imparatorlukta da arap kralına bağlanmış bir pers klanı ve beraberinde gelen ÖLÜMSÜZLER benzeri piyadeler hem oyuncularda bir hype yaratacak hem de gözlemlediğim kadarıyla aşırı güçsüz piyadelere sahip olduğundan çok az tercih edilecek aserai fraksiyonunu biraz daha dengeleyecektir.

Aseraiye zenci birlikler eklenebilir. Sonuçta Araplar siyahi kardeşlerimizle içiçe bir coğrafyada bulunuyorlar. Bu sayede global siyahi oyuncuların gönlü alınabilir. BKZ. Kingdom Come'a yapılan siyahi linçi :sad: [Oyunun Bohemia'da geçtiğinin farkındayım :smile: ]

B-) BATTANYA
Battanyalılar oyunun lore'unda gece baskınları ile öne çıkan bir millet. Hatta geliştiriciler gece baskını özelliğini koymak istiyoruz tadında bir açıklama da yapmıştı vakti zamanında ama sonradan çok güçlü olabileceğinden oyundan kaldırılmış bu mekanik. Bence çok yanlış bir karar verilmiş. Totalwar Warhammer II oyunundaki Skaven Fraksiyonu gibi bir pusu mekaniği eklenebilir. Ormanlık alanlarda ve gece vakitleri rakibin pusuya düşme şansı arttırılabilir bu bağlamda. Oyuncu veya yapayzeka herhangi bir yerde eğer battanyalı ise pusu vaziyetine geçebilmeli. Oyunun haritasında bir çok köprü ve dar geçit bulunmakta. Buralarda alınan pusu vaziyeti oynanışı çok çeşitlendirecektir. Örneğin Battanya üzerine yürüyen bir ordu geceleri hareket etmeyip gündüzleri yola devam ederek bu pusulardan sakınabilir. Ayrıca Köy/kale/şehir bakımından zayıf haldeki battanya genişlemek açısından çok bir etkisi olmasa da savunma yaparken kendisini çok daha rahat koruyabilir. Ayrıca rol yapma hususunda biz oyuncular çok keyifli bir mekaniğe sahip olmuş oluruz.

Ayrıca Battanya süvarileri dağ atlarına binmeli. Bu atların hızları oldukça yavaş,manevraları ortalamanın üstünde olmalı. Ancak engebelerden normal bir ata nazaran çok az etkilenmeli. Bu atlara örnek olarak
Basque Mountain Horse

Ayrıca bu süvariler Türkçede Romfalya olarak çevrilmiş olan gönderli palalara sahip olabilir. Bu sayede vahşilikleri ile fraksiyonu güzel bir şekilde yansıtabilirler.

Son olarak yine global oyuncuların gönlünü almak adına bu millete fian benzeri amazonlar eklenebilir. Bu özellik de oynanış ve mekaniksel olarak bir çeşitlik katmasa da giderek artan kadın oyuncu topluluğuna güzel bir göz kırpma olabilir. Şahsen ben tomris hatun RP'si yapmaktan oldukça keyif alıyordum. Kadın oyuncuların bir amazon olarak oynamak isteyeceğinden adım kadar eminim.

Edit- Oyunda battanyanın bulunduğu konum gerçekten eşsiz ve doğa ile bir bütünlük içerisinde olduğu hissini sonuna kadar vermekte. Şahsi kanaatimce battanya başkenti gölün ortasındaki bir adada bulunmalı. Diğer şehirler başkente doğru bakmalı. Örneğin başkent gölün ortasındaki adada bu adaya ulaşan 4 tane köprü var ve her köprü başka bir battanya şehrinin koruması ve gözetimi altında. Bu sayede zamanında imparatorluk bile hiçbir şekilde battanyayı fethedememiş gibi bir hikaye de ekledik mi değmeyin keyfimize.

