UluEgo
Recruit

Custom Settlements Yardım Sayfası
(Modla ilgili sorularınızı bu sayfada sorabilirsiniz.)
* Giriş:
Değerli arkadaşlar! Aşağıda da belirttiğim başlıklar altında "Custom Settlements" modu ile ilgili pek çok soru sorulmuş. Ben de o modu yalamış-yutmuş "iyi" bir Türk vatandaşı olarak sizlere bu yardım sayfasını hazırlamak istedim.Terimler İngilizce'dir. Lütfen Türkçe'lerini sormayın, bu terimlere kendinizi alıştırın (aslını söylemek gerekirse ben M&B'yi hiç Türkçe oynamadım

* Nedir bu mod:
Kısaca "köy geliştirme" modudur. İlk zamanlar çılgınlar gibi saran, bir müddet sonra da ufaktan ufağa sıkmaya başlayan bir moddur. Ancak modun daha bitmemiş olduğunu ve ileriki zamanlarda daha adamakıllı bir şekilde karşımıza çıkacağını unutmamak lazım. Bu haliyle bile kesinlikle modu denemenizi tavsiye ediyorum.
* Download:
Bu mod iki kısımdan oluşuyor. 1. kısım modun kendisi, 2. kısım item-pack (silahlar paketi). Dolayısıyla her iki kısmı da indirmek zorundasınız (Eğer silah paketini indirmezseniz mod açılmaz, hata verir). Ardından tıpkı diğer modlar gibi "...\Modules\" içine açın. Item-pack'i de modun kendisinin içine atın. M&B'i açıp, bu modu seçin.
* Karakter yaratma:
Şimdi artık tecrübe konuşuyor. Karakter yaratırken şu hususlara dikkat edin:
- Silah olarak "Blunt Weapons" tercih edin. Zira düşmanları öldürmek yerine onları esir almak (ve satmak tabii ki), bu modda para kazanmanın belki de en kolay yolu (para kazanmak hakikaten zor). O halde puanları bunu düşünerek dağıtın (okçuluğa puan vermek pek akıllıca olmaz).
- "Prisoner Management"a puan verin dememe gerek yok herhalde!
- "Trainer" ve "Trade"e maximum puan verin. Çünkü moddaki tek öğretmen sizsiniz (ne demek istediğimi sonra anlatacağım).
- "Riding" her zaman önemlidir, alın-kullanın. Oyunun başlarında neredeyse tek atlı sizsiniz diyebilirim. Düşmanlara karşı inanılmaz bir üstünlük sağlıyorsunuz.
* Temel bilgiler ve oyunun mantığı:
Gelelim zurnanın zırt dediği yere...
- Oyuna başladığınızda şöyle bir haritaya bakın. Bir sürü köy var ama şehir olarak sadece Custow ve Charfield var. Köylerin bazıları "Empt..." diye başlıyor. Bunlar boş köyler (Empty=Boş lafından geliyor), bu yüzden onlarla oynayamazsınız. Custow ve Charfield ile de oynayamazsınız. İsmi olan bir köye (mesela Ettlesen) gidin. Her köy için ayrı bir scene (manzara, iç görünüş) var. İnsanların hangi köyleri daha çok beğendiklerine ilişkin anket aşağıdadır, size az da olsa bir fikir verecektir.
Unutmayın: Akşam olmadan bir köye gidin, yoksa size köy kalmaz. Çünkü ertesi gün köydeki peasantlar (köylüler) köyü ele geçiriyor. Sonra onlardan köy almak işi biraz sıkıntılı.
- Köye gidince "Claim this settlement for myself." deyin ve köyü alın. Diyelimki vakti kaçırdınız ve köylülerden köy almak zorunda kaldınız. Bu durumda ya köy ile ilişkiniz en az 50 olmalı ya da "Fight the current owners" deyip, savaşmanız gerekir (dedim ya boşuna sıkıntı).
- Köyünüzde sıfır eleman var. Peki elemanlar nerede? Hepsi Custow'da. Yani Custow'un ilk görevi size (ve diğer köylere) köylü üretmek. Neredeyse günde 2-3 defa köylüler 3-4 kişilik gruplar halinde Custow'u terkediyor ve kendilerine başka bir yer arıyorlar (zaten ekrandan uyarılıyorsunuz). Siz gidip köylüleri yakalayın ve ilk seçeneği söyleyin (Go to my settlement...). Böylece köylüler sizin köye gider.
- Custow'un diğer fonksiyonları ise şöyle: Ticaret için tüccarlar orada, köle satmak için Köle Taciri (sürekli) orada... Yalnız "Ride Towards Settlement" deyip, şehre girip, öyle gidiliyor tavernaya ya da tüccarlara... Aklınızda olsun!
