Bir Hayalim var!

Users who are viewing this thread

Öncelikle herkese selamlar,

Durumumuz yoktu okumadımcılar şimdiden hiç okumaya tenezzül etmesin arkadaş durumun yoksa okuma tabi, ama benim de fikirlerim var ve bunları 2-3 cümleye sığdıramadım malesef.


bu oyunu ben şu şekilde oynuyorum, kendi kültürümün şehirlerini refah seviyelerini arttırmaya çalışıyorum, düşmanlarla kısa süreli savaşlar yapıp onların köylerimi yağmalamalarını engelliyorum, bir yandan da kendi köylerimi koruyorum, yoldaşlarımı mühendis lider ve tüccar olarak yetiştiriyorum, ve şehirlerimin başına vali olarak atıyorum. bir şehrin refah seviyesi 13-14k seviyelerine geldiğinde şehirden toplanabilen asker sayısı 50yi geçebiliyor ve nerdeyse hepsi gelişkin asker olabiliyor. başka ülkelerin malında mülkünde gözüm yok, kendi vatandaşlarımı ihya edeyim yeter. fakat gördüğüm kadarıyla benim gibi oynayan pek oyuncu yok sanırım, herkes bütün haritayı almaya çalışıyor. garnizon moduyla birlikte bu şekilde oynayınca oyun çok zevkli bir hale bürünüyor ve gerçekten kendimi bir kral gibi hissediyorum, vatandaşlarıma karşı bir sorumluluğum var ve benim için en önemli şey vatandaşların refahı, fakat bu oyun tarzı bir yerden sonra tıkanıyor malesef, şehirlerin yemek çıktıları garnizonları beslemeye yetmiyor, köylerde 1000 refahı geçtikten sonra şehirlerde en fazla 400 bazı şehirlerde 500 asker barınabiliyor ( bu şehirlerde milis kuvvetleri de 600 küsür civarına çıkabiliyor) bu olay güzel aslında çünkü daha fazlası oyunu bozuyor, fakat geç oyunda olay baya baya tıkanıyor, ve bütün oynanış sona eriyor.

bu oynanış tarzında aslında oyun daha zevkli oluyor dediğim gibi, ayrıca şehirler full elit asker bile olsa şehirden gelen gold yieldı bunları karşılamaya yetiyor ve üstüne de para kalıyor, fakat şehir geliştirmeleri çok az olduğu için son şehiri de geliştirdiğinizde tekrar amaçsızlığa düşüyorsunuz, benimde aklıma bununla ilgili bir mod yapma fikri geldi, şehirlerde çok daha fazla geliştirme seçenekleri, yoldaşları ve evlatları yetiştirebilmek için okullar, askerleri eğiten kurumlar vs vs ekleyen bir mod yapmak istiyorum, hatta 2-3 nesil oynamamızı gerektirecek uzunlukta olsa şehir updateleri çok daha nefis olur gibime geliyor, tabi bunun için yaşlanmayı birazcık hızlandırmak gerekebilir,

ne dersiniz arkadaşlar? böyle bir mod olsa oynar mısınız? şehirlerin sadakat güvenlik ve gıda dışında farklı statları da olsa, mesela eğitim, inanç, kültür, bilim, din vs vs her stat için özel bir yönetici atayabilsek, bu yöneticilerin yetişmeleri için okullar inşa etmemiz gerekse, halkı eğitip bunlardan çeşitli bonuslar kazansak, sefalet içinde bir şehiri alıp bir büyük şehir yapabilsek, ve buda dediğim gibi 2-3 nesil sürse.. birazcık civilization deneyimini bu oyuna taşımak gibi özetlenebilir aslında, mesela bilim ilerledikçe şehirdeki silah kaliteleri artabilir, hatta ateşli silahlar satışa sunulabilir, (bu baya kasar gördüğüm kadarıyla bannerlordda ateşli silah için bir zemin yok), eğitim oranı arttıkça şehirlerden alınabilecek pahalı ve güçlü birimler olsa... okullardan kitaplar çıksa ve bu kitapları okuduğumuzda çeşitli bufflar kazanabilsek, savaşmaktan ziyade şehirleri inşa etmek üzerine bir yönetim sergilesek, eğitim, bilim, kültür ve din arttıkça çeşitli politikalar açılsa ve bunların çeşitli sonuçları olsa, şehirlerimizin statları krallığımızın (imparatorluğumuzun) statükosunu oluştursa ve bazı seçimler yapmamız gerekse, fedoalite yerine merkezi bir imparatorluk kursak ve bunu 2-3 nesilde inşa etmemiz gerekse, çok daha güçlü düşmanlara karşı ülkemizi savunsak, yada bir düşman şehirini ele geçirip onu asimile edip kendi şehrimiz gibi geliştirebilsek, asker alabilmenin farklı yolları olsa ve köylerden şehirlerden adam toplamak yerine bir düzenli ordu kurup onu çeşitli kurumlarla desteklemek zorunda olsak vs vs

