Bilgisayar Kasası Toplama ve Laptop Seçme Merkezi

Users who are viewing this thread

Dayı naptın yav.
1080P monitöründe %200 ölçeklendirme ile oyunu 2160P yani 2k yapmış oluyorsun. 2k bir ekranda %200 dsr ölçeklendirme demek 4k görüntü almaya çalışmak demek. 4k bir ekranda 4k piksel ve fps almak yerine 2k bir ekranda %200 çözünürlük arttırıp (bunu fotoşopta normal bir görüntüyü büyütmeye benzetebiliriz, görüntü bozulur ya büyütünce, ekran kartı burada bir kaç (!) matematik işlemi yaparak görüntüyü daha güzel hale getiriyor) fps almaya çalışmak daha mantıklı demiş.
Hem böyle dememiş, hem o konuda haksız, hem de senin verdiğin bilgiler yanlış. Pazarlama faciası "2K, 4K" isimlendirmesi kafaları karıştırıyor.

4K çözünürlük 4096 × 2160 pikseldir. DCI 4K diye geçer. Bizim kullandığımız 4K çözünürlük ise 3840 x 2160 pikseldir ve 4K UHD, Ultra HD olarak geçer. K, kilo yani 4 bin kısaltması olarak yatay yaklaşık 4000 piksel olan bu çözünürlüğe 4K diyoruz yani.

Ama piyasa 2K diye bir şey çıkarıyor. Bilgisayarlarda kullandığımız 2560 × 1440 piksel çözünürlüğe alakasız bir şekilde 2K diyorlar. Halbuki 4K ile aynı mantıklı isimlendirsek 2.5K falan dememiz lazım ama bununla bitmiyor. Format olarak 4:3 1920 × 1440 piksel çözünürlük gerçek 2K'dır. Yatayda yaklaşık 2000 piksel bulunduğu için. 1440p'nin adı QHD, Quad HD'dir. HD yani 1280 x 720 piksel'den tam 4 kat fazla piksel içerdiği için böyle isimlendirilir.

Peki tanıdık geldi mi yatay kısmı? Evet, bildiğimiz 1920 x 1080 piksel çözünürlükte de yatayda aynı sayıda piksel vardır. Yani 1080p aslında 2K'dır. 2K diye isimlendirilen 1440p çözünürlük 2560 x 1440p olduğu için 2.5K'dır.

Özetle, en yaygın çözünürlüklerden bahsederken 1080p ya da FHD, 1440p ya da QHD/WQHD, 2160p ya da 4K denilmesi doğrudur. Aralarında en az kafa karıştıranı 4K olduğu için 2160p demeye gerek yok sanırım.

Nvidia DSR(Dynamic Super Resolution) veya AMD VSR(Virtual Super Resolution) monitörün native çözünürlüğü üzerinde bir çözünürlükte renderlayıp downscale etme işleminin adıdır. 1080p monitörde destekleyen Nvidia ya da AMD ekran kartınız varsa ayarlardan DSR/VSR açarak istediğiniz bir çözünürlükte render aldırabilirsiniz. Yani evet 4K aldırıp 1080p monitöre downscale ettirebilirsiniz ve sadece oyun değil masaüstünde de yapılıyor bu. Anti-aliasing gibi etkide bulunuyor daha yüksek çözünürlük renderlayıp sığdırdığı için ama AA çözümlerinin aksine dümdüz tüm ekranı render alıyor, yani 4K açarsan bayağı bayağı 4K çizdiriyorsun lamı cimi yok dümdüz 4K çiziyor işte. Monitörün native 4K olsun olmasın fark etmez. Native 4K'ya kıyasla tabi ki aynı görüntü kalitesini veremiyor ama eğer güçlü bir ekran kartı varsa ve oyun da güzel tepki veriyorsa abartılmayan bir ayarla anti-aliasing çözümünden daha iyi jagging engelleniyor.

4K niye alıyorsun? 1 lod kazandırıyor 2K'nın üzerine. 2x ogssaa+2x(4x) msaa+2af-1lod açmakla aynı şey.