C-) İmparatorluk
Gördüğüm kadarıyla global topluluk 3 imparatorluk fraksiyonunun da farklı asker ağaçlarına sahip olmasını istemekte. Bence imparatorluk oyundaki en dengeli ve güçlü asker sınıflarına sahip fraksiyon. Belki topluluğun gönlünü almak için örneğin kuzey imparatorluğunun lejyonerleri, güneyin katafraktları daha güçlü şekilde donatılmış olabilir .

D-) Strugia
Rus oyuncuların en büyük isyanı kendilerinden bir parça görmek istedikleri Strugia fraksiyonun aşırı derecede Viking benzeri olması. Hernekadar Druzinnik gibi slav milletlerinin imza askerleri bulunsa da bence gönüllerini almak adına benzer bir okçu birliği de yapılabilir. Ancak yayalarının kesinlikle viking benzeri olarak kalması gerektiği kanaatindeyim.

E-) Vlandiya
Bence gayet dengeli ve güçlü bir fraksiyon. Norman esintileri biraz daha arttırılabilir.

F-) Khuzait
Gelelim atalarımıza :smile: Bir önceki oyunda aşırı güçsüz olması nedeni ile kimse tarafından tercih edillmeyen Khuzaitler Darkhan ve Khans Guard birlikleri ile intikamını almaya gelmiş. Birlik çeşit ve güçleri bakımından gerçekten hayran kaldığımı belirtmek isterim. Ellerinize sağlık. Ancak lütfen birliklerin zırhlarını biraz cilalayın gerçekten kötü gözükmekte. Özellikle Lancer oyuncağa benziyor. (Miğfere laf yok miğfer gerçekten kaliteli.). Cilalamaktan ise zırh ve silahların kültürel gerçekçilik bozulmadan daha iyi tasarlanması. Örneğin Glavie (baltalı mızrak) bakımından biraz çindeki nimetler kullanılabilir. BKZ. Örnek Örnek 2
https://www.dragonsports.eu/521913-thickbox_default/qinglong-halberd.jpg

Game Play

A-) Savaş Dengelemeleri.
Çoğu insan ve ben de dahil olmak üzere bir krallığın kısa zamanda çok hızlı genişlemesi hatta oyun haritasını tamamen ele geçirmesi sorunun yaşamaktayız. Saatlerce oynamayı beklediğimiz senaryo modu sırf bu yüzden aşırı sıkıcı bir hal alabilmekte. Bu sorunu basit bir kod yardımı ile çözebileceğinizin ben de farkındayım. Ancak bu krizi bir fırsata da çevirebiliriz. Şöyle ki oyuna savaş skoru, agresif genişleme ve savaş yorgunluğu özellikleri getirilebilir. BKZ Europa Universalis 4

1-) Savaş Yorgunluğu
Uzun süre savaşta kalan krallıklar verdiği kayıplar, harcanan gıda düşen şehirler vb. gibi nedenlerle savaş yorgunluğu alabilir. Bu sayede savaş ne kadar iyi gidiyor gibi gözükürse gözüksün krallığın halkı, köylüler, aristokratlar, askerler ve hatta lordlar dahi savaş yorgunluğunun fazlalığı nedeniyle isyan edebilmeliler. Bu isyana katılan lordlar ile kralın ve destekçilerinin arası pek tabii ki bozulacaktır. Ancak olası bir isyan ve beraberinde gelen savaş ile ( Buyrun size iç savaş dinamiği) kral, barışa zorlanabilecektir. Hatta isyancıların galip geldiği senaryoda isyancılar darbe yaparak isyanın önderini tahta geçirebilir. Dolayısı ile krallık, savaş yorgunluğu arttığında olası bir isyandan kaçınmak için daha az toprağa razı olup erken barış yapabilecektir.

