Erozbey Roleplay

Users who are viewing this thread

bLvjoY.png

Herkese merhabalar. Yaklaşık olarak 6 yıldır oynadıktan ve çeşitli sunucularda adminlik yaptıktan sonra kendi sunucumu açarak kafamdaki rol dünyasını oluşturmayı, burada oluşacak rol ortamının da Bannerlord için geçiş arası tecrübe sağlamasını amaçlıyorum. Öncelikle söylemem gerekiyor ki:
  • Boş yere adam öldürmek istiyorsanız,
  • Hile hurda ile para kazanırım diyorsanız,
  • Rol yapmayı istemiyor veya rol yapmayı öğrenmek istemiyorum diyorsanız
bu sunucu size göre değildir. Lütfen buna göre konuyu incelemeye devam edin. Ben usta bir kodcu olmadığım için ve en önemlisi Bannerlord’un çıkmasına kısa bir süre kala yatırımlarımı PW mod için yapmayı uygun bulmuyorum. Esasında bu mod ortamını Feudal World modu ile sunacaktım sizlere ama yaşanılan aksilikler yüzünden PW moda geri dönüş yapmak zorunda kaldım. Ayrıca hem fikir olacağız ki PW mod ortamı biraz rol yapmama odaklı olduğu için ilk önce oyuncularımızın da kendisini değiştirmesi gerekiyor.

Bannerlord çıktığında ve rol modları gelince tüm yatırımlarım ona göre olmuş olacak. Ayrıca bu modda yapılan her şey Bannerlord için çıkacak olan rol ortamında da aktarılmış olacak. Eğer karakterinizin özelliklerini, hikâyesini oluşturup saklamayı başarırsanız demek istediğimi Bannerlord döneminde anlayacaksınız.

Kurgu
Rolümüzün geçtiği evren, hayali bir dünyanın kuzey batısında yer alan Stalden bölgesinde geçiyor. Stalden diyarlarında dört farklı krallık olmasına rağmen insanlar ve elfler arasında sıkı bir bağ bulunmaktadır. 1. Çağı bitiren “Küçük Kıyamet” felaketin ardından Linimris, yani Elflerin anayurtları olan büyük ada parçasının yerin dibine batmasının ardından Elfler diyarın dört bir yanına göç etmek zorunda kaldılar. Kimisi Hemelder’de ki kadim Elf krallığını kurdu, kimisi ise Stalden bölgesinde olduğu gibi mülteci olarak, daha sonra da halkın birer parçası olarak yaşamaktadırlar. Ayrıca madencilikte çok usta hünerleri olan cüceler de burada yaşamaktadırlar.

Rol Ortamı
a1njVz.png

Haritada gördüğünüz üzere, 4 farklı krallık var. Rolün döneceği bölge Achegot olacak ve orası bir krallığa bağlı olduğu için köylülerin kendi arasındaki rekabetleri dışında herhangi bir husumet çıkması imkânsızdır.

Her köyün kendi geçim olanakları vardır. Örnek vermek gerekirse; köylerden birisinin geçim kaynağı hayvancılık üzerine olurken, diğer köyün geçim kaynağı madencilik olacak. Her köyün farklı farklı geçim kaynakları olacak.

Hey köyün bir kontu vardır. Bu kontları Kral’ın görevlendirdiği görevliler belirler. Konttan şikâyetçi olan köylüler vezire ulaşabilirler. Eğer durum daha acil ise Kral’ı görmek dahi isteyebilirler. Fakat önemsenmediğini düşünen halk son tercih olarak isyan etmeyi düşünebilirler, fakat Kral’ın düşüncesine göre kaderleri de değişecektir. Kral, isyanı haklı bulup Kontu cezalandırabilir veya köylüleri isyan etmekten dolayı öldürebilir-esir alabilir. O yüzden köylülerin çok dikkatli düşünmeleri gerekmektedir.

Gruplar(Faction)
Bu zamana kadarki rol sunucularında olan krallıkların, dukalıkların veya tarikatların aksine bu rol sunucunda Faction dediğimiz oluşumlar olmayacak. Olacak fakat siz oyuncularımızı böyle bir gruba bağlamayacağız. Aşağıya indikçe hangi oluşumların olduğunu öğreneceksiniz. Her oluşumun kendisine ait giysileri olacağı için oyuncuları insan veya Elf olmaksızın ayırması kolay olacaktır. Mesela siz bir şehir koruyucusu iseniz giysileriniz belli, din adamı iseniz belli, köylü iseniz bellidir. Peki, bu oluşumlara katılmak böyle ise Faction sekmesi ne işe yarayacak?