Ray tracing gibi ölçeklenmiyor. Ray tracingde piksel sayısı aynı örneklem sayısı farklı. 500 ışık 500x ogssaa, 500x af gibi çalışıyor. 2K, 4K yapmakla sadece piksel çıktısına yükleniyorsun. Git dsr %200 +4xmsaa yap. Daha bile üste çıkarsın, 5K olur görüntün.

Ne anlatıyor bilen var mı?
Şimdi pancamoya anca sıra geldi. Sen de biliyormuşsun zaten DSR'ı. Bunu yazan kişi az biraz anlıyor ama OGSSAA antik bir muhabbet. Bildiğin super sampling. Aşağı yukarı aynı mantıkla çalışıyor. Native çözünürlükten daha yüksek çözünürlük render alarak jagging temizlemeye yarıyor ama çok demanding bir AA çözümü. DSR daha yeni ve daha iyi bir teknoloji. Üstelik DSR/VSR kontrol panelinden falan açılabiliyor ama super sampling için Nvidia Inspector gerekiyor ya da oyunun kendisinin içinde vermesi lazım.

Ki bu kadar detaya girmeden bile 4K monitör alma düşük monitör al böyle çözümler kullan demek çok salakça bir söylem. İstiyorsan düzgün bir 4K monitör al tadını çıkar. 1440p alıp 4K DSR açmak kesinlikle native 4K'nın yanına yaklaşamaz görüntü kalitesi olarak.

Bir de bu kadar bahsi geçmişken belirteyim DSR/VSR kesinlikle ideal bir kullanım şekli değil. En başta Windows bozuluyor. Demiştim masaüstünü de DSR ile yükseltebiliyoruz ama mahvediyor görüntüyü. Oyunlarda kullanınca da kalıntı etkiler yapıyor. Oyunlarda da DSR oyuna bağlı olarak tepki veriyor. Ayrıca DSR'ın yenileme hızı sorunları var. 1080p144hz ekranım var 4K DSR açarım 4K144hz CSGO oynarım diyorsan mesela 60hz destekliyor, input lag ile şişiriyor. Böyle tam anlamıyla kullanışlı olmayan bir şeyi native çözünürlük yerine tavsiye etmek çok saçma. Ayrıca pancamonun durumunda bu 2. monitör olacak. DSR zaten daha da saçma bir kullanım şekli oluyor. Bütçen varsa, ihtiyacın varsa, iyi bir ürün denk getirebiliyorsan alabilirsin 4K. Bu üstteki tavsiyeyi falan salla tamamen.
 
eyvallah hacılar yorumlarınız için.
@Cioss baya yazmışsın emeğine sağlık. Bana da saçma geldi baya zaten, niye 4k monitör alsın ki millet diyordum böyleyse olay.
diğer forumlardaki yorumları buraya yazıp sormasam götten yiyormuşum yavv.
 
3080'lerin msrpden bize gelişi 6600 liradan başlıyor zaten kâr payı koymadan. Yani pahalı satıyorlar bayağı bayağı. Ki Nvidia bunu bilerek yapıyor üretici stok süremesin pahalı satsın diye. Bu ürünü bugün 2. kez görüşüm. Demek ki stoklara girişini bekleyen o kadar çokmuş ki takip etmiş. Pahalı mahalı zor buluruz beklemek istemeyiz diyen alsın isteniyor.

Ben genel tavsiyemi yineleyeyim RDNA2'lerin lansmanına 9 gün kalmış. 3080 rakibi kart var gibi ve 255W yakacağı söyleniyor. Fiyatı ne çıkacak, hem Nvidia hem AMD stok durumları ne olacak beklemek daha mantıklı. 3080'in de 20GB VRAMli sürümü çıkabilir. 10gb çok mantıksız bu seviyede bir kart için. 850 dolar falan deniyor ama o konular da tamamen söylenti. AMD çok dolu gelirse böyle ara modeller çıkartacak Nvidia rekabet edebilmek için.
 
900 lira zam yemiş. Çakal Nvidia. Yani sen bilirsin, 900 lira fazla vermiş olacaksın. Düşer mi dersen 2021'den önce kolay kolay düşmez bence. O zaman da kurdan düşmez muhtemelen. Marka hakkında pek bir şey söyleyemem. Ben şahsen bu paraları verirken daha bilindik bir marka tercih ederdim herhalde. Ama sonuçta her şey artık beklemek isteyip istememene kalıyor.
 