yazmakla bitmez aslında yapılabilecek şeyler, 10 küsür yıldır mount and blade oynuyorum, hatta yazılıma olan merakımı da bu oyun kaşıdı diyebilirim, ama mount and blade'nin muhteşem bir ortaçağ savaş oyunu fakat çok sığ bir bgs (background simulator)'e sahip olduğunu düşünmüşümdür hep, yani oyun dinamikleri birbirinini çok tekrar ediyor ve böyle bir açık dünyada yapabileceğimiz çok daha fazla şey olsa eminim çok daha güzel bir oyun deneyimi yaşabilirdik, görev mekaniklerinden veya grafiklerden önce bgs nin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum, ister inanın ister inanmayın 1000li yıllarda da bilim ve kültür üretiliyordu, 1000li yıllarda opera tiyatro belki çok talep görmüyordu ,ama bunu biz inşa edebilirsek çok güzel olurdu bence, mesela halk belli bir refah ve eğitim seviyesine geldiğinde kültür binaları açılsa ve kültür üretilmeye başlansa, bu kültür sayesinde de bir hegomanya oluşturabilsek, diğer lordları yanımıza çekebilsek, yollar inşa edebilsek, haritada özel yetenekleri olan alim ve mühendis yoldaşlarımız olsa ve bunları büyük meblalar karşılığı veya ürettiğimiz kültür çıktısı ile kendi krallığımıza katabilsek... fikirler arttıkça uygulanabilirliğin düştüğünün farkındayım ama bir tane büyük bir mod base'i etrafında küçük küçük modlar olarak geliştirilebilir olduğunu düşünüyorum, Bannerlordun en güzel yanı, modlamayı daha kolay bir seviyeye çekmiş olmaları, ve bu kısmı tamamen bize bırakmış olmaları, açıkçası çok güzel modlar çıkıyor sadece garnizon modu bile oyun deneyimini çok ilerletiyor, eğer bu saydıklarımı (sayamadıklarım daha fazla) yapabilecek bir mod olsa, oyunu birazcık daha karışıklaştırmak pahasına da olsa derinleştiren bir mod yapabilirsek çok güzel olurdu diye düşünüyorum. Mb şu anda bir hack and slash oyunu gibi bişey ama bunu çok daha ileriye taşıyabiliriz.

fikirlerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum arkadaşlar, böyle bir modu yapmak belki şu anda mümkün olmayabilir ama oyun tam sürüme geçtikten sonra denemeye değer olduğuna inanıyorum, grafikden ziyade programatik tarafı daha ağır bir iş bu ve düzgün iş bölümü ve projelendirme ile altından kalkılabileceğine inanıyorum.


Buraya kadar okuduysan çok teşekkür ederim.
Saygılarımla ve Sevgilerimle
 
Last edited:
fakat gördüğüm kadarıyla benim gibi oynayan pek oyuncu yok sanırım, herkes bütün haritayı almaya çalışıyor.
bunun nedeninin ileride senin de bahsettiğin gibi oyunun tıkanmasından olduğunu düşünüyorum. Sayısız defa söylenildiği üzere oyundan derinlik yok. Yoksa bende istiyorum, bir şehir alayım onu geliştireyim, halkla ilgileneyim ama bir bakıyorsun halk seni tanımıyor bile. Şehir geliştirmeleri vs. bana baştan savma geliyor zaten, çoğu zaman üzerine kafa yorup düşünme gereği bile hissetmiyorum hepsini koy sıraya geç.. neyse fazla uzatmama gerek yok sanırım yine tekrara düşüyorum.. sorun belli, düzeltmek isteyen var mı emin değilim..
+
oyunu derinleştiren mod olsa bi denerim tabi..

grafikden ziyade programatik tarafı daha ağır bir iş bu ve düzgün iş bölümü ve projelendirme ile altından kalkılabileceğine inanıyorum.
Çoğumuzun istediği zaten grafikten ziyade işin kod tarafıyla halledilecek şeyler..
 