Bu kurgusal diyarda pek çok ırk bulunmaktadır. Irkları özetlemek gerekirse:
  • İnsan
  • Elf
  • Yarı Elf
  • Cüce
  • Cirdelan(Melez)
  • Büyülenmiş Yaratıklar(Outlaw)
olarak bilmeniz gerekmektedir. Sunucuya ilk girdiğiniz zaman bulunduğunuz odada hangi ırkı seçeceğinizi seçeceksiniz. Unutmayın ki ırkınızı bir kere seçtiğiniz zaman değiştirme şansınız olmayacak. Dikkatli ve düşünerek seçin.

Irklar
  • İnsanlar
Stalden diyarında önceden sadece İnsanlar yaşamasına rağmen ilk olarak mülteci gelmiş ve daha sonradan yerleşmiş Elflere ve güçlü madencilik özellikleriyle Cücelere ev sahipliği yapan insanların seçebileceği meslekler şunlardır:

KöylüŞehirliAskerKanun KaçağıAsil
SerfSerfFootmanFootmanFootman
MilitiaMilitiaCrowbowmanHuntsmanCrowbowman
HuntsmanHuntsmanMan At ArmsHealerMan At Arms
CraftsmanEngineerEngineer
DoctorDoctor
Sailor
   









Not: İnsan ırkını seçen oyuncuların sakal-bıyık konusunda herhangi bir limiti yoktur.

 
  • Elfler
Bir önceki çağın sonunu getiren “Küçük Kıyamet”ten sonra Elfler, İnsanların yaşadığı Stalden topraklarına ilk olarak mülteci olarak gelseler de daha sonradan halkın kendilerini benimsemeleri ile buranın yerel halkı olarak yaşamaya devam etmişlerdir. Elfler, avcılık konusunda diğer iki ırka göre daha üstünlerdir. Asil bir soydan gelmeleri ile birlikte kendilerini diğer ırklardan farklı gören Elfler buna karşın İnsanlara karşı saygıyı her zaman üstün tutmuşlardır. Bu bölgenin Cüceleri ile pekiyi anlaştıkları söylenmez.

KöylüŞehirliAskerKanun KaçağıAsil
SerfSerfFootmanFootmanFootman
HuntsmanMilitiaArcherArcherArcher
CraftsmanHuntsmanEngineerHealer
HealerEngineerDoctor
Doctor
Mercenary
   
   
Not: Elf ırkını seçen oyuncuların tombik bir yüz, herhangi bir sakal veya bıyık, kel veya kısa saç modellerini seçmeleri yasaktır. Tüm elflerin uzun saçları, sinekkaydı yüzleri ve ince-düz yüz yapısına sahip olmaları zorunludur. Aynı kural kadın karakter seçenler için de geçerlidir. İnce yüz hattı ve uzun saç mecburidir.

 
  • Yarı-Elfler
Bu ırk, insanlar ile elflerin evlilikleri sonucu ortaya çıkmış ırktır. Karakteristik özelliklerini elflerden almış olsalar da görünüş olarak insanlara daha yakındırlar.
KöylüŞehirliAskerKanun KaçağıAsil
SerfSerfFootmanFootmanFootman
HuntsmanFootmanArcherArcherArcher
HealerHuntsmanDoctorHealer
Doctor
   
Not: Elf ırkını seçen oyuncuların tombik bir yüz, herhangi bir sakal veya bıyık, kel veya kısa saç modellerini seçmeleri yasaktır. Tüm elflerin uzun saçları, sinekkaydı yüzleri ve ince-düz yüz yapısına sahip olmaları zorunludur.  Aynı kural kadın karakter seçenler için de geçerlidir. İnce yüz hattı ve uzun saç mecburidir.

