[DERS]Edit mod ile yerleşim yeri düzenleme

Users who are viewing this thread

  Mod yaparken kale, şehir veya köy eklediyseniz girdiğinizde hiç bir bina olmadığını ve muhtemelen de arazinin engebeli olduğunu görürsünüz. "Ama ben kale yapıcaktım...  :cry: " diye ağlayabilirsiniz, ama o zaman bırakmış olursunuz. Bu sebeple ilk adımı atmamız lazım
Bir müzik
Yeni eklediğiniz bir yerleşim birimi
Edit mod ayarının oyunu başlatma penceresindeki "Ayarlar"/"Configuration" bölümünde aktif edilmesi
Uzun bir kısayol rehberi(Şimdi yazacağım)
  Gelelim ilk aşamaya. Önce module_parties dosyasından eklemek istediğiniz yerleşim yerini ekleyin. Bu konuda HyperCharge'ın dersine bakın derim. Gerçi bu derste şehir ekleme anlatılmış ama eğer mantığınızı konuşturursanız köy ve kale uyarlamasını da yapabilirsiniz. Mesela köy ekleyecekseniz sadece köy yaşlısını o köye eklemeniz lazım.

  Şimdi eklemenizi yaptınız ama içine girdiğinizde hiç bir bina olmadığını ve muhtemelen de arazinin engebeli olduğunu görürsünüz. Bunun çaresini almak isteyen hastamıza - pardon, yapımcımıza - açmadıyda edit modu açmasını söylüyoruz. Açtıysa; harita panelindeyken sol-altta "Arazi"(İngilizce ise "Terrain") bölümüne tıklamasını söylüyoruz. Bir zahmet orayı siz kurcalayın. Yapmak istediğiniz araziyi orada ayarladıktan sonra üstte
Code:
0x00000003300005320002589600000576000002e500004600
  gibisinden bir kod var. O kodu oradaki "copy" seçeneğiyle kopyalayıp "module_scenes" dosyasında
("village_110",sf_generate,"none", "none", (0,0),(100,100),-100,"0x00000001500410320005a96800006b5300004edc00000d11",
    [],[],"outer_terrain_desert"),
gibi bir yer olması lazım; orada mavi ile gösterdiğim yere yapıştırıyorsunuz. Böylece ilk aşama tamam. Ama bu kolay kısmı.

  İkinci aşamamız; edit mod ile yerleşim birimini inşa etmek. Burası gerçekten gıcık bir bölüm. Bu konuda arkadaşlar; ilk olarak aşağıdaki spoilere bakın.
Sağ Tık: objeyi seçer
Sol Tık: Kamera açısını değiştirir
WASD: İleri geri sağ sol. Normal oyunda da böyle
G: objeyi hareket ettirir.
U: X eksenini(Sağ-Sol) değiştirir
X: Elleşmeyin derim. İleri geri doğrultusunda yatırıyor
Z: U ile aynı
T: Z eksenini(Yukarı-Aşağı) değiştirir
Alt+Enter: Tam ekran ile pencereli, pencereli ile tam ekran yapıyor. Normal oyunda da aynı

BPBjyg.jpg

  Bahse varım ki sahneyi(scene) yukarıdaki resimde olana benzer bir şekilde yaptınız. O zaman oyuncaklarımızı - pardon, binalarımızı - yerleştirelim. Ctrl-E kombinasyonu ile edit moda geçin. Tam ekrandaysanız pencereli moda geçmek için Alt-Enter yapın. Pencereli moda geçmeniz şart çünkü tam ekrandayken edit mod ile alakalı menüyü göremezsiniz. Eklemek istediğiniz şeyi seçip alın. Sonra onu spoilerdeki kısayol listesi yardımıyla ayarlayın. Ben objeyi ekledikten sonra tekrar tam ekrana geçip öyle düzenliyorum çünkü pencereli modda iken imleç kenarlara gelirse oyun çökebilir. Bu durumda her şey çöp olur. İyice alıştıktan sonra diyeceksiniz ki "yav bu minecraftta kale yapmak gibi ya". Binaları ekledikten sonra sanırsam aşağıdaki gibi olacak;

Rk5qoa.jpg

  Bitti zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Daha npc'lerin nerede spawn olacakları, nerede dolaşacakları vs. ayarlamalısınız. Ayrıca kale veya şehir yapıyorsanız Kralın/Lordun bulunduğu kaleye, yoldaşların olduğu tavernaya, arenaya vs. geçişleri ve buralardan da dönüşleri ayarlamalısınız. Şimdi küfredip kapatanlar olabilir, onu bilemem. Önce ben geçişleri anlatayım.

