Dragon Age

Users who are viewing this thread

Lord Arthur? said:
gereksizinsan said:
Bu saatten sonra Bioware'in yapacagi bir RPG'den hayir gelmez. Inquisition gibi bir oyunu bile bir daha zor goruruz bence.
da2 fiyaskosuyla belli olmuştu zaten o. origins'in bacağını yesin hepsi.

Benim güvenim Mass Effect: Andromeda ile sarsıldı açıkçası. DA2'nin yine gideri vardı, ama olay örgüsü DLC gibiydi resmen. Mage vs. Templar savaşı büyük bir olay olsa da, geri kalan kısım Origins kadar çekici değildi.
 
BioWare bu seriyi genel olarak değerini bilmeyerek yok etti. Keza Mass Effecti de. Rockstar moduna girdikleri bir dönem oldu, ne yaptılarsa tuttu. Ellerindeki serileri çok sallamadılar o dönem. Yeni seri yaparız diyerekten. Ama RPG olarak yeni seri tutturmak zordur, emek ister. Bir de EA istediklerini yapmalarına izin vermiyor son dönemde sanırım. Düşük bütçe ve online eklentisi olan oyunlara yönlendirme derken adamlar da ufak tırt stüdyolar kurup oyun yaptırıyorlar. Anthem ellerinde patlar umarım da bu tür oyunara geri dönerler.
 
Inquisition kötü değil ya. MMORPG tadındaki yan görevler ve içi boş bir açık dünyası olmasa sağlam bir oyun derdim. Hikaye ve diyaloglar kaliteli, karakterler de öyle. Combat da son derece eğlenceli.
 
Inquisition'un olmayan hikayesi Dragon Age 2'den bile beter açıkcası. Oyun lore'unu tam anlamıyla katletmiş adamlar, başarısız bir main villain eklemişler oyun boyunca bi halt yaptığı yok. Oyunun sonu hep aynı hep aynı, seçimlerin bir işe yaramıyor. Origins'de oluşturdukları güzelim evrenin üzerine tüy diktiler Inquisition'la. Yeni DA oyunu 3.'den de beter olacak zaten bana göre eğer gelirse.
 
Niye tam çözümle oynuyorsun ki?
Karakter buildlerine bakmayı anlarım da, tam çözüme gerek yok. Diziyi izlemeden önce özetini okumak gibi bir şey bence, hele DA gibi bir seride. Zorlandığın bir yer oluyorsa bak internetten ama her yerde zorlanıyorsan bir şeyi yanlış yapıyorsun muhtemelen.
 
Ya aslında doğru diyosun, aslında benim aradağım dediğin gibi buildler ve mesela hangi item setinin nerede bulunacağı veya hangi setin hangi sınıfa gittiği ayrıca her karakterin farklı hikayesi oluyo, hangi cinsiyetle hangi ırktan başlanılırsa daha rahat ilerlenebileceği gibi şeyler. Yarım çözüm daha doğru olurdu herhalde :razz:
 
2 senedir yorum yazılmamış konuya, oynayan kalmadı mı hiç Dragon Age'i? Gece gece youtube'da gezinirken teori videolarına denk geldim, izlemez olaydım; yine Inquisition'un yerle bir ettiği DA lore'unu hatırladım; bu heriflerin kalkıp DA4'ü çıkaracaklarını hatırladım... Çıkaramasalar bari DA4'Ü.
 
Aman Çitos görmesin, yine DA:I'ı övmeye başlar.

Sonbahar da yarım bıraktığım Origins'i bitirdim. Ardından 2. oyunu patlattım. Millet origins i yerlere göklere sığdıramamış ama dönemindeki RPGlere göre epey zayıf ve problemleri olan bir oyunmuş onu farkettim. Oyunun mekanikleri abuse etmeye çok müsait. 2. oyuna da millet gereksiz bi şekilde gömmüş. Belli tasarım hataları olsa da Aksiyon RPG olarak epey başarılı buldum. Biraz daha uzun olsaymış, oyun tam tadı damağında bırakıyor bittiğinde.
 
DA:Origins'in zayıflık olabilecek tek kısmı bence savaş mekanikleriydi, bunun dışında problem sayılacak bir şeyle karşılaşmamıştım ben, pek çok oyuncu gibi. DA2 ağırlıklı olarak Origins'deki RPG elementlerinden uzaklaşıp aksiyon-rpg hatta hack&slash'a kaydığı için bayağı eleştirildi, kopya mekan tasarımları zaten malum ve hikayesi etkikeyici-merak uyandırıcı olmaktan uzaktı ama açıkcası Inquisition'la kıyaslayınca DA2 bile hoş görünüyor benim gözüme. (Grafiksel, combat anlamında değil tabi)
 
Inquisition kötü bir oyun değil; grafikleri çok güzeldi döneminde, bazı ilginç görevler vardı, haritaları keşfetmek eğlenceliydi, ejderha savaşları da öyle.
Inquisition'un en nefret ettiğim ve beni seriden tamamen soğutan kısmı; olmayan hikaye/olay örgüsü ve en önemlisi Origins'in kurduğu, çok iyi olan oyun lore'unu tam anlamıyla katletmesiydi. Kaş yapalım derken göz çıkarmakla kalmamışlar rezil etmişlerdi lore kısmını. (Grey Warden'ların başına gelenler tamamen zorlama ve "dur biz inquisitionu güçlü gösterelim" diye yapılmış, aptalca şeylerdi mesela ve bu kısımla ilgili malum görev serisini beğenenlerin sayısı yok denecek kadar az)

Companionlar Origins'e kıyasla zerre ilginç değildi; hele finalin her halükarda aynı olması ayrı bir olay.