2-) Agresif Genişleme
Eğer bir krallık haddinden fazla köy,kale veya şehir alırsa diğer krallıklar güçlenen bu imparatorluğa karşı bir koalisyon savaşı başlatabilmeli.Örneğin Khuzaitler çok fazla toprak aldığı için müttefiki gibi görünen strugialılar da dahil olmak üzere aserai imparatorluk ve strugialıların oluşturduğu koalisyona karşı savaşa girmek durumunda kalabilir. Dolayısı ile bu sayede kartopuna bağlan krallıklar sonradan bir koalisyon savaşına girmemek adına daha az aç gözlü davranmak zorunda kalabilecektir. Bu sayede bir krallığın kartopuna bağlaması önlenecek ve genel olarak sınırların genişlemesi yavaşlayacağından 100. günde silinen Svadya İmparatorluğu vakasını 10 sene sonra da tekrar yaşamayacağız.

3-) Savaş Skoru
Bir kaleyi ele geçirip barış imzaladığımızda o kalenin direk kontrolünü elimize almamız bence 10 yıl geride kaldı artık. Savaşlarda bir puanlama grafiği olmalı ve bu puanlamaya göre barış imzalanmalı. İki imparator oturup puanın yettiği kadar köy, kale, şehir,para vb. alabilmeli. Örneğin ağır kayıplı bir savaş 15 puanken başkentin fethedilmesi 50 puan olabilir. Feth ettiği ve zengin bir şehir olan sargoth 30 puan karşılığında alınabilirken daha az değerli Vercheg 20 puan karşılığında alınabilmeli. Bu sayede diplomasi gerçekçi bir hal alacak ve savaş daha stratejik yapılmak zorunda kalınacaktır.

B-) Trait yani Kişisel Özellik Sistemi

Çoğu oyuncu esirleri infaz edip gaddarlık Traitini aldı bile. Hatta çoğu nasıl bu özelliği düzeltebilirim diye yana yana forumlarda geziniyor. Bence bu traitler kalıcı olmamalı ancak insanın adı çıktı mı 9'a inmez 8'e dolayısı ile traitlerin değişimi zor olmalı. Pek anlamamakla birlikte sanırım mevcut sistem de bu şekilde çalışıyor. Yoksa merhametli traiti alıp sonuna kadar zalimce devam etmemiz gerçekçiliği baltalayacaktır. Traitler ile ilgili bu özelliklerin Crusader Kings 2 de olduğu gibi önemli ve devamlı karşımıza çıkması gerekmekte Bu sayede zalimken merhametli bir lordla anlaşmamız zorlaşacak ve oyun rol yapmaya daha müsait bir hale gelecektir.

Pek tabii ki traitlere sahip olan tek kişi bizler değiliz. Başka lordlar, leydiler hatta krallar dahi bu traitlere sahip. Bu traitlerin oyuna etkisi bakımından örneğin genişlemeci traitine sahip bir battanya kralı devamlı savaş peşinde koşarken, defansif traitle doğu imparotoru ise savaşlardan kaçınarak ülkesinin şehirlerini geliştirmeye ve ekonomiyi güçlendirmeye odaklanmalı. Bu sayede diplomasi mekaniği daha da çeşitlenmiş olacaktır.

C-) Klan

Oyunda gerçekten heycan verici yeni bir dinamik var. Klanlar. Bu sayede kendimiz için değil çoluğumuz çocuğumuz rahat etsin diye de çalışıyoruz. Kızımızın çeyizini düzebilelim, oğlumuzun düğününü yapabilelim diye tasalanıyoruz. Bu sistemin gelişmesi adına bence oyunda yaşımız ilerledikçe ölme şansımızın artması gerekmekte. Örneğin 60 yaşdan sonra hastalıklar başlamalı. Bu hastalıklar negatif traitler olarak canımızı, koşma hızımızı, okçuluk yeteneğimizi vb. düşürmeli. Hatta belli bir yaşa gelindiğinde savaşlarda bayılmak yerine gerçekten perma death olabilmeli (bu özellik isteğe bağlı tutulabilir.) Bu sayede ne zaman mirasımızı evladımıza geçireceğimiz belli olamayağından oyuna bir heycan katacaktır. Kendi rızamızla da evladımıza geçme özelliği olmalı. Ey oğul ben yaşlandım orduların başına sen geç örneğinde olduğu gibi. Hatta bu örnekte hayırlı bi evlat olup babamıza ve anamıza doktorlar tutup vedalaşmamızı olduğunca geciktirebilelim. Bir savaştayken babanız vefat etti kumandanım gibi bir haber oyuncuyu gerçekten üzecektir. Buyrun sizlere başka bir rol yapma opsiyonu daha.