Dürüst olayım, mount blade'de bir kere bile şehirde köyde dolaşıp köylülerle konuşmadım, çünkü çok anlamsız geliyor, yahu savaş olmadığında şehirde gezmek zaten çok anlamsız bir iş, açıkçası çok gereksiz bir feature bu şimdilik, güncelleme notlarına bakıyorum, şehrin burası geliştirildi, şurası güncellendi, ya arkadaş kaç kişi şu oyunda şehirleri geziyor Allah aşkına, developerlar neden şehir tasarımlarına kafayı takmış anlamıyorum.

Şehirleri procedural generating ile oluşturmak yerine elle oluşturmak bana çok mantıksız geliyor, bu bence işin kolayına kaçmak fakat zor bir tercih, oyunda sağlam ve detaylı bir bgs olsa, şehirler procedural generating ile bir desen çerçevesinde genişlemeye büyümeye devam etse, çok daha uygun bir seçim olurdu diye düşünüyorum.Ya tabi unutmamamız gereken bir şey var, bannerlord bir simülatör olarak kurgulanmadı belli ki ,bu bir savaş oyunu, bunun farkındayım, ama bannerlord için skyrim gibi statik bir evren yaratmak yerine, gelişen ve değişen bir evren yaratmak da bir seçenekti, bunu da belirtmek isterim. sağlam çalışan bgs ihtiva eden oyunlarda çok vakit geçirdim, sıkı bir elite dangerous ve Civ 6 oyuncusuyum, ayrıca total war serilerinde de baya mesaim vardır, bu oyunlar procedural generating ve bgs nin dibine dibine vuran oyunlar,kendi kendini üreten şehirleri modlayarak yaratabilir miyiz bilmiyorum, ama oyunu biraz derinleştirmemiz gerekecekse şu an için geliştirilmiş bir çok özelliğin sil baştan tasarlanması gerekebilir.

Aslında gerçek şu ki benim kafamda bir fikir var, ve bannerlord bunu sağlamıyor, bu bannerlordu başarısız yapmaz, Bannerlord şu anda böyle bir oyun, farklı bir oyun deneyimi istiyorsam farklı bir oyun oynamam gerekiyor, fakat bu oyunun savaş mekaniklerini seviyorum, ortaçağ atmosferini seviyorum, bannerlordun ortaya koyduğu mekanikleri seviyorum. bannerlord modlanabilme kabiliyeti ile bize oldukça güzel bir ortam sağlıyor. oyun developerlarından beklediğimiz şeyleri aslında bizler de yapabiliriz, bannerlordun buna olanak tanıması bile büyük bir başarıdır, açıkçası ben oyunun kodlarına bile açıp bakmadım, (en azından bannerlordun) ama biz bu oyunu c# ile modlanacak şekilde geliştirdik diyince bu işe baya yükseldim.

ben bannerlordu fps yada 3 kameradan değil RTS kamerasından oynayan bir oyuncuyum, RTS kamerası bile oyunu çok değişik bir seviyeye taşıyor, Total war deneyiminden daha iyi bir savaş deneyimi sağladığını söyleyebilirim, Tıpkı RTS kamerasının oyuna getirdiği yenilik gibi şehir yönetimi için veya ülke yönetimi için bir yenilik yapılabileceğine inanıyorum. Tabiki de RTS modunu sağlamak kadar kolay olmayacaktır, ama bazı özelliklerden vazgeçip yeni mekanikler eklemek çok da zor olmasa gerek. üstelik başka oyunlarda gördüğümüz özellikleri de bannerlorda ekleyebilmek cabası :smile:

Mesela Civ 6 nın şehir kurma mekaniğinden esinlenilebilir, Total war'ın savaş alanını yönetme mekaniğinden esinlenebilir (hatta askerleri tek tek almak yerine grup grup alabilsek bunu sağlamak çok da zor olmaz bence) bunu yapmamızın önünde yasal bir engel var mı bilmiyorum. Ama kar amacı güdülmediği sürece bir sorun çıkacağını zannetmiyorum.

biraz kopuk kopuk konuştuğumun farkındayım, lütfen beni mazur görün, Ayrıca bekara karı boşamanın kolay olduğunu da biliyorum , kar amacı olmadan 1 seneyi bile bu işe gömmenin getireceği maddi kaybının da farkındayım, ama bunları yapabilirsek harika olmaz mıydı ?
 
