Bilgisayar Kasası Toplama ve Laptop Seçme Merkezi

Users who are viewing this thread

Last edited:
Yeni pc topladım 7k falan tuttu. Ekran kartı driverını yükleyemiyorum, Windows 10 Enterprise olduğundan heralde. Yeni pcye format atıcam kanser etti beni sabahtan beri.
 
Yeni pc topladım 7k falan tuttu. Ekran kartı driverını yükleyemiyorum, Windows 10 Enterprise olduğundan heralde. Yeni pcye format atıcam kanser etti beni sabahtan beri.
Hayırlı olsun. Enterprise starterın alt versiyonu mu?(Starter 7 de mi kaldı bilemedim) Windowssuz daha ucuza gelirdi, neler topladiniz bu bütçeyle?

AMD ise amd ekran kartımi ben de kolay yukleyememistim. Format cozmezse, anakart biosunu guncellemek ise yarayabilir.
 
Windows 10 Enterprise, Pro'nun üst versiyonu. Driverları elle yüklemeye çalıştığımda windows sürümüyle uyumlu değil hatası aldım hep, Enterprise yüzünden olduğunu düşündüm. Arkadaş bende Windows 10 var dedi verdi flashı, ben de sandım PRO versiyonu. İlk günden format atıcaz.

İlk kez kendim topladığımdan tecrübesizdim biraz. İyi seçmemiş olabilirim.

-Asus Prime H410M-K anakart
-GTX 1650 Ventus ekran kartı
-i5 10400 2.9 işlemci
-Crucial 16Gb Ballistix ram
-Crucial 240GB BX500 ssd
-WD 1TB hdd
-Rampage Shake kasa
7200 tuttu
Warhammer 2 ve EU4 oynatsın yeter bana zaten
 
Ryzen booming döneminde intel toplamak büyük cesaret ve garipsedim açıkçası. :razz: Bütçene göre anca sığdırmışsın sanırım ama ekran kartı biraz ölü harcama olmuş gibi. Güle güle kullan.
 
sizce şu kartı alayım mı 7170 tlye? üstüne başka yerden ekran kartsız b450'li ryzen3600'lü bir sistem toplarım 6k'ya, 13k'ya bu işi halletmiş kurtulmuş olurum diye düşünüyorum ne dersiniz?

amd kartlarını bekle demeyin çünkü amd'nin stoklarının ne olacağının da garantisi yok, hem o zamana kadar dolar riski mevcut bir de bunu 7100'e görünce oyunda rare görmüş gibi saldırasım geldi çünkü 3070'ler genelde diğer sitelerde hep 8000'den açıldı piyasaya ve anında stoklar bitti, bu kart da büyük ihtimal 2-3 güne out of stock olacak o yüzden elimi çabuk tutmak istiyorum
 
Nasıl istiyorsan öyle yap. RX 6800 beklemek istemiyorsan al geç. 16GB yerine 8GB VRAM olması, 80 dolar farka göre fark vermesi, bazı oyunlarda 3080'le kapışması falan gibi durumlar var ama tabi kartın çıkışı 18'inde ve o dönem incelemeleri gelir onları beklemek lazım. Dolar konusunda dediğim gibi alacağını al zaten şimdiden. Kalan parayı döviz olarak tutmak daha mantıklı hemen alamıyorsan.
 
aldım gitti valla hadi geçmiş olsun kendime ve tüm taleworlds alemine, son 2 aydır rahatsız ediyordum sizleri de sonunda kurtuldunuz :lol:

hahahah cioss en sonunda ne yaparsan yap demiş onu sonradan gördüm

ryzen3600 + 3070'li sisteme 650watt PSU yeterli gelir değil mi?
 