900 lira zam yemiş. Çakal Nvidia. Yani sen bilirsin, 900 lira fazla vermiş olacaksın. Düşer mi dersen 2021'den önce kolay kolay düşmez bence. O zaman da kurdan düşmez muhtemelen. Marka hakkında pek bir şey söyleyemem. Ben şahsen bu paraları verirken daha bilindik bir marka tercih ederdim herhalde. Ama sonuçta her şey artık beklemek isteyip istememene kalıyor.
900 lira zam yemedi ya oc'suzu ile karıştırdın galiba. ilk açıklandığında da bu civardaydı bu. havale ile satın aldım ne olur ne olmaz fikrim değişir diye, 3 gün para yatırma sürem var yoksa iptal olacak.
3080'lerin msrpden bize gelişi 6600 liradan başlıyor zaten kâr payı koymadan. Yani pahalı satıyorlar bayağı bayağı. Ki Nvidia bunu bilerek yapıyor üretici stok süremesin pahalı satsın diye. Bu ürünü bugün 2. kez görüşüm. Demek ki stoklara girişini bekleyen o kadar çokmuş ki takip etmiş. Pahalı mahalı zor buluruz beklemek istemeyiz diyen alsın isteniyor.
Yani neweggdeki fiyatlardan yaklaşık 1000 lira fark var türk sitelerinde. Örneğin asus strix gamegarajda 10300 tl, neweggden Türkiyeye 9200 tl. Newegg de en ucuza satan yer galiba gördüğüm kadarıyla, bir fiyat değişimi fark etmedim orada ama bu süre içinde.
Edit: bir de 10gb, 20gb muhabbetinin o kadar önemi var mı ya bilemedim. 10 gb üstü görüntü memorysi isteyen oyun yok diye biliyorum ve yakın zamanda da çıkmaz diye biliyorum. bir de hatrı sayılır fiyat farkı koymazlar mı araya.
 
Last edited:
bir de 10gb, 20gb muhabbetinin o kadar önemi var mı ya bilemedim. 10 gb üstü görüntü memorysi isteyen oyun yok diye biliyorum ve yakın zamanda da çıkmaz diye biliyorum. bir de hatrı sayılır fiyat farkı koymazlar mı araya.
Asıl odağı 4K olan, ortalama 9 bin liralık bir ekran kartı alıyorsun. Biraz uzun vadeli olmasını istemen doğaldır. Şu an 10GB VRAM kullanan oyun yok (gibi) ama 4K çözünürlükte gerekebilir. İleriki yıllarda daha da yüksek texturelu oyunlar çıkıp daha da gerekebilir. Şu an 3080'in 10GB olması tartışılıyor zaten niye kısmışlar diye. Önceki amiral gemilerinde 11GB koyuyordu. AMD mesela büyük ihtimalle 16GB koyacak.

Fiyat farkı da tabi ki olacak. Belki vrame ek başka saat hızı boostlama gibi şeyler de yapılabilir ama sanmıyorum zaten 350+W güç çeken sonuna kadar performans odaklı zorlanmış bir sku. 850-1000 dolar arası fiyat söylentileri var ama dediğim gibi söylenti bunlar. Nvidia çıkıp duyurana kadar 3060 Ti, 3070 Ti vs dahil kartlar var mı %100 emin olamayız.
 
aldım gitti ya. valla bu bekleyiş üzerimde gerginlik yarattı ekstradan. nvidia'ya helal olsun gerçekten manipüle olmuş şekilde bir ürünü aldım ilk defa.
 
29 eylülde bu konuya yazmışım "7,85? " diye. Hatırlıyorum sonra birkaç müdahale oldu doların yükselişine, indi de baya. Şimdi günlerdir bakmıyordum bi bakayım dedim > Tcmb Dolar/Alım = 7,87
 
ben dayanamıyorum 10,250₺ ile rtx2070S'li sistem topladım haftaya sipariş vermeyi düşünüyorum benim almak istediğim 3060ti kartların buraya gelesiye kadar doların çok fazla yükseleceğine dair hislerim var bir an önce alıp kurtulmak istiyorum işlemci de ryzen3600 olacak

ekran kartı baya ucuz geldi bana bu arada

sistem bu olacak var mı önerileriniz/yorumlarınız? içinde HDD yok çünkü şuanki kasamda bulunan 2x1tb hddleri kullanacağım, diğer bilgisayarı da parça parça satıcam artık kasa zaten zortlamış durumda anakartı ramleri falan da letgoya koyarım artık

aldıktan sonra 6 ay falan 1080p eski monitörle devam sonra 1440p monitör alıp 2k'ya geçeceğim 2070S beni 2k'da ne kadar tutar bilemiyorum artık
 
