Birlik Türleri Ve Davranışları

Users who are viewing this thread

tokul43

Sergeant at Arms
Bannerlord ve warband'ın ikisini de 1000 saatin üzerinde oynadım. Oyun saatimin çok büyük bölümünü sp oynayarak geçirdim. Savaşlar üzerine kendi düşüncellerimi yazacağım.
1-Piyadeler: Oyunun ilk versiyonlarında çok kullanışsızlardı. Okçulara karşı çok zayıflardı. Orduna hiç piyade almayıp okçu doldurmak çok daha iyiydi. Son sürümlerinde bunu dengelediler. Okçulara ve atlı okçulara karşı daha kullanışlı oldu. Piyadelerin mızrak kullanması oyunun başından beri çok işe yaramıyor bunun geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Oyununun 1.80 beta versiyonunda kalkanlı piyadeler iki elli silah kullananlara göre daha iyi performans veriyor. Bunun nedeninin kalkanlı piyadelerin zırhlarının daha iyi olması olduğunu düşünüyorum. Başka rahatsız olduğum şey battanya kıdemli orakçısı ve battanya yeminlisi gibi piyadeler üzerlerine atlı koşarken balta fırlatmaya çalışıyorlar ki çok bir işe yaramıyor, fırlatma silahını böyle bir durumda kullanmasalar daha etkili olacaklar. Piyadelerde en rahatsız olduğum şey birbirlerinin üzerine direk gidip birlerine yapışık şekilde piranalar gibi birbirlerine durmadan atak yapmaları. Bu yüzden piyade vs piyade savaşı çok kısa sürüyor. Dövüş sporlarında, eskirimde vb şeylerde saldırmak savunmak kadar mesafeyi koruyabilmek ve kontrol edebilmek önemli. Örneğin battanya kıdemli orakçısının statları yüksek olmasına silahının da iyi olmasına rağmen piyadeye karşı kullanışsız kalıyor. Halbuki oyuncu o silahla çok etkili bir şekilde oynayabilir. Realistic battle modu mesafe ayarlama işini güzel yapıyor ve savaşlar daha gerçekçi gözüküyor. Bu moddan örnek alarak kendi yorumlarını katarak bir sistem oluşturabilirler bence.
2-Okçular: Okçuların yapay zekasının iyi olduğunu düşünüyorum. Okçularda sevmediğim şey saldırı emri verince ok ata ata hedefe yaklaşmalarıydı. Böyle olunca okları bitmeden yakın savaşa geçiyorlardı. Bunu çözmek için Belli bir mesafe kalınca yaklaşmayı kesmeleri lazım. Onun dışında yakınlarına piyade gelince oku bırakıp direk kılıçlarını çekiyorlar o güzel. (Bazı modlarda piyade gelip okçuya kılıçıyla vuruyor okçu hala ok çekmeye çalışıyor.) Bannerlordta birlikleri kolay yerleştirebilmemizden dolayı okçu kullanmanın güzel ve kolay olduğunu düşünüyorum.
3-Süvariler: Oyunun 1.80 versiyonunda yeni save açmıştım. Süvarileri birliklerini deneyince oynamayı bıraktım. İzlediğim filmlerden midir bilmiyorum da ben süvarilerin güçlü olmasını istiyorum. 1.80 versiyonunda denediğimde süvariler kargıyla saldırılarının çok büyük çoğunluğunu ıskalıyorlar. Dört nala geliyor ıskalıyor gidiyor bir daha geliyor gene ıskalıyor.:grin: Oyunda istatistik olarak ne kadar iyi olsalarda böyle olunca çok işe yaramıyor. Mp atıyla başkalarını ezerek trollük yapanları hatırlatıyor. 160 piyade vs 160 süvari deniyorum. Süvariler saldırıyor piyadeleri çiğneyip gidiyor 2-3 piyade ölmüş böyle sürüyor. Bu benim oyun zevkimi feci şekilde baltalıyor. Savaş olarak çözmeleri gereken en büyük sorunun süvarilerin mızrak kullanımı olduğunu düşünüyorum. Süvarileri birliklerinin düşmanı ezmek yerine ilk patlayıcı saldırıyı yaptıktan sonra kalıp savaşmalarının daha güzel olacağını düşünüyorum. Süvariler bu kadar kolay ezip geçememeli, atların çarpma hasarı daha fazla olabilir. Viking conquetle birlikte Piyadeler mızraklarını üstende vurabiliyorlardı. Bannerlord da at üzerinde de mızrakla üsten saldırabiliyorsun yapay zekayla oynarken de mp da da çok işe yarıyor. Fakat ben yapay zekayı bunu kullanırken hiç görmedim. Oyunda olan bir özelliği kullanmaları lazım. Bir de süvari vs süvaride mızrakları birlikler çoğunlukla ata hedef alıyor. Süvari birlikleriyle oynamayı sevenler için oyunun şuan çok kötü durumda olduğunu düşünüyorum.
4-atlı okçular: Warbandta en çok oynamak istediğim ve en kullanışsız birliklerdi. Atlı okçular sayım fazla olmasına rağmen haydutlara bile kayıp veriyorlardı. Ok atmadan direk hücum ediyor, düşmana ona vururken ok çekmeye çalıyorlardı. Bannerlordta ise en sevdiğim birlik türü, hem oynamayı hem de yönetmeyi seviyorum. Oyunumun büyük kısmı khuzait oynayarak geçti. Birlik olarak warband'a göre en çok gelişen birlik türü bence. Oyunu başlardaki sürümlerine her şeyin çözümüydüler. Son sürümlerinde daha dengeli. Düşmanın etrafında dönerek okluyorlar yanlarına biri gelince kılıçlarını çekiyorlar. Şuan için yeterli olduğunu düşünüyorum. Tabi ufak tefek geliştirmeler yapılabilir.
Son olarak asker ağaçlarının değiştirilmesinin iyi olacağını düşünüyorum. Mesela elit askerler, düzenli askerler, tecrübeli birlikler(bunlar düzenli askerle milisler arasında yer alabilir. Örneğin aserey da develi bedeviler olabilir) ve milisler. Elit asker yetiştirmek için kale sahibi olmak gerekebilir ve elit askerler paranın yanında nüfüsta harcayabilir. Böyle bir sistemin güzel çalışabilmesi için yukarıdaki bazı sorunların çözülmesi zırh ve yetenek farkının açılması lazım. Kısacası elit askerlin pek çok milise denk olması lazım. Böyle olursa her ülkenin güçlü olduğu bir birlik türü olabilir.
 