Hayırlı olsun, oyun testlerini ekran görüntüleriyle paylaşırsın umarım. Güç kaynağı yeterli olur sanırım. Bu arada Zen 3 serisi ülkeye ne zaman gelir bilmiyorum ama çıkış tarihine 3-4 gün kalmış, işlemci kısmında onları bir bekle istersen, bayağı performans artışı sağlacak gibi görünüyor.
 
teşekkür ederim, zen3 beklerim beklemesine o sorun değil de internetten bir ton benchmark videosu izledim, 3600 o kadar iyi bir işlemci ki rtx3080 ile birikte kullanıldığında 1440p çözünürlükte herhangi bir darboğaz yapmıyor, 3070'de de yapmamasını umuyorum haliyle. biraz da ucuza piyasada bol bulunduğu için 3600 almak istiyorum, yeni çıkacak 5000 model işlemcilerin türkiye'ye geleceği fiyat benim için çok önemli çünkü bütçemin yarısını ekran kartına gömmüş durumdayım şuan. daha elimde 1440p monitör de yok, onu da kasayı aldıktan sonra biriktirip + şuan kullandığım 1080p144hz monitörü satıp alacağım çok iş var yani.

bir de ben eli hiç tech görmemiş birisiyim, şimdi ekran kartını ayrı tek olarak aldım nasıl takacağım diye kara kara düşünüyorum, bunların güç kablosu da normalden farklıymış sanırım o işi nasıl halledeceğim bilmiyorum. o yüzden şimdi internette "toplama hizmeti" veren siteleri araştırıyorum. teknobiyotik ve sinerji denen iki site buldum, sinerji hakkında kötü yorumlar olsa da teknobiyotik gayet güvenilir denilmiş. oradan toplamayı düşünüyorum ama mesela bu iki sitede de rtx3070 çıkmış olmasına rağmen stoklarda yok, 5000 nesil işlemciler çıkınca yine aynı senaryo olur mu olmaz mı kimse bilemiyor ne yazık ki.
 
Ryzen 5600x en az 3100 liradan başlar diye düşünüyorum. Ortalama olarak 3400-3500 falan olur gibi. Düz 5600 80 dolar daha ucuz olacakmış ama daha geç çıkacak.
H.o. bu arada.
Ben de zen3 bekliyorum. Sistemim yetmediği için cs go'yu bile adam gibi oynayamıyorum. Witcher 3, RDR2 falan oynamak istiyorum bir an önce. Kudurdum iyice.
 
Last edited:
En azından şu çıkış gününü ve sonraki 1-2 günü bir bekle derim ben, duruma bak. Stok sorunu olmayacak vs. demişti Amd sanırım. Diğer parçaları sonra alacaksan bence de dövize çevirip bekletmen daha iyi olur, herşeye habire zam gelse de biraz kurtarmış olursun en azından. Birleştirme kısmı çok zor değil diye biliyorum, tabi işi bilen birinin yapması iyi olacaktır ama 1-2 toplama videosu izleyebilirsin fikir sahibi olmak için.
 
ryzen3600 + 3070'li sisteme 650watt PSU yeterli gelir değil mi?
İnşşşşallah.

biraz da ucuza piyasada bol bulunduğu için 3600 almak istiyorum, yeni çıkacak 5000 model işlemcilerin türkiye'ye geleceği fiyat benim için çok önemli çünkü bütçemin yarısını ekran kartına gömmüş durumdayım şuan.
Ben yaza girmeden bozulan 2600X'imin yerine 1400 liraya almıştım R5 3600'ü ve indirimsiz, bulunabilen standart fiyatıydı bu. Şu anki fiyatlara ucuz diyor olman bile çok üzücü. :sad: Zen 3'ler 1 ay sonra dağılır ama en ucuzu 5600X 300 dolardan çıkacak. Ben tavsiye etmem, en son çıkan en yeni ürünü çıktığı gibi almaya gerek yok. Araştırmanı yapmışsın zaten 1440p ve üzerinde 3600 fazlasıyla yeterli olur her işinde.

Düz 5600 80 dolar daha ucuz olacakmış ama daha geç çıkacak.
Bunun da bir söylenti olduğunu not edelim. Hiç belli olmaz önümüzdeki bahardan önce çıkabilir, hiç çıkmayabilir Covid kötü vurdu.

bir de ben eli hiç tech görmemiş birisiyim, şimdi ekran kartını ayrı tek olarak aldım nasıl takacağım diye kara kara düşünüyorum, bunların güç kablosu da normalden farklıymış sanırım o işi nasıl halledeceğim bilmiyorum. o yüzden şimdi internette "toplama hizmeti" veren siteleri araştırıyorum. teknobiyotik ve sinerji denen iki site buldum, sinerji hakkında kötü yorumlar olsa da teknobiyotik gayet güvenilir denilmiş. oradan toplamayı düşünüyorum
Bence gerek yok 2 video izlesen yaparsın. Ekran kartı takmakta zaten hiçbir şey yok kasaya en kolay takılan donanım. Kablo olayında da Founders Edition almadığın için dert edecek bir şeyin yok. Aldığın kartta 2 tane 8 pin girişi var. PSU'dan 2 tane 8pin pci güç kablosu geçirip takıyorsun ona dikkat et PSU alırken, bazı ucuz modeller tek kablo koyup daisy chain ile ikiye ayırıyor senin 2 ayrı kabloya ihtiyacın var en sağlıklısı öyle.

