BATTAL GAZİ 2.2 REHBER-1: OYNANIŞ

Users who are viewing this thread

Tüfekçi Başı

Grandmaster Knight
Oynanış Rehberi

Selamlar. Modumuzun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri güzel bir rehberdi. Fakat bunu yapacak fırsatım olmadı. Şimdi size senaryolarla birlikte geniş bir rehber hazırladım. Karakter sayısı fazlalığından ötürü senaryo rehberleri ile oynanış rehberlerini tek konuya sığrıramadım. Bu rehber oynanış üzerine olacak.

Moda Giriş:

Modumuzda tek oyunculu oyun, muharebe(hızlı savaş) ve çok oyunculu oyun bölümleri bulunmakta.

Tek Oyunculu Oyun:
Ana menüde "Yeni Oyun" olarak geçmekte. Senaryoların olduğu ana oyun diyebiliriz. Modun 2.0 sürümü ile birlikte açıldı. Daha önce sadece çok oyunculu bölüm açıktı. Buraya girdiğinizde sizi oyun türlerini seçme menüsü karşılıyor. Ayrıca 2.2 ile birlikte eklenen "Ayarlar" tuşu da mevcut.

"Battal Gazi Senaryosu" bölümü modun asıl parçası olan bölüm. Yeni senaryolar buradadır. Karakteriniz sabit bir şekilde Battal Gazi'dir. Tabi filmdeki Battal Gazi'den biraz daha farklı olduğunu unutmayın. Rehberin "Ana Senaryo" kısmının başında bunu açıklamaya çalıştım.

"Geliştirilmiş Oyun (Alfa)" bölümü ise Battal Gazi olmak zorunda olmadığınız normal Ateş ve Kılıç oyununa yeni özelliklerin eklendiği bölümdür. "Alfa" yani erken geliştirme aşamasındadır. Bunun anlamı hatalarla karşılaşman olasılığınız az değil demektir.

Karakter Ekranı:

"Karakter" ekranında yani yeteneklerinizi belirledğiniz yerde yeni eklenmiş "Beceriler" göreceksiniz. Bu yeni becerilerin sayısı 18'dir. Yalnız modun 2.2 sürümü itibariyle bunların 8 tanesi etkin olup 10 tanesi ileriki sürümlerde etkin olabilecektir. Etkin olmayan beceriler artırılamaz durumda olduğu için boşa beceri harcamayacaksınız. Bazı beceriler ileriki sürümlerde değişebilir. Yeni becerilerden kısaca bahsedelim.

Kılık Değiştirme: Adı üstünde bir yetenektir bu. 2.2 sürümü itibariyle ana senaryo dahilinde ihtiyacınız olacak bir yetenektir. "Zeka" özelliğinize bağlıdır. 10'a kadar yükseltilebilir.

Aşçılık: 2.2 sürümü ile birlikte bu beceri yiyeceklerden aldığınız moral puanını 2 katına kadar artırabilir. Hastaların iyileşmesine de katkı sağlar. "Zeka" özelliğinize bağlıdır. 3'e kadar yükseltilebilir.

Zihin Gücü: Bu beceri moda özgü becerilerin en özelllerinden biridir. 2.2 sürümü iritabiyle hayali mekânlarda ihtiyacınız olacak bir yetenektir. Bütün hayali özel yetenekleri etkiler. "Zeka" özelliğinize bağlıdır. 15'e kadar yükseltilebilir.

Sessiz Hareket: Farklı yerlerde kullanılabilir. Şehre sızarken ve esaretten kaçarken ciddi anlamda etkilidir. "Çeviklik" özelliğinize bağlıdır. 5'e kadar yükseltilebilir.

Denizcilik: En az 1 olması halinde kale ve şehirlerde limandan açılma özelliğini açar. Ayrıca oyuncunun denizdeki hareket hızını artırır. "Çeviklik" özelliğinize bağlıdır. 5'e kadar yükseltilebilir.

Akrobasi: Akrobatik özellikleriniz üzerinde ciddi hakimiyete sahiptir ve çok önemli bir beceridir. Modun özü gibi bir şeydir. Etkileri için "Akrobatik Hareketler" bölümüne bakabilirsiniz. "Çeviklik" özelliğinize bağlıdır. 15'e kadar yükseltilebilir.