Şahsen benim oyunda en çok aradığım olaylardan birisi bu "derinlik" hissiyatı. Şu saatten sonra senin(aynı şekilde forumun geri kalanının da) oyuna getirmek istediğin bu mekanikleri Taleworlds öpsen getirmez, oyun erken erişime girdiğinden beri bunu açık açık belirtiyorlar zaten. Oyunda derinlikten öcü gibi kaçıyorlar. (İngilizce forumda "micro management" diye aratırsan geliştiricilerin ne denli derinlik düşmanı ve kalitesiz bir oyun geliştirme mentalitelerine sahip olduklarını görebilirsin)

Yapabileceksen mükemmel bir mod ile karşı karşıyayız demektir. Ama bence ne olur ne olmaz tam sürümü beklesen senin için en iyisi olur diye düşünüyorum. Malum erken erişim boyunca gelen her yeni güncelleme istisnasız yapılan çoğu modu bozuyor
 
Bu arada şehirlerin refah seviyesini 13k-14k seviyelerine nasıl çıkartıyorsun? Ben bir şehrime oyun zamanıyla 3 yıldır her türlü hizmeti veriyorum daha 1k'dan 2k'ya çıkartamadım
 
Bu arada şehirlerin refah seviyesini 13k-14k seviyelerine nasıl çıkartıyorsun? Ben bir şehrime oyun zamanıyla 3 yıldır her türlü hizmeti veriyorum daha 1k'dan 2k'ya çıkartamadım
Mühendislikte ve stewardda bazı perkler var, yoldaşlara bu perkleri verip şehirlere vali olarak atadığınızda hem sadakati sağlıyorlar hemde refah artışı sağlıyorlar, ayrıca yüksek sadakatten de bonus geliyor, refah sağlayan politikaları da açtığınızda günlük +10luk refah kazancına kadar çıkartmak mümkün, ayrıca köyleri korursanız bir yerden sonra köylerde de 100 kadar milis oluyor ve düşman lordları yağmaya başladığı zaman yetişecek zamanı bulabiliyorsunuz, bide garnizon modu sayesinde devriyeler oluşturduğunuz zaman çapulcular köylülere saldıramıyor, bir aşamadan sonra köylüler 50 kişi olarak şehire gidip geliyorlar, yani bir noktaya kadar şehri sağlam savunursanız sonrası kendi kendine oluyor zaten, ayrıca tweak modundan da yemek üretimini arttırmak zorunda kaldım çünkü 12k refahdan sonra yemek yetişmiyor malesef, (köylerde ocaklar büyüdükçe yemek kazancı artmıyor ve bu çok saçma bence),

12k refaha ulaşınca bir şehir 50 asker verebiliyor, bu sayede garnizonları rahatlıkla doldurabildim. yaklaşık 800 küsür güne ulaşınca bütün imparatorluk şehirlerindeki geliştirmeleri tamamlamıştım, kaleleri askerleri yetiştirecek şekilde ayarlamıştım, askerleri toplayıp kalelere bırakıyordum ve askerler yaklaşık 10-15 günde son seviyeye geliyordu, tam bu aşamada şunu fark ettim, köylerden topladığımız adamlar çok fazla güçleniyor ve oyun değişiyor, artık güçlü bir imparatorluk olup savunmaya geçiyorsunuz ve bu aşamada duraklama dönemimiz başlıyor.
Duraklama dönemimizde imparatorluğumuzu korumaya çalışıyoruz ve düşmanlarımız sürekli güçleniyor. Şehirlere bıraktığımız askerleri savaş döneminde şehirlerden alıp düşman ordularını şehirlere varmadan yenmemiz gerekiyor, Bu aşama da oldukça eğlenceli olabiliyor aslında, duraklama dönemine girince ticaretle uğraşmaya başlamıştım ben. (yaşlanmaya başladığım döneme tekabül ediyor bu dönem, yaşlanmadan önce kesinlikle evlenip en az üç çocuk yapmalısınız )

başka krallıklardan şehirler almadığınızda tek ülkeyi savunmak daha kolay oluyor. ayrıca her taraf düşmanla çevrili olduğu için savaş hiç bitmiyor, şehir yükseltmeleri bitince ve her şehri +300 garnizonla doldurduktan sonra ve köpek gibi paranız olduktan sonra oyun tekrara bağlıyor ama aslında yapılan savaşların boyutu sürekli büyüyor, belli bir aşamadan sonra sadece savaşır olmuştum ve artık savaştan da baydığım için bırakmıştım. İstersem sonsuza kadar bunu sürdürebilirdim fakat evli barklı bi insan olduğum için bunu tercih etmedim (eheheh)