- Köyünüzdeki köylüleri eğitmeniz lazım ki size resource (wood=ağaç, stone=taş) toplasınlar. İşte "Trade" skilliniz çoksa gruplar halinde eğitim yaptırabiliyorsunuz. Eğer "Trainer" skilliniz çoksa gruplar halinde askeri eğitim yaptırabiliyorsunuz. Tavsiyem "Economic" eğitimlerle başlayın, zaten size baştan saldıran pek olmaz.
- Eğitimler "Organize Population" sayfasından yapılıyor. Bu sayfada "Military Training" askeri eğitim, "Economy Training" ekonomik eğitim anlamına geliyor (e heralde yani
- Resource kazanmak tam işkence... Sadece AYDA BİR resource'lar geliyor. Yani bir ay boyunca ne kazandığınızı ya da kazanacağınızı bilemezsiniz. Oluşan resource'lar "Manage Settlements" sayfasında gösteriliyor. Yeteri kadar resource olunca yine bu sayfada "Build..." diye yeni bir menü oluşuyor ve köyünüzü geliştiriyorsunuz. Toplam 4 adet gelişme düzeyi var. İlk 2 gelişme düzeyi 20 gün, diğer 2 gelişme düzeyi 40 gün sürüyor. Yani tam bir şehir oluşması için 20+20+40+40=120 gün lazım.
- Resource, yeni işci ve XP (tecrübe) kazanmanın yolu bandit (haydut) gruplarına ve bandit köylerine saldırmak. Peki banditler nereden çıkıyor? Charfield denen baş belası şehirden (
- Oyunun başında özellikle Custow ile iyi geçinin. Dediğim gibi, sizin köye küçük bandit grupları dışında pek saldıran olmaz. Yine de tedbiri elden bırakmadan ufak ufak asker bulundurun köyünüzde. Asker ve esir bırakıp-alma, tıpkı kalelerdeki gibi "Station a garrison here" sayfasından yapılıyor. Yukarıda da dediğim gibi isterseniz "Military Training" ile köylülerinizi askere çevirebilirsiniz. Peki köylüler ne askeri olacak? Bunu siz belirliyorsunuz. "Manage Faction" sayfasından ırkınızın kültürünü (culture), rengini...vs. ayarlayabiliyorsunuz. Kültürü Khergit seçerseniz köylüleriniz "Khergit Peasant" oluyor. Bu kültür işi başka bir naneye de yaramıyor zaten.
- Köyünüzü fazla boş bırakmaya gelmiyor. Zira "Conspiration" (arkanızdan çevrilen entrikalar, kuyunuzu kazmalar) sıkıntınız var. Uzak kaldığınız her gün bu sıkıntılar artıyor. Köyünüze girdiğiniz anda açılan ilk menü sayfasında "Corruption" adı altında bu sıkıntıların miktarını söylüyor. "Corruption" sıfır olması iyi bir şey çünkü üretiminiz max. oluyor. Peki diyelim ki "Corruption" sıfır değil. Sıfırlamanın 2 yolu var: Ya "Organize Population" sayfasından "Root out conspirators" deyip, bu hainlerle savaşıyorsunuz (ki hiç tavsiye etmem çünkü köyünüzün size olan sevgisi düşüyor) ya da "Military Training" ile köylülerinizi askere çeviriyorsunuz (ne alaka ise artık, bu olay "Corruption" miktarını yavaş yavaş düşürüyor).
* Üst düzey bilgiler:
- Diğer ırklar (factions): Siz oyuna başladığınız anda kendi faction'ınız oluşuyor. Custow ve Charfield bağımsızlar. Sonradan buralar boşta gezen hero'lar tarafından alınıp (önce Custow, sonra Charfield) yeni faction'lar oluşuyor. Oluşan bu factionlar da zaten orjinal native faction'ları (Swadia...vs.)
