Evrime inanmama sebepleri

Users who are viewing this thread

Bunu merak ettim, bahsedebilirsin. Ama dediğim gibi tartışma yapamam
Senin anlattığın popüler evrim teorisi, çürütülmemiş bir teoriden ibaret değil mi?
İspatlandı dediklerin teori içerisine an itibariyle uygun şekilde oturan teori parçacıkları. Ör, X adlı hayvanın insana benzerliği ile ilgili ifadeler bütünü; teoriye uygun önemli bir bölümden ibaret.

Bugün, dünyanın düz olduğunu ispatlayanlar da var. Ama evrim teorisinin aksine, dünyanın yuvarlaklığı bizzat gözlenebiliyor.
An itibariyle, her ne kadar tutarlı ifadelerle teorindeki popüler evrimi destekleyip gerçek diye önümüze subjektik olarak sürsen de, teorin bizzat gözlemlenemiyor, çalışma alanı içerisinde anlam yükleniyor.

Uzaydan görüntü alamadığımızı/direk astronotların uzaya çıkıp dünyayı göremediğini vs varsayalım; dünyanın şeklini direk gözlemleyemediğimiz bu durumda; biliminsanları bazı teoriler geliştirip dünyanın yuvarlak oldugunu yahut düz olduğunu söyleyebilirdi. İki teori de çürütülmedikçe masada dururdu, tartışılırdı, daha sağlam olanı genel kabul görürdü, ama gene teoride kalırdı.
Gene bu durumda, sen örneğin dünya düzdür diyenlerin dünyanın düz olduğunu kanıtladığını söyleyebilirdin, onlar gibi düşünebilirdin.



Farklı nedenlerle teorine yakın durmayıp, başka teorileri öne sürenler olabilir, hatta teorileri çürütülse bile halen çürük teorileri savunmaya devam edenler olabilir. Ve tabi genel kabul görmüş, oldukça tutarlı teoriler de olabilir. Genel kabul görmüş, oldukça tutarlı teoriler olsa bile, bu onun çürümeye açık bir teoriden ibaret olduğu -gerçeğini- değiştirmez. (Direkt)Kesin bilgi, gözlem, tekrarlanabilirlik vs yok.

Teorilerin genel kabul görmesi önemli. Buna lafım yok. Sadece bu teoriye genel kabul görmüşlük ötesindeki bir kesinliği sağlamaz, bunu söylüyorum.
Ayrıca ekleyim; an itibariyle çürütülmemiş, genel kabul görmüş bir teoriye ulaşan birey, teori içeriğini(çalışma tutarlılığna bakarak) inceleyince ya inanır ya da inanmaz. Çünkü, dini bilgi gibi inanca bakar teorilerle de ulaşılan; kesin ispatlanamayan bilgiler. İnanmakta özgürsün.

Tüm çelişkileri yazmaktansa bunları yazayım dedim.. Aynı dini bilgiler gibi; sonuç itibariyle ispatlanamayan bilgilere ulaştırır, teoriler. Bir teorinin çürütülememesi, kesinlik içerdiği anlamına gelmez.
 
Arkadaşlar, bazı şeyler hakkında ciddi bilgi birikimi eksiğiniz var. Evrim gerçekleşen bir doğa olayı, ve %100 gerçekleşiyor. Bir şeyler açıklamaya çalışmayacağım daha. Mesela şurayı okursanız bazı şeyler daha iyi oturur galiba.
"Dolayısıyla hiçbir hipotez ispatlanınca teori, teori daha da ispatlanınca kanun olmaz. Önce etrafımızda kendini tekrar eden olaylar ve olgular, yani kanunlar tespit edilir. Bu kanunların birbirleriyle ilişkileri sorgulanarak hipotezler kurulur ve bu hipotezlerden doğrulananlar (veya tekrarlanan testleri her seferinde başarıyla geçenler) arasında bağlantılar kurularak bu kanunları izah eden açıklamalar geliştirilir, bunlar da teoriler olur. Bu teoriler zaman ve bilimin sınavına tutulur ve bu süreçte bu teoriler de evrimleşirler. "
"Evrim bir doğa yasasıdır (kanun/ilke). Bu doğa yasasının neden ve nasıl çalıştığını açıklayan bilgiler bütününe Evrim Teorisi adı verilir."
"Bilimde bir "yasa/kanun", doğal bir olguya/fenomene yönelik gözlemdir. Bir şeyin "ne" olduğunu belirlememize yarar: örneğin "bütün cisimler yere düşer", "bütün canlılar farklılaşır" gibi. Bir önceki cümlemizdeki örneklerimizden ilki bilimde "kütleçekim yasası" olarak bildiğimiz konuyu, ikincisi ise basitçe "evrim yasası" olarak bildiğimiz konuyu basitçe izah eder. Bunlar yasalardır ve Evren'imizin yapısı/dokusu değişmediği müddetçe bu şekilde var olurlar."
@dijiTurk komple saçmalamışsın. Bilimin nasıl yapıldığını, hipotezin, teorinin, kanunun ne olduğunu iyice kavramanı öneririm.
 
