Ana Sürüm 1.5.6 - Gözlem (11 yıl)

Users who are viewing this thread

Oyunu kış 1095 yılında kapattım. Oyunu KAPATMA gerekçelerim;
Calradian Empire adında bir devlet kurdum ve eski imparatorluk topraklarını birleştirmeyi hedefledim.
1- Yoldaş kontrolü halen yok. Yoldaşlarım kafasına göre kalelere asker bağışlıyor, onlara verdiğim birlik ile şaşkın şaşkın geziyor eğer güç oranı kendisinden çok düşük ise etraftaki 15-20 kişilik yağmacı guruplara saldırmıyor es geçiyor ama bunlar köylülerimi kesiyor.
2- Bana bağlı 4 tane klan vardı. Orduları kimlerin oluşturacağı için krala sorulmuyor, ordulara hangi lordlar gidecek gene krala sorulmuyor, orduların hedefi de krala sorulmuyor. Öle herkes kafasına göre kral... hiç bir özelliği basireti olmayan klanın birindeki 22 yaşında kız 70 acemisi ile ordu topladı gitti ne la bu? Liderlik ve taktik yetenekleri biraz daha aktif olmalı diye düşünüyorum ai için.
3- Direk Ana Menüye Dön yaptığım sıkıntı ise Aserainin sahip olup içine garnizon koymadığı Vostrum şehri, Lavenia kalesi ve Morenia kalesini aldım. Benim tımarım oldu ve ülkede toprak olarak bunlar var. Kuzait Phycaon, Onira ve Danustica yı almış, civardaki kaleleri de almış güneyi patlatmış. Güney de Batı ve Kuzeyden birer şehir almış ortalamada duruyordu. Neyse geçelim bunları Morenia kalesine bi geldim 3 yılda tahıl ambarı ve meyveyi 3. kademeye getirmiştim 150 kişi garnizon 0 üretim yiyecek ile duruyor kapasite 300 küsür olmasına rağmen. Morenia ya bi geldim lordlar kafasına göre bağış yapmış eciş bücüş askerler 270 olmuş garnizon açlıktan gebere gebere benim oraya kötü gün için sakladığım 150 tane lejyoner, çavuş okçu ve kata en yüksek kademe 150 askerden kalmış 50 tane... O kadar maaş verdim, o kadar geliştirmek için uğraştım o askerleri bizim lordlar ezik askerlerini garnizona yığdı limiti aştı diye geberdiler. Bastım Quit...

Gelelim Gözleme;

1- Demircilik;
1.5.6 betada hemen hemen tüm silahlarda kopyala + yapıştır atıyordu. Şimdi sadece bazı çift el kılıçlarda atıyor hepsinde atmıyor. Ayrıca mızrak ve tek el kılıç tek el balta üretimi demirciliği artırmıyor ancak cida ve çiftel kılıç üretimi demircilikte tavan yaptırıyor. Zorluk koşulu aslında çok daha yüksek kargı yaptım 1 tane ne yeni tarif açtı ne de demircilik özelliği verdi. Ancak hiç bi işe yaramaz cirit yaptım fiyatı yüksek diye 5er 5er tarif açtı her silahı yaptığımda. çiftel de aynı şekil. Halen silah fiyatları bildiğiniz üzere uçuk. 1.5.6 Beta da 3 tane mızrak üretip kalan güç ile 2 cirit üretmek için ciridi tıkladığımda oyundan atıp hata veriyordu düzeltilmiş sanırım.
2- Ekonomi;
Ekonomide halen gözle görünür birşey yok. Atölye kervan şehir gelirleri köy gelirleri fıs
3- Görevler;
1.5.3 den sonra pek oynamamıştım beta da da birkaç görev yaptım ama o kadar çok uğraşmamıştım. Yeni görevler gelmiş uğraş istemeyen al götür ver getir basit basit şeyler ama biraz hoş. Görevler biraz uzun sürse, biraz daha vakit istese ve oyuncu uğraşsa beyin yorsa çok hoş olur. Koyunları otlağa götür diye bir görev aldım kral olduktan sonra. Çok iyi bir yoldaşını verir misin diyor eleman kralından yardım istiyor tamam kendim gideceğim dedim. Karşı taraf beni görünce savaşıyor :grin: o da benim köylüm o köyü haritadan silerim kralım la ben? Neyse geçtim benim elemanın koyunları alıyoz geliyoz öteki köyün yanına orda 20 köylüyü kesiyoz görev bitiyor. Bu kadar basit ve kolay olmasa daha güzel olur. Tüm görevler böle.
4- Savaş;
a- Batanya ya paralı asker olarak başladım, sonra kuzeye yardım ettim. En son güneye yardım ederken güney patladı Kuzait e yenildik aserai savaş açtı bende boş kaleleri alıp şehir kurdum. Ancak her katıldığım devlet 1. savaş devam ederken 2. savaşı mutlaka açıyor. Ama 3. savaş açıldığında anında birisi ile barışa giriyor. Diplomasi çok basit kalmış. Devletlerin savaşta olmadığı saniye yok, kaleler şehirler çok basit düşüyor. Çok aşırı savaş olduğu için sınır boyları sürekli renk değiştiriyor. Kendi krallığımı kurdum, Kuzait e savaş açtım daha 1 kale ele geçirene kadar 3 kere Batı ya savaş açalım, Aserai savaş açalım, Güney savaş açalım diye oylamaya gittiler. 4 klanız la etin ne budun ne zaten lordların yarısı Kuzait e esir düşmüş...
b- Ordular birbirini kovalarken kale veya şehirlere KESİNLİKLE girmiyor. Mesela bende 500 yiyecek var ordudayım paralı asker olarak. Ordu komutanı yiyeceği yeterli ise peşinde yenemeyeceği düşman takılmış kovalamaca var ise en yakın ilk kaleye kendisini atmalı. Savaş olacaksa duvarların arkasında olsun diye düşünmeli?
5- Aile;
a- Oyunun 11 yılının son 4 yılını kral olarak geçirdim. Krallığın da ilk 3 yılını Vostrum da oturarak geçirdim. Yoldaşları gözlemledim, kardeşim Nusun ile Yