Destansı Anlatım'ın Özellikleri Nelerdir?

Users who are viewing this thread

bariscik

Sergeant Knight at Arms
Arkadaşlar herkese merhaba,

Sağolsun edebiyat hocamız destansı anlatımın özellikleriyle ilgili yazı istedi. Ancak ne yazık ki internette yeterli kaynak yok. Sizin bildiğiniz şeyler nelerdir anlatırsanız fena olmaz :)

Destanlarda sıradışı olaylar işlenir. Yani gerçekçilikten uzaktırlar. Olağanüstü bir kahramanlık söz konusudur. Kahramanlar gerçek olsa bile onlara insanüstü özellikler yüklenir. Millî değerlerden sayılırlar. Yani kahramanlık sürekli bir millete mâl edilir, veya bir milletin liderine, yiğitlerine falan. Sözlü eserlerdir. Sonradan yazıya geçirilirler. Dolayısıyla çok fazla değişime uğramış olmaları söz konusudur.

Aklıma gelen bu.

Kereme ek olarak Destansı anlatım sözlü olduğundan dolayı anlatımı güçlendirmek amacıyla abartmalar çok fazla kullanılırlar.Mesela "güçlü adamlar" yerine "dev gibi adamlar "gibi kelimeler kullanılır.Zamanla (uzun zaman sonra) bi bakmışsın "dev gibi adamlar" gerçek "dev"ler olmuşlar

Destansı anlatımda mutlaka epik öğeler bulunur ki destansı anlatımın en karakteristik özelliği de budur. Destansı anlatımın bir diğer özelliği de metin düzyazı(nesir) olsa bile şiirsel bir anlatıma sahiptir ;) Örneğin: "Köroğlu Kırat'a binip düşmanlara doğru sürmüş." denilmez de "Koçyiğit Köroğlu alma gözlü Kırat'ına biner; kahpe düşmana doğru koyerip dörtnala sürer." denir. (Tırnak içinde olmasına aldırmayın örnek olsun diye şimdi uydurdum :) ) Yani şiirselliği yakalamak adına sıfatlar ve seci (düzyazıdaki kafiye) kullanılır.

Destanlar kulaktan kulağa aktarılırlar.. Eğer bir destan yazıya geçirilir ise o destan bitmiş olur.
Örn : Oğuz Kağan Destanı

Kulaktan kulağa geliştiği için de destanlar sürekli değişir..
Örneğin bir baba oğluna Oğuz Kağan 40. gününde konuşuyor der, o oğluna 40. gününde konuşuyordu ve kılları çıkmıştı der, o da 40. gününde oğluna konuşuyordu kılları çıkmıştı ve şarap içiyordu der..

NodKRM, Nod Ulubatlı, lost_tht  üçünüze de çok teşekkür ederim :)

söyledikleriniz not alındı :)

KursadAltug sana da çok teşekkür ederim, eğer parantez içini almasaydın yazıyordum örnek diye :D

Edebiyat konularında Kürşad Abi'ye danışın diyecektim ki, kendisi zaten yorum yapmış. :)

Bana da geçen seneki edebiyat projemde çok yardım etmişti. :)

hala geçerliyse bir şeyler karalarım.(evde 2 tane edebiyatçı var xD)

hea. anne,baba  8-)

1-toplumun ortak görüşlerini yansıtır
2-olağanüstücülük vardır
3-kişiler seçkindir (kral,han,hakan....v.b)
4-milli dille söylenir
5-milli nazım ölçüsüyle söylenir
6-oldukça uzundur
7-kounları bakımından savaş,deprem,yangın ünlü kişilerin yaşamları şeklinde sıralanır
8-bir kısmı tarihi gerçeklerden,bir kısmı toplumun özlemlerinden kaynaklanır.

uzun yazı istersen onuda buluruk.

Genelde ödevlerde kalabalık olsun diye hep birşeyler sıkıştırılır, aman diyim tiyatroyu işin içine katma. Epik tiyatro çok ayrı birşey :) (zira ben bilmiyor olsam "şu şu sanat türlerinde" diyip araya tiyatroyu da koyardım =P)

Bir şey yazacaksanız, asla ve asla bu salak tanımlamaları aklınıza getirmeyin.Benim edebiyat hocam her gördüğü cinsel imgeler kullanan şaire "freud'çu" diyordu, bir epik şiirde aşktan bahsedilemeyeceğini, sevemeyen bir adamın da lirik şiir yazamayacağını iddia ediyordu.

Hoca:"İlahi bakış açısıyla yazan kişi her şeyi biliyordur.Bu yüzden de gerçekçi değildir."
Ben :) : "Hocam Harry Potter romanlarında yazar asla Harry'den başka birinin duygularına yer vermemiştir, olayları Harry'nin gözünden de anlatmamıştır.İkinci bir kişi de yoktur.Yani benim gördüğüm en iyi ilahi bakış açısıyla yazılmış eser ve en gerçekçi romandır."
.
.
.
Uzun ve gereksiz laf kalabalıklarından sonra hocanın dediklerinin özeti;
(burun kıvırarak, pis bir sırıtmayla, gözler parlayarak ve bariz bir nefret ile)"Biz onlara roman demiyoruz."

Ha, "Ödev için açılmış bir konuya neden böyle(saçma yada gereksiz değil) bir ileti yazdın?" derseniz bu iletiyi özel üniversitede ingilizce hazırlığı abanın altından sopa gösteren bir askeri nizam ile okuyan bir burslu öğrencinin patlaması olarak görebilirsiniz  :D Kurallar sadece ve sadece çiğnenmek içindir, ne hakkında olurlarsa olsunlar.

Malestorm sağolasın öyle bir hataya düşmem asla :)

Asi senden de öğrendiğim şey bir hocaya ukalalık yapılmayacağı oldu :P (yalnızca şaka Harry Potter'ı ben de sevmiştim)

Back
Top Bottom