Bence aksine akıllıca ifade ediyorum; popüler evrim teorisi bir teoriden ibaret. Daha ne kadar sade anlatabilirim? Kendini fazla baglamişsin teorinin gerçeklikle tek taraflı iliskisine. Gerçek, teorideki gibi olabilir, olmayadabilir. Teorinin kapsadığı yılları etraflıca incelemr imkanımız yok, günün bulgilariyla teori üretmeye gücümüz yetiyor ancak.

Ek: panamo, teorinin kapsami geniştir diye, kanundan daha geçerli olmaz. Bilimin çalışma şeklinde teorileri(resimdeki mantıkta görüldüğü gibi) nasil elde ettigimizi anlatmaya çalışmışlar. Orada en sonda bulunan teorinin bile sonradan üstü çizilebilir, aynı digerleri gibi. Çünkü o da bir teoridir ve modern bilime tabi olmayan alanlarda, bilim böyle çalışır.

Kiron, bı Türkçe özet geçsen? :xf-cry:
 
Last edited:
Evrimin ya da bilimsel konuların inanılmaya ihtiyacı olmadığı zaten çokça kez ifade edildi. Ama nihayetinde bir konuda çok bir bilgi sahibi olunmadığında genelde olaylara yaklaşımlarımız "inanmak ya da inanmamak" seviyesinde oluyor.

Bu açıdan bana göre bir insanın evrime inanmıyor olma gerekçesi duygusal/kültüreldir. Bilgi eksikliğini de katmak lazım.

İçinde pek çok kanıtlanmış unsur barındıran bir teoriyi "yha teori bu kesin değil" diyen biri, eğer aynı tavrı hayatın diğer pek çok alanında da takınmıyorsa, zaten sadece bu tavırdan bile bir insanın olayı iyice inceleyip karar vermekten ziyade işe tamamen duygusal yaklaştığını varsaymak haklı olur.

Ayrıca konuyu takip etmediğimden, baştan itibaren okurken şöyle bir iletiye denk geldim.
Hasmı saydığı dini öğretilerden* çok daha bilimsel olmadığını düşündüğüm teori. İronilerle dolu görüyorum.
Yani dünya üzerinde hiçbir din olmasaydı daha iyi araştırılıp ne kadar yanlış olduğu kanıtlanırdı belki ama din öğelerine karşı çıkacak kadar cesur olduğu için bana kalırsa overrated bir teori ve fanları çok.
Bu iletiyi forum ve tartışma ortamına katkı bağlamında bir cevap vereyim.

Pancamo'nun zahmet edip açıklamaya çalıştığı bir iletiye "karşıdakini agresif bir tartışma ortamına çekmen hoş değil." demek, asıl hoş olmayan şey olmuş. Kaldı ki "overrated bir teori ve fanları çok" dediğin an, tonu bana gayet makul gelen o iletiyi de bekliyor olmak lazım.

Bu biraz televizyon tartışma programlarındaki ortama benziyor. Ortaya saçma bir şey atılıyor, bir cevap gelince de bu defa gelen cevabın tonu üzerinden, sakalın rengi üzerinden asıl konuya cevap verileceğine iş başka yerlere çekiliyor.

Her neyse, ben bir insanın evrime neden inanmıyor olabileceğine yönelik düşüncemi sundum. Bakarım konuya bu konuda başka ne düşünülüyor diye.
 
Kiron'un attığı yazı karşıt görüş örneği açısından güzel. 3.Soru kısmında kısaca şunlardan bahsediliyor: Evrim kelimesinin tanımlanmasında muğlaklık olduğu yazıyor. Bazı bilim insanları evrimi canlılardaki ufak değişiklikleri tanımlamak için kullanırken bazıları daha kapsamlı şeyleri ifade etmek için kullanıyormuş. Evrim farklı anlamlarda kullanıldığı için ortaya kuşku verici bir kavram çıkıyor; bilimsel tartışmaya faydası olmayacak kadar belirsizleşiyor. Belirli argümanlarla desteklenen 3 Evrim anlamı varmış. Evrim ilk anlamıyla, "zamanla değişim" anlamında. Canlı türlerindeki özelliklerin zamanla küçük değişiklikler göstermesi. Bu anlamıyla evrim gerçek. Yani kabul edilmiş, teoriye kuşkucu bakanlar bile bunu kabul etmişler. Herkes bu evrimin birinci kullanımında hemfikir. 2. anlamında bazı bilim insanları evrim kelimesini tek bir ortak atadan geldiği fikrine bağlıyormuş. Evrensel Ortak Ata Teorisi dedikleri şey işte. Evrimin 3. kullanımı en tartışmalı olanı. Bir neden veya değişim mekanizmasından bahsediliyor. Mutasyon kavramı burada tartışılıyor. DNA'daki rastgele mutasyonların doğal seçilim yönlendirmesiyle değişime uğraması. Neo-Darwinist evrimciymiş bunlar. Kısaca anlatılmak istenen şu: Evrim'i tartışmalı olan 2. ve 3. anlamlarıyla kullanırken, 1.anlamındaki basit ve önemsiz evrim örneklerinden yararlanılıyormuş. Bilim insanlarının "evrim" kelimesine yüklediği anlam farklılığı, uzun lafın kısası.