Dayanıklılık: Akrobasiden daha önermli değildir ama özellikleriniz üzerinde önemli etkiye sahiptir ve önemli bir beceridir. Koşu yetenekleri üzerinde etkilidir. Bunlar için "Akrobatik Hareketler" bölümüne bakabilirsiniz. "Çeviklik" özelliğinize bağlıdır. 15'e kadar yükseltilebilir.

Yüzme: Denizdeyken esaretten kaçarken kullanılabilir.  "Güç" özelliğinize bağlıdır. 5'e kadar yükseltilebilir.

Hitabet, Odaklanma, Kimyagerlik, Strateji, Terzilik, Kuyumculuk, Metal İşçiliği, Tahta İşçiliği, Çiftçilik ve Adrenalin becerileri şu an için kapalıdır. Arayüzü bozmamak ve oyuncuya fikir vermeleri adına "Karakter" ekranında tutulmuşlardır. Tekrar etmekte sakınca yok, bunlar sonradan değişmesi mümkün olan becerilerdir. İşe yaramadıkları için açılmaları uygun görülmemiştir.

Bunların dışında eski yetenekler de mod içinde yeni ve farklı şekillerde kullanılmıştır. Yeri geldiğinde onlara da değineceğiz. Ayrıca "Karakter" ekranındaki isminizi ne yaprsanız yapın, mod onu Battal Gazi olarak sabitleyecektir.

Şimdi gelelim karakterin görünümünün ayarlandığı ekrana. Bu ekranda ayarlar normal oyuna göre sınırlıdır. Ekranı ortadan ikiye bölersek soldan karaktere bıyık ekleyebilir, sağdan da istediğiniz ayarı yapabilirsiniz.

Grup Büyüklüğü:

Modumuzda grup büyüklüğü düşük tutulmuştur. Yine de 2.2 sürümü ile birlikte bazı değişiklikler oldu. Şu tabloda grup büyüklüğünü hesabını görebilirsiniz:

Temel: Battal Gazi Senaryosu için 4, Geliştirilmiş Oyun için 10.
Nam Etkisi: Battal Gazi Senaryosu için 100 nam = 1 kişi, Geliştirilmiş Oyun için 25 nam = 1 kişi.
Karizma Etkisi: Battal Gazi Senaryosu için 2 karizma = 1 kişi, Geliştirilmiş Oyun için 2 karizma = 1 kişi.
Liderlik Etkisi: Battal Gazi Senaryosu için 1 liderlik = 1 kişi, Geliştirilmiş Oyun için 1 liderlik = 5 kişi.

Ayarlar:

Birincisi "Tarihsel Olaylar" ayarı. Burada "Normal" ve "Hızlı" şeklinde iki seçenek vardır. "Normal" seçeneği oyundaki tarihi senaryoyu ve tarihi olayları normal seyrinde ilerletirken, "Hızlı" seçeneği oyundaki tarihi senaryoyu ve tarihsel olayları biraz daha erken başlatıp biraz erken bitirir. İki seçenek arasında 5 aylık bir zaman farkı vardır. Başlangıç ayarı "Normal" olarak yapılmıştır. Bu ayar oyuna başlamadan değiştiirlebileceği gibi oyun içinde de değiştirilebilir. Yalnız oyun içinde Kasım 1656'dan sonra bu ayar daha önce seçildiği şekilde sabitlenir. Yani o tarihten sonra bu ayarı değiştiremezsiniz. Modun 2.2 sürümü ve önceki sürümlerinde "Normal" ve "Hızlı" arasında süreler dışında fark yoktur.

İkincisi "Öneriler" ayarıdır. Bu ayar "Açık" olduğu taktirde oyun içinde yer yer sizi yönlendiren yazılar görürsünüz. Başlangıç ayarı "Kapalı" şeklindedir.

Üçüncüsü "Haftalık Bütçe Raporu" ayarıdır. "Açık" ise her hafta gelen ödemeler menüsü eskisi gibi gelmeye devam eder. "Kapalı" ise bu menü gelmez. Bu ayar "Açık" da olsa "Kapalı" da olsa bütçenizi etkilemez.  Başlangıç ayarı "Açık" şeklindedir.

Dördüncüsü "Sağlık Azken Kalp Atışı Sesi" ayarıdır. Sağlığınız belli bir oranın altındaysa kalp atışı sesi gelmeye başlar. Dilerseniz bunu kapatabilirsiniz.

