Arabesk - Hangimiz Sevmedik Be?

Users who are viewing this thread

dragos

q4o8BD.png


Türkiye'ye özgü, oryantal bir halk müziği türü. Genellikle duygusal olan şarkı sözleri; umutsuz aşkları, günlük dertleri, umutsuzluğu ve başarısızlığı konu edinir. Küçük bir kısmı ise entrümantaldir.

Fransızcadan Türkçeye geçen arabesk sözcüğü "Arap tarzı" anlamına gelir.

Arabesk, Arap müziği değil; Arap ezgilerinden ve usûllerinden esinlenen bir Türk müziği türüdür. Klasik Arap müziğinin klasik Türk müziğinden geniş ölçüde ayrılması sebebiyle Arap müziği Türkiye'de benimsenmemiş, fakat sonra Türk sanat müziği ve Türk halk müziğine Arap ezgileri ve usûlleri eklenerek arabesk müzik doğmuştur. Ayrıca bu müzik tarzı, toplumun kırsal kesiminin konuştuğu dili iyi kullanmış, tasavvufa dayalı bir literatür de oluşturmuştur.

Türkiye'de arabesk şarkı şekli ilk kez 1940'lı yıllarda Haydar Tatlıyay ve diğer birkaç şarkıcı tarafından ortaya çıkarılmıştır.

1938 yılında Arapça şarkılar yasaklanmış fakat bu müziği çalan Kahire Radyosu, Türkiye'de de çektiği ve sevilerek dinlendiği için bu yasak başarılı olmamıştır. 1960'lı yıllarda Adnan Şenses Orhan Akdeniz, Ahmet Sezgin, Abdullah Yüce ve Hâfız Burhan Sesyılmaz gibi bazı şarkıcılar Araplardan alınan raks müziğini Türkçe şarkılar için kullanmışlar ve böylece Türkçe arabesk ortaya çıkmıştır.

Daha sonra Orhan Gencebay gibi bazı şarkıcılar arabeski Anglo-Amerikan rock 'n' roll müziği ile birleştirmiş, İbrahim Tatlıses, Esengül, Ferdi Tayfur, Müslüm Gürses, Ümit Besen, Gökhan Güney, Azer Bülbül, Emrah, Mahsun Kırmızıgül ve Hakkı Bulut gibi isimlerse arabeskin en ünlü icracıları arasına katılmıştır. Bergen ve Kamuran Akkor ise 80'lerde zirveye çıkan arabesk müziğin en önemli kadın temsilcilerinden olmuşlardır. Arabesk, zamanla kendi içinde Arabesk-pop ve Arabesk-rock gibi alt başlıklara ayrılmıştır.

arabesk-500x250.jpg


ar_rd.jpg




 
Üst üste iki ileti için kusura bakmayın, tek iletide en fazla 2 Youtube videosu kullanılabiliyor.



 
Türkiye'ye mi özgü ? Arab-esk. " Ya benimsin ya kara toprağın " diye diye kadın cinayetlerinin tavan yaptığı bir ülke haline geldik. Bunların hepsi arab-esk etkisinden..
 
timsah_arena said:
Türkiye'ye mi özgü ? Arab-esk.
[quote author=dragos]Arabesk, Arap müziği değil; Arap ezgilerinden ve usûllerinden esinlenen bir Türk müziği türüdür.[/quote]

Bu arada Orhan Gencebay, Arabesk müziği yapmadığını ifade etmektedir. Uzun bir konu, internetten detaylarını araştırabilirsiniz.
 
Köken Arap. Etkilenmiş olabilir, nasıl ki RnB diyoruz içerisinde caz, rap, pop etkileri var. Kökene inmek lazım siyahi müzik..

Bu tipler yüzünden bu ülke çekilmez oldu. Yoksa kimsenin ne dinlediğine karışmak ne haddime..


 
Konusu var diye biliyordum ama.

Oğlum az Ferdi baba paylaşsana Orhan arabeski satmıştır, Elitliğe değişmiştir. Gerçek damarcılar onu sevmez!! :razz:

@timsah_arena: Olabilir, sonuçta arkada yine arap ezgisi falan var. Damar değildir o ayrı
 
Tavrın yorumların unutulamaz . Huzur içinde yat.






Herkes senin paramparça'yı söylediğini dalga amaçlı konusurken. Çıktın paramparçayı okudun.





 
Back
Top Bottom