kierra said:
yok ya seri bitemeden bu adam ölecek bence şu kitabı te 2 yıl önce yayınlaması gerekiyordu güya
Benim bu konu hakkında bazı fikirlerim var. Tabii fena saçmalıyor da olabilirim bilmiyorum.
Bence George Martin Kış Rüzgarları kitabını yazdı veya bitirmeye çok yakın. Fakat dizi yüzünden yayınlamıyor. Mesela dizideki olay akışı ikinci kitaptan itibaren değişmeye başladı. Hatta diğer kitapları karma yaparak sezonlara yaydılar. Martin eğer altıncı kitabı çıkarırsa, dizi senaristlerinin kitabın bazı yerlerinden olayları bölük pörçük alarak 7 ve 8. sezonda yine bir "karma" yaparak kitabın büyüsünü iyice bozacaklarını düşünmüş olabilir. Veya bu konu hakkında başka bir şey düşünmüştür. Kendi kitap serisinin finali için hazırladığı "sonu", yeni çıkacak kitaplardan ilham alan senaristler saçma sapan yollarla diziye entegre edebilir. Bu da, George Martin'in 20 yıldan uzun süredir üstünde çalıştığı efsane serisinin bitişinin içine sinmemesine sebep olabilir. Dahası, diziden gördüğümüz olayları merakla beklediğimiz kitaplarda görmek biz okurları da rahatsız eder.
Bugüne kadar dizinin yapımcıları hep kitaptan ilham alarak çeşitli olaylar dizisi oluşturdular. Belki de bu kez George Martin diziye göre hareket edecektir? Mesela final sezonunun gidişatına ve finaline göre kitabında değişikler, düzenlemeler, eklemeler yapabilir. Dizideki hataları görüp, kendi romanına çeki düzen verebilir. Hatta bilhassa kendi kitap serisinin finalini, dizi finaline göre değiştirebilir. Diziye verilen tepkileri ölçer, insanların beklentilerini, hayal kırıklıklarını analiz eder. Sonuçta George R. R. Martin, benim gözümde "sağ gösterip sola çekip ortaya vuran" adam gibi bir şey. Çünkü hiç beklenmeyen olayların yaratıcısı, tam "aaa bu böyle miymiş" derken, aslında o şekilde de olmadığı ortaya çıkıyor. Ben bir çok kez yaşadım. Yani bu adamdan böyle büyük beklentiler varken, dizinin yapacağı etki, hem seri için, hem yazar için, hem de bizler için çok büyük önem teşkil ediyor. Zira, "hiç beklenmeyen olayların yaratıcısı" olarak nitelendirilen bir yazarın, dizi serisiyle benzer bir işleyişe ve olay örgüsüne sahip bir kitap çıkarması herkesi, her şeyi, hatta yazarın kendisini bile hayal kırıklığına uğratır diye düşünüyorum.
Kierra'nın da yazdığı gibi bir çok kişi, yazarın yeni bir kitap çıkarmadan öleceğini söylüyor. George Martin bunun farkında. Ölebileceğinin farkında olduğu gibi. Geçenlerde bir açıklama yaptı, "Serinin hayranları sağlık sorunlarımdan ötürü yeni kitabı çıkarmadan hayata veda edebileceğimi düşünüyorlar. Korkmalarına gerek yok. En az benim kadar usta kalfalar yetiştiriyorum."
Yani adam diyor ki eğer ben ölürsem yardımcılarım kitaba devam edecek. Çünkü ben şuna inanıyorum, bu serinin finali 20 yıl önce hazırlandı, yazarın yardımcıları da bunu biliyor ve hiçbiri dizinin, kitap serisinin finalini mahvetmesini istemiyorlar.
Harry Potter serisinin 8. kitabını J. K. Rowling çıkarmadı, Jack Thorne yazdı ve Rowling'in onayıyla yayımlandı. Fakat kitap kapağında kocaman bir J. K. Rowling yazıyor. Kimse 8. kitabı beğenmedi, gerçekten vasat bir kitaptı. "Eğer Martin ölürse, Buz ve Ateşin Şarkısı'nda da böyle kötü bir kitap çıkar mı?" diye şüphe duyuyoruz elbette. Lakin bizzat Martin'in de dediği gibi, yazar, yardımcılarını kendisi yetiştiriyor. Yeni kitapları beraber planlıyorlar. Ve hatta benim inancıma göre büyük final bile hazır ve yazar ile yardımcıları bu sırrı paylaşıyor. Yani ben, eğer George R. R. Martin ölürse çok vasat bir kitap çıkacağını zannetmiyorum. Gidişatı çok önceden belirlenmiş, sadece başka kişiler tarafından yazılmış bir kitap olacaktır. George R. R. Martin'in bu açıdan bir korkusu yok, eğer olsaydı bizzat kendisi çıkarmaya gayret ederdi. Zaten herkes bu efsane serinin G. R. R. M.'e ait olduğunu biliyor. Tıpkı Harry Potter'ın 8. kitabında kocaman bir "J. K. Rowling" yazdığı gibi, eğer George ölürse, yardımcılarının çıkardığı kitapların kapaklarında da kocaman bir "George R. R. Martin" yazacaktır.
Bu adam, 1996 ile 2000 arasında serinin üç kitabını yazdı. Fakat daha sonra 11 yıllık dönemde iki kitap yazdı. Yani serinin herhangi bir kitabının ne zaman çıkacağı hiç belli olmaz.
Belki de üstte yazdığım kendi fikirlerimin hepsi gerçekten de doğrudur. Hatta Kış Rüzgarları'nı bitirmiş, Bahar Rüyası'na başlamışlardır kim bilir?
Ben George R. R. Martin'in 20 yıldan fazla zamanını harcadığı efsane serisini ve serisinin hayranlarını yüzüstü bırakacağını zannetmiyorum. Dizi 2019'daki yeni sezonuyla son bulacak. Benim tahminim, 2019 sonunda veya 2020'nin ilk aylarında altıncı kitabın yayınlanacağı yönünde. Hep beraber göreceğiz, umarım.
Not: Telefondan nasıl bu kadar uzun yazabildim bilmiyorum. Gerçekten bayağı yazmışım. Ama içimi döktüğüm ve umudumu sizinle paylaştığım için rahatladım. Umarım hepsini okuyup kendine göre yorumlayacak bir babayiğit çıkar.