Bu dört ayar da oyun açıldıktan sonra değiştirilebilir. Yalnız daha önce de söylediğimiz gibi "Tarihsel Olaylar" ayarı belli bir süre sonra(1 Aralık 1656 ve sonrasında) değiştirilemez hale gelecektir.


Ustalıklar:

Bu bir sistemdir. 2.2 sürümüyle birlikte oyuncuya ilk kez sunulmuştur. Pek çok modcu bir kaç satırlık kodla yeni bir sistem eklediğini söyler. Bu mümkün müdür? Evet mümkündür. Bizim kurduğumuz "Ustalıklar" sistemi ise bir kaç bin satırlık(5000 kadar) koddan oluşmuştur. Tekrarlamakta zarar yok; bu sistem ilk kez deneniyor. Açıkçası bu haliyle de sağlamdır. Ama elbette ki geliştirilecektir.

1- Yıldız Puanları:
Bazı başarılar kazandıkça yıldız puanları kazanacaksınız. Bunları yetenek geliştirmede, uluslarla ilişkinizi artırmada ve bilek güreşinde beceri artırmada harcayabileceksiniz.

Ustalıklar bölümünde gördüğünüz kişilerle tanıştıkça 1 yıldız puanı kazanırsınız. Grubunuza katmanız önemli değildir. Sadece Köprülü Mehmet Paşa ile tanışınca 10 yıldız puanı kazanırsınız. Bazı savaşları başarıyla geçerseniz 5'e kadar yıldız puanı kazanabilirsiniz. Yine Ustalıklar bölümünde açtığınız yıldızlar için 5'er yıldız puanı kazanırsınız. Nasıl kazanılacağı ve kazanılmasına ne kadar kaldığı da buradan rahatça görülebilir.

Yıldız puanlarını çeşitli şekillerde harcayabilirsiniz. Ustalıklar menüsünün her hangi bir yerinden "P" tuşuna basarsanız ilgili ekran gelir veya direkt "Kullan" tuşuna basabilirsiniz. Bunun dışında valilerle konuşurken "Bu şehri sevdim." gibi bir yazı çıkıyorsa ona tıkladığınızda şehirle veya kaleyle ilişkiniz 2 yıldız puanı karşılığında 1 artar. Köylerde ise 1 puana 1 ilişki artırılır.

2- Tanışılmış Kişiler:
Her biri ile tanıştığınızda resimleri açılır ve resminin üstrüne geldiğinizde ortada büyük bir resim şeklinde adlarıyla beraber görünürler. Köprülü Mehmet paşa ile tanışmak 10 yıldız puanı, diğeri ise 1 yıldız puanı verir. Tüm Ustalık ekranlarında olduğu gibi sağ sol yaparak ekrandan ekrana geçebilir ve escape tuşuyla ana menüye çıkabilirsiniz.

3- Özel Hareket Gereksinimleri Ekranı:
Hangi özel hareketi yapabilmeniz için ne kadar yeteneğe ihtiyacınız olduğunu görmek için bu ekrandan yararlanabilirsiniz. Ekranın alt kısmında açıklamalar mevcuttur. ustalıklar ekramnından oklarla veya sağ-sol yaparak bu ekrana ulaşabilirsiniz.


Muharebe Arayüzü:

Muharebe arayüzümüz, "troop ratio bar" kodlarından, kendine özgü ve çok daha kapsamlı hale getirilen kendi yapımımızdır. Buradaki simgelerin anlamlarına bir bakalım.

Sol üst tarafta bir gölge ve bir çizgi bulunur. Eğer orada bir kişi varsa ve çizgi de renkliyse bilin ki o muharebede korumanız gereken biri vardır ve çizgi de onun o anki sağlık puanını göstermektedir. O düştüğünde muharebeyi kaybedebilirsiniz veya göreviniz başarısız olabilir.

Hemen yanında 11 nokta ve bir de kıyafet simgesi vardır. Bunlar da yapabileceğiniz özel hareketleri gösterir. Soldan sağa sırasıyla;

Ortalığı Dağıtma Hareketi(Tuş: M): En az 1 güçlü vuruş yeteneği gerektirir. Güçlü vuruş yeteneği seviyesi ile orantılı olarak verilen hasar artar. At üstünde yapılamaz.