 
  • Cüceler
İnsanların ve Elflerin hikâyelerine karşın Cüceler kıtanın güney batısında olan Brom Adalarından veya güney doğuda kalan Demiryurt diyarından gelerek Stalden’da iş görmeye başlarlar. Cüceler inatçı, kendileri dâhil başkalarına daha az saygı göstermelerinin dışında son derece çalışkan ve hünerlilerdir. Madenlerde çalışmak onlar için günlük spor gibidir. Elde ettikleri gelirler ile dükkânlar açıp çalıştıkları bunca senenin ödülünü alırlar. Ayrıca han işletmenin dışında demircilik konusunda da Elfler bir kenara bırakılırsa İnsanların kendileri ile boy ölçüşemeyeceğini tüm diyar kabul ederler.
KöylüŞehirliAskerKanun KaçağıAsil
SerfSerfFootmanFootmanFootman
FootmanFootmanEngineerMercenaryMercenary
EngineerEngineer
Mercenary
   
Not: Cüce ırkını seçen oyuncuların uzun sakal bırakmaları mecburidir. Sadece bıyık, sadece sakal gibi seçenekler kabul değildir. Kadınların ise uzun saç bırakmaları mecburidir.

 
  • Cirdelan
Cirdelanlar, insan olmalarına karşın adaletin tanrısı olan Bitha tarafından Elf bilgeliği ve kanı ile kutsanmış olan varlıklardır. Kimi Cirdelanlar diğer ırklar tarafından sevilmesine karşın kimisi de büyücülük ile suçlanarak öldürülme tehdidi ile yaşarlar. Özellikleri ve yaratılışlarından dolayı insan sayılmamaları doğru olanıdır.
Serf
Footman
Crowbowman
Engineer
Doctor










 
Not: Cirdelanlar için eklenmiş olan Crowbowman yaptıkları büyüyü temsil etmektedir. Bu yüzden onlara özel bir silah verileceği için diğer sınıfların seçmesi mümkün olmayacaktır.
Not: Cirdelan ırkını seçen oyuncuların sakal-bıyık bırakmaları yasaktır.

 
  • Dışlanmış Yaratıklar
Dışlanmış yaratıklar, kendi soydaşlarını öldürmüş, büyü ile lanetlenmiş kişilerin değişim geçerek yaratıklaşmasıdır. Kendimiz model ekleyemeyeceğimiz için Outlaw factionunda gördüğünüz kişiler yaratık olduğu için gördüğünüz yerde öldürebilir veya ölmesi için birilerini tutabilirsiniz. Ölen outlaw ise sunucudaki yetkililerden birine başvurup tekrar insan karakteri alabilir.

Yaratık
Footman
Not: Eğer dönüşmüş(outlawa geçmiş) oyuncunun elinde herhangi bir yay, fırlatmalı, kalkanı varsa yere atmak zorundadır. Elinde sadece kılıç veya balta olması zorunludur.

Loncalar
  • Ozanlar Koleji
Şehirde bulunan Ozanlar Kolejinde hanlarda şiirler okuyan, şarkılar söyleyen bir ozan tutmanız dışında mektup göndermeniz gereken birisine kendiniz veya tanıdığınız birisini göndermek yerine Kurye tutup mesajınızı veya eşyalarınızı o kişiye gönderebilirsiniz.

  • Athoth Tapınağı
Şehrin dışında, Richfield Köyünün tepesinde tek başına olan bu tapınakta dini ayinler yapılmaktadır. Ayrıca şehir ve köylerdeki tapınaklara rahipler göndererek buradaki açıkları kapatırlar.

  • Yoldaşlar Loncası
Bu Loncanın merkezi şehir olup macera arayan, eli kılıç tutabilen herkesin başvuracağı bir yerdir. Loncanın başındaki yetkili kişiye gidip herhangi bir macera olup olmadığını sorarlar. Yetkili kişi eğer kendisine verilen bir kontrat olursa bunu gelen kişilere bildirir.

  • Hırsızlar Loncası
Hırsızlar Loncasının merkezi şehrin girişinin sol tarafında üzerinde bir miğfer bulunan taş vasıtasıyla gizli geçidinden geçilen ve yer altında olan bir yerdedir. Hırsızlar Loncasının bir lideri bulunmaktadır. Lonca üyeleri kendi başlarına hareket edemezler. Lonca Liderinin emirleri ile hareket ederlerken bir yandan kendilerine gelen para karşılığı görevleri de yapabilirler.

  • Kraliyet Limanı
Merkezi dağa kurulmuş olan kalenin altında bulunan büyük bir mağara olan Kraliyet Limanında çalışmak için Kraldan özel bir izin alınması gerekmektedir. Eğer kral yoksa gerekli izni verecek olan kişi kalede yer alan konsüllerdir. Gemilerin amacı gelen emir veya kontratlardan dolayı vatandaşları bir yerden bir yere taşımaktır.