Toplama kısmında aynı senin gibi hiç bilmeyen Afa birinin yardımıyla topladı. Bir yerden başlamak gerekiyor çok gözünde büyütme dediğim gibi 2 video izlersen %80 kaparsın hiçbir zorluğu yok.

Edit:
Stok sorunu olmayacak vs. demişti Amd sanırım.
Dayı adam daha monitör alıcam falan diyor. 300 dolarlık işlemciyi niye beklesin ki?
 
Ryzen 5600x en az 3100 liradan başlar diye düşünüyorum. Ortalama olarak 3400-3500 falan olur gibi. Düz 5600 80 dolar daha ucuz olacakmış ama daha geç çıkacak.
H.o. bu arada.
Ben de zen3 bekliyorum. Sistemim yetmediği için cs go'yu bile adam gibi oynayamıyorum. Witcher 3, RDR2 falan oynamak istiyorum bir an önce. Kudurdum iyice.
anlayabiliyorum seni, ben en azından hala oyun oynayabiliyorum ya, lol csgo falan problem değil de onları bırakalı çok oldu, division2 tarkov falan oynuyorum genelde, tarkov zaten rusların vodka içip sarhoş biçimde kodladığı bir oyun rtx3090 bile 100fps alamıyor oyunda, benim 970 yine oynatıyor ama bazı haritalarda yoğun yerlerde 40'lara kadar düşüyor o yüzden çok zevk alamıyorum oyundan, division2 de düşük ayarlarda 80-90fps verse de çok sık takılmalar oluyor, yani fps aniden 0'a düşüyor oyun donuyor 1-2 saniye sonra yine 80-90fps devam. bu sorun çok gariptir ki internette bir çok kişide var ve gayet high-end sistemlerde de kendini gösterebiliyor. mesela bakıyorum adamda intelin 10.nesil işlemcisi 1080ti ekran kartı var ama bu sorundan muzdarip, öte yandan benim kuzen gtx980m laptopta takılmadan sabit 60fps oynayabiliyor. kumar yani tamamen aslında

İnşşşşallah.
niye öyle dedin ya internette 500 watt bile götürür ama 600 iyidir diyorlar, ben garanti olsun diye 650watt alıyorum hem bu sefer paraya kıyıp 80+ GOLD alacağım en kalitelisinden çünkü şuan kullandığım PSUdan çok çektim hala da çekiyorum ara sıra rasgele bir oyun sırasında durduk yere çattt diye elektrik kesilmiş gibi kapanıp sonra kendi kendine açılıyor. bu olduğu zaman bilgisayar açılır açılmaz tekrar oyuna girersem yine aynı şekilde kapanıyor %90 ihtimalle, o yüzden biraz google'da falan gezinip sonra giriyorum kapanmasın diye.

bir de farklı olarak lol oynarken de aniden ekranım komple gri oluyor, oyundan gelen sesler corrupt oluyor böyle statik girer gibi 2-3 saniye bilgisayar yaşam mücadelesi veriyor, bu 2-3 saniyelik yaşam mücadelesinden sonra %50 ihtimalle monitörüm sanki pc kapalıymış da yeni açılmış gibi açılıp görüntüyü tekrar veriyor ve sesler geliyor kaldığım yerden devam ediyorum, ya da pc aniden kapanıp kendi kendine açılıyor. bu sorunu çözmek için çok uğraştım 2 saat heaven benchmark yürüttüm sorun olmadı 2 saat cpuyu zorladım bir şey olmadı memory'i teste soktum bir şey olmadı benchmarklar hep stabil ama lole girince böyle oluyor nedense. ekranın gri olması ve seslerin değişmesi lole özgün, o ekranın gri olduğu an tamamen bir coin flip ne zaman olsa dua ediyorum kapanmasın diye

işlemcim de en fazla yük altında 80 dereceyi görüyor, ısınma sorunu değil yani mümkünatı yok ben PSUdan kaynaklı olduğunu düşünüyorum
 
lol oynarken
Bence sorunun kaynağı bu. :lol:

Nvidia Ampere kartlar aşırı güç tüketiyor, AMD yakalayamasın diye bufflamışlar 3080 ve 3090'ı tamamen soba niyetine kullanabileceğin kadar çok yakıyor. İnternette kimden duydun 500W yeter diyen bilemedim ama sallamışlar sanki, ben 550-600'den aşağı düşmezdim. Nvidia kendisi 650W öneriyor. 3070 FE, 2070 Super kadar güç tüketiyormuş aşağı yukarı o yönden üzmez en azından. 2070S kadar yakıp 2080 Ti performansı verecek.

Performans demişken, AMD lansman sonrası RDNA2 kartların performanslarını verdi. Division 2 1440p'de sıralama şöyleymiş AMD iddiasına göre:
ss.png

AMD Smart Access Memory açıkmış onu not etmek lazım. Valla bence 500 dolara 3070 de güzel seçenek, 580 dolara RX 6800'ü pahalı bulanlar var ama bence performans farkına ve 8GB yerine 16GB VRAM'le gelmesine değer. Ampere kartlar overall daha iyi Ray Tracing performansı veriyor onu da belirtmek lazım. RDNA2 Turinglerden iyi veriyor RT performansı ama Ampere gerisinde kalıyor.

VRAM olayı 1440p'de kimseyi üzmez sanırım ama 4K geçiş yapmak istediğinde ufaktan sorun yaşatır gibi. Kullanılan ram ve allocate edilen ram farklı olaylar ama daha geçen bir videoda SWBF2'de 13GB kadar VRAM allocate edildiğini gördüm RTX 3090 kullanıyordu 4K çözünürlükte.

Şimdi bir yandan 4K niş kaçıyor ona monitör bile almak pahalıdır herkesin işi değil o yüzden 8-10GB VRAM vermeleri sorun değil diyorum ama öbür yandan 500-700 dolar verdiğin kart afedersin ama bu özgürlüğü verebilmeli. Yani ileride 4K monitörle 4K oyun oynarken VRAM sıkıntısı yaşatırsa öyle karta boşa para vermiş oluyorsun biraz.

Neyse bu sene ekran kartı piyasası için süper bir yıl oldu. Ülkemiz en azından stabil olsaydı çok güzel yansıyacaktı. İki taraftan da çok güzel rekabet geldi. Daha orta ve sonra da giriş segment kartlar çıkacak. Daha ucuza daha iyi performans veren kartlar alabilecek insanlar.
 
4K çok lüks be moruk, ben gelecekte çıkacak olan oyunları zortlamadan takılmadan etmeden rahat rahat 1440p monitörümde oynayabilsem mutlu olurum. ayrıca ben fps'e çözünürlükten çok daha fazla önem veriyorum, bir oyunu high ayarlarda 60fps oynama yerine mediumda 100fps oynamayı her daim tercih ederim.

ekran kartlarının geldiği nokta gerçekten çok iyi bu arada. şaka maka 2080ti dengi kart aldık böyle bir şeyi 2 yıl önce hayal bile edemezdim
 
Yalnız 3-4 ay önceye kadar 9-10 bin liraydı zaten 2080 Ti'lar. Satıcıya iyi kazandırdın sadece. :razz: 500 dolarlık karta(premiumları +30, +50 dolar) 855 dolar vermek de Türkoların kaderi. Nvidia'nın stok oyunu elinde patlamayacak o üzücü. Şaka maka ABD'den stok olsa da 3070 alsan kargosuz gümrük vergisiyle(ki %20 vergi alıyor devlet) birlikte 5000 liraya alıyorsun. Kargo da 500-600 lira olur muhtemelen öyle böyle 6000 lirayı bile görmüyor gelişi kartın. Satıcılar buna kdv ve kâr payı ekleyip satıyor orada artık ne kadar şişirirse.

Yeri donanım konusu ama iliştireyim şunu da. :grin:
 
Back
Top Bottom