Peki diyelim 3 evladımız oldu ben en büyüğüne geçirdim saltanatımı veya mal varlığımı... Diğeri isyan bayrağını çekip peşimize düşmez mi. Yada çocuklar iyi geçinsin diye adaletli dağıttım diyelim. Bu sayede paranın çoğu bize aksada sargotu küçük kızımıza, Ocs Hall'ı ortancaya bırakabiliriz. Klanın lideri en büyük oğlumuz olsa da ortanca çocuğumuzu Ocs Hall lordu, kızımızı ise Sargoth leydisi yapabiliriz. Liderleri olan büyük oğul ise başkente otururken ona her daim destek olacak olan kardeşleri sayesinde sırtı yere gelmez. Yeni bir Ned Stark vakası daha yaşamayalım :smile: Yada diğer senaryoda veliyahtımızın yani bizim, ondan nefret eden ve her zaman karşısında yer alacak kardeşleri ile geçirdiği amansız mücadeleyi deneyimleyelim. Buyrun sizlere mükkemmel bir rol yapma opsiyonu daha.

Klanımızın gelenekleri olmalı. Örneğin Tellioğullarının çocukları çok güzel olur geleneğini açtık. Doğan çocuklarımız şempanzeye benzese dahi cazibe yeteneği yüksek olarak doğmalı. Yada diyelim ki Kodummu Oturtur geleneğini açtık çift el ve tek el yetenekleri bonuslu doğdu çocuk. Bu özelliğin 2 farklı artısı var. Birincisi rol yapma husunda gerçekten eğlenceli bir dinamik. Sülalemizin etkin birkaç özelliği olacak. En iyi savaşçılar Tellioğlu Klanından çıkar diye gezebileceğiz. İkincisi ve asıl önemli olanı ise sıfırdan yeni bir karakteri geliştirmek bir noktadan sonra oyuncuları sıkacaktır. Ama bu sayede kendi oynayış tarzımıza göre doğan çocuklarımız da hızla bizim seviyemize gelecektir.

Parlemento Sistemi

Oyunda krallıklar bir kale aldığında veya bir politika belirleyeceğinde oylama yapılıyor. Bu sistemi gördüğümde direk keşke masa başında otursak tartışsak parlemento olarak diye iç geçirdim. Ama sonra her köy-kale için tüm lordlar bi kaleye mi tıkışacak olmaz dedim. Bence her yıl kral bir ziyafet düzenlemeli ve lordlar buna katılarak ülkenin geleceği hakkında tartışmalılar. Kime savaş ilan etmeli, ekonomiyi nasıl düzeltiriz, ordumuzu güçlendirmemiz lazım, şehirlerin refahını arttırmamız lazım vb. gibi konular bu ziyafette konuşulmalı. İsterse oyuncu katılmadan elçi yollayarak da seçimlerini dile getirebilmeli. Bu sayede bu mekanik late game'de sıkıcı olmaktan da kurtulmuş olacaktır.

