• We'll be making a number of structural changes to the forums on Wednesday, 06.12.2023. No downtime is expected. Read more here.

Ateistler İnançlılardan Daha Merhametli

Users who are viewing this thread

Fusuy

Master Knight
California Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, ateist ve agnostiklerin başkalarına yardım etme konusunda koyu dindarlardan daha istekli olduklarını gösterdi.

Social Psychological and Personality Science (Sosyal Psikoloji ve Kişilik Bilimi) dergisinin haziran sayısında yayımlanacak araştırmayla, "Tanrı'ya inanmadıkları için iyilik yapmaları için hiçbir sebepleri yok" denilen inançsızlar için bir mit daha yıkılmış oldu.

Araştırmanın yazarlarından, California Üniversitesi sosyal psikoloğu Robb Willer "Daha az dindar kişiler için başkalarıyla duygusal bağ kurma gücünün bir başkasına yardım edip etmeyeceği konusunda hayati önemi olduğunu bulduk. Öte yandan, daha dindar olanların fedakârlık gösterme nedenleri duygularla daha az ilişkiliyken; dini öğretiler, toplumsal aidiyet ve itibar gibi etmenlerle daha fazla bağlantılı." diyor.

Willer'la çalışmayı birlikte yürüten Laura Saslow ise dinsiz bir arkadaşının yıkıntılar arasından çıkarılan bir kadının yürek burkan bir videosunu izlemesi ardından, Haiti depreminin yararlarının sarılması için para bağışlaması ardından hayırseverlik duygusunu, mantıken yardım edilmesi fikrinden ayrı olarak neyin harekete geçirdiği sorusuna cevap bulmakla ilgilenmiş.

"Geniş çaplı, üç sistematik araştırmada tekrarlanan bu deneyimi -bir ateistin yabancılara fedakârlık göstermesi için fazlasıyla duygularının tesiri altında kalması- bulmakla ilgilendim." diyor Saslow.

İlk çalışmada Saslow ve meslektaşları 1300'den fazla Amerikalı yetişkin arasında yapılan ulusal bir araştırmadan gelen verileri inceledi. Şefkat yaklaşımının bireyin ne kadar fedakârca davranış bildirmesinin muhtemel olduğuyla bağlantılı olduğunu buldular. Bu bağlantının, çok dindar olanlarla mukayese edildiğinde, en yoğun olarak ateistler veya daha az dindar olan kesimde olduğu görüldü.

İkinci deneyde 101 kişiye tarafsız bir video ya da yoksulluk içindeki çocuklarla ilgili duygusal bir video izletildi. Her birine sahte 10 dolar verildi ve bir yabancıya istedikleri kadarını verebilecekleri söylendi.  Daha az dindar olanlar duygusal videoyu ilk görüşlerinde daha fazla para verdiler.

"Merhamet içeren video fedakârlıkları üzerinde büyük bir etki yarattı. Ancak daha dindar katılımcıların fedakârlığını kayda değer bir biçimde değiştirmedi."

Son olarak, bir diğer örnekte 200'den fazla kolej öğrencisinden halihazırdaki fedakarlık düzeylerinin bildirilmesi istendi ve daha sonra katılımcılara kendilerine verilen bir miktar parayı bir yabancıyla paylaşabilecek ya da ondan saklayabilecekleri iktisadi bir oyun oynatıldı. En fazla paylaşım yapanlar, o an için en fazla fedakârlık yapan inancı en düşük kesim oldu.

Dindar insanların bağış yapmalarına neden olan etmenleri anlamak için daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç var ancak araştırma, bu konuda rol oynayan etmenlerin yalnızca empati ve merhamet olmadığını açıkça gösteriyor.

"Özetle bu araştırma, ABD'de kendilerine daha az güven duyulma eğilimi olsa da, konu merhamet duygusuna geldiğinde, inancı daha düşük olan kesimin yurttaşlarına yardım etmeye dindarlardan daha meyilli olduklarını gösteriyor."