Süvariler konusunda çok haklısınız. Oyun başında süvariler hücüma geçiyor düşmanın arasına dalıyor o ilk hücum hasarında ezip geçmesini bekliyorum ama o d ane çoğu süvari atak bile yapamıyor hiç işlevsel olmuyor yani.
 
Evet söylediklerinize aynen katılıyorum ve hala oyuna belli bir düşman grubuna hucüm etme özelliğini getirmediler F1 F3 yapıyorsun rastgele artık yakınında kim varsa dalıyor oysaki mesela F3'e bastıktan sonra bir şablon daha çıkıp piyade okçu süvari atlı okçu şeklinde 4 seçenek çıksa okçuyu seçtiğimizde sadece okçulara hücum yapsa mükemmel olur veya manuel olarak bir alanı seçebilsek fareyle süper olur çünkü diyelim ki büyük bir savaştayız düşman bizim tarafa gelmiş biraz azaldığı zaman uzakta doğmaya başlıyorlar e şimdi yukarıdaki bahsettiğim özellik gene yetersiz kalıyor düşman okçularına hücum etme emri verdiğimde yakınımdakilere mi saldırmalarını istiyorum yoksa uzaktakilere mi bunu da seçebilmem lazım. Süvariler konusunda gerçekten haklısın daha ilk düşman temasında kargı vuruşundan 50 kargılı süvari olsa 20 30 tane askeri indirmeleri lazım. Umarım bu yazdıklarımızı Taleworlds yetkilileri okuyorlardır :smile:
 
Süvariler konusunda çok haklısınız. Oyun başında süvariler hücüma geçiyor düşmanın arasına dalıyor o ilk hücum hasarında ezip geçmesini bekliyorum ama o d ane çoğu süvari atak bile yapamıyor hiç işlevsel olmuyor yani.
süvarileri dikkat dağıtmak için veya düşman piyadelerin kalkan yönünü çevirmek için kullanıyorum daha çok. Böylece okçular daha rahat vuruyor.
 
1-) piyadeler konusunda;
piyadelere 1 birlik seviyesi daha gelmeli hatta batanya için 2 seviye bile olabilir. oyun başlangıcında direk düşen krallıklar var( kuzey imparatorluğu gibi). bunların piyadesinin fazladan tecrübe alması lazım.
ayrıca piyadelerin savaş yapay zekası geliştirilmeli.

2) Okçulara gelince; okların genel olarak hasarlarını eksik buluyorum. özellikle kuşatma sırasında çok fazla hasar atması lazım fakat atamıyorlar.


3-) Wardband da koltuklanmış kargı vuruşu atabilen birlikler vardı. fakat kargı kullanımı yada kargı yapay zekası bannerlord da düşük.

hadi diyelim kargı yok tamam mı fakat süvaride savaş stratejiside yok. süvarileri özellikle okuçuları alt etmek için kullanıyorum. fakat süvarilerin hedeflerini okçular olarak ayarlayamıyorum. işte bu dert. zira en iyi kombo süvarilere beni takip edin diyorum okçulara gidiyorum.


4-) son olarak atlı okçulara bakacak olursak zırhlarını biraz arttırabilirler.
 
Back
Top Bottom