  Geçişler; adı üzerinde geçişleri sağlar. Mesela kale avlusu ile kale arasında geçiş yapmayı sağlar. Bunu yapmak için Scene Props yerine Passage sçeneğini seçmelisiniz. Ve bunu da aynı yöntemle bir yere yerleştirmelisiniz. Genel olarak kapıların içine konulur. Siz de öyle yapın. Mesela kale avlusundan kalenin içine geçmek için bir geçiş ekleyin ve Entry No: 0, Menu Item No: 0 seçeneğini yazın. Bu rakam ile kale avlusundan kalenin içine gireceksiniz. Ama bunun bir de dönüşü var.
LAqrEG.jpg
  Dönüşüne gelecek olursak kalenin içine girip orada da bir passage ekleyip Entry No: 2, Menu Item No: 8 yazın. Böylece tekrar kalenin avlusuna döneceksiniz. Bunun gibi çok şey var. Size bir liste yaptım:

Entry No: 0, Menu Item No: 0(Kalenin içine)
Entry No: 2, Menu Item No: 8(Kalenin avlusuna)(kalenin içinden)
Entry No: 0, Menu Itam No: 7(Kalenin zindanına)
Entry No: 7, Menu Item No: 8(Kalenin avlusuna)(zindandan)

Entry No: 50, Menu Item No: 6(arenaya)
Entry No: 6, Menu Item No: 3(meydana)(arenadan)
Entry No: 0, Menu Item No: 4(hana)
Entry No: 4, Menu Item No: 3(meydana)(handan)
Entry No: 0, Menu Item No: 2(kaleye)
Entry No: 2, Menu Item No: 3(meydana)(kaleden)
Entry No: 0, Menu Item No: 7(zindana)(kalelerdeki kodla aynı)
Entry No: 7, Menu Item No: 3(meydana)(zindandan)
  Köyleri yazmadım çünkü onlarda geçiş diye bir kavram yok.
  Ayrıca dikkat ettiyseniz avluya ve meydana giden geçiş kodlarındaki menu item no değerleri aynı. Çünkü gidilen yer ortak. Entry no da sanırım geliş yönü gibi bir şey.

Gelelim spawn noktalarına. Burası da geçişler kadar karmaşık bir konu ama çok fazla spawn noktası koymanız gerekiyor. Bu nokta ile sizin elemanın, vatandaşların, muhafızların ve kralın/lordların duracağı yeri belirliyoruz. Bu konu da önemli.
1vA5rp.jpg
Yukarıdaki resimdeki sarı ok bizim ilk başladığımız yer olmasıyla ünlüdür :grin: . Yapacağınız iş; sarı oku - her zamanki gibi - yerleştirmek ve bir değer girmek. Bu gireceğiniz değer de kimin nerede duracağını belirler. Şehirlerdeki entry pointlerin listesi:

Entry Point 1: Şehre girdiğimizde olduğumuz yer
Entry Point 2: Kaleden çıkınca olduğumuz yer
Entry Point 3: Menüden şehir meydanına git dediğimizde olduğumuz yer
Entry Point 4: Handan çıkınca olduğumuz yer
Entry Point 5: Dükkandan çıkınca olduğumuz yer
Entry Point 6: Arenadan çıkınca olduğumuz yer
Entry Point 7: Zindandan çıkınca olduğumuz yer
Entry Point 9: Zırhçının durduğu yer
Entry Point 10: Silahçının durduğu yer
Entry Point 11: Şehirde Lonca başkanının, köyde muhtarın(köy yaşlısı) durduğu yer
Entry Point 12: At satıcısının durduğu yer
Entry Point 23: Kale muhafızının durduğu yer
Entry Point 24: Zindan muhafızının durduğu yer
Entry Point 25-26: Kalenin yolundaki kapıyı koruyan askerlerin durduğu yerler
Entry Point 27-28: Şehir girişindeki muhafızların durduğu yerler
Entry Point 32-39: Vatandaşların dolaşmaya başladıkları yerler
Entry Point 40-44: Kalelerdeki askerlerin nöbet tuttuğu yerler

Diğerlerini de siz kurcalayın derim. Sonuçta en iyi öğrenme şekli kurcalamaktır. Tabii ki bozmadan  :shifty:



Bu da AI Mesh maddesi; vatandaşların nerelerde dolaşacaklarının maddesi yani:

AI Mesh; köylülerin ve vatandaşların nerede dolaşacaklarının ayarıdır. AI Mesh ile entry point'i ayarlayınca köylüler entry point ile başladıkları yerden köyün AI Mesh alanları ile(oyunda "Face" diye geçer) çevrelenen bölgede dolaşmaya başlarlar. Çevrelenen dediğime bakmayın, içini de bu zamazingo ile dolduracaksınız. Nasıl yerleştireceğinize gelecek olursak; Edit mod açıkken "Create AI Mesh" sekmesine geçin. Orada birbirine yakın(komşu olmasın) iki "AI Mesh Face" oluşturun. Edge Mode'a geçerek(Kenarları seçebileceksiniz) en yakın iki kenarı seçin ve edit mod menüsündeki "Fill" tuşuna basın. İki alanı birleştirmiş olacaksınız. Böyle böyle köyün merkezi kesin olarak içeride kalacak bir şekilde köyün çevresini alanlarla doldurup hepsini Fill ile birleştirin.

Ve sonuç:
LAjVYG.jpg

rMGlmN.jpg
Eğer yukarıdaki gibi olursa AI Mesh alanlarını binalardan biraz uzaklaştırın.



  Barikatlara gelelim:

Barikatlar Scene_Prop sekmesindeki ai_limiter ile başlayan objelerdir. Zaten listenin başında isimlerini görebilirsiniz. Bunları girilmesini istemediğiniz yerlere yerleştirin.
pWadyN.jpg
  Bu gördüğünüz de exit. ai_limiter'e benzer. Tek farkı şehirden çıkışı sağlıyor.
  Şimdi... Bunlardan dörder tane var. 16m olan en uzun, 2m olan en kısa.



  Ground Texture Paint ve Ground Elevate bölümlerini aynı anda ele alalım:
Ground Texture Paint zeminin dokusunu değiştiriyor.
Grey Stone: Kayalık
Brown Stone: Üst ile aynı
Turf: Çayır
Steppe: Bozkır
Snow: Karlı Arazi
Earth: Toprak
Desert: Kum
Forest: Ormanlık Arazi
Pebbles: Kıyılardaki taşlık arazi
Village: Taş döşenmiş yol
Path: Toprak yol

Ground Elevate ise arazinin yüksekliğini değiştiriyor. Eğer araziyi çok alçaltırsanız bir su kütlesi yaratabilirsiniz. Göl veya nehir yaratmak için bunu kullanabilirsiniz.



Ders bitti
 
Yahu o kadar kurcalanacak bir şey değil ki.Eklediğin faceler botların yürüyebileceği ve gidebileceği alanları belirliyor.Yani duvara çarpmamasını belirliyor.
 
AI Mesh'e dair bir şey yazmak istedim.

Kurcalayıp denedikten sonra AI Mesh ile köylülerin belirlenen alanlar içinde hareket ettiğini gördüm. HyperCharge'ın ve Black Dead'ın dediği gibiymiş. :grin: (Genelde yapmazsam inanmam) AI Mesh ile entry point'i ayarlayınca köylülerin entry point ile başladıkları yerden köyün AI Mesh alanları ile(oyunda "Face" diye geçer) çevrelenen bölgede dolaşmaya başlarlar. Çevrelenen dediğime bakmayın, içini de bu zamazingo ile dolduracaksınız. Nasıl yerleştireceğinize gelecek olursak; Edit mod açıkken "Create AI Mesh" sekmesine geçin. Orada birbirine yakın(komşu olmasın) iki "AI Mesh Face" oluşturun. Edge Mode'a geçerek(Kenarları seçebileceksiniz) en yakın iki kenarı seçin ve edit mod menüsündeki "Fill" tuşuna basın. İki alanı birleştirmiş olacaksınız. Böyle böyle köyün merkezi kesin olarak içeride kalacak bir şekilde köyün çevresini alanlarla doldurup hepsini Fill ile birleştirin.

Ve sonuç:
LAjVYG.jpg


Bu da kusursuz olamayacağının kanıtı sanırsam:
rMGlmN.jpg


Yukarıdakinin çözümünü söylerseniz onu da yazarım. Şimdi bunu ana sayfaya ekliyorum
 
AI mesh'i duvara yakın tutma.Biraz uzakta kalsın.Ayrıca objeyi biraz yere batır yararı olabilir veyahut kaydet çık, ondan sonra bak tekrar.
 
TRCY_Maresal said:
Şu yürüyemediğimiz yerler olur ya, hani düşüp de ölmeyelim diye. İşim bitince onu anlatacağım
Anlamadım ama neyse. Sanırım ai ve blockerları söylüyorsun.
 
Aynı entry pointten eklersek , örneğin muhafız sayısı artar mı? Muhafız entrysini bir şekilde fazlalaştırdım veya her hangi bir kod ile mi yapılmalı?
/mobil/
 
Back
Top Bottom