Şüphesiz, ateistler (ya da inançsızlar) cemaat motivasyonu veya ucunda ödül (cennet), sevap gibi bir çıkar beklentisi olmadan depremzedelere, evsizlere, din baskısı altında olanlara vb. destek olmak için yardım kampanyaları düzenliyor ya da yardım kuruluşları oluşturuyorlar. Haiti depremi gibi birçok doğal afette maddi yardım yapan Richard Dawkins Vakfı'na bağlı Non-Believers Giving Aid bu konuda akla gelen ilk örneklerden biri. Non-Believers Giving Aid'e destek veren diğer ateist kuruluşları arasında Atheist Alliance International, Atheists United, Atheists Helping the Homeless, Freedom From Religion Foundation, Gay & Lesbian Humanist, Council of Ex-Muslims of Britain sayılabilir.

Araştırmayla ilgili kaynak
garajimdaki ejderden alintidir.
http://garajimdakiejder.blogspot.com/2012/05/ateistler-inanclilardan-daha-merhametli.html

a4 said:
araştırmaya ne gerek var ki?

cogunluk, ateistlerin toplum ve ahlak bilinci olmadigina inaniyor.

montekristo44 said:
Atesit değilim ama bu bakış açısı bana daha ulvi geliyor.

dogal. karsiliksiz iyilik, sadece ateistlere ozgu degil. musluman, hristiyan, musevi ya da dinsiz herkes boyle dusunebilir.

Fusuy said:

http://www.google.com.tr/imgres?hl=tr&client=firefox-a&hs=IWi&sa=X&rls=org.mozilla:tr:eek:fficial&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=uFfuxywfFhttlM:&imgrefurl=http://umuttolgaozcivan.blogspot.com/2009/06/ilk-anarsistler.html&docid=MaO949kTCNBcgM&imgurl=http://2.bp.blogspot.com/_5gQKh7Mzrl0/SjAU5wyo4aI/AAAAAAAAACs/kDduvCwAFiU/s400/ilk%252Banar%2525C5%25259Fistler.jpg&w=400&h=291&ei=0k2lT5WoJoXh4QTG1t2iCQ&zoom=1&iact=hc&vpx=334&vpy=268&dur=663&hovh=191&hovw=263&tx=160&ty=113&sig=104209437882845666245&page=1&tbnh=127&tbnw=161&start=0&ndsp=53&ved=1t:429,r:1,s:0,i:70&biw=1920&bih=934

Evet, çoğunluk ateistlerin ahlaksız sapık terbiyesiz olarak düşünülüyor. Ancak, etrafınızda ki İNANÇLI dediğiniz kişiler ile gerçekten inançlı kişileri karıştırmakta hatta bu iki tarafı karşılaştırmak hata. Çünkü iki tarafta insan.

Fusuy said:
Diğer insanların inançlarına saygılı olmadığınızdan olabilir mi ? Ahlak sadece iyilik kötülükle mi oluyor. Bir bölümü dışında diğer insanların dinlerine hiç saygı göstermedikleri apaçık ortada. Mesela, bir kaçı geldi buralarda konular açtı örnek verebiliriz. İsim vermek istemiyorum. Yani, bunu yapanda sizlersiniz. Hiç buraya gelipte "ateistler süper" demenin bir anlamı yok.
Bak sadece bu forumda değil sana örneklerin binlercesini verebilirim. Medyadan örnek; Bunu yapan deist olamaz dimi ?
ben-bu-yaz%C4%B1y%C4%B1-ateist-yazarlara-yazd%C4%B1m_168990.jpg

9 yasinda bir cocugun paint'de bir resmi editlemesiyse, tore cinayetlerine gosterilen tepkiyi kastediyorsan birsey demiyecegim.

Fusuy said:
9 yasinda bir cocugun paint'de bir resmi editlemiyse, tore cinayetlerine gosterilen tepkiyi kastediyorsan birsey demiyecegim.
Lütfen yav. Etme eyleme bunu 9 yaşındaki çocuk yaptığına inanmak, körlükten daha beter. Ben üç beş araştırsam sana daha binlercesini bulurum...
Not: Töre ile şeriatın alakası yok. Osmanlıdaki töre örfi hukuktur. Yani Türkler'den gelme.

