Bannerlord'un İşlemcilere Zarar Vermesi?

Sizde Aynı Sorun Oldu mu?


  • Total voters
    155

Users who are viewing this thread

Status
Not open for further replies.
neyini inkar ediyorsunuz anlamıyorum aynen tek bizde sorun var ya gelip savunuyorlar bile reddit olsun forumdakiler olsun oyuna çamur atmaya çalışıyor sadece
 
Şu süreçte yaşanılan her sorun için günah keçisi aranıyor gibi. Binlerce insan oynuyor oyunu, dilerseniz yabancı forumlarıda inceleyin. Ben dün 8 saat oynadıktan sonra ekran kartının işlemcinin ısı tablosunu attım foruma. Bizlerde bir sorun yok. Max 65 gördüm.
 
Bannerlord çıkana kadar Metro serilerini 20-25 fps ile bitirmeye çalıştım Bannerlord dan sadece 5 gün önce BL konseptine yakın Kingdom Come oynadım ve Kingdom Come benim pc de oynanmayacak seviyede. Evet birileri çıkıp Kingdom Come ve Bannerlord çok farklı oyunlar onların performanslarını karşılaştıramazsın. Ancak bunları söyleyene şunu sormak istiyorum "Peki sen Bannerlord ile neyin performansını karşılaştırıyorsun? Warband ile mi?". Bannerlordu bu derece oynayabileceğimi düşünmüyordum, bu optimizasyonun kötü haliyse iyi halinde gayet rahat oynayabileceğimi düşünüyorum.

Bannerlordun bu ısınma probleminden aşırı şikayetçi olan varsa bi kingdom come denesinler, muhtemelen pcler patlıcaktır. At sürerken nereye gittiğimi görmüyorum bile.
 
Kingdom Come Deliverance'yi denedim ve çok daha iyi optimizasyonu. Sen Bannerlord oynadığına emin misin? Zaten Kingdom Come oynayamadıysan Bannerlord hiç oynayamazsın.
 
Ben AMD Ryzen 3500U işlemci ve dahili grafik kartı iGPU Radeon Vega 8 olan notebook ile düşük ve çok düşük ayarlarda 1080p ile oynuyorum. Buglardan ve sistem yetersizliğinden dolayı fps düşüşleri oldu, oyun çökmeleri de oldu. Lakin bilgisayarın donanımına zarar verme olayına gelince biraz saçma. Çünkü söylediğiniz sistemle bana göre çok rahat oynamanız gerekiyor diye düşünüyorum. Ya da sizdeki işlemci modeli eski olduğu için sıkıntı olabilir. Yaşadığınız durumun oyundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamanız için önce donanım bakımları tam ve temiz bir işletim sistemi ve optimize sürücüleri kurulmuş şekilde oyunu denemenizdir. Başka uygulamalarla birlikte çalıştığı için de bu soruna sebep olabilir.

AMD Ryzen 3500U
iGPU Radeon Vega 8 (Dahili)
8GB Ram (Grafik kartı sebebiyle kullanılabilir 6GB)
256 GB SSD
 
Sistemim:
İntel Core i7 4710mq
Gtx 860m

Sanıyorum bu bilgisayarı 7 sene önce monster notebookun sitesinden aldım. 7 senedir fan temizleme dışında bir bakım yapmadım.
Tahmin ettiğiniz üzere oyunu çok takılmalı oynuyorum düşük ayarlarda bile(zaten normal sisteme göre). Şu an 3 saat aralıksız oynadım. İşlemci sıcaklığı çoğunlukla 70-80 derece nadir olarakta 60-70 ve 80-90 derece aralıklarında seyretti.
 
En fazla ısıdan dolayı işlemciye zarar verebilir o olay da öyle kolay olmuyor. Günümüzde işlemciler 100 dereceye kadar dayanacak şekilde dizayn ediliyor. Zaten yanma gibi bir tehlike olduğunda sistem güvenlik için kendini otomatik olarak kapatıyor o yüzden biraz uğraş gerektiriyor işlemciye zarar vermek. Bu oyun işlemciye yükleniyor ve en fazla ısıdan dolayı ömrünü kısaltırsın işlemcinin bir anda öldürmezsin.

Sallama diyenlere de şöyle söyleyeyim dünyanın en çok ısınan işlemcilerinden birine sahibim (i7 8750h) yük altında 97 dereceyi gören bir işlemciden bahsediyorum bozulacak olsa bizimki bozulurdu.
 
Sadece saçmalık. bir yazılım bir donanıma zarar veremez. Tek bir istisna dışında o da donanımın zaten bozuk olması, sensörlarin çalışmaması veya bilgisayara bakım yapılmamış termal macun vs tarihinin geçmiş olması. Yani eğer bannerlordda yaşamasan bir başka oyunda yaşayacaksın sorun. Zaten o yorumları yazan çoğu insan başka oyunlarda da aynı sorunları yaşadığını fark etmiş. Ben imac te oynuyorum oyunu (bakın oyun oynanmaz denilen imac te oynuyorum.). İyi bir bakımı olduğu için oyunu oynayabiliyorum ve işlemcim bozulmadı, neden? tabii ki optimizasyon sorunları var ama donanım bozamaz.
 