dijiTurk,​

Kusura bakma, yazdıklarını yine anlayamadım ben. Açıkçası senin ciddi anlamda bilgi eksikliğin olduğunu düşünüyorum. Terimleri henüz kafanda oturtamamış gibisin. Teori, yasa, kanıt, hipotez pek oturmamış sende.
Bence aksine akıllıca ifade ediyorum; popüler evrim teorisi bir teoriden ibaret. Daha ne kadar sade anlatabilirim? Kendini fazla baglamişsin teorinin gerçeklikle tek taraflı iliskisine. Gerçek, teorideki gibi olabilir, olmayadabilir. Teorinin kapsadığı yılları etraflıca incelemr imkanımız yok, günün bulgilariyla teori üretmeye gücümüz yetiyor ancak.

pancamo

Terimleri, kavramları oldukça net bir biçimde ifade eden bir alıntı paylaşmış. Okumamışsın ya da baştan savma okuyup anlayamamışsın. Benim seninle tartışmak istememe sebebim bu. Karşıt görüşlerin savunucusu olamıyoruz.

Antropoloji, Paleoantropoloji ve Primatoloji gibi bilim dallarının çalışmalar yaptığı bir teoriye karşıt görüş bildirmek, bu kadar basit ifadelerle olmamalı.
 
İçinde pek çok kanıtlanmış unsur barındıran bir teoriyi "yha teori bu kesin değil" diyen biri, eğer aynı tavrı hayatın diğer pek çok alanında da takınmıyorsa, zaten sadece bu tavırdan bile bir insanın olayı iyice inceleyip karar vermekten ziyade işe tamamen duygusal yaklaştığını varsaymak haklı olur.
İçinde pek çok -kendi içinde tutarlı- unsur barındıran teori de sonuç itibariyle bir teoridir, inanıp inanmamak bireyin kendisine kalmıştır diyorum sadece. Kesinliğin olmama ihtimali çok rahatsız ediyor, -kesin, ispanlandı- diyenleri tabi anlıyorum. Hayatımın diğer alanı, dini konularda da mesela, olmama ihtimalini hesaba katarak olduğuna inandığımı da belirteyim. Fakat, if şartı ile başka bir konudaki tutumuma göre; bahsedilen konuyu değerlendirmek yerine, direk bahis konusu olan "teorinin kesinliği" ile ilgili eleştirimi çürütmek olması gereken idi.
Evrim teorisi bir teori midir? Bence teoridir. Yanılıyor muyum?




dijiTurk,​

Kusura bakma, yazdıklarını yine anlayamadım ben. Açıkçası senin ciddi anlamda bilgi eksikliğin olduğunu düşünüyorum. Terimleri henüz kafanda oturtamamış gibisin. Teori, yasa, kanıt, hipotez pek oturmamış sende.
+

pancamo

Terimleri, kavramları oldukça net bir biçimde ifade eden bir alıntı paylaşmış. Okumamışsın ya da baştan savma okuyup anlayamamışsın. Benim seninle tartışmak istememe sebebim bu. Karşıt görüşlerin savunucusu olamıyoruz.

Antropoloji, Paleoantropoloji ve Primatoloji gibi bilim dallarının çalışmalar yaptığı bir teoriye karşıt görüş bildirmek, bu kadar basit ifadelerle olmamalı.
"Anlayamıyorum.
Bilgi eksikliğin var.
Karşıt görüşleri savundurmuyorsun.
Bu kadar basit ifadelerle karşıt görüş bildiremezsin."

diyorsun, peki tamam.

Oldukça basit sorularla teorinin özündeki tabii açıklığı belirtmiş, "böyle diyemezsin" vs demeden, sizin(teoriyi savunanlar olarak) görüşlerinizi merak etmiştim, alışverişte bulunmak istemiştim ama ön koşullu saplantılarla birbirimize ulaşamıyorsak o zaman ben de tartışmayayım.

Tartışmak yerine, size benzer bir yaklaşımla, topu kolayca taca atayım. Bu, mantıklı eleştirilerden kaçmak kadar kolay olacak.. ?

Seri üretim, neüdü belirsiz bir sürü kitap yazan ve evrim teorisini çürüttüğünü "ispatlayan" , aynı savunanlar gibi "çok net konuşan", oldukça da "popüler" , sıkıntılı birinin videosunu atayım. Detaylı çürütme ispatları görmek isteyen, bir sürü kitap yazmış olan, çok popüler olan ve kendi (karşıt) görüşü dışındaki görüşleri önemsemeyecek birinin videosu hani.. Buradan, "istenilen tartışma" ifadeleri çıkacaktır. Ben teorinin ne olduğu-kesinliği ile ilgili yaklaşıyordum ama eleştirilerim malzeme çıkarmıyor; gelin bu videodaki -çürütme- ispatlarını rahat rahat çürütün :grin:

Daha nice videoları, kitapları vs vardır. Kolaya kaçıp, bunlara bakın diyorum olanca kötü niyetimle.. İşte evrim teorisinin yalan olduğunun -ispatı- .. İzleyin..(malum basit eleştirim yanıt alıp tartışılmıyor, hoş karşılanmayıp pas geçiliyor ya.. direk popüler popüler konuşanlarla ne işitmek/görmek istiyorsam aha bu diyim):
 
dijiTurk'u kimse anlamamış, adam diyor ki; Ne olursa olsun bu bir teori, ister inanırsın ister inanmazsın. Ortada %100 kanıtlanmış bir gerçek yok bundan dolayı ben buna inanmıyorum diyor ( Maymundan insana upgrade olma şeysi için ). Yani bence bunu ifade etmeye çalışıyor. Ve diyor ki, siz kendi görüşlerinizi bir belirtin de ona göre cevaplar vereyim diyor, hemen saldırmayın da kendi görüşünüzü söyleyin diyor.
Dalga geçme amaçlı yazmadım bu arada bence bunu söylemeye çalıştı ama belki ben de anlamamışımdır.
 
İçinde pek çok -kendi içinde tutarlı- unsur barındıran teori de sonuç itibariyle bir teoridir, inanıp inanmamak bireyin kendisine kalmıştır diyorum sadece.
Kardeşim, biz teori %100 doğrudur demiyoruz. Ancak teori dediğin şey "ben inanıyorum, inanmıyorum" diyebileceğin bir şey değil. Evrim Teorisi bana mantıklı ya da saçma geliyor demek ayrı; ben inanıyorum ya da inanmıyorum demek ayrı. Biz, evrim teorisine inanıyoruz demedik zaten. Mevzu bahis teori bize mantıklı geliyor, diyoruz. Sen başka bir şey diyorsun. Teori'nin kesinliği ispatlanmış (ispatlanmak zorunda değil) olsa zaten teori olmaz. Günlük hayatta kullanılan teori kelimesiyle, bilimsel anlamda kullanılan teori kavramını karıştırıyorsun. Hatta apaçık yazıyorum, bilmiyorsun. Bilimsel yargı kişisel yargı değildir, herkesçe sınanabilir, deneylenebilir, gözlemlenebilir kanıtlarla ve deneylerle ortaya konmuş bir yargıdır. Yani kişisel düşüncelere bilimde yer yoktur. Teori, doğa kanunlarını kanıtlarla destekleyerek açıklamaya çalışır. Teorileri ispatlama amacı yoktur bilimde. Teori, ispatlanmak zorunda da değildir.
"teorinin kesinliği" ile ilgili eleştirimi çürütmek olması gereken idi.
Evrim teorisi bir teori midir? Bence teoridir. Yanılıyor muyum?
Teorinin kesinliği ile eleştiri yapıyorsun, iyi hoş da; biz teorinin kesinliği ile ilgili bir tartışma yapmadık. Kendi kafana göre bir tartışma başlatıp devam ettiriyorsun. Kimse evrim teorisi ispatlandı, kesin, buna herkesin "inanması" lazım demez; hiç demedik de. Ancak Evrim Teorisi ile ilgili yapılan çalışmalarda kanıtlanmış, doğruluğu ispatlanmış bilgiler de var. Evrim Teorisi, teoridir zaten :grin: Biz teori değildir demiyoruz ki. Evrim Yasası var, bir de Evrim Teorisi var. Evrim Teorisi, doğa kanunlarının işleyiş mekanizmasını açıklamaya çalışıyor. Örneğin; Gök cisimlerinin birbirini çekmesi, doğa kanunudur ve gerçektir. Bunun nedenlerini ve mekanizmasını açıklamaya çalışan teori de “kütleçekim teorisi”dir. Kütleçekim teorisi kesindir, ispatlanmıştır diyemezsin. Sen Evrim Teorisi yoktur mu demeye çalışıyorsun, Evrim Teorisi sadece teoridir mi demeye çalışıyorsun, onu anlamıyorum. Evrim Teorisi yoktur diyorsan, zaten hatalısın. Sadece teoridir diyorsan, ee biz de teoridir diyoruz. Teorinin yanlışlığı ya da doğruluğu üzerinde tartışıyoruz.
Oldukça basit sorularla teorinin özündeki tabii açıklığı belirtmiş, "böyle diyemezsin" vs demeden, sizin(teoriyi savunanlar olarak) görüşlerinizi merak etmiştim, alışverişte bulunmak istemiştim ama ön koşullu saplantılarla birbirimize ulaşamıyorsak o zaman ben de tartışmayayım.
Evrim Teorisi şunu açıklıyor ama bunu açıklayamıyor; evrim teorisinde şu doğru ama bu yanlış, şu var ama bu yok demek evrim teorisini geçersiz kılmaz. Çökertmez. Biz teoriyi savunmuyoruz; teorinin doğruluğunu savunuyoruz. Yukarıda belirttim, teori ispatlanmak zorunda değil. Kesinleşmek zorunda değil. Evrim zaten sürekli gözlemleyebildiğin bir yasadır ve gerçektir. Evrim teorisinde hataların olması, Evrim gerçeğini ortadan kaldırmaz. Sadece insanlar için değil, tüm canlılarda evrimleşme görülmektedir. Evrim vardır yani. Kiron'un belirttiği kısmı Türkçe'ye çevirdim. Dönüp de okumamışsın. Maymundan insana dönüşme diye bir şey yok, Ortak Ata Teorisi var. Maymundan geliyoruz demiyoruz, ortak atamız vardı diyoruz. Bu, Evrim Teorisi'nin içindeki Ortak Ata Teorisi.
Ben teorinin ne olduğu-kesinliği ile ilgili yaklaşıyordum
Ben de onu diyorum ve yukarıda da yazdım. Evrim Teorisi'nin kesinliğini tartışamazsın. Genel olarak bilimsel bir teorinin kesinliğini tartışamazsın. İşte bu yüzden, kavramları bilmediğini söylüyorum.
 
Kardeşim, biz teori %100 doğrudur demiyoruz. Ancak teori dediğin şey "ben inanıyorum, inanmıyorum" diyebileceğin bir şey değil. Evrim Teorisi bana mantıklı ya da saçma geliyor demek ayrı; ben inanıyorum ya da inanmıyorum demek ayrı.
- %100 doğrudur demiyoruz
(pop.evrim teorisi %100 doğru/ispatlanmış/gerçek/yaşanmıştır denemez, evet, tamam işte aynı şeyi düşünüyoruz?)

Biz, evrim teorisine inanıyoruz demedik zaten. Mevzu bahis teori bize mantıklı geliyor, diyoruz.
- teoriye inanmıyoruz, sadece mantıklı buluyoruz
(inanma-mantıklı bulma kişiye kalmış, sonuçta sadece bir teori)

Sen başka bir şey diyorsun. Teori'nin kesinliği ispatlanmış (ispatlanmak zorunda değil) olsa zaten teori olmaz.
- teori ispatlanmak zorunda değil
(ok?)

Günlük hayatta kullanılan teori kelimesiyle, bilimsel anlamda kullanılan teori kavramını karıştırıyorsun. Hatta apaçık yazıyorum, bilmiyorsun. Bilimsel yargı kişisel yargı değildir, herkesçe sınanabilir, deneylenebilir, gözlemlenebilir kanıtlarla ve deneylerle ortaya konmuş bir yargıdır. Yani kişisel düşüncelere bilimde yer yoktur. Teori, doğa kanunlarını kanıtlarla destekleyerek açıklamaya çalışır.
- bilimsel anlamda kullanılan teori(kişisel yargı içermeyeni) deney ve kanıtlarla ortaya konmuştur
(teori deney ve kanıtlarla oluşturulmamıştır demiyorum, tümevarırken kullanılan parçaları öyle, tümü değil, tümü ise varsayımsaldır, çürüyüne kadar doğru oldugu varsayılır, kesin gerçeklik sunmaz, isteyen de mis gibi red eder teoriyi)

Teorileri ispatlama amacı yoktur bilimde. Teori, ispatlanmak zorunda da değildir.

Teorinin kesinliği ile eleştiri yapıyorsun, iyi hoş da; biz teorinin kesinliği ile ilgili bir tartışma yapmadık. Kendi kafana göre bir tartışma başlatıp devam ettiriyorsun. Kimse evrim teorisi ispatlandı, kesin, buna herkesin "inanması" lazım demez; hiç demedik de.
- evrim teorisi ispanladı/kesin demedik
(ben evrim teorisine neden inanmadığımı -konu başlığının amacından hareketle- anlattım sadece, bir yere çekiştirdiğim yok, yerli yerinde kendi fikrimi beyan ettim. tartışmaktan kaçan bazı tepkiler alıyorum ama; evrim teorisinin doğası gereği herkesçe kesin kabul edilebilir nitelikte olmadığını söylediğimde)

