[DERS] Oyuna text üzerinden item eklemek (En baştan, ayrıntılı ve resimlerle)

Users who are viewing this thread

TurkicKhan

Grandmaster Knight
Merhaba, bu konu hem bir ders hemde bir duyuru niteliğindedir. Dersler ağırlaştığından ve sınavlardan dolayı moda yaklaşık 15 gün ara veriyorum. Modun çıkış tarihi 2-8 Nisan herkese teşekkür ederim.


Ders konusuna gelecek olursak biliyorsunuz modum "Mamma,li Turchi! (Anneciğim, Türkler!)" i modül sistem kullanmadan text ile yapıyorum bunun üzerine birçok arkadaştan text ile item ekleme konusunda yardım talebi geldi. Tek tek cevaplamak yerine hem kalıcı, faydalı bir konu oluşturmak hem de modül sistem kullanamayan arkadaşlara alternatif bir seçenek sunmak amacıyla bu konuyu açıyorum. Elbette bir konu vardır forumda bununla ilgili, fakat bulamadım ve ben text ile eklemeyi öğrenene kadar canım çıkmıştı. Moderatör arkadaşlar mazur görsünler eğer mevcutsa. Şimdi asıl konumuza gelelim.

İhtiyacımız olan şeyler:

  • Openbrf
  • Eklemek istediğiniz itemin dds şeklindeki texture dosyası
  • İteminizin brf formatındaki modeli


İlk olarak eklemek istediğimiz itemin bulunduğu klasöre gidiyoruz. Bunu çoğunuz biliyorsunuz ama burayı dahil bilmeyen arkadaşlar için açıklıyayım. Örneğin ben Berkmod isimli modtan  item almak istiyorum. O zaman itemi bulacağınız yer :

Oyunu kurduğunuz yer\Mount&Blade Warband\Modules\Berkmod\Resource


Burayı açtığınızda karşınıza brf formatında birsürü dosya çıkacaktır. Şu şekilde:

EQgDxYg.png

Buraya kadar herkes yapmıştır tahminimce. Şimdi en can sıkıcı yerlerden biri. Muhtemelen iteminizin nerde olduğunu bilmiyorsunuz. Bu yüzden bu gördüğünüz dosyaların hepsini açacaksınız ve tek tek bakacaksınız itemimiz nerde diye. Diyelimki ben kılıç eklemek istiyordum ve buldum şu şekilde:

uNMk2tU.png

Gördüğünüz gibi kılıcımız önümüzde. Kılıcımızın isminde ise "Txz_dkd" yazıyor. Bu bizim kılıcımızın kodu. İstersem bunu berk123 yapar ve bu şekildede kullanabilirim.
Bu kılıcımızı kopyalıyorum. Şimdi bunu kendi modumuza ekleyeceğiz.  Ctrl + C ye basarak bu kılıcı kopyalayın. Şimdi eklemek istediğimiz modun resource klasörüne gelin. Zaten var olan bir klasörede ekleyebiliriz ama ben en baştan anlatarak yeni bir klasör açacağım. Rastgele bir brf dosyasına tıklayın ve Ctrl + N ye basın. Şu şekil boş bir sayfa olması gerek.

W6TGSxI.png

Buraya kadar yaptıysanız "amma zor iş la" diyerek bundan sonrasını bırakmayın, az kaldı. Şimdi ctrl+v diye yapıştırın kılıcımız bu şekilde kaplamasız gözükecektir.

MekEj8X.png

Şimdi.. Bu kılıcı aldığımız resource dosyasına geri dönüyoruz. Bakın Kırmızı ile çizdiğim yerler bu dosyanın kaplamasının ve kaplamasını tanıtan materyalin isimleridir. Yeşille çizdiğim yerse bu materyal ve kaplamayı nerde bulacağınızdır.

uTYHACv.png

Şimdi materyal ve texture kısmına göz atın. İşte texture ve materyalimiz ortada.
uXIo1uQ.jpg

Şimdi..
Shader: İtemin oyunda nasıl gözükeceğidir. Parlak,koyu, metalimsi, mat vesaire gibi.
Diffuse: Texture(Kaplama) mızın ismidir.