JusdWeR said:
Fusuy said:
9 yasinda bir cocugun paint'de bir resmi editlemiyse, tore cinayetlerine gosterilen tepkiyi kastediyorsan birsey demiyecegim.
Lütfen yav. Etme eyleme bunu 9 yaşındaki çocuk yaptığına inanmak, körlükten daha beter. Ben üç beş araştırsam sana daha binlercesini bulurum...
Elhamdülillah Ateist 'im diye birşey vardı. Sanırım Mandolorian 'ın imzasında.

Sharingan no Kakashi said:
JusdWeR said:
Fusuy said:
Elhamdülillah Ateist 'im diye birşey vardı. Sanırım Mandolorian 'ın imzasında.
Ya, isim vermeyelim, yapan kendisi bize düşmez ifşa etmek. Herkes görüyor neyin ne olduğunu... Bırak akışına dostum.  :smile:

Ülkenin milletvekilleri bile "Ateistten, dinsizden kimseye fayda gelmez" diyorken bu tür araştırmaların sonuçları sandığınızdan daha önemli

JusdWeR said:
Not: Töre ile şeriatın alakası yok. Osmanlıdaki töre örfi hukuktur. Yani Türkler'den gelme.

arabistanda, pakistanda bunlar olmuyor yani?

Fusuy said:
JusdWeR said:

İnsanlar orada yaşamak için zorunlu değil değil mi ? Madem sevmiyorlar yaşamasınlar orada.

Sanki bu hoşgörüsüz davranışları inançlılar ateistlere yapmiyormuş gibi konuşuyorsunuz ya bitiyorum.

@Kakashi Yok öyle olay.

Fusuy said:
JusdWeR said:
Sen şimdi gidipte şeye de örnek verirsin. Arapların kızları diri diri gömmesi. Bak vermedin ben vereyim. Araplar kızlarını islamiyet gelmeden önce diri diri gömüyorlardı. Sebebi onların töre inancına göre kızların değersiz görülmesiydi. Bir bez parçası gibi sadece ayak işleri ve cinsel zevkleri uğruna kullanıyorlardı. Ama islamiyet gelince iş değişti. Yani ordada öyle islamiyette karını kızını git biriyle şey etti diye kes demiyor. İslamında hükümleri var ona göre hareket ediliyor. Örfice yapılan hareketlerin İslam ile bağdaştırmak saçma.

Araştırmanın hangi ülke vatandaşları üzerinde yapıldığı, kaç yaş arasında yapıldığı, kaç kişi üzerinde yapıldığı çok önemli. Yoksa hiçbir şekilde ateistler dindarlardan daha iyi niyetlidir diyemeyiz. Tam tersini söylemek de aynı şekilde saçma olur.

Tarafsızlık konusunda ise ateistlerin daha başarılı olduklarını düşünüyorum. Örnek olarak kendi oturduğum apartmanın yöneticisini verebilirim. Şu anda üniversite okuyorum. Geçen sene ev tutmak için geldiğimizde daha biz evi görmeden apartman yöneticisinin ev sahibi ile kavgaya tutuştuğunu öğrenmiştik. Sebebi ise apartman yöneticisinin "öğrencilere ev mi verilir, hepsi satanist, duvarları kapkara ediyorlar, heryeri yıkıp döküyorlar" kafasında oluşuydu.

Her tarafın içinde siyah ve beyaz vardır. Bugün internette "Ben Türk'üm" dediğimde "Ayakkabı bombacısı mısın?" diye soranlarla karşılaşabiliyorum; yani durum sadece dinle ilgili değil, topluluk haline getirilen herşeyde.

Dipnot: Konuyu "ateistler dindarları döver" tadında devam ettirmezseniz daha yapıcı şekilde ilerleyebiliriz diye düşünüyorum.

Back
Top Bottom