Tanrılar
En çok bilinen ve tapılan Tanrılar şunlardır:

Bitha - Adalet Tanrısı.
Athoth - Yaşamın ve ölümün Tanrısı
Sabia - Güzelliğin ve evliliğin Tanrıçası
Turan - Savaş Tanrısı
Yegoth - Eğlencenin ve kültürlerin Tanrısı
Atath - Bilgeliğin Tanrısı
Keha - Elementlerin, havanın ve denizlerin Tanrıçası
Teria - Aşkın Tanrıçası

Şehirlerde ve köylerde kilise tarzı yapılar bulunmaktadır. Kendimiz modeller ekleyemeyeceğimiz için bu kiliseleri Tanrılar için ibadet yapılan yer olarak kabul etmeniz gerekmektedir. Stalden diyarında insanların ve cücelerin tapındığı Tanrı Athoth, Elflerin tapındığı Tanrı ise Atath’tır.

Not: Irkların yaratılmasından önce Tanrılar kendi aralarında evreni yok edecek büyüklükte bir savaş yapmışlar ve Tanrılar güçlerini birleştirip Savaş Tanrısı Turan’ı alt etmişlerdir. Ayrıca Turan için tapınmak yasaktır. Turan için dua edenlerin gelen şikâyetler ile idam edilmesi yasadır. Buna karşın Turan, eski gücünü yavaş yavaş elde etmekle birlikte bu ırkları birbirine düşürmenin yanı sıra kendi saflarına da bu ırkları çekmek istemektedir.

Zaman İşleyişi
Günümüz saat dilimini ele almamız maalesef sunucuda mümkün değil ve yeni bir kod yazmakta vakit alacağı için şöyle bir sistemi uygun gördüm. Her günü bir hafta geçecek şekilde belirledim. Günümüz saat dilimine göre günlerin işlenişi şöyledir:
12.00-16.0016.00-20.0020.00-00.0000.00-04.0004.00-08.0008.00-12.00
  1. gün  2. gün  3. gün  4. gün  5. gün  6. ve 7. gün

Sunucu Kuralları
Bu konuyu baştan sona okumanız sunucudaki hikâyeyi ve oluşumları anlamanız için bir rehberdir. Bu yüzden sunucuya girdiğiniz zaman bu konuyu baştan sona okuduğunuz kabul edilir.
  • Hiçbir şekilde laubali hareketler kullanılması kabul edilemezdir. “xd”, “qwe” vb. random yani aptalca gülümseme tepkileri dahi yasaktır.
  • Emote olarak “:grin:”, “:wink:” gibi rolle uyuşmayan ifadeleri kullanmak yerine “*gülümser*”, “*düşünür*” gibi ifadeleri kullanmak zorunludur.
  • Rol seviyesini düşürecek, oyuncuları rol seviyesinden uzaklaştıracak hareketler yasaktır.
  • Ne durumda olursanız olun “T” ile iletişime geçmek yasaktır. Sunucuda yetkili kişilere erişebilmek için “Backspace” tuşuna basmanız yeterlidir. Eğer yetkili bir kişi boşta ise ne kadar süre geçerse geçsin size ulaşacaktır. 3 dakikada bir “admin, admin” diye yazmanıza gerek yoktur.
  • Eğer bir şikâyetiniz varsa, o anın resimlerini çekerek resmi Discord kanalında bulunan şikâyet kutusu kısmına başvurabilirsiniz. Başvuru için:
    Resim,
    Şikâyetçi olduğunuz kişi,
    Olayın nasıl yaşandığına dair kısa bir özet,
    anlatmanız gerekmektedir.
  • Hiçbir şekilde RDM, Low vb. karaktersizlikler yasaktır.
  • Suikast yapmak için yetkililerden izin almak zorunludur.
  • Kasıtlı olarak at ile çarpmak yasaktır.
  • Kont seçimleri başvurular ile olacaktır. Kontlara her hafta 40 bin dinar verilecektir. Bu dinarların bir kısmı ise köylülere vergi, hizmet olarak gidecektir. Eğer Kont, vergileri vermez veya eksik vermez ise köylülerin isyan veya şikâyet hakları bulunmaktadır.

Gördüğünüz gibi az ve öz kurallarımız vardır. Bu kurallara uymayan oyuncu arkadaşlarımızın cezası ise uyarı vermeksizin kalıcı olarak uzaklaştırmadır.
 