1. Sıçrama Hareketi(Tuş: O): En az 9 akrobasi yeteneği gerektirir. En erken 2 saniyede bir yapılabilir. At üstünde yapılamaz. Her hareket en az 3, en fazla 9 akrobasi gücü harcar.

2. Sıçrama Hareketi(Tuş: V):  En az 11 akrobasi yeteneği gerektirir. En erken 2 saniyede bir yapılabilir. At üstünde yapılamaz. Her hareket en az 7, en fazla 11 akrobasi gücü harcar.

3. Sıçrama Hareketi(Tuş: U):  En az 5 akrobasi yeteneği gerektirir. En erken 1 saniyede bir yapılabilir. At üstünde yapılamaz. Her hareket en az 1, en fazla 11 akrobasi gücü harcar.

4. Sıçrama Hareketi(Tuş: Yukarı):  En az 14 akrobasi yeteneği gerektirir. En erken 60 saniyede bir yapılabilir. At üstünde yapılamaz. Her hareket en az 5, en fazla 6 akrobasi gücü harcar.

Duvardan Ucma Hareketi(Tuş: Aşağı):  En az 3 akrobasi yeteneği gerektirir. En erken 3 saniyede bir yapılabilir. Yerden en az 3 metre yukarıda olunması gerekir. At üstünde yapılamaz. Akrobasi gücü harcamaz.

Kılıçla Pozisyon Alma Hareketi(Tuş: K):  Oyuncunun tuttuğu silahın kullanabilme yeteneğini 20 saniye boyunca artırır. En az 4 atletizm yeteneği, en az 4 silah ustalığı yeteneği ve en az 100 tek elli, çift elli veya gönderli silah kullanabilme özelliği gerektirir. En erken 60 saniyede bir yapılabilir. Elde tek elli, çift elli veya gönderli bir silah bulunması gerekmektedir. At üstünde yapılamaz.

Korkutma Hareketi(Tuş: N):  Düşmanları kaçırır. Oyuncunun namı, bu hareketin başarısı için önemlidir. En az 5 silah ustalığı özelliği gerektirir. En erken 30 saniyede bir yapılabilir. Elde tek elli, çift elli veya gönderli bir silah bulunması gerekmektedir. At üstünde yapılamaz.

At Üstünde Yana Yatma Hareketi(Tuş: J):  En az 7 akrobasi yeteneği ve en az 7 binicilik yeteneği gerektirir. En erken 10 saniyede bir yapılabilir. Her hareket en az 2, en fazla 10 akrobasi gücü harcar.

1. Koşma Hareketi(Tuş: B):  En az 11 atletizm yeteneği gerektirir. En erken 1 saniyede bir yapılabilir. At üstünde yapılamaz. Her hareket en az 1, en fazla 16 koşu kapasitesi harcar. Harcanan koşu kapasitesi "dayanıklılık" becerisi ile orantılıdır.

2. Koşma Hareketi(Tuş: Sağ):  En az 6 atletizm yeteneği gerektirir. En erken 4 saniyede bir yapılabilir. At üstünde yapılamaz. Her hareket en az 7, en fazla 22 koşu kapasitesi harcar. Harcanan koşu kapasitesi "dayanıklılık" becerisi ile orantılıdır.

Battal Gazi Uçma Hareketi(Tuş: H): En az 5 akrobasi yeteneği gerektirir. Battal Gazi kıyafeti giyilmiş olunmalıdır. Yerden en az yarım metre yüksekte havada olunmalıdır. At üstünde yapılamaz. Her hareket en az 12, en fazla 25 akrobasi gücü harcar.

Bunların nasıl yapılacağı "Oyun Kavramları" bölümünde de bulunmaktadır. Ayrıca "Ustalıklar" bölümününü açıp sağ-sol yaparak ekranları ilerletirseniz, bu hareketleri yapmak için gereken yeteneklerin ne kadarına sahip olduğunuzu görebilirsiniz. Bunlara ek olarak 2.2 sürümüyle birlikte bu özel hareketlere kısayollar atanmıştır.