Ancak Evrim Teorisi ile ilgili yapılan çalışmalarda kanıtlanmış, doğruluğu ispatlanmış bilgiler de var. Evrim Teorisi, teoridir zaten :grin: Biz teori değildir demiyoruz ki.
(teorinin içinde ispanlanabilir unsurların olması, teori bütününü ispatlanmış, kesin, herkesçe kabul görecek hale getirmez diyorum işte. popüler evrim teorisinin çürütülmemiş olması, doğru olduğu kanıtlamaz, doğru oldugu varsayılır. her şey ispatlı, gerçek, zaten yaşanmıştır demekle olmuyor, adnan oktar da tersini söylüyor ispatlı vs diye diye. farkınız ne? teorinin kendisini konuşuyorum ben oysaki)

Evrim Yasası var, bir de Evrim Teorisi var. Evrim Teorisi, doğa kanunlarının işleyiş mekanizmasını açıklamaya çalışıyor.
(açıklamaya çalışır. evet, katılıyorum)
Örneğin; Gök cisimlerinin birbirini çekmesi, doğa kanunudur ve gerçektir. Bunun nedenlerini ve mekanizmasını açıklamaya çalışan teori de “kütleçekim teorisi”dir. Kütleçekim teorisi kesindir, ispatlanmıştır diyemezsin. Sen Evrim Teorisi yoktur mu demeye çalışıyorsun, Evrim Teorisi sadece teoridir mi demeye çalışıyorsun, onu anlamıyorum. Evrim Teorisi yoktur diyorsan, zaten hatalısın. Sadece teoridir diyorsan, ee biz de teoridir diyoruz. Teorinin yanlışlığı ya da doğruluğu üzerinde tartışıyoruz.
(pancamo' nun dediği gibi popüler evrimin %100 gerçekleşen bir durum olduğu söylenmiyorsa, zaten benim zıtlaştığım bir şey kalmıyor. kesin bilgi olarak evrimi aksetmek yanlış, yukarıda dediğim gibi çürütülmedikçe doğru kabul edilen bir varsayım, herkes de inanmaz, inanmak zorunda da değil. tümevarımda kullanılan iç tespit ve deneylerin varlığı tümevarımı kesin kılmaz. teori, teoridir. "kesindir/aksi düşünülemez/bu böyledir/sen duygusal baktığından kesinliğini kabul etmiyorsun "vs demek yanlış )
Evrim Teorisi şunu açıklıyor ama bunu açıklayamıyor; evrim teorisinde şu doğru ama bu yanlış, şu var ama bu yok demek evrim teorisini geçersiz kılmaz. Çökertmez. Biz teoriyi savunmuyoruz; teorinin doğruluğunu savunuyoruz. Yukarıda belirttim, teori ispatlanmak zorunda değil. Kesinleşmek zorunda değil.
(illa ispanlansın mı diyorum? ispatlı/kesin/aksi yanlış/bu gerçektir vs gibi kavramların söylenmesi teorinin kendisine uymuyor diyorum. evrim teorisi sadece bir teoridir diyorum)

Evrim zaten sürekli gözlemleyebildiğin bir yasadır ve gerçektir. Evrim teorisinde hataların olması, Evrim gerçeğini ortadan kaldırmaz. Sadece insanlar için değil, tüm canlılarda evrimleşme görülmektedir. Evrim vardır yani.
(sürekli gözlemlenen bir yasa? Hem de "gerçek" oldu şimdi. gerçek olan şey "yasanın" parçalarının bazıları mı yoksa bir bütün olarak kendisi mi? çünkü bütünü söylersen gerçek bu diyip, aksini tamamen dışlıyorsun teoriden bahsediyor olmana rağmen.. )
Kiron'un belirttiği kısmı Türkçe'ye çevirdim. Dönüp de okumamışsın.
(okudum, çeviride açılmasına gerek duydugum bazı yerler olduğundan oraya hiç değinmedim, kendi basit eleştirimle devam etmek istedim)
Maymundan insana dönüşme diye bir şey yok, Ortak Ata Teorisi var. Maymundan geliyoruz demiyoruz, ortak atamız vardı diyoruz. Bu, Evrim Teorisi'nin içindeki Ortak Ata Teorisi.
(adı-türü-cinsi önemli değil, maymun değil başka hayvan olur, adı da feriha olur, ortak ata olarak feriha hayvanından geliyoruz denir, ben de ortak ata ne olursa olsun, saçma/mantıksız/inandırıcı değil diyip kenara koyma hakkımı gene kullanabilirim, diğer herkes gibi; sonuçta teori olduğundan ötürü)
Ben de onu diyorum ve yukarıda da yazdım. Evrim Teorisi'nin kesinliğini tartışamazsın. Genel olarak bilimsel bir teorinin kesinliğini tartışamazsın. İşte bu yüzden, kavramları bilmediğini söylüyorum.
(bilimsel bir teorinin değişmez/gerçek olduğu söylemek yanlış. doğru varsayabilirsin, gerçek diyemezsin, başkalarına da "bu gerçek" diye sunamazsın. pancamo'nun verdiği linkteki görselleri incele, en temel anlatımları yani. o basit anlatımlar şunu gösteriyor: en sonunda çürütülemeyen/genel kabul görmüş teoriler bile kırmızı çarpı ile kenara atılabilir. bunun üstüne şunu ekle: bilimsel metodolojide bile teoriler değişebilir, deneyler parçalardadır çünkü, varsayıma gidilmiştir )