Zaten bu save'i oynarken oyunun derinleşmesi gerektiğini düşünmüştüm, Keşke refah dışında başarı hissini sağlayan başka statlar da olsaydı. garnizon modu ile birliklerinizi kaydırıp devriyeler oluşturabiliyorsunuz, diplomasi modu sayesinde de barış ortamı yaratmak mümkün oluyor. Barış ortamında ticaretle uğraşıp asker toplamakla uğraşıyorsunuz, sürekli koşuşturma halinde oluyorsunuz ve aslında ne kadar güçlü olursak olalım stres hiç azalmıyor. Bir imparator gibi ülkenizi sürekli denetleyip çekip çevirmeniz gerekiyor, valilerinizin yerlerini değiştirmeli, şehirlerinizin günlük faaliyetlerini kontrol etmeniz gerekiyor.

Bannerlord vanilla halinde ortaçağ fedoalite sistemine odaklı bir oyun, yani bizim bildiğimiz Padişahlar veya imparatorlar kadar güçlenemiyorsunuz hiç bir zaman, zaten kale aldıktan sonra kime verileceğinin oylanması bile kral olma hissini parçalıyor, ben Roma imparatorluğu veya Osmanlı İmparatorluğunun tarihlerine ilgi duyduğum için bu feodaliteden hiç hazzetmedim, Ortaçağ Avrupasının düzenindense büyük bir imparatorluk düzeninde oynamayı tercih ettim. Bunu sağlayabilmek için 3 kere oyuna baştan başlamam gerekti çünkü bazı ayarları yanlış ayarladığım için oyunum benim istemediğim hallere geldi, fakat doğru ayarları yakalayınca epey uzun bir süre oynamıştım. Oyunda imparator olduğumu hissetmek için şehirlerde gezip insanlarla konuşmama gerek yoktu, bütün hepsini +2 yaptığım traitler bana bunu gösteriyordu zaten (4 tane +2 traitim olmuştu ve bu kazanılan bir şey)

Garnizon, Diplomasi ve Party Overhaul modları sayesinde oyunda merkezi imparatorluk deneyiminin yaşanabileceğini gördüm ve açıkçası 2008 den beri oynadığım mount and blade'nin bana yaşattığı en güzel deneyim olduğunu düşünüyorum. en son hatırladığım 1500 günü geçmiştim ama tam olarak kaç günde bıraktığımı bilmiyorum, açıkçası doğru ayarları yaptığınızda sonsuza kadar böyle oynanabilir, Kesinlikle tavsiye ederim.

benzer bir deneyimi yaşamak için şunları yapmalısınız

- Garnizon modunda kaleleri asker yetiştirmek için ayarlayın, fakat bu işlem paranızı sömürüyor, parasız kalmamak için doğru ayarı tutturmanız gerek,

- Garnizon modunda şehirler için orta büyüklükte devriyeler oluşturun, devriyelerin şehirden asker almasına izin verin, savaş zamanı bu devriyelerin hepsi pert oluyor ve şehirlere sürekli asker gerekiyor, ayrıca orta boyuttaki devriyeler 50 küsür asker barındırdığı için çapulcuları yakalayabiliyor fakat düşman lordlarına yeniliyorlar, bu sayede şehirlerinizi sürekli takviye etme ihtiyacı doğuyor.

- Diplomasi modunda savaş süresini 15 gün, barış süresini de 30 veya 40 gün olarak ayarlarsanız hem elinizde biriken askerleri eritme şansınız oluyor (vicdansızca oldu farkındayım ama oyun bu) hemde asker toplamak için yeterli süreniz oluyor, barış zamanı sadece asker toplayın, imparatorluğu seçerseniz daha fazla şehriniz olabiliyor ve imparatorluk şehirlerini sırayla turladığınızda çok fazla asker toplayabiliyorsunuz, ama elinizdeki askerleri sürekli şehirlere dağıtmalısınız,

- 3 imparatorluğu birleştirdiğinizde diğer krallıklar size karşı bileniyor ve sürekli savaş ilan ediyorlar, Diplomasi modunda genişleme için olan penaltıyı biraz kısmayı ve genişlediğinizde çektiğiniz tepkinin çürümesinin hızını arttırmayı tercih edebilirsiniz (acaba burda ne anlatmak istedim? diplomasi modunun ayarlarını kurcalamanızı tavsiye ederim)