Daha sağda ise sadece hayali dünyalarda kullanabileceğiniz yetenekler bulunmaktadır. Soldan sağa sırasıyla;

Ortalığı Dağıtma Hareketi(Sayı Tuşu 5): En az 1 zihin gücü yeteneği gerektirir. Zihin gücü yeteneği seviyesi ile orantılı olarak etki çapı artar. Güçlü vuruş yeteneği seviyesi ile orantılı olarak verilen hasar artar. At üstünde yapılamaz.

Hayali Kalkan Alma(Sayı Tuşu 6): En az 1 zihin gücü yeteneği ve en az 1 kalkan yeteneği gerektirir. Verilen kalkanın sağlamlığı bu iki yeteneğin toplamıyla orantılıdır.

Düşman Delirtme(Sayı Tuşu 7): En az 1 zihin gücü yeteneği ve en az 1 ikna yeteneği gerektirir. Düşmanların deli olarak kalma süreleri oyuncunun ikna yeteneği ile orantılıdır.

Hayalet At Çıkarma(Sayı Tuşu 8 ) : En az 1 zihin gücü yeteneği ve en az 1 binicilik yeteneği gerektirir. Ancak iki yeteneğin toplamı en az 15 olmalıdır. At üstünde yapılamaz.

Adam Çıkarma(Sayı Tuşu 9): En az 1 zihin gücü yeteneği gerektirir. Liderlik ve zihin gücü yeteneklerinin seviyeleri çıkan adam sayısını belirler. Adamlar bir süre sonra kaybolur. Her muharebede 1 kere yapılabilecek şekilde düzenlenmiştir.

Demir Deri(Sayı Tuşu 0): En az 1 zihin gücü, en az 1 ilk yardım, en az 1 cerrahlık ve en az 1 yara sarma yeteneği seviyesi gerektirir. Belli bir süre boyunca hasara karşı koruma ve tam sağlık verilir. Süre bu dört yeteneğin seviyesiyle orantılıdır.

Bunların nasıl yapılacağı da "Oyun Kavramları" bölümünde bulunmaktadır.  Yalnız 2.2 sürümü ve öncesinde bu özel hareketlere kısayollar atanmamıştır.

En sağdaki 2 çubuk anlık "Koşu Kapasitesi" ve "Akrobasi Gücü" değerlerinizi gösterir. Üst sınırları 100'dür. Akrobatik hareketler akrobasi gücünüzden, koşma hareketleri de koşu kapasitenizden harcar. Harcama durumuları ise yeteneklere göre değişir. 2.2 sürümü ile birlikte harcanan değerlerin çoğu azaltılarak muharebe içinde daha çok yapılabilmesi sağlanmıştır. Eğer bu hareketler sınırlanmazsa oyun bir süre sonra, zevki kaçacak kadar kolaylaşacaktır.

2.2 Sürümü ile Arayüze Eklenenler:

2.2 sürümü ile birlikte muharebe arayüzünde önemli yenilikler oldu. Öncelikle, emir verme tuşuna bastıktan sonra ekranın ortasında kalan fare imleci hatası düzeltildi. En önemli yeniliklerden biri artık kayıp raporlarını ekranı dolduran yazılardan öğrenmek zorunda olmamanız. Sizin tarafınızın düşmana verdirdiği kayıpları can çubuğu simgenizin hemen altında, sizin bireysel olarak verdirdiğiniz kayıpları can çubuğu simgenizin üstünde ve düşmanın sizin tarafınıza verdirdiği kayıpları da tam tersi sol alt tarafta görebileceksiniz. Aradaki simge sarıysa kayıp bayılma şeklinde, kırmızıysa öldürme şeklindedir. Yine de kayıp raporlarını doğrudan kaldırmak yerine tercihi oyuncuya bıraktık. Ayarlar kısmından bunları kapamanızı tavsiye ederim eğer ki yeni sistemden rahatsız değilseniz.

Üst tarafta ortada düşman sayısını veren yazıları geliştirdik. En üstte doğrudan size bağlı birimlerin siz dahil sayısını, altında müttefiklerinizin sayısını ve onun altında da düşmanlarınızın sayısını görebilirsiniz. Kendi adamlarınızın sayısını görmeniz için bir yeteneğe sahip olmanız gerekmez. Ama müttefiklerin sayısını görmek için en az 1, düşmanların sayısını görmek için en az 2 tespit etme becerisine sahip olmanız gerekmektedir. Bunların altında da o savaşta verdirdiğiniz kayıpları gösteren bir bölüm yer almaktadır. Ayrıca bazı koruma ve dayanma gibi bazı görevler açıksa, panelin altında "şu kişiyi koru" veya "şu kadar süre dayan" şekline yazılar çıkıp yerine göre bunların altında da bir sayaç ortaya çıkabilir.