Diğerlerine şimdilik gerek yok. Burda yazan (Genelde Diffuse_A, Bump ve Specular kısmı dolu olur.) şeyleri :

Oyunu kurduğunuz yer\Mount&Blade Warband\Modules\Berkmod(ÖRNEK İSİM)\Textures kısmından bulun ve kopyalayın örneğin bende yazan:

Txz_Weapons_20

Bunu texture kısmında aratın. Şimdi bu dosyayı kopyalayın ve kendi modunuzun texture kısmına yapıştırın. Bende sadece bir tane var ama sizde bump ve specular kısmı muhtemelen dolu olacaktır onlarıda arayın ve onlarıda kopyalayıp kendi modunuzun textures klasörünün içine atın.

HEXCC46.png

Şimdi kendi resource dosyanıza gelin. Kılıcı yapıştırdık ya ha orası işte. Sağ üstte import var ordan new texture e basın.
U6EhWQW.png

Şimdi çıkan yerde browse deyin ve yeni eklediğimiz texturu aratın. Zaten son aramada en üst sırada olacaktır. Ona tıklayın. (Alttaki material'i seçmeyin modun kendi material dosyasını yapıştırıcaz birde ona uğraşmayın boşuna. Ama önce herzaman texturu ekleyin.)

s8KYxEz.png

Ee ekledim ama hala kaplaması yok? Yok tabi çünkü materyalinizi eklemediniz. Modeliniz kaplamasını tanımıyor. Şimdi onu tanıtalım. Modeli aldığınız orjinal resource dosyasına dönün ve modelinizin material kısmında yazan yazıyı Materials bölümünden bulun şu şekilde.

elVeoWt.png

1yDhCU5.png

Şimdi bu materiali ctrl+c ile kopyalayın ve kendi klasörünüze yapıştırın.

T1jJfsg.png

Tebrikler, nurtopu gibi bir kılıcınız oldu. Buraya kadar yaptıysanız burdan sonra birşey yok.

EĞER BRF DOSYANIZDA MATERİAL VE TEXTURE KISMI YOKSA:

Bazı akıllı mod yaratıcıları modun texturelerini veya materiallerini modelle aynı brf ye koymuyorlar o zaman bütün brf dosyalarını arayıp o modeli ve texturu bulacaksınız. Muhtemelen kılıcı bulduğunuz brf nin adı kiliclar ise o zaman material ve texturu kiliclarmaterial kiliclartexture diye ayrı şekilde koymuş olabilir. Bir bakın. Eğerki materyali bulamazsanız o zaman en başta import new texture derken material'ede tik koyun ve material kısmındaki shader'ı : specular_shader_Instanced olarak değiştirin. Başka birşeyde yapabilirsiniz ama bu shader parlamaz ve çoğu iteme gider.

Devam ediyoruz. Şimdi bu brf dosyasını save edin save derseniz olacaktır adınıda istediğiniz bişey koyabilirsiniz. TÜRKÇE HARF KULLANMAYIN. Eğerki size Warband formatında  değil diyorsa "save as" deyin ve formatı alttan "Warband"a getirin. Muhtemelen demez ama, ne olur ne olmaz.

Şimdi modun (itemi eklediğimiz kendi modumuz'un) içinde modules diye bir not defteri dosyası var girin ona
MnLi14b.png

Şimdi orda en alta inin. Ben diyelimki kaydettiğim resourcun adını mogolkilic koydum. Girdiğiniz not defterinde

load_resource = barrier_primitives
load_resource = town_houses_e

şeklinde iki yaz var. En altta, bunların iki satır üstünde biten bir kısım var oraya:

load_mod_resource = mongolkilic yazın (siz adını ne koyduysanız o ben mongolkilic koyduğum için öyle dedim.)

0iiEm5p.png

(Benim moddanda spoiler oldu biraz ama :razz: ) Unutmayın büyük harf küçük harf dahil ÖNEMLİ ve türkçe karakter KULLANMAYIN.

Şimdi bitti diye sevinmeyin hemen. Bitmedi ama az kaldı. Şimdi çoğu insanın hata yaptığı ve beceremediği kısım. İyi takip edin.

Modelimizin bir ismi vardı hatırladınız mı?

RNJPlas.png

Benim modelimin adı Txz_dkd bunu olduğu gibi kopyalayın biyere. Sağ tıklayıp rename diyerek kopyalayabilirsiniz. Tek harf bile önemli ve büyük harf küçük harfe dikkat. Kendiniz isimlendirdiyseniz TÜRKÇE HARF KULLANMAYIN. Üçüncüye uyarıyorum.Şimdi bu kopyaladığımız kısmı modeli aldığımız asıl modun içindeki Item_kinds dosyasından aratın. CTRL+F İLE ARAMA AÇIN VE İTEMİN İSMİNİ YAPIŞTIRIN.

