Football Manager

Users who are viewing this thread

Şunun for dummies için videoları var mı ya? Bulduğum çoğu videoyu ne yaptı niye yaptı niye ona bastı ben de o ekran yok diye diye geçiyorum. Skin falan da önerebilirsiniz, o kadar çok ekran var ki hem gözüm acıyor hem beynim kaldırmıyor
 
CM seven ve yıllarca da mobil sürümünü oynamış biri olarak, bir hafta kadar önce FM20 Mobile indirdim. Gerçekten çok beğendim, fazla sığlık ve fazla derinlik arasında güzel bir yere kurulmuş. Sığlığını hissettiren bazı durumlar da yok değil tabii, 3D sahanın olmaması ve futbolcu profillerindeki niteliklerde eksiklikler gibi. Örneğin markaj-pozisyon alma tek bir niteliğe (pozisyon alma) ve uzak şut-bitiricilik yine tek bir niteliğe (şut) indirgenmiş. Bazı özellikler de aslında var olmasına rağmen hiç gösterilmiyor, oyuncuya karakteristik bir özellik olarak yerleştirilmiş durumda. Profesyonellik, çalışkanlık gibi. Oyuna uzaktan bir baktığınız zaman CM08'in modern bir silüetini görüyor gibi oluyorsunuz.
 
Yav bir bilen yanıt versin artık kudurmak üzereyim. Sürekli hee diyip sonra wtf diyip duruyorum şu olaya.


Şimdi bu Kiralama sözleşmelerinde ki maaş katkısı şu mu?
-Oyuncuyu Kiralayan Kulüp, Oyuncunun bağlı olduğu kulübe yüzdeye göre maaş ödüyor.

Oynatıldığı zaman ki maaşa katkısı %50 olsun sözleşme üzerinde mesela, bu oyuncu maç başına 10k maaş alıyorsa bunun 5ksını ben, 5ksını da kiralayan kulüp ödüyor.

%100 olursa kiralayan kulüp tüm maaşı üstleniyor.
Doğru mu?
 
Geçen ağustosta oynadığım oyunu ekşide yazmıştım sizinle de paylaşmak istedim. Bu oyunu 1-2 sene daha devam ettirdim, son sezondan sonra bir kez daha Beşiktaş ile şampiyon oldum ama EPL'den teklif gelmeyince bende Dortmund'a gittim. Dortmund'a sezon arasına gitmiştim ve neredeyse düşme potasındaydı takım. Benim gelişimle yine aynı taktiği kullanarak 6-7 maç mağlubiyet almadık ama sonra sınavlar falan girince araya oyundan uzaklaştım. Şimdide ekran kartım olmadığından oynayamıyorum zaten :grin: Yeni ekran kartı alınca 2020'yle bu taktiği tekrar deniyeceğim.

2014'ten beri oynadığım oyun serisi.

4-2-3-1 ve 4-3-2-1'den sıkılanlara gelsin.

ve evet *canım çok sıkıldı, fm konuşabileceğim hiç kimse olmadığından yaptığım harika taktiği ve kariyeri sizinle paylaşmak istedim.

her zaman ki gibi 2019'da da beşiktaş ile başladım, oyun ilk çıktığı zamanlarda da 1 2 ay kadar oynamıştım ama sonra okul falan derken karıştı gibi, o zaman 4-3-3 taktiğiyle oynuyordum ve 3. yılın sonunda anca şampiyon olabilmiştim. geçenlerde tekrar yeni bir kariyer açtım şimdi size onu anlatacağım :smile:

neden 4-3-3? çünkü basit çald... * yok, sıkıldım. sıkılmaktan öte gıcık geldi.
4-2-3-1'le yapmadığım şey kalmadı, hollanda ikinci liginden şampiyonluklara, ingiltere 3ç liginden premiere lige, parmayla juventusa kök söktürmeye, man city'le şampiyonluklara, lyon'la 3 yıl üst üste şampiyonluğa ve daha bir sürü hikaye...
tek bir şey vardı asla avrupa kupalarında tam olarak başarılı olamıyordum.

velhasıl artık dünyanında pep guardiola'yla birlikte iyice 4-2-3-1 varyasyonlarında oynaması ve benimde bu taktiğe doymam dolayısıyla yeni taktik arayışlarına girmiştim.