Özel hareket işaretlerinin üstündeki sarıdan turuncuya çalan ok ucu dikkatinizi çekmiştir. Bu tuş hangi özel hareketin üzerindeyse o hareketi ilgili tuşa basmanın yanında farenizin orta tuşuna basarak da yapabilirsiniz. Muharebe içinde her an istediğiniz hareketi seçip yapabilirsiniz, tabi beceriniz yetiyorsa. Seçim işlemi eğer farenizin 4. ve 5. tuşlarıyla yapılabildiği gibi "Sol Kontrol + T" veya "Sol Kontrol + Y" ile de yapılabilir.


Bilek Güreşi:

Bilek güreşi, 2.2 sürümden önceki sürümlerde hatalıydı. İlk müsabakada tıkanıyordu. 2.2 sürümü ile birlikte bu hata düzeltildi. Gayet güzel çalışıyor.

Oyunun temeli, rakip kendi çizgisini bitirmeden önce bitirmek. Bunun için de çizginiz bitene kadar "Güç Ver" tuşuna basmalısınız. Eğer yeterli gücünüz yoksa "Güç Ver" tuşu yer değiştirecek ve kazanmanız neredeyse imkânsız olacak. "Güç" değerinize göre bu yer değiştirme oranı değişmekte. Belli bir "Güç" değerinden sonra da neredeyse kıpırdamaz hale gelecek. Ayrıca "Ustalıklar" bölümünden bir yetenek açarak tek bir hamlede her müsabakada bir kez olmak üzere belli oranda bir güç uygulayabileceksiniz. 2.2 sürümü ve öncesinde sadece handaki müşterilerle müsabaka yapabilirsiniz ve bu yüzden fazladan nam kazanma şansınız olmaz. Bir seferde bir kişiyle en fazla 3 müsabaka yapabilirsiniz. Müsabakayı kazanırsanız 1 nam kazanıp 100 tecrübe puanı kazanırsınız. Müsabakayı kaybederseniz 1 nam kaybedip 25 tecrübe puanı kazanırsınız. Müsabakadan çekilirseniz(escape tuşu) de tecrübe kazanmadan 1 nam kaybedersiniz.

Esaretten Kurtulma:

Normal M&B oyunları gibi beklemek zorunda kaldığınız bir esaret sistemi yerine daha orijinal bir sistem getirmek istedik. Zaman bizi kısıtlasa da 2.0 sürümünden hemen önce bu özelliği eklemeyi başardık ki bu özelliğin eklenmesi modun çıkış tarihini de ileri atmıştı. Haliyle bu özelliğin işyeyişini tam olarak anlatma fırsatımız olmadığı gibi hatalarından tam olarak arındırıp mükemmele yaklaştırma çabalarımız da bir yerde tıkandı. Modumuzun yeniliklerinden biridir. 2.2 sürümü ile birlikte az da olsa gelişti. Bölgeden çıkınca da esaretten kurtuluyorsunuz ve esaret süresi eskisine yakın şekilde kısaldı. Şimdi genel işleyişe bir bakalım.

Esaretten kaçışın karada ve denizde olmak üzere iki ayrı türü vardır. Bunlar biribirlerine çok benzerler. Ayrı ayrı bakalım.

1) Karada iseniz 4 şekilde esaretten kaçabilirsiniz. 3 tanesi yetenek temelli şansınızı denemek üzerinedir. Bir tanesi de doğrudan çarpışaraktır.

a) Koşarak kaçma: Atletizm becerinize bağlıdır. Oranlar yazılarla temsil edilir. Her atletizm becerisi kaçma ihtimalinizi 1 seviye artırır.

i) Yok: İhtimal sıfırdır. Bastığınız gibi esaret süreniz baştan başlar.
ii) Çok düşük: Başarı ihtimali 1/5'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
iii) Düşük: Başarı ihtimali 2/5'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
iv) Yüksek: Başarı ihtimali 3/5'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
v) Çok yüksek: Başarı ihtimali 4/5'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
vi) Kesin: Başarı ihtimali 5/5'tir. Kaçamama ihtimaliniz yoktur.