Zw13L84.png

9BApzn5.png

V0Bx3Ee.png

Olduğu gibi kopyalayın. Başındaki boşluk dahil. Çoğu insan burda hata yapar başındaki boşluğuda kopyalayacaksınız. Gördüğünüz gibi itm_ den önce boşluk var.

A18RZhk.png

Bunu kendi modunuzun item_kinds dosyasının en altına yapıştırın. UNUTMAYIN BOŞLUK VAR İTM DEN ÖNCE. YOKSA İTEM EKLENMEZ. Bu şekilde gözükmeli öncekiyle arasında bir boşluk, itm_ kısmından önce bir boşluk.

8uGkStw.png

Şimdi item kinds dosyasının en üstüne çıkın orda bir sayı var.  Hiç eklemediyseniz 603 civarı birşey olmalı. Onu bir arttırın çünkü bi item eklediniz. İki ekleseydik iki arttıracaktınız.

HIteWw9.png

EĞER İTEM KİNDS DOSYASINDA İTEMİN KODU YOKSA:
Şimdi, Eğer mod sahibi itemi resource kısmına ekleyip daha sonra oyuna eklemekten vazgeçtiyse onu item_kinds ta bulamazsınız. Genelde olmaz ama eğer olursa diye söylüyorum o zaman eklediğiniz itemin şeklinde ( kılıç eklediyseniz kılıç, zırh eklediyseniz zırh, at ise at) kodu bulup onu item kinds'ın en altına yapıştırıcaksınız. Ben kılıç ekledim o zaman sword diye aratır ve bulduğum kodu en alta yapıştırırım. (İtemin gücü gibi özelliklerini morgh's editor ile değiştirebilirsiniz.)

cXOgIxW.png

Gördüğünüz gibi tutorial_sword u buldum ve onu en alta yapıştırdım. Şimdi bu kodu kendi kılıcımıza göre düzenliycez.

Kırmızı ile çizdiğim yerler itemin isim kodu. ilk kırmızıya ne yazdığınız pek önemli değil ama siz yinede itemin materialini yazın yani benim için itm_txz_dkd olacak.
İkinci kırmızı çok önemli o materialimiz. Ona materialiniz neyse onu yazın büyük harf küçük harf dikkat türkça karakter yok. Materyalinizin birebir ismini yazın unutmayın boşluklara DİKKAT. Pembe yerler oyunun pazardaki ismi. TÜRKÇE YAZMAYIN. Yeşil olansa kılıcın kılıfı. Benim eklediğim kılcıın kılıfı yok o yüzden silicem. Bittiğinde böyle gözükmeli:

6p69F3O.png

En üstü 1 arttırmayı unutmayın. Tebrikler. İteminiz eklendi.



Tebrikler iteminizi başarıyla eklediniz! İtemi troopa eklemeyi yada pazara koymayı başka bir derste öğreteceğim. Uzuuuuuuun ve detaylı bir anlatım oldu. Umarım herkes yapabilmiştir. Eğer yapamadıysanız, takıldığınız biryer olursa mesaj atın yine seve seve öğretirim. Yinede yeterince açıklayıcı oldu diye düşünüyorum. Okuduğunuz için teşekkürler. Başka bir derste görüşmek üzere.
 
Merhaba kardesim bende bi moddan item eklemistim ornegin bi krala ama uzerindeki gorunmedi
govdesi gorunmuyor fakat kafasi gorunuor nasil yapariz bunu acaba ?
 
NiCkY_Arthur said:
Merhaba kardesim bende bi moddan item eklemistim ornegin bi krala ama uzerindeki gorunmedi
govdesi gorunmuyor fakat kafasi gorunuor nasil yapariz bunu acaba ?

Büyük harf küçük harf , boşluk hatası yada modül sisteme eklememişsin.
 
TurkicKhan said:
NiCkY_Arthur said:
Merhaba kardesim bende bi moddan item eklemistim ornegin bi krala ama uzerindeki gorunmedi
govdesi gorunmuyor fakat kafasi gorunuor nasil yapariz bunu acaba ?

Büyük harf küçük harf , boşluk hatası yada modül sisteme eklememişsin.
direk resource textures falan yaptm senin dedigin gibi
metaryallerle alakasi olabilirmi
 
Back
Top Bottom