- Hero kandırmak: Başka hero'ları kendi birliğinize (ya da faction'ınıza artık ne derseniz) almak çok önemli (ve maalesef zor). Aşağıda anlatacağım tüm özellikler için bu kardeşlere ihtiyacınız var. Hero ile ilişkiniz (relation) hero'nun level'inin 2 katı kadar olursa elemanı kaparsınız. İlişkiyi nasıl arttırırsınız? 3 yol var: 1) Elemana savaşta yardım edersiniz. 2) Elemana para (gift) verirsiniz (1000 denars=+10 relation). 3) Bu yol tam bomba... Elemanla banditler savaşırken Bandit TARAFINDA savaşa girersiniz, kazanırsınız ve elemanı esir alırsınız (ki esir alma ihtimali %100 yapılmış, yani kazanınca kesin esir alıyorsun) veee... elemanı SERBEST bırakırsınız. Bu süper bir yol, hem relation artıyor, hem de honour (şeref) kazanıyorsunuz. Şimdi diyeceksiniz ki "E ben nerden bileyim elemanın levelini?". İşte hayır duası kazanmamı sağlayacak bu güzide tabloyu da sunuyorum sizlere (daha ne yapayım
Name | Level | Settlement | Faction | Behavior | Talent | Comment |
Adia | 1 | Ettlesen | Peasants | - | - | Old hero, no traits |
Ailish Eilis | 7 | Kargala | Adventurers | Chivalrous | Inspirational | - |
Alayen | 2 | Emptin | Peasants | - | - | Native hero, no traits |
Alec | 15 | Stoneport | Adventurers | Berserker | ? | Traits? |
Artimenner | 7 | Emptio | Peasants | - | - | Native hero, no traits |
Baheshtur | 5 | Diavolonia | Adventurers | - | - | Native hero, no traits |
Borcha | 3 | Custow | Adventurers | - | - | Native hero, no traits |
Bunduk | 9 | Volgoransk | Peasants | - | - | Native hero, no traits |
Catherine | 1 | Dartmoor | Peasants | Leisurely | Evil | - |
Celina Gronalyn | 3 | Cuijk | Adventurers | Chivalrous | Watchfull eye | - |
Charman | 1 | Sturnhill | Peasants | Homebound | Cultivator | - |
Cuchulainn | 30 | Drunadd | Bandit | Raider | Necessary Sacrifice/Driven | - |
Dacey | 4 | Drunadd | Peasants | Defender | Pacifist | - |
Danyel Areimn | 30 | Dantsic | Peasants | Builder | Speculator | - |
de Vill | 2 | Emptio | Bandits | Pragmatist | Evil | - |
Deaf Endrew | 2 | Emptio | Bandits | Defender | Evil | - |
Deshavi | 2 | Grenlandsby | Adventurers | - | - | Native hero, no traits |
Eddie Wizzard | 12 | Cuijk | Adventurers | Raider | Slave Driver | - |
Einar | 25 | Grenlandsby | Adventurers | Bounty Hunter | No Quarter! | - |
Eleanor | 1 | Fulrestin | Peasants | Chivalrous | Horse breeder | - |
Emma | 1 | Icengard | Peasants | - | - | Old hero, no traits |
Engroft the Ravager | 1 | Volgoransk | Adventurers | Brave | No Quarter! | - |
Esmirelda | 1 | Custow | Adventurers | - | - | Old hero, no traits |
Fionnghuala | 17 | Falconpass | Mercenary | Berserker | Redeemer | - |
Firentis | 6 | Emptec | Adventurers | - | - | Native hero, no traits |
Folthrik | 25 | Wodengard | Adventurers | Chivalrous | Watchful Eye | - |
Gotrek | 2 | Braemar | Adventurers | Berserker | No Quarter! | - |
Gregor Kren | 4 | Volgoransk | Bandits | Raider | Evil | - |
Haarkun | 4 | Dantsic | Adventurers | Bounty Hunter | Watchful Eye | - |
Hjort Reginleif | 30 | Grenlandsby | Peasants | Lustful | Horse breeder | - |
Hong Cao | 25 | Charfield | Adventurers | Defender | Necessary Sacrifice/Driven | - |
Imira | 1 | Stoneport | Peasants | - | - | Old hero, no traits |
Jack Arohead | 4 | Esgaroth | Peasants | Chivalrous | Necessary Sacrifice/Driven | - |
Jacob Frelan | 30 | Esgaroth | Peasants | Brave | Harmony with Nature | - |
Jeremus | 4 | Fulrestin | Peasants | - | - | Native hero, no traits |
Katrin | 8 | Sturnhill | Peasants | - | - | Native hero, no traits |
Khairati | 30 | Ravenspire | Bandits | Raider | Redeemer | - |
Klethi | 2 | Esgaroth | Adventurers | - | - | Native hero, no traits |
Leo Bulero | 2 | Dartmoor | Adventurers | Energetic | Harmony with Nature | - |
Lezalit | 5 | Kargala | Peasants | - | - | Native hero, no traits |