b) Çalıların arasından sessizce kaçma: Sessiz hareket becerinize bağlıdır.  Oranlar yazılarla temsil edilir. Her sessiz hareket becerisi kaçma ihtimalinizi 1 seviye artırır.

i) Yok: İhtimal sıfırdır. Bastığınız gibi esaret süreniz baştan başlar.
ii) Çok düşük: Başarı ihtimali 1/5'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
iii) Düşük: Başarı ihtimali 2/5'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
iv) Yüksek: Başarı ihtimali 3/5'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
v) Çok yüksek: Başarı ihtimali 4/5'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
vi) Kesin: Başarı ihtimali 5/5'tir. Kaçamama ihtimaliniz yoktur.

c) Nöbetçiyi kandırarak kaçma: İkna becerinize bağlıdır. Oranlar yazılarla temsil edilir. Her ikna becerisi kaçma ihtimalinizi 1 seviye artırır. Diğer becerilerden daha zordur.

i) Yok: İhtimal sıfırdır. Bastığınız gibi esaret süreniz baştan başlar.
ii) Yok gibi: Başarı ihtimali 1/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
iii) Fazlasıyla düşük: Başarı ihtimali 2/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
iv) Çok düşük: Başarı ihtimali 3/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
v) Düşük: Başarı ihtimali 4/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
vi) Yok değil: Başarı ihtimali 5/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
vii) Biraz var: Başarı ihtimali 6/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
viii) Var: Başarı ihtimali 7/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
ix) Yabana atılacak gibi değil: Başarı ihtimali 8/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
x) Ciddi anlamda var: Başarı ihtimali 9/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
xi) Fazlasıyla var: Başarı ihtimali 10/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
xii) Yeterince yüksek: Başarı ihtimali 11/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
xiii) Yüksek: Başarı ihtimali 12/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
xiv) Çok yüksek: Başarı ihtimali 13/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
xv) Kesin gibi: Başarı ihtimali 14/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
xvi) Kesin: Başarı ihtimali 5/5'tir. Kaçamama ihtimaliniz yoktur.

d) Esir tutanlara meydan okuma: Bu seçenekte sizi esir tutanlara karşı elinizde bir sopayla dövüşerek kaçabileceğiniz bir sahne açar. Tüm düşmanları alt ederseniz esaretten kurtulursunuz. Tabi düşmanların hepsini değil nöbet için bırakılanları geçmeniz gerekir. Yani sayısı bellidir. 2.2 sürümüyle birlikte tüm düşmanları yenmeseniz bile haritanın sınırına kadar gelebilirseniz, "F" tuşu ile uzaklaşarak da esaretten kaçmış olursunuz. Başarısız olursanız rasgele bir özelliğiniz düşer. Esir tutanlara meydan okuma seçeneği, ülke birliklerinde açılmaz.


2) Denizde iseniz de 4 şekilde esaretten kaçabilirsiniz. Aynı şekilde 3 seçenek yetenek temelli şansınızı denemek üzerinedir. Bir tanesi de doğrudan çarpışaraktır.


a) Yüzerek kaçma: Yüzme becerinize bağlıdır. Oranlar yazılarla temsil edilir. Her yüzme becerisi kaçma ihtimalinizi 1 seviye artırır.

i) Yok: İhtimal sıfırdır. Bastığınız gibi esaret süreniz baştan başlar.
ii) Çok düşük: Başarı ihtimali 1/5'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
iii) Düşük: Başarı ihtimali 2/5'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
iv) Yüksek: Başarı ihtimali 3/5'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
v) Çok yüksek: Başarı ihtimali 4/5'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
vi) Kesin: Başarı ihtimali 5/5'tir. Kaçamama ihtimaliniz yoktur.


b) Filika ile sessizce kaçma: Sessiz hareket becerinize bağlıdır.  Oranlar yazılarla temsil edilir. Her sessiz hareket becerisi kaçma ihtimalinizi 1 seviye artırır.

i) Yok: İhtimal sıfırdır. Bastığınız gibi esaret süreniz baştan başlar.
ii) Çok düşük: Başarı ihtimali 1/5'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
iii) Düşük: Başarı ihtimali 2/5'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
iv) Yüksek: Başarı ihtimali 3/5'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
v) Çok yüksek: Başarı ihtimali 4/5'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
vi) Kesin: Başarı ihtimali 5/5'tir. Kaçamama ihtimaliniz yoktur.