Last edited:
dolar 8 sınırını kırar kırmaz o gazla aniden 8,3 8,4 civarına gelecek diye düşünüyorum o yüzden de biraz panik halindeyim ama şimdi biraz daha sakinleştim

bu kur ve pc işleriyle kafamı çok yordum ve kendime pcyi alınca ne oynayacaksın sorusunu hiç sormadığımı farkettim. bugün isteyip de sistemim kaldırmıyor diye oynayamadığım bir ac:eek:dyssey bir de rdr2 vardır, ki rdr2 benim playstationda var 3 kere bitirdim boku çıkana kadar oynadım. ha şu günlerde çok fazla division2 oynuyorum ve oyun acayip donuyor takılıyor, ama bu donma sorunu tamamen kumar meselesi çünkü redditte falan baktığımda 1080ti ile oynayan da, rtx2080ti ile oynayan da şikayetçi olmuş bu sorundan. ama benim kuzen gtx980'li laptobunda çok rahat oynuyor mesela, yani bu sorunun yeni pc ile gidip gitmeyeceğinin garantisi yok. ha genel olarak fpsim çok artar diyorum ama 1440p çözünürlükte 2070S bile ultra ayarlarda zar zor 60fps veriyor. ben 120 sabit alamayacaksam ne anlamı kaldı, hadi ayarları düşür biraz desen yeni topladığım pcde oyunun ayarını niye kısayım diye soruyorum kendime. division bugisoftun salak oyunu geç onu desen tarkov oynuyorum onun dışında, o da nasıl garip bir oyunsa 2070S ile hem 1080p hem 1440p'de aynı fpsi veriyor hemen hemen, o da 70-75 civarı. benim pc kasıyor 60 bile alamıyorum şuan 40 50 anca gideri var bu doğru, ama yeni pc toplayıp 70 75fps alacak olmak da beni hiç kesmiyor işte. 10k para veriyorsun bari bi 120fps al da bari monitörün bir halta yaramış olsun diyorum içimden. zamanında yıllarca dandik boktan bir acer aspire laptopta oynamış, lise yıllarımın hepsini bu çok fazla ısınan ssdsiz aptal makinede metin2 ve csgo dışında bir şey oynayamadan dizi izleyerek geçirmiştim. warband bile directx9'da takılıyordu directx7 ile oynuyordum. o koşullardan bu kasayı toplayınca ufkum o kadar genişledi ki kocaman yepyeni bir kapı açıldı önüme, şimdi o denli büyük bir upgrade göremeyeceğim için çok ikilemdeyim valla gece yatmadan buraya da rant tadında az bi içimi döktüm, seviyorum sizi taleworlds

not: bu entry mobilden girildi harf sorunu varsa mağdur görün
 
Last edited:
Ya biz sana boşuna dolar 7.70lerdeyken nakit varsa dövize yatır demiyorduk. 4900 liraya 2070S ucuz değil normal fiyatları 5000-5500 arasıydı modele göre. Ben yazın başında 3300 liraya RX 5700XT aldım internetten bakarsın performansına.

Şu an bence paran varsa sistem parçalarını toplamaya başla. Ekran kartını kendi kartınla idare et en son da onu sat. Ümitsizlik yapacak bir şey yok.