Kabine Sistemi

Monarşilerde dahi kralın her zaman güvendiği ve düşüncelerine önem verdiği bir kabinesi bulunmaktadır. Bannerlordda da kralın bir veziri, ekonomiden sorumlu bir lordu, savaşlarda güvenebileceği bir mareşali, diplomaside danışacağı bir lordu olmalı. Bu sistem sayesinde oyunculara yeni bir amaç vermiş olacağız. Khuzait krallığının yönetiminde yer almak bir çoğumuz için kendi krallığımızı kurmaktan daha keyifli bir hal alabilir. Warbandda Khuzait Mareşali olarak tüm haritayı Kralım Sancar Han için fethetmek rol yapmak adına çok keyifliydi. Bu keyifin üstüne Kralımızın seçimlerini manüpüle edebilmek müthiş keyifli olacaktır görüşündeyim. Gelelim asıl civcivli konuya sonuçta her vezir bir gün kral olma hayalleri kurar. Bannerlord'da karakterlerin öldüğünü biliyoruz. Dolayısı ile insanın aklına direk bunu sinsi bir şekilde nasıl yaparım sorusu geliyor. Zamanında yapıldığı gibi bir suikastçi tutarak, yada zehirleyerek düşmanlarımızı öldürmek çok keyifli bir mekanik olacaktır. Hatta kendi kafamda şöyle bir senaryo kurdum bile. Kralın veliahtlarını zehirlettik ve veziri olarak masum masum kralın öleceği günü bekliyoruz. O gün geldi kral öldü... Tüm lordları apar topar başkente topladık. Dedik ki kral öldü veliahtı yok seçim yapacağız. Seçim sonucunda biz kral seçildik. Buyrun sizlere mükemmel bir rol yapma şansı daha..

Basit İyileştirme Önerileri

- Arenada karakterlerin canlarını alt tuşu ile görebilmek.

- Ordumuzla hücum edeceğimiz yönü seçebilmek. ( atlılara okçuların üzerine hucum etmesini emretmek)

- Gıda konusunda katı ve sıvı ayrımı olmalı sadece bira veya sadece tahıl ile erzak karşılanılmamalı

-Minör Factionlara katılma veya etkimiz altına alma olmalı. Örneğin Alevin Közlerine pis işlerimizi yaptırabilmeli yada onların bir müridi olabilmeliyiz.

-Senaryo Geliştirilmeli

- Çok oyunculu moda özel savaş getirilmeli. ( single playerdaki özel savaşda karşı ordunun generali gerçek bir oyuncu olmalı)

- Şehirleri haydutlardan koruyan (dolayısı ile ticareti güçlendiren) şehir devriyeleri eklenmeli

- Bir Npc ile konuşmak için şehre girilmeden konuşma seçeneği olmalı. Bu sayede yükleme sürelerini azaltabilirsiniz.

- Karşı ordunun kumandanı ölünce yönettiği birliğin morali düşmeli

-Oyuna yeni senaryo modları eklenmeli örneğin Khuzaitlerin moğol istilası yaptığı bir modda khuzaitlerin karşısında durmaya çalışan imparatorluk gibi.

-Turnuva ödülleri o şehrin kültürüne uygun olmalı. Aseraide deve, İmparatorlukda Tataryayı gibi...

- İklim bonusları gelmeli. Kışın Strugia + moral alırken Yazın - moral alması, vlandiyada durumun tam tersi olması gibi.

- Eşyaları otomatik alma ve satma özelliği gelmeli. (warbandın modlarında sıkça olan bir özellik.)

-Birimler kaçarken savaşarak kaçmalı, örneğin kaçan askere bir süvari yaklaştığı zaman mızrağıyla kendini savunmaya çalışmalı dümdüz kaçmamalı.

-Üs kurabilelim. Haydut kampı gibi kamp kurma özelliği gelmeli. Haydut RP'si yapanlar için çok önemli bir yenilik. Bu üs gizli olmalı ve geliştirilebilmeli. Duruma göre üssümüze saldırı düzenlenebilmeli.

-Arenada başkalarına da bahis oynanılabilmeli. Arena oranları ün ve güce göre düzenlenmeli.

- Krallıkların güçlerini görebilmek için bir krallığa girmek zorunlu olmamalı.

-Minor Factionların bazı şehirlerde özel mekanları olmalı. (mafya yazhanesi, tapınak, gizli toplantı yerleri gibi.)

-
Agresifliği falan yedirirlerse güzel olur cidden
 

Similar threads

Back
Top Bottom