şunu söyliyim hiç bir zaman hazır taktik yapmadım bu oyunda, ve bu da oyun okumamı çok geliştirmiş zaman içerisinde. yani sahada yapılanın ne olduğu ve onu isteyip istemediğimi gayet iyi anlayabiliyorum. sadece her teknik adam gibi *özendiğim beğendiğim ekoller, taktikler oluyor. bu oyuna ilk başladığımda benim için mourinho'nun realiydi. bu yıl tabii ki klopp'un l'pool'u.

ne istediğimi biliyordum, eskiden aynı pep gibi topa sürekli sahip olan, sürekli kısa pas yapan, sürekli kontrollü oynayan ben artık farklı bir diziliş ve daha farklı bir anlayış istiyordum. bunun neticesinde taktiğin mentalitesi şuna evrildi, epey hızlı top çeviren, uzun, kısa, havadan (kısaca karışık orta yap) toplar atan, kontra canavarı, topa hala hükmeden ama biraz daha kısa yoldan gole giden bir takım.

ilk deneme klasik 4-3-3 oldu yalnız bu 4-3-3'ün son üçlüsü kanatlar değil 3 forvet şeklindeydi yani "yardımcı forvet-yaratıcı forvet-yardımcı forvet" gibi bir hayal ürünüydü. çok değişik varyasyonları da denedim tabii ki. ama açıkcası rezil oldum, ilk iki sezon 3. 4. bitirdim resmen, bu taktiğin kendini bulması 3. sezonda olmuştu, gayet rahat şampiyon oluyordum ama avrupada hiç yeterli değildik. ayrıca tam olarak benim aradığım güvenliği sağlamıyordu bana bu taktik.

ve işte burada şuan oynadığım oyuna geliyoruz. aylar sonra açtığım oyunda yeniden bir taktik düzenledim, üzerine hiç fazla kafa yormadan başladım takımı dizmeye.

yaptığım şeye baktığımda oluşan şey şöyle birşeydi;
taktik genel görünüm https://eksiup.com/p/7e88904sdbmr
buna 4-1-4-1 de diyebilirsiniz oyunun dediği gibi 4-1-5'te diyebilirsiniz.

taktiğimiz bu şekilde, detayları da şöyle;
topa sahipken https://eksiup.com/p/2988907yartw
geçiş oyununda https://eksiup.com/p/7y88908dh2pq
top rakipteyken https://eksiup.com/p/x78890997dta

bu taktikle birlikte ben ilk defa "hücum ağırlıklı" oynamaya başladım, daha önce hep kontrollü oynardım. oyuncu seçimlerinde kuracağımız mantık şu olmalı, kaleci önemsiz*, hızlı ve pas tekniği iyi olan iki standart stoper, yorulmayan ve iyi pas ve orta açan iki kanat bek. defansın önüne, iyi vizyonu olan oyun temposunu kontrol altına alan (ekstra olarak uzaktan şutu ve bitiriciliği iyi olursa işe yarar ama gerekli değil [pjanic veya oğuzhan tarzı oyuncular soft olarak iş yaparken inanıyorum ki pogba gibi oyuncular şut özelliğiyle yılda 6-7 gollük katkı yapabilir bu pozisyonda])
sol kanatta hızlı ve bitiriciliği yüksek, sağ kanatta yine hızlı olması tercihtir pas,orta ve çalışkanlığı yüksek oyuncu gerekli. ofansif orta saha rolünde oyun kuracak kapasitede (layiç) oyuncu iş yapıyor. gizli forvet bu taktiğin asıl silahı. ben orada şuana kadar yusuf, abdulkadir ve muhayer oktay'la oynadım. hepsi de iş yapıyor genel özellik hızlı öngörülemez ve bitiricigili yüksek oyuncu olması.
forvette ise ortalama üstü hızlı, boylu ve bitiriciliği yüksek her oyuncu iş yapar, tabii biraz çalışkanlık gerekebilir.

şimdi bu taktikle başardıklarımıza gelelim;
(internetim şuan iyi olmadığından bütün fikstürü atamayacağım sadece genel hatlarıyla ligi ve transferleri gösterebilirim şimdilik)
https://eksiup.com/p/ue88916murbw ilk sezon
https://eksiup.com/p/hn889178yun6 2. sezon
https://eksiup.com/p/yq889194gjdp 3. sezon (halen devam ediyoruz)

şimdilik fikstür şu şekilde;
fikstür1 https://eksiup.com/p/yx88920twjoc
barcelonayla dışarıda 3-3'lük beraberlik var, birde şimdi bakın :smile:
fikstür2 https://eksiup.com/p/b788922of7mg

ilk sezon avrupa liginden çıktı ama ilk turda ajax'a elendik.
geçen sezon şl gruplarında çıkıp monacoya futbol öğreterek elemiştik ama sonra bölüm sonu canavarı erken geldi ve liverpool çıktı, ama skora bakın;
geçen senenin fikstürü(monaco-liverpool) https://eksiup.com/p/j5889234ym5d

kısaca transferleri de şöyle göstereyim;
transfer1 https://eksiup.com/p/4x88926q37yw
transfer2 https://eksiup.com/p/br88929zoiyb
transfer3 https://eksiup.com/p/5488932q7b9f

ve sonuç olarak şuan ki durum bu;
son durum https://eksiup.com/p/u288933k8bdm

ben taktikten çok memnun kaldım, şimdi ki hedefim artık bu yıl sonunda beşiktaşı bırakıp premiere lige gitmek :smile: üç yıl üst üste şampiyon yapmış olacağım sonuçta, iş teklifleri de var =)

taktiğimi başka hiç bir takımda denemedim o yüzden nasıl bir sonuç vereceğini merak ediyorum sezon sonu yeni bir takımla denemek istiyorum. eğer sizde denerseniz sonuçları merakla bekliyorum. şimdilik bu kadar :smile:
 