Ben de senin gibi 9 sene Acer Aspire 5750G kullandım. i5-2430m 2c/4t ile sanrılar çektim. GT520M ekran kartıyla 480p oyun oynadım 60 fps alabilelim diye. 2010 sonrası oyunları ise kafadan direkt siliyordum denemeye bile değmiyordu performansı. Nisan 2018'de kendime ilk kez kasa topladım. Monitör dahil 1000 dolar tutmuştu, 4.00 lira yapıyordu 1 dolar. Ryzen 3 2200G, 8GB 3000 Mhz, GTX 1060 3G falan almıştım. Ekran kartına 1300 lira vermiştim o dönem mining krizi vardı 1400-1500 liraya 1050 Ti satılırken bunu çok ucuza denk getirmiştim. 6GB sürümleri 2000-2200 liraydı. Kuruşu kuruşuna tam 4000 liram vardı çünkü. Notebooktan kalan 5400RPMlik 2.5 inç HDDyi takmıştım. Viewsonic VX2457 monitör almıştım bu bütçeyle bir de.1080p 75hz'di. 15.6" bok gibi görüntü kalitesi ve parlama veren 768p ekrandan sonra benim de ufkum açıldı.

Ama bütçem oldukça ufak ufak upgradeler, parça değişimleri yaptım. Samsung 860 EVO 500 GB SSD aldım. Sonra aynı RAM'den bir modül daha alıp 2x8 dual channel taktım. Sonuçta şu an kullandığım sistemle ilk kasam arasında o ilk RAM ve notebooktaki HDD aynı kaldı sadece. Bahsi geçmişken vereyim:
Ryzen 5 3600
MSI B450 Tomahawk
GSkill RipjawsV 2x8 GB 3000 MHz (ama 3200 MHz OC)
Sapphire Pulse RX 5700XT
Samsung 860 EVO 500 GB
WD 1 TB 2.5" 5400 RPM HDD
Thermaltake V200 Kasa ve 600W dahili boktan bir Thermaltake güç kaynağı
Cooler Master Masterliquid ML240L sıvı işlemci soğutucu

Ekipman olarak da:
MSI Optix MAG241C 1080p144Hz monitör
Logitech G102 fare
Logitech G103 klavye
Sennheiser GSP300 kulaklık
Creative eski bir 5.1 ses sistemi

Yani bence şu an 2070S'e 5000 lira verirsen çok üzülürsün sonra. Önce sistemin bir kısmını topla, ekran kartın falan da var bozuk değil onu tak idare et bir süre. 2021'de hem AMD hem Nvidia güzel yeni seçenekler çıkacak. Hiçbir şey almıyorsan dövize yatırırsın değer kaybından etkilenmezsin. Attığın sisteme de baktım. RAM seçimi garip geldi öyle AMD'ye özel diye bir RAM yok muhtemelen gimmick o eski falandır. SSD seçimin iyi model ama biraz abartı geldi gerçi bütçe senin. Kasaya baktım önü mesh galiba iyi duruyor. Biraz hafif pahalı ama yine tercih senin. Beyazı daha iyi duruyor bu arada 670 liraya. PSU güzel ama RTX 3080 civarı bir şey hedefleyeceksen en az 700 hatta 750W iyi bir PSU bakman lazım. Onun haricinde yeterli gibi budget bir sistem olsaydı. CV biraz daha o şekilde bir seri. Geri kalanı iyi sayılacak parçalarken anakart aşırı ucuz kalmış ona da yeni bir şey seçilir. Evet yorumlarım böyle o sistem için.

1440p iyi bir monitör için ortalama 3000 lira ayırman lazım ki daha da iyisi 3500'e kadar çıkıyor. Bunda bir sorun yoksa 1440p'de 120 fps sabit alman gerekmiyor. RTX 3080 falan bile sabit veremiyor oyundan oyuna değişiyor. Tek bir oyun için sistem toplanmaz zaten. Senin sorunlarının bir kısmı ekran kartından bir kısmı işlemciden kaynaklanıyordur ki işlemci daha ağır basıyordur. Yani dediğim gibi idarelik 970'i yeni kasaya taksan bile bir rahatlama olduğunu görürsün.