- Diğer ülkelerin lordlarını kesinlikle esir almıyoruz, aramızı diğer lordlarla iyi tutuyoruz, diğer ülkelerin kralları ile aramız iyi olduğunda ittifak yapabiliyoruz, ittifak süresini 45 gün olarak ayarlayabilirsiniz. Amacımız genişlemek ve bir cihan imparatorluğu kurmak değil :smile: kendi topraklarımızı savunalım yeter. Şehirlerin refahı arttıkça verdiği askerler de artıyor, fazladan şehirlere ihtiyacımız yok. Ayrıca ilk hedefimiz gelen saldırıları savuşturmak olmalı savaş zamanında,

- tavernaları gezip alimleri ve mühendisleri toplayın, bunlar şehirde projeler yaptıkça yetenekleri gelişiyor ve yeni perkler açılıyor, isterseniz Char export ile bunları mühendis olacak şekilde editleyebilirsiniz ama çok aşırıya kaçarsanız oyun bozuluyor (hata vermiyor, sadece çok hızlı gelişiyorsunuz ve bu istemediğim bir şeydi) ben char export yerine seviye arttığında gelecek olan skill ve odak puanını arttırmayı tercih etmiştim.

- krallığınıza max 3-4 klan çekin, fazlasına gerek yok, bu klanlar savaş zamanı sınırlarda savaşıyor, çok fazla olurlarsa düşmanlar ülkenize gelemez ve oyun sıkıcılaşır, 2000+ üzeri düşman ordusuna karşı şehir savunmak çok eğlenceli olabiliyor, o yüzden bırakın düşmanlar ülkenize gelebilsin,

- fazla gelişicem bütün orduyu son seviye yapacağım diye uğraşmayın, gözünüz sürekli para da olsun, para bitince herşey çöküyor, ama şehirlerinizde refah çok yüksek olacağı için ganimetleri satma konusunda sıkıntı yaşamıyorsunuz, bir şehirde 100k dan fazla para gördüğümü hatırlıyorum,

- Demirciliğe kesinlikle bulaşmayın, demircilik oyunun bütün dengesini bozuyor, demircilikten çok fazla para kazanıyorsunuz ve bu da gerçekçiliğe ket vuruyor, 1 silahdan 150k para kazanmak çok saçma, garnizonlardaki yüksek seviyeli askerlerin sayısı arttıkça ben demirciliğe bulaşmak zorunda kalmıştım, ve bunun hile olduğunu gördüm, bana oyunu bıraktıran şey de bu oldu zaten, demirciliğe bulaşmasaydım oyunum devam ederdi muhtemelen, demircilikten çok fazla para kazanmak yerine askerlerinizin seviyelerine dikkat edin. bütün garnizonu son seviye asker yapmayın, sadece ihtiyacınız kadar legion basın. Gerçi ilerleyen zamanda bütün şehirleri son seviye askerlerle doldurmak bir zorunluluk halini alıyor, En iyisi her asker tipi için bir kale belirlemek ve kontrollü bir şekilde askerleri eğitmek. Kontrolü kaçırırsanız paranız bitiyor.

-Tweaks modunu kurcalayın, ayarları gerçekçiliği bozmayacak şekilde editlemeniz gerekiyor, ben şehirlerin food yieldını arttırmak ve her seviye atlandığında +1 focus + skill point gelecek şekilde ayar yaptım, açıkçası güç ve çeviklik son seviyelere yaklaştıkça oyun sizin için hızlanıyor, savaşlar daha eğlenceli bir hale geliyor, hele birde hafif zırh giyerseniz çok hızlı hareket edebiliyorsunuz, fakat bütün skillerinizi fullesenizde ölümsüz olmuyorsunuz, ilerleyen oyunda çok fazla düşman olacağı için savaşın seyrine tek başına yön vermeniz mümkün olmuyor, ayrıca Bu ayar mühendis ve vali yetiştirmek için gerekli,

- Bir tane yoldaşınızı (isteğe bağlı daha fazla) mühendis olarak yetiştirin, Yükseltmelerini yapacağınız şehire bu valiyi bırakın, Bu vali normalde 50 birim günlük inşa kapasitenizi 200 lere kadar çıkartabilir, bu valinin yerini sürekli değiştirmeniz gerekiyor ama bu sorun değil, şehirlerimizi ve kalelerimizi sürekli gezmek zorundayız,

- Kendinize izci ve cerrah olarak iki tane yoldaş ayırdıktan sonra kalan bütün yoldaş kapasitenizi belediye başkanlarıyla doldurmanız gerekiyor :smile: bunun için mühendislik ve steward'ın perklerini inceleyin,valilik yapacak yoldaşlarınızın şehirle aynı medeniyetten olması önemli.