Tek tek tüm bölümlere yanıt vermeye çalıştım. Halen beni anlayamazsan, bi adnan oktar remix atayım; mutemi alayım.
(eleştirilerinde sorun yok, devam et konuyla ilgili eleştirecek noktalar bulursan)
 
Tüm hayvanlar arasında akrabalık izleri var. Ortak hücre yapıları, ortak kalıtımsal materyaller, ortak davranış türleri. Peki niye var? Çünkü bir evrede birbirimizden meydana gelmişiz. Bulgu ve gözlemlerimiz bunu destekliyor. Bunun aksini ispatlayan herhangi bir bulgu veya gözlem var mı? Yok. Bunun yerine geçebilecek daha iyi bir iddia var mı? Yok. (allah yarattı)
DijiTurkun mantığına göre bu, dünyanın düz olduğunu savunmakla aynı şey. Bakıyoruz, dünyanın düz olduğunu destekleyen herhangi bir şey var mı? Yok. Çok fazla gidince düşüyor muyuz? Hayır. Uzaya çıktık dünyanın yuvarlak olduğunu gördük.(ki görmemize bile gerek yok ama bunları da boşverelim) Bilim geleneğine göre komplo teorileri kurmalıyız ve tamamen gözlemsiz, bulgusuz ekstrem olaylar üzerine hayal kurmalıyız(çünkü teoriler böyle kuruluyor haspam). Evrim teorileri de bu şekilde yazıldığı için tamamen mantıklı yaptığımız şey değil mi?
Peki darwin'in teorisi ne diyor? "tamam herkesde akrabalık var ama bu doğal seleksiyon + rastgele mutastonların sonucudur. mutasyonlar bir şeye ihtiyaç olunca ortaya çıkmaz, tamamen rastgeledir. hayatta kalmaya yaptığı katkıyla da bu mutasyona sahip canlı neslini devam ettirir." Darwin'inkine rakip fikirlerin birinde derler ki "Türler bir anda hep birlikte evrim geçirir" bir başkasında da "Türler bir amaç doğrultusunda evrim geçirir." Darwin'in zamanındaki deterministler de diyor ki "ulan beynini siktiğim, rastgele diye bişi olabilir mi, her şey bir öncekinden doğar, hiçbir şey rastgele olamaz adamın asabını bozma."
Darwin 19. yüzyılda yaşadı. 20. yüzyılda neler oldu? Darwin'in doğal seçilim teorisi üzerine mengel yasaları uyarlandı, genetic variation eklendi. Bu haliyleki evrim teorisi, evrimsel biyoloji alanında çalışan bilim adamlarının %90'ından fazlası tarafından desteklenen bir teori. Darwin bu yüzden çok önemli bir iş yaptı, ve teorisi bu yüzden çok önemli.
Kiron'un attığı yazıyı okudum, Darwincilerle nasıl kapışmalısınız temasında bir yazı yazmış. vakit çaldı.
Q1 Are Darwinists correct to define “theory” as “a well-substantiated scientific explanation of some aspect of the natural world” or “a comprehensive explanation of some aspect of nature that is supported by a vast body of evidence”?
Cevap: Evet doğru ama çok daha soft bir anlamda da kullanılabilir. bazı scientistler ve şu publisherlar kullanmış bakın. Ama siz yine de evrim sadece bir teori gibi şeyler de söylemeyin zaten. Bir teori öyle ya da böyle onaylanmıştır çünkü.
Q2 Under such a strong definition of “theory,” does evolution qualify as a “theory”?
Cevap: Darwincilere göre evet ve gerçekten de öyle olabilir. Ancak darwincilerin "just a theory" lafına bu kadar takılmamaları gerek. bunu yaptıklarında evrimin tamamen ve her şekilde kabul edilmesi durumuna kayıyor tartışma.

Question 3. Is it correct to call evolution a “fact”?​

cevap: Anlamına göre değişir. anlamları şunlar
1-Evolution as “change over time” can also refer to minor changes in features of individual species — changes which take place over a short amount of time. (fact bu diyor herif - yanlis evrim karsitlari boyle goruyor sadece)
2-Some scientists associate the word “evolution” with the idea that all the organisms we see today are descended from a single common ancestor somewhere in the distant past. - ortak ata teorisi için kullanılan
3-Finally, some people use the term “evolution” to refer to a cause or mechanism of change, the biological process Darwin thought was responsible for the branching pattern. Darwin argued that unguided natural selection had the power to produce fundamentally new forms of life.