2 gün sonra AMD RDNA2 duyuracak, ertesi gün 3070 çıkacak. Önceki nesil ekran kartını sıfır almaman gereken en kilit dönem şu an.
 
kanka nakit var da para benim değil ki, annemin. o da finans işlerinde beni pek sallamıyor, parasını da altına yatırmış altında duruyor, pc alacağın zaman bozdururuz dedi. ama kadın bana bundan 1 yıl önce 10k para sözü verdi mesela, ben şimdi ona senin bana söz verdiğin zamanda dolar 6,8'di şimdi 8,10 diyemiyorum, desem de dinlemiyor. benim bütçem onun kafasında sabit fix 10,000₺ ve kolay kolay arttırmayacak. yani istemsizce alış gücüm düşüyor zaman geçtikçe. istediğim zaman alabilirim ama ben ona yeni ekran kartları gelecek onları bekliyorum dedim tamam dedi, hala bekliyoruz işte

ram garip marka ben de anlamadım ancak o sihirbazda sadece o marka ramleri kullanmışlar hiç ram almamaya da izin vermiyordu, ben de internetten baktım nasıl bir markaymış bu diye amerika'da popüler diyenleri gördüm sorun etmedim. çünkü ben evga'yı da eski pcyi toplamaya gittiğim gün öğrenmiştim, vatanda çalışan adama msi istiyorum demiştim onu alma evga var onu al bana güven demişti iyi ki de evga almışım ekran kartım hiç sorun problem çıkarmadı bana

da ben 2070S alırsam niye üzülüyorum ki ben zaten yeni nesilden 3070 falan alamayacağım bu bütçe ile ancak tırım tırım 3060 veya 3060ti bekliyorum, onlar da 2070S'ye çok üzecek ölçüde bir fark atabilir mi? işlemci konusunda ryzen3600 yeter de artar gibi geliyor ama belki 3700'e falan çıkabilirim indirim yakalarsam
 
Last edited:
Ama işte şu an çok kötü devir. 5 Ekim'de Zen 3 işlemciler çıkacak mesela onlardan en ucuzu 300 dolara 5600X ama 220 dolara 5600 gelir söylentisi var. Şu an 200 dolardan getirilmiş 3600 almak daha kötü oluyor eğer yakın zamanda 5600 falan çıkarsa. Hoş gerçi 3600 de işini görür bir de 1440p diyorsun ama Zen 3 fark açacak tabi ki. Anakarttır, kasadır, psudur, ramdir şimdi alabilirsin. Altın olarak saklanan parayı bozdur kendin git döviz al mesela yapabiliyorsan?
 
Devir...:

Yaklaşık 11 ay önce 1350 küsüre aldığım kart bugün yukardaki fiyata geldi.
İlave ~%70 lik fark söz konusu.

~11ay öncesi %18 kdv indirimi vardı, şimdiki fiyata da %18 kdv indirimi gelecek diye varsayalım..:
>İndirimli: ~1350TL ---> 1900 TL.
= Tekrar bir KDV indirimi alsa bile ~%40 net fiyat artışı var, 10-11 ay öncesine göre.

Aşılarda sinir hücrelerini iltihaplandırıp öldürme vakası* çok yaygın gözlenmezse ve virüse karşı ilaçların aksine bu aşılar etkili olurlarsa; koronanın en az 2 sene gündemde kalacağı düşünülüyormuş. Amerika'daki seçimlerden sonra İran'a operasyon olabilir. Akdenizde/suriyede/ırakta/libyada neler olacağı da belli değil..

Her şey kötü giderse, aşılar etkisiz/yaygın sorunlu çıkarsa vs hangi yeni rekabet ürünü çıkarsa çıksın fiyatlar sürekli artar. Bizi kesmez Amd'nin yeni cicileri.



*
İlaçlar; istenen etkiyi veremiyormuş, ör. iyileşebilecek hastayı daha hızlı(birkaç gün erken) hastaneden çıkartmaya yarıyormuş fakat virüsün gücünü kıramıyormuş ölüme götürüyorsa ayrıca ölümcül kalp-ritim sorunlarına yol açabiliyormuş bu ilaçların bazısı.

Aşılara gelince, şimdi ilaçlar kesmediği ve ölümcül yan etkileri olabildiği için, yayılımın artacağı(ve dünyada tüm ülke ekonomilerinin çıkmaza gireceği) da görüldüğü için; aşılara hücum edilecek. Etkili olduğu için de tabiki bir hücum olacak ama İngiltere merkezki bir aşı omurilik sinir iltihaplanmasına yol açmış birkaç kere > İngiltere içerisinde bu aşının testi durdurulmuş, diğer ülkelerde devamke.. Hiç aşı olmamak da kötü, virüs direk öldürüyor. Bilemedim ne olacak bu kötü devirde.
 
Last edited:
Back
Top Bottom