Herhangi bir oyunun donanima zarar vermesi söz konusu değildir.Ama eğer işlemcin 90 95 dereceleri görüp sende oyunu oynamaya devam ediyorsan suç sendedir, intelin kendi sitesinde her işlemci için maximum çıkabileceği değerler yazıyor oradan kontrol edebilirsin.Normalde donanıma zarar verecek durumlarda bilgisayar kendini korumaya alır.Sen stok soğutucunun yeterli olduğundan veya iyi çaliştigindan emin misin? Ayrıca internette i7 4770k sahibi olan kisilerin kasma ve aşırı sıcaklıkla ilgili şıkayeti olan çok site var, biraz araştır derim.

Edit:"Yeni çıkan islemciler zaten 100 dereceye kadar calışıyor" gibi bir durum söz konusu değil.İşlemcinin yüksek sıcaklıkta çalışmasıda önemsenmeyecek bir durum değil, bildiğiniz gibi işlemciler anakartın üstündeki sokete takılıyor ve aşırı ısınmanın anakart'a zarar vermesi söz konusu olabilir, böyle bi durumda ise bilgisayariniz tamamen çöp olabilir o yüzden intelin sitesinden cpu'nuzun max sıcaklığını kontrol edin, cpu-z gibi proglamlarlada sıcaklığı takip edebilirsiniz.
 
Last edited:
Arkadaşlar zaten oldukça bilgi sağlamış bir yazılımın donanıma zarar vermesinin mümkün olmadığı hakkında, bende senin işine yarabilecek ufak bir bilgi verebilirim, işlemcinin (i7-4770k) Tjmaxderecesi (işlemcinin zararlı kabul ettiği maximum derece, bu dereceden sonra Thermal Throttling denilen güç düşürme başlar) intel tarafından 105 Dereceye ayarlanmış, bu demektirki senin işlemcin 105 dereceye gelmediği sürece tüm gücüyle çalışmaya devam edecektir, eğer bu senin canını sıkıyorsa biosa girip bunu 80'e çekebilir, o dert ettiğin 90 ları görmekten kurtarabilirsin kendini. Bu değişim yaparsan evet 90 derece görmeyeceksin ancak işemcinde tüm gücüyle çalışmayacaktır.

Eğer bu sıcaklık değerleri senin canının sıkıyorsa 2 seçeneğin var:

Daha iyi bir şekilde işlemciyi soğutma...
Yada Tjmax değerini düşürüp performanstan feragat etmek...

Bir yazılım işlemcini zorluyorsa, hangi yazılım olduğu fark etmeksizin derece değerleri artacaktır ve bu normaldir, senin yapman gereken ise kendi işlemcin 100% kullanımda olmasına rağmen normal derecelerde tumaya çalışmak olmalı, yani burda suç senin dışında kimsede değil maalesef.
 
Last edited:
Bir Oyunun işlemciye zarar verebileceğini pek sanmıyorum işlemcinin belli bir kapasitesi var ona geldiğinde hep orda kalır eski işlemcim olan fx 8320 60 derecede %100 kullanımda kullanıyordum ryzen 5 2600 var şuan %40larda sabit kalıyor kullanım en fazla %50 gördüm sıvı soğutma kit var 3 saate kadar 51 57 derece arası 24 saatlik kullanımda 59 62derece gördüm. işlemciye yük bindirdiğimde %100 kullanımda ısılar 70 75 derece oluyor bu bir oyun sonuçta işlemciye full yük bindiren stability testi değil...
 
Güncelleme:

Format atmadım fakat şu an turbo boost kapalı şekilde hala idare etmekteyim. Turbo boost açmadım şu ana kadar ve açsam gene ısınır herhalde. Tam olarak neyle alakalı olduğu hala bilmiyorum.
 
Katılıyorum. Bilgisayarı alalı daha 1 hafta oldu. Bannerlord'u ilk çıktığında birkaç saat oynadım sonra 13.Cuma oyununu oynadım bayağı bir, en yüksek ayarlarda sıkıntısız oynuyordum. Ardından 2 gün civarı sadece Bannerlord oynamaya başladım ve oyundan çıkıp tekrar 13.Cuma'ya girince aynı ayarlarda FPS düşüşleri ve donmalar meydana gelmeye başladı. Sanırım oyun tam çıkana kadar girmeyeceğim bir daha.
 
Her işlemcinin ekran kartının vs. Isı sıcaklık değerleri var. Baktınız 85° 90° direk bırakıp dinlenme moduna almalısınız pc yi benim eski laptobda Arma 3 gazisi oldu misal eğer sorunlar ve ısı değeri değişmiyorsa bakımları tozu vs bir alın... o da olmadıysa çok üzgünüm ama tam sürüm çıkana kadar biraz bekleyin yapacak bir şey yok.
Dediğiniz konuya gelirsek DONANIMA DİREKT ZARAR VEREN BİR OYUN VARDI belki çoğunuz bilir yarış oyunu 2.oyununda ekran kartlarına zarar verdiği için çekilmişti bir süre hatta piyasadan ismini bulduğumda düzeltip atarım o oyunu
Oyunda yoğun VRAM sızıntısı var bannerlord dan çıkıp hemen bir oyuna girmeye kalkmayın
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top Bottom