Yine Origins'deki zırh-silahların peşinde koşarken ayrı bir heyecan duyup eğlenirken Inquisition'da crafting olayı öldürmüştü bunu; "eşsiz" silah-zırhlar güçsüzdü üretilenlere göre ve üretilenler çok yavandı. Awakening'deki "Sentinel Armor" yeter tek başına.
 
Tabi ki zevk farkı olacak o yüzden bir şey diyemem beğenmiş beğenmemiş durumu doğal. Ama lore gayet güzeldi benim için. Hatta tam tersine dolu doluydu bana kalırsa. Game of the Year Edition almıştım 7 euroya, Jaws of Hakkon olsun, The Descent olsun çok güzel içerik katıyorlardı. Ama bir tek Tresspasser'a uyuz olmuştum. Oyunun finalini DLC'ye koymak nedir? Oynayanlara soruyorum %90'ı standart oynamış yani Tresspasser falan hiç görülmemiş. Yani aslında çoğu kişi oyunun finalini oynamamış bile. Tam EA kokan bir hareket oyunun finalini DLC'ye koymak. :grin:

Grey Warden'larla ilgili kötü bir şey hiç hatırlamıyorum. Başlarına gelenler oldukça gerçekçi ve hikaye içinde de RPG dozuna uygun olarak oyuncuya bağlı zaten başlarına ne geleceği. DAO'daki evrenin yanında bu çok daha büyük çünkü. O zamanlar fragmanlar bile "Grey Wardenlar uff, 50 kilo çelikten taşaklar, kılıçlar, canavar avlamalar vaoov" üzerineydi. Onların devri geçti ve oyunda da o kadar kötülenen bi durum yok zaten. Hatta companionlardan bir tanesi sırf Grey Warden diye yanımıza aldığımız birisi. Onunla ilgili de spoiler var ama şey etmeyeyim.

Yani eski oyunun fanatiği olarak yeni oyundaki(6 yıllık oyun btw) işlenen hikayeyi beğenmemek kişisel bir tercih. Bence gayet güzeldi. DA4 gelsin şu elfin ağzına bir patlatalım diye bekliyorum ben.
 
GW'lar resmen şamar oğlanı durumuna getirildi Inquisition'da yahu, nasıl kötü bir şey yok, Solas karaktersizinin GW'ler hakkındaki yorumları yetiyor zaten oyun boyunca. Blight/Darkspawn/Archdemon 3'lüsünün gizemi döndü dolaştırıldı kıytırık bi elf büyücüsünün "her şeyi biliyorum ama neyse" demesine indirgendi, Tevinterli bir büyücü kalktı Blight'a müdahale edip ne hikmetse kontrol edebildi GW'leri vs vs daha uzayıp gidiyor rezillikler.
Archdemon bile GW dışında biri öldürdüğü zaman en az 3-4 günde anca yeniden doğarken bu herif, öldürüldükten 5 sn sonra herkesin gözü önünde bir GW'ye, darkspawn da değil bak geçti ve doğdu be. Sözde büyük sırdı bunların hepsi, bilmeyen yokmuş meğer Thedas'ta. Hani darkspawn ruhsuzdu da o yüzden ele geçirebiliyordu Archdemon, bu yüzden GW öldürdüğü zaman ikisinin de ruhu yok oluyordu, ne iş? Saçma sapan bir oyun olan DA2'nin bir o kadar saçma DLC'sinden alınan düşman bu kadar olur işte

Lore konusunda ise yine yukarıda dediklerim başta olmak üzere Origins'de gerçeklik ve efsane arasındaki dengeyi yerle bir edip dur şunu da ekleyelim, dur bunu da şöyle anlatalım diye diye herşeyi birbirine karıştırmışlar; yok eski elf tanrılarıymış her haltı yiyen de yok aslında Tevinter da onlar sayesinde yükselmiş de, yok öç alacaklarmış da bilmem ne. İlk oyunda sözde büyük sır olarak nitelendirilen GW'lerin sırlarını bilmeyen yokmuş Thedas'da mesela. Bir de şu Red Lyrium meselesi... 2. oyunda çıktı ortaya İnquisition'da hepten yedirdiler oyuna, DA4 trailerından görüyoruz ki bu oyunda da bitmeyecek Red lyrium zırvalığı. Titan mevzusuna hiç girmiyorum... Hele hele ilk oyunda malum ritüeli yapanlar gördüyse Inquisition'daki malum sahneyi:
koskoca Archdemon'ın ruhu tak çıkar başlığa döndürülüyor resmen; iyi ki öldürüp geçmişim onu da Morrigan'ı da.

