Dev Blog 15/10/19 - Moral

Users who are viewing this thread

MArdA TaleWorlds

Community Support & Localization
Community Support
a565acbd6a637d3379a505dcb6c0bc0f2e07b296.jpg

Selamlar Kalradya Savaşçıları!

Moral, savaş alanında oldukça önemli bir faktördür. Bir ordu büyüklük bakımından önde olabilir, daha iyi eğitilmiş ve fevkalade bir şekilde ekipman kuşanmış olabilir ancak dövüşme isteği olmadıkça hiçbiri bir şey ifade etmez. Diğer bir taraftan, yüksek moral insanları çok büyük zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olur, onlara bütün umutları tükenmişken dövüşmeye devam etme yetisi verir. Mağlubiyetin ellerinden zaferi zorla almaya yol gösterir. Bu haftanın geliştirici günlüğünde Bannerlord'da moralin nasıl işe yaradığını hem sefer haritasında hem de savaş alanında nasıl etkileri olduğuna bir göz atacağız.

Sefer haritasında her bir partinin bir parti moral değeri vardır. Oyuncu partisinin morali sağ-alt tarafta bulunan panelde gösterilir. Fare imlecini o alana götürdüğünüzde günlük temelde moralin nasıl değişeceğini ve hangi faktörlerin moral değerini etkilediğini gösteren bir bilgi penceresi göreceksiniz. Parti moral değeri, ana etken olarak yapılan eylemler ışığında değişir. Başarılı savaşlar ve yağmalar morali artırırken, verilen fazla kayıplar ve geri çekilirken askerleri feda etmek gibi eylemler ise morali düşürecektir. Ayrıca, maaşların ödenememesi ve askerlerin aç kalması da oldukça etkili etmenlerdir!

Eğer partinizin moral değerini yüksek tutmayı başarabilirseniz pek çok yararından da yararlanabilirsiniz. Partiniz, yüksek moral ile birlikte biraz daha hızlı hareket edebilirken savaş simülasyonlarında da küçük bir avantaja sahip olacaktır. Öte yandan, eğer moralin belli bir eşiğin altına düşmesine izin verirseniz bazı askerleriniz partinizi daha iyi iş imkanları aramak için terk etmeye başlayacaklardır.

Parti moral değeri, sefer haritası için oldukça önemlidir ancak savaşlar sırasında çok daha kritik bir öneme de sahiptir. Orta çağ savaşları yakın mesafelerde gerçekleşirdi ve bunun katılımcıları için oldukça stresli bir şey olduğunu söylersek yanlış olmaz. Genellikle savaşların sonucu, savaş kahramanlıklarının yanı sıra üstün moral ile belirlenir.
blog_post_108_taleworldswebsite_02.JPG


Savaşların başında her bir askere, partinin genel moral değerini temel alınarak belirlenen bir başlangıç moral değeri verilir. Bundan sonra ne zaman bir asker öldürüldüğünde veya yaralandığında (en fazla 10 olacak şekilde), yakınındaki dost askerlerin moral değerine ceza uygulanır. Bu moral cezası, komutanın yetenekleri ve niteliklerinin yanı sıra diğer faktörlere göre belirlenir. Mesela, bir kalkan duvarı formasyonunda duran askerler daha az moral cezası alırlar. Öte yandan, yakınlarında bir düşman öldürülen dost askerler de bir moral değeri artışı alır. Pratikte, bir alanda iki askeri birlik karşılaştığında ve dövüş başladığında moral değerleri zamanla düşmeye başlar. Eğer bir taraf net bir şekilde kazanıyorsa diğer tarafın morali daha da hızlı azalacaktır. Diğer taraftan, eğer dövüş öyle yada böyle dengeli bir şekilde ilerliyorsa her iki taraf da moral kaybedecektir ancak daha yavaş bir şekilde. Dövüşün hangi yöne gittiğine bakmaksızın genellikle bazı askerlerin moral değeri panik olacakları bir noktaya düşecek ve kaçmaya başlayacaklar. Bu oldukça tehlikeli bir durumdur. Çünkü ne zaman bir asker panik olsa yakınındaki dost askerler için de bir moral cezasına sebep olacaktır. Ve bu askerler kaçmaya başladıklarında bütün bir formasyonun dağılıp kaçmaya başlayacakları bir zincirleme tepki oluşabilir.

blog_post_108_taleworldswebsite_03.JPG


Bannerlord'daki moral sistemi yorumumuz tarihi Towton savaşı ile özetlenebilir. Savaş sırasında 4. Edward askerlerini savaş alanında yönetirken rakibi 4. Henry ise York şehrinden savaşı yönetiyordu. Edward sayıca düşük olan güçlerini düşmanlarına karşı destek kuvvetler gelene kadar saatler boyunca yöneterek ezici bir zafer kazandı. Bu süreç içerisinde düşmanın morali de giderek bozuldu. Bu savaş alanınıda askerlerin kaçmasına sebep oldu ve bu durum giderek büyüyerek taburlara ve hatta bütün ordunun savaştan kaçmasına kadar büyüdü. Savaş sırasında dövüşerek hayatını kaybeden askerlerin sayısı, panikleyip kaçan asker sayısına oranla oldukça düşük olması da tarihe bir not olarak düşüldü.
 
  Moral sistemi hoş olmuş. Gerekliydi böyle bır şey.Oyuna gerçeklikle beraber zorluk ta katmış.Ama tadı tuzu artmış.
 
Back
Top Bottom