Lorenzo | 2 | Sturnhill | Bandits | Lustful | Revolutionary | - |
Lythari | 30 | Ettlesen | ? | ? | ? | Faction? Traits? |
Marnid | 1 | Novagradsk | Peasants | - | - | Native hero, no traits |
Matheld | 7 | Dartmoor | Peasants | - | - | Native hero, no traits |
Nazr Lucian | 30 | Falconpass | Adventurers | Raider | Meticulous | - |
Nizar | 3 | Stoneport | Adventurers | - | - | Native hero, no traits |
Ohma | 1 | Charfield | Adventurers | - | - | Old hero, no traits |
Orjak | 30 | Falconpass | Adventurers | Builder | Meticulous | - |
Pagan Vlad | 25 | Icengard | Bandits | Berserker | No Quarter! | - |
Pehu Wizzard | 12 | Cuijk | Adventurers | Bounty Hunter | Inspirational | - |
Preston | 3 | Stoneport | Peasants | Chivalrous | Vigilante | - |
Quixote | 7 | Ravenspire | Adventurers | Coward | Escape Artist | - |
Ravenne | 30 | Ettlesen | ? | ? | ? | Faction? Traits? |
Rawer | 1 | Charfield | Adventurers | ? | ? | Traits? |
Rhon | 1 | Custow | Adventurers | Pragmatist | Vigilante | - |
Rico Vittorio | 25 | Cuijk | Adventurers | ? | ? | Traits? |
Rolf | 10 | Emptai | Peasants | - | - | Native hero, no traits |
Rotide | 4 | Ettlesen | Adventurers | Farstrider | Quartermaster | - |
Sarah | 1 | Dartmoor | Peasants | Homebound | Necessary Sacrifice/Driven | - |
Scarlett | 30 | Braemar | Peasants | Berserker | No Quarter! | - |
Selmak | 4 | Vallauk | Adventurers | Chivalrous | Vigilante | - |
Simon the Eccentric | 10 | Kargala | Adventurers | Leisurely | Escape Artist | - |
Sterk Eberhard | 30 | Wodengard | Peasants | Belligerent | Redeemer | - |
Taerlis | 6 | Dantsic | Adventurers | Homebound | Midwife | - |
Talbert the Brave | 12 | Ravenspire | Adventurers | Coward | Stingy | - |
Titanious the Fancyman | 4 | Custow | Adventurers | Berserker | Smithy | - |
Vala | 30 | Vallauk | Adventurers | Chivalrous | Vigilante | - |
Varric | 2 | Icengard | Adventurers | Defender | Vigilante | - |
Wilhelm | 30 | Fulrestin | Bandits | Defender | Speculator | - |
William Kaldrys | 10 | Braemar | Adventurers | Builder | Inspirational | - |
Wirt | 7 | Braemar | Peasants | Builder | Pacifist | - |
Worth Brook | 2 | Dantsic | Adventurers | Pragmatist | Inspirational | - |
Ymira | 1 | Falconpass | Peasants | - | - | Native hero, no traits |
Zael The Heretic | 7 | Ravenspire | Bandits | Belligerent | Evil | - |
Zangief | 30 | Novagradsk | Adventurers | Brave | Smithy | - |
Zechin of the Han | 25 | Braemar | Adventurers | Humanitarian | Horse breeder | - |
Zela of the Redas | 25 | Charfield | Bandits | Robber | Escape Artist | - |
Zelda | 1 | Empto | Adventurers | - | - | Old hero, no traits |
- Kendi patrol gruplarını yapmak: İşte burada size hero lazım. Hero'nuza gidip "Enlist a patrol" deyin ve bir patrol grup (etrafta gezinen herolar) oluşturabilirsiniz (1000 denar lazım ve "Leadership" skill'iniz kadar grup yapabilirsiniz).
- İkinci (ve diğer) köyleri ele geçirmek: Öncelikle king olmanız lazım, yani köyünüzün bütün gelişmeleri bitmeli (köyünüz "Castle Town" olmalı). Sonrası malum... Bir köye gidin (aman "Empt..." olmasın), köy peasantlara aitse ilişkiniz en az 50 olursa alırsınız, değilse "Fight the current owners" deyip, alırsınız.
- Köyleri Lordlara dağıtmak: Aldığınız köyleri mutlaka herolar'ınıza verin (hero ile konuşup, verebiliyorsunuz). Eğer vermezseniz o köyü siz geliştiremiyorsunuz (Yani siz sadece başkentinizin lordusunuz, ne menem iştir ben de anlamadım
* Son söz:
Oldukça güzel bir mod olduğunu ve her M&B severin bir kere denemesi gerektiğini tekrar belirtmek istiyorum. Modun gelişmiş versiyonlarında daha da hoş özellikler olacağı ana sayfasında belirtilmekte. Bir müddet sonra sıksa da (hangi mod sıkmıyorki zaten
Umarım işinize yarayan bir yardım sayfası hazırlayabilmişimdir. En başta da belirttiğim gibi herhangi bir sorunuz olursa sormaktan çekinmeyin. Kalın sağlıcakla...
::: UluEgo :::