DA4'de ne olacak ben söyleyim şimdiden:
Archdemonlar eski elf "tanrıları" çıkacak, Solas efendinin bunların ölmesine kızıp GW'leri yerin dibine sokmasının sebebi de bu. Ya aslında Blight'ı biz çıkardık da işte kontrol edemedik denilecek. Yine saçma sapan bir Mage-Templar atışması görülecek ucundan kıyısından. Tevinter-Antik Elf arasındaki mevzular açıklanmaya çalışılırken iyice batıracaklar. Büyük ihtimal inquisitior yine bu oyunda yer alacak saçma sapan yan karakterleriyle vs vs.
 
Last edited:
Hacım sende DAO muhafazakarlığı var. O yüzden objektif bakamıyorsun. Yani beğenmediysen bu tamamen normal bir durum ama eleştirdiğin yerler kötü değil ki. Aksine DAI bir çok açıdan gerçekçilik katıyor evrene. Çok daha dinamik, hayatta olan bir dünyası var önceki oyunlara göre. Darkspawnlar mitolojik felaket anormal yaratıklar değil, yeryüzüne buldukları yarıklardan çıkıp başı boş dolanıyorlar. Grey Warden'lar da sürekli bufflı aşırı OP ve overrated bir ekip değil. Aksine yüzyıllarca devam etmiş, çok da sürdürülebilir olmayan, kanla darkspawnlara bağlı bir örgüt olduğu hissini daha çok veriyor. Oyunda bol bol geçmiş Warden kaleleri, kampları falan buluyoruz. Ölmüş wardenlar buluyoruz. Şamarlık bir durum yok hikayenin bir parçası başlarına gelenler ve anormal bir durum yok yine.

Yani Red Lyrium'un nesi var? Çok farklı bir derinlik katıyor evrene. Templar hikayesinde bile çok önemli rolü var. Templar-Mage ilişkileri, Chantry'nin varlığı, gerekçeleri falan derken oldukça politik ama gerçekçi bir dünya sunuyor DAI. Yani DAO'dan sonra gelen yeni olayların hiçbirisi olmasın mı istiyorsun? Sonraki oyunlar Dragon Age Origins 2, Dragon Age Origins 3 olsun dümdüz yine bir Archdemonla savaşılsın başka hiçbir boyutu olmasın diyorsun heralde. Yeni olmasına rağmen eften püften bir hikaye yok gayet tutarlı her şey.

Thedas'ın mevcut durumuna çok daha gerçekçi bir bakış açısı veriyor. Elflerin başına gelenler, insanlarla ilişkileri, insanların kendi aralarındaki ilişkileri, Chantry, Templar'lar, Mageler, Circle'lar falan çok daha büyük her şey.

İlk oyunda zaten hissettiriyor Dragon Age LOTR'dan çok esinlenen bir oyun evreni. İlk oyunda da biraz siyasi entrikaya giriyor yine dümdüz siyah vs beyaz durumu yok ama DAI'ye kıyasla çok düz. DAI'da ise siyah vs beyaz kadar basit değil hiçbir şey. Ayrıca Inquisition bir zahmet herkesten güçlü olsun zaten loreu bu. Ortalıkta önderlik edecek kimse yok. DAO'da bile GW'lar dağılmış yok edilmiş durumdalar Ferelden'de ve başrol karakter sağdan soldan Wardenların anlaşmaları sayesinde ordu toplayıp başkentte savunabiliyor. Gözünüzde çok abartıyorsunuz Grey Warden olgusunu.



DAO'nun en başında gösteriyor bu arada unutulmuş olabilir. Yani bu olaylar DAI için uydurulmuş falan değil. Archdemon'lar da birer uyuyan Old God neticede. Yani tutarsızlık yok, kötü yazılmış bir hikaye de yok. Yine de beğenmemiş olabilirsin ama loreu mahvediyor falan demek çok subjektif bence. Yani bak misal şu videoda bile adamlar yıllar önce "Chantry'nin bize öğrettiği" diyerek giriyor. Yani DAI'da bu çok anlamlı bir hale geliyor Chantry'nin zemini sağlam değil çünkü. DAI'da Maker'ın varlığıyla ilgili bile detaya giriyorsun. Chantry'nin öğretilerini sorguluyosun. Direkt Gold City'ye giren adam diyo ki girdiğimde zaten simsiyahtı hiçbişi yoktu. Üstüne güneyin Chantry'sinin siyasi tarihi, Tevinter'la farkları, kapışmalarına falan giriyor oyun ki gerçek hayattaki Katolik-Ortodoks çekişmesinden daha kaprisli bir durum. Arada kalan elfler, Deep Roads'ı bi türlü ele geçiremeyen elfler falan derken baya baya olay oluyor. Bütün bunlara loreu yok ediyolar rezalet oyun demek çok haksızlık etmek oluyor. Tekrar ediyorum, yine de beğenmeyebilirsin ama biraz daha objektif bakmanı tavsiye ederim. :grin:

Şunlara bir göz atılabilir tazelemek için:
 
Back
Top Bottom