Question 4. Is it best for Darwin skeptics to call evolution “just a theory, not a fact”?​

cevap: No.
1-Evrimin anlamı hakkında tartışma çıkartır
2-just a theory karşı argüman sunamıyorum gibi anlamlara gelebileceğinden uygun bir kullanım şekli değil
3-just a theory dediğimizde "doğru olup olmadığını bilemeyiz, sallayalım bu konuyu" gibi bir anlama gelebilir. Böyle bişi yapmayın.
Darwincilerin o teori çok kesinmiş gibi konuşması saçma. (bunu derken herhangi bir karşı argüman-daha kabul görmüş bir teori sunmuyor)
Darwin karşıtı konuşacak kardeşlerim bunları akıllarında tutsunlar. selametle.

Bu konuda sunulan karşıt fikirler genel olarak Q4-3 zaten.
Sizin burada ispatlamaya, desteklemeye çalıştığınız fikir ne? "Evrim teorisi mantıklı değil." Argümanınız ne? "just a theory", "dini öğretilerden daha bilimsel değil". Herhangi bir farklı, karşıt fikir, ya da en basitinden "modern evrim teorisindeki şu bu şu noktalar yanlış" gibi bir argüman sunmadınız. Just a theory diyerek sıyrılıyorsunuz. Zaten direk bu argümanla başladığınız için terim tartışması uzadı bu kadar.
 
Last edited:
Ben evrimin bir yaratılış olabileceğini düşünüyorum. Kuran'da ki referanslar o dönem insanının anlayabilmesi açısından metaforlar içermiş olabilir? Çünkü örneğin atmosfer için örtü deniyor bu durumda insan çamurdan yaratıldı derken de çamur başka bir şeyi refere ediyor olabilir. 6 gün, 6 Dünya günü olmayabilir. 6 Dünya günü bile olsa, bu yaratılışın da bir süreç olduğu ve anında gerçekleşek birşey olmadığının ispatı olur. Yani Dünya'nın oluşumu, ilk canlılar belirli bir sürecin sonunda oluşmuş anlamına geliyor.
 
Bu dinlere göre insanlar hayvanlardan ayrı özel yaratılmış canlılardır.
Evrimin dinleri yalan çıkartıyor olmasını savunmanın kimseye faydası yok. Evrim teorisi bir gerçeklik ve bu gerçekliği ne kadar fazla kişi kabul ederse o kadar iyi. Sonuçta 3 kutsal dinin dayandığı kitaplar var ve bu kitaplar kelimelerden oluşuyor. Kelimelerin anlamını evir çevir bir şekilde yine uydurursun dinlerin evrimi reddeden bir şey ileri sürmediğini.

Mesele evrimin dinleri yalan çıkartıyor olmasını savunmak değil, mesele seküler düşünen insan sayısını artırmak. Benim seküler insandan kastım, kendi ruhsal hayatında istediği şeye inanıp, günlük hayatta, diğer insanlar ile ilişkilerde, yasa çıkartırken, doğa olaylarını açıklamaya çalışırken, tamamen bilimi ve aklı kendine referans kılan kişi.
 
Yıllar sonra gördüm konuyu, ufak tefek bir şeyler ekleyeyim kendimce.

Kaptan'ın ilk sayfada sorduğu "Tanrı'nın evrimle dünyayı ve insanlığı yarattığı" iddiasının tek bir mantıklı açıklamasını görebiliyorum, o da şu; ortada bir gerçek var. Bilimi reddedebileceğimiz günlerden gerçekten çok ama çok uzaktayız. Dolayısıyla bilimin apaçık doğru bir şekilde önümüze koyduğu evrimi de reddetmek çok güç. Fakat bir teorizasyon gerekiyor ki onca yıldır inandığımız şeylerden vazgeçmeyelim. Bu nasıl olacak? Kuran'ın anlaşılması güç bir metin olması burada eli çok kolaylaştıran bir şey. Eğer Allah inancını kaybetmek istemiyor ve dini de reddetmeyi de kendine düpedüz yalan söylemek olarak görüyorsan, ki durum böyle, Kuran'ın sıklıkla alegoriler yaptığını iddia ediyorsun. Mesela, cennet denilen yer aslında Allah'ın Adem ve Havva için yaratmış olduğu dünyadaki bir yer. Fakat Adem ve Havva burada "elma" yiyerek aslında cinsel ilişkiye girdiler ve bu onlar nikahsız oldukları için yasaktı. Bu bahçeden kovuldular ve çorak dünyaya bırakıldılar. Topraktan, yani doğadan geldiler vs.vs. bu böylece uzatılabilir. Buradaki motivasyon, bilimi reddetmeden bir şeyler uydurarak ve Kuran'ı bireysel yorumlayarak kişisel bir inanç inşa etmek.
 
Back
Top Bottom