Harita Güncel Hali

V3Q1qv.jpg
nJb38M.jpg
V3Q1mv.jpg
o6dRo9.jpg
ZO5PmV.jpg
PO7Zm5.jpg
7yBr5Y.jpg
lbQ6mr.jpg
nJb3ZM.jpg
vJavr4.jpg
1GplqN.jpg
LOvWmZ.jpg

Gördüğünüz resimler haritanın son hali değildir. Geliştirilmeye devam ediliyor.
 
Harita gayet güzel ama harita konusunda bir kaç önerim var.Her ağacı kasıtlı olarak dümdüz yerleştirilmiş gibi değilde bazı kısımları boş veya rastgeleleştirebilirsin.Veya farklı türden de ağaçlar koyabilirsin.Fazla ağaç da ufak sistemleri zorlayabilir.Kolay gelsin, güzel duruyor.İşinin ustasından iyi şeyler çıkacak gibi :smile:
 
Başarılar dilerim, doğru ve düzgün bir proje olacağına eminim. Fakat bunu Türk Topluluklarının inanması ve ona göre kurallara uyarak düzgün bir şekilde "oyuncu" olarak oynamalarını beklemek gerekir, kurallara bakacak olursak, tam "sıkı düzen" maksadıyla düşünülmüş ve olması gereken gibi gerektiği için hayırlısı diliyorum, sunucu umarım işleyişini bu kurallar çerçevesinde sürdürür ve başarır. Başarılar dilerim, dostum.
 
Discord'da görmüştüm fotoğrafları ilginç gelmişti. Uzun süredir uğraşmak elbet ki emeğin karşılığını verir başarılar dilerim. Tek sorum Whitelist olacak mı?



Ek olarak; O kadar çok ağaç koymak haritayı kastırabilir düşük performanslı bilgisayarı olan oyuncular için onun yerine orman yerini küçük ama sık tepelikler halinde yapıp daha seyrek şekilde ağaç ekleyebilirsin. (+ Ağaçları "rastgele boy" opsiyonunu seçerek koyarsan daha bir orman havası verebilir.)
 
Whitelist olmayacak. Whitelist olayını ben engel olarak görüyorum. Neden oyunculara sorulan sorulara kopyala-yapıştır yapacakları bir seçenek düşüneyim, değil mi? Konuyu erkenden açmamın sebebi hikayeyi, kuralları iyice benimsemeleri. Çünkü sunucuya bir kere girdiklerinde o kuralların hepsini kabul etmiş sayılacaklar. Buna göre de cezalar da o kadar ağır olacak.
 
Whitelistte soruları çoktan seçmeli yapmana gerek yok :grin: açık uçlu yaparsan ona göre değerlendirme yaparak onaylarsın başvuruları. Ne kadar güzel düşünülmüş bir tema olsa da pw nin şu zamanlarında buna uyum sağlayabilcek 10 dan fazla kişi geleceğini sanmıyorum.

Whitelist şart biz bunu çoktan öğrendik  :grin:
 
Yaklaşık bir aya açılacak sunucu. Hem kurallar ve lore milletin aklına iyice otursun, hem de uygun scriptli bir makina arıyorum. Maalesef yurt dışı lokasyonlular dışında güncel scriptlere sahip bir Türk satış yeri yok gibi.
 
Şu dediğim orman olayını bir düşün ama istersen. PW oyuncularının çoğunun bilgisayarı pek iyi özelliklere sahip değil. Standart M&B bilgisayarları. Bu sebepten ötürü çok fazla kasma olayı yaşanabilir bu da ilgiyi azaltabilir. Hafif ama sık engebe yapıp, random scale şeklinde koyarsan ağaçları az obje ile daha sık bir orman görüntüsü verilebilir.
 
Haritada çok fazla yükselti bölgeler olduğu için sunucunun boyutunu düşürüyor. Boyutu düşünce de ağaçların renderını alması için bolca imkan sunuyor. Test vakti geldiğinde eğer bilgisayarı iyi olmayan testerlar kasıyor derse ağaçları düşünürüm o zaman.
 
Harita ve konsept gayet güzel fakat haritadaki ağaçlar kopyala yapıştır gibi olmasaymış daha güzel olurmuş. Umarım istediğin kitleyi sağlarsın.
 
Siamons said:
Harita ve konsept gayet güzel fakat haritadaki ağaçlar kopyala yapıştır gibi olmasaymış daha güzel olurmuş. Umarım istediğin kitleyi sağlarsın.
O dediğini random scale ile düzeltebilir de silip tekrar koyması gerek
 
Back
Top Bottom