- Başka ülkelerden şehir veya kale almamaya özen gösterin, illa alacaksanız kale alın, asıl hedefimiz şehirlerdeki sadakatin 100 olması, benim her zaman ilk hedefim sadakati 100 de tutmak olmuştu, güvenlik ve sadakat 100 olduğunda çok tatlı refah bonusları alıyorsunuz

- Şehirlerin günlük faaliyetlerini sürekli gözetin, Köy ocaklarının büyümesi çok önemli çünkü ocaklar büyüdükçe köylerin savunmaları artıyor, köy ocağı 1000i geçince köylüleriniz artık savunmasız olmuyor.

- Krallık politikalarından refah ve güvenlik ve sadakat getiren politakaların hepsini açın, para ve nüfüs kaybettirse bile çok sorun değil, şehirlerin refahı arttıkça para çoğalıyor zaten,

- Askerlerinizin sayısı arttıkça para büyük sorun oluyor,Tweaks modundan birlik maaşlarını birazcık düşürmeyi tercih edebilirsiniz, aynı şekilde düşmanlar için de geçerli olacağından daha fazla düşmanla savaşıyor olacaksınız, Bunun yerine ticaret yeteğinizi geliştirip ticaret yapmayı da tercih edebilirsiniz, Barış zamanlarında ticaret yapmak güzel paralar getirebiliyor, sürekli şehirleri gezdiğimiz için çok karlı ticaretler yapmamız mümkün olabiliyor.

- Şehirlerde ve kalelerde günlük +1 refah artışı ile büyük şehir yapmanız olanaksız, günlük refah artışınız en az +10 olmalı, hatta 10u geçmeyi hedeflemelisiniz, 100 günde 1000 refah kazanmak gayet mümkün, ayrıca sürekli koşuşturmalı bir oyun döngümüz olduğu için de günler hızlı geçiyor, 2000 günü devirdiğinizde her şehrinizin refahının 10k yı geçmesi aslında çok basit bir matematik hesabı oluyor.

- Şehirlerde önce Atölye inşa edin, köy ocakları büyüdükçe inşa bonusu kazanılıyordu sanırım ama emin değilim, bir şehirdeki son seviye atölye, mühendislik ve steward skilleri yüksek bir vali ile birleştiğinde inşa yeteneğinizi tavan yaptırtıyor, su kemerini 4 -5 günde inşa etmeniz olası.


-----

Aslında her imparatorlukta olduğu gibi bizde kuruluş, yükseliş ve duraklama dönemlerini yaşıyoruz. bana göre en zevkli kısım kuruluş dönemi, çünkü bu dönemde çok savunmasız oluyoruz ve sürekli mücadele ediyoruz, ilk şehirimizi aldıktan sonra bunun refahını 5-6 k seviyelerine çıkardıktan sonra ikinci ve üçüncü şehrimizi alıyoruz, bu aşamada yükseliş dönemindeyiz, yükseliş döneminde aslında kuruluş döneminde yaptığımız şeylerin aynısını yapıyoruz, şehirlerimizi sürekli geliştiriyoruz, Duraksama döneminde bütün şehirlerimiz son seviye olmuş oluyor, köylerimizin ocakları +800 oluyor, geç oyuna tekabül ediyor bu dönem, tahmini 1200 1300 günde ulaşılabilir, sonsuza kadar süren dönem bu dönem işte ve bizim bu dönem için fikirler üretemiz lazım, Bu dönemde artık refahı takip etmesek de olur çünkü her şehirimiz son seviye olduğunda ve sağlam valiler olduğunda refah korkunç bir şekilde artıyor zaten, Refah artışı oyunda kendini hissettiriyor, şehirlerimiz para ve asker kaynıyor, burası güzel fakat benim yapmak istediğim şey aslında Refah statına alternatif statlar çıkartmak, bunu da Civ 6 ve Total war oynadığım için tecrübe edebildim sanırım. Total war da tek statımız paradır fakat bir teknoloji ağacı içerir ( Empire olanı), Civ 6 da bu kültür, bilim, din, ve şehirlerin mutluluğu, teknoloji ve kültür ağaçları, Civ 6, ülke yönetiyorum lan ben hissini yaşatmayı en iyi şekilde başarabilen oyunlardan birisi bence ve bundan ilham alan bir mod Bannerlord deneyimini muhteşem bir noktaya taşıyacaktır.