c) Tayfaları kandırarak kaçma: İkna becerinize bağlıdır. Oranlar yazılarla temsil edilir. Her ikna becerisi kaçma ihtimalinizi 1 seviye artırır. Diğer becerilerden daha zordur.

i) Yok: İhtimal sıfırdır. Bastığınız gibi esaret süreniz baştan başlar.
ii) Yok gibi: Başarı ihtimali 1/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
iii) Fazlasıyla düşük: Başarı ihtimali 2/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
iv) Çok düşük: Başarı ihtimali 3/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
v) Düşük: Başarı ihtimali 4/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
vi) Yok değil: Başarı ihtimali 5/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
vii) Biraz var: Başarı ihtimali 6/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
viii) Var: Başarı ihtimali 7/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
ix) Yabana atılacak gibi değil: Başarı ihtimali 8/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
x) Ciddi anlamda var: Başarı ihtimali 9/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
xi) Fazlasıyla var: Başarı ihtimali 10/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
xii) Yeterince yüksek: Başarı ihtimali 11/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
xiii) Yüksek: Başarı ihtimali 12/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
xiv) Çok yüksek: Başarı ihtimali 13/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
xv) Kesin gibi: Başarı ihtimali 14/15'tir. Kaçamazsanız esaret süreniz baştan başlar.
xvi) Kesin: Başarı ihtimali 5/5'tir. Kaçamama ihtimaliniz yoktur.


d) Esir tutanlara meydan okuma: Bu seçenekte sizi esir tutanlara karşı elinizde bir sopayla dövüşerek kaçmayı deneyebileceğiniz bir sahne açar. Tüm düşmanları alt ederseniz esaretten kurtulursunuz. Düşmanların hepsini olmasa bile kalabalık bir tayfayı geçmeniz gerekmektedir. 2.2 sürümüyle birlikte denizde de başarısız olursanız rasgele bir özelliğiniz düşer.

Diğer Özellikler:

Haritada yürüdükçe "atletizm" beceriniz, at üstünde gittikçe "binicilik" beceriniz yavaşça artar. Hareket halinde olmanız gerekmektedir.

Atletizm ve Binicilik Artma Seviyeleri:

500 saat yolcukta toplamda 1
1250 saat yolcukta toplamda 2
2500 saat yolcukta toplamda 3
4000 saat yolcukta toplamda 4
6000 saat yolcukta toplamda 5
8500 saat yolcukta toplamda 6
11500 saat yolcukta toplamda 7
15000 saat yolcukta toplamda 8
19000 saat yolcukta toplamda 9


"Akrobasi Gücü" Değeri Değişimleri:

Saatlik: Gece konaklarken 2, gündüz konaklarken 1, gece konaklanmıyorken 4, gündüz konaklamıyorken 3 artar.

Günlük: Akrobasi beceriniz, atletizm beceriniz ve çeviklik özelliğinizin toplamı kadar artar.

Üst sınır 100'dür. Esirken artmaz, sıfıra düşer.

"Koşu Kapasitesi" Değeri Değişimleri:

Saatlik: Gece konaklarken 4, gündüz konaklarken 3, gece konaklanmıyorken 1, gündüz konaklamıyorken 2 artar.

Günlük: Dayanıklılık becerinizin 6 katı kadar artar.

Üst sınır 100'dür. Esirken artmaz, sıfıra düşer.


Öneriler:

Oyunu sık sık kaydedin. Sağlam gezmeye çalışın. Özellikle esir alındıktan sonra silahsız kalabiliyorsunuz. Esaretten kurtulunca envanterinizi kontrol etmeyi unutmayın. Yollar haydut doluysa deniz yolunu kullanmaya çalışın. Acemi yoldaşlar yerine hanlardaki tecrübeli olanları tercih edin, özellikle başlarda. "Ustalıklar" bölümündeki puanlarınızı kullanın. Görev yazılarını mutlaka okuyun. Özellikle tarihi senaryodaki görev bitirme sürelerine dikkat edin. Ata yadigârı eşyaları alın ve kullanın. Gerektiğinde "Oyun Kavramları" bölümüne bakmayı ihmâl etmeyin.
 
Back
Top Bottom