Ben taktik konusunda çok takıntılıyımdır o yüzden ilk defa denemiştim o zamanlar. Daha önce denemediğimden nasıl olduğu hakkında bir bilgim yoktu zaten zorunluluktan kendi kedime çıkardım o oyuncu rollerini falan. Başkalarının taktiklerini incelemeyi de sevmiyorum. O yüzden olabilir bilmiyordum. :smile:
 
Valla çoğu taktik oyuncuların yatkınlığı arttıktan sonra tutuyor gibi. %75 seviyesine geldiklerinde aynı pozisyonda arkadaşları ile bağları da gelişince takım durdurulamaz oluyor üst lige çıkana kadar.

Hoş henüz üst lig deneyimi yaşayamadım, hemen ısınmak için büyük takımları dene önerisi geldi oynayan bir iki arkadaşımdan ama ne bileyim işsiz başlamak daha çok zevk veriyor.
 
Boluspor kariyeri tüm hızıyla çökmeye devam ediyor. 1. Lig kadromla Süperlig de savaş veriyorum.

Kadro yetersiz kaldı.

3 maçı kaybettik farkla.

Bir kere bota bıraktım, 7 sarı kart gördük...  :facepalm:

Transfer dönemi kapanmadan, bedelsiz transferlerimizi gerçekleştirdik, kardoya inancım tam.
 
3 lig maçını feci kaybettikten sonra ucuz ama güçlü oyuncuları aradım taradım biraz da hile yaptım sayılır fmdataba'yı kullanarak, transferler işime yaradı baya, defansta çok büyük açığımız var. Nasıl olduysa 7 tane opsiyonel adamdan 4 opsiyonele düştük (sattım), rotasyon yapamaz olduk.

Trabzonspor, giresunspor ve kupa maçında gebzespor(eheh) takımlarına karşı güzel galibiyetler aldık 4-4-2 pozitif futbol ile.

Ara transfer dönemi geldiğinde maaş fazlası oyuncuları ya fesh edicem karşılıklı ya da düşük fiyatlara salıcam.
 
FM2020de forvet almakla uğraşmayın abi. DLF yapın, kanatları inverted forward yapın onlar atıyor zaten. Bire birde paso top kaçırıyor forvetler bitiricilik 18-19 ana avrat gidersin yani diğer oyunlarda leblebi gibi gol olacak pozisyonlar.
 
ErkutErdem said:
FM2020de forvet almakla uğraşmayın abi. DLF yapın, kanatları inverted forward yapın onlar atıyor zaten. Bire birde paso top kaçırıyor forvetler bitiricilik 18-19 ana avrat gidersin yani diğer oyunlarda leblebi gibi gol olacak pozisyonlar.

Bu aslında mantıklı bir güncelleme olabilir. Çünkü zaten günümüz futbolunda artık santrfor tanımı epey değişti. Yani artık Mandzukic tarzı fizikli ama tek tip forvet (sürekli kaleye doğru baskı yapan) oyuncular teknik adamların sistemlerine uymuyorlar. Hatta bence bundan bi' 5 yıl sonra mevkii sistemi bile kalkacak futboldan. Yani bu bağlamda, "forvet" yerine ne olduğu belli olmayan üç atletik ve oyun vizyonu olan oyuncu (Bkz: mané, firmino, salah) oyunu daha çok domine ediyor gerçektende. Zaten bunun futbolda ki ilk örneklerinden biri "ne olduğu belli olmayan orta saha oyuncuları"ydı. Bence, saha gittikçe "ne olduğu belli olmayan" oyuncularla dolacak. Tabii ben bunu iyi bir şey olarak söylüyorum. Bence güzel.
 
Konuyla alakasız olabilir araya sıkıştırayım kaçayım. En son 14'ü oynamıştım yakın zamanda güncel oyunla sahalara dönmeyi planlıyorum. Ben ortalarda yokken FM aleminde neler değişmiş neler der miyim acaba? Wonderkid ve sağlam regenlerle dolu Arsenal kariyerimi özledim. FM 20'de Arsenal üzerine tavsiyelerinizi açığım. FM 14'te premier lig şampiyonu yapamamıştım takımı kronik durum sanırım bu. Fakat bu sefer hırslıyız, inançlıyız, başaracağız! Arsenal analizi bekliyorum sizlerden...
 
Back
Top Bottom