kendime bir oyun döngüsü kurmuştum ve baya eğlenmiştim, fakat bu hali bile bir yerden sonra sıkıyor çünkü gözetmemiz gereken statlar yetersiz, sadece refahı arttırmayı hedeflemek bir yere kadar götürüyor, bir yerden sonra bütün şehirler ağzına kadar asker doluyor, artan şehir refahı sayesinde köpek gibi para kazanıyorsunuz ve orduda çok fazla güçlü asker olduğu için çok büyük orduları daha az askerle yenebiliyorsunuz, ilerleyen oyunda yani 1500lü günlere geldiğinizde düşman ülkeler de çok güçleniyor ve 2000 askerlik ordularla geliyor, bu noktada çocuklarıma çok fazla güçlü asker verip orduma katıyordum ve 2000 vs 900 (sayılar hep değişiyor) savaşlar yapıyordum, askerleriniz son seviye bile olsa bu oranda bir savaşta yine de ordunuz eriyebiliyor. İmparatorluğu seçip üç imparatorluğu da birleştirdiğinizde imparatorluktan kaçan lordlar diğer ülkelere gittiği için diğer ülkeler çok güçleniyorlar ama sizinde güçlü askerleriniz olduğu için denge sağlanabiliyor, işte tam bu aşamada oyun tekrara bağlıyor, barışta asker topla yetiştir ticaret yap, savaşta asker sayısını azalt döngüsüne dönüşüyor, tam burası oyunun tıkandığı an işte, çünkü askerler sonsuzmuşcasına her gün köylerde tekrar spawn oluyor, tekrar yetiştiriyorsun, ve kaybediyorsun, sığlık buradan geliyor işte fakat burası end game diye tekabül ettimiz kısım,

Sanırım kafamda Bannerlord ile Civ 6 yı melezleyip hayaller kuruyorum. Ama bence Bannerlordu derinleştirmek demek aslında birazda bunu yapmayı gerektiriyor, Ortaçağ da bir kral olarak görev alıp şehirlerde gezmemiz çok anlamsız, oyunda derinlik istiyorsak şehirleri geliştirmek, çok daha fazla yapı inşa edip, kolaylıkla erişemeyeceğimiz askerleri bu yapılardan almak, Zaman ilerledikçe açılan yeni teknolojiler vs... Bence end game mümkün olduğunca ertelenmeli, oyun end game'e ulaştığında da mevcut statükonun bozulmasını sağlayabilecek bir döngü oluşturulmalı, Şu anda NPC ler ölüyor, yerine yenileri geliyor, Bu bile çok güzel bir özellik, bunun gibi şeyler eklenmeli oyuna, Mesela isyan mekaniği güzel bir özellik fakat sadece şehri yönetmekte başarısız olduğunda ortaya çıkıyor, bir şehirde isyanı tetikleyen başka şeyler de olmalı, Askerler çok büyük imparatorluklarda hep söz sahibi olmuştur, buna benzer güç odakları olmalı, aynı şey din sınıfı için de geçerli, Halk, Din, Asker ve Alim sınıfları oyunda daha fazla yer almalı, şu anki halinde sadece ekonomiyi güçlendirip asayişi sağlıyoruz, Askerleri çok kolay elde edebiliyoruz, ve bu askerler sadece bir sayıdan ibaret, Bence oyuna mutluluk kavramı gelmeli, Askerler savaş olmadığında yada fazla savaş olduğunda mutsuz olup isyan çıkartabilmeli, halk yemek bulamadığında veya farklı sebeplerden isyan edebilmeli, Kültür ve din çatışması olmalı mesela ve bizde bu ikisi arasında dengeyi sağlayıp halkı isyan etmeyecek seviyelerde tutmak için çaba göstermeliyiz, Tek yapılabilecek şey savaşmak olursa insanlar bu oyunu 20 saat oynayıp bırakır, Ben sadece 3 tane modla bu oyunu 250 saatten fazla süre sıkılmadan oynamayı başardım.
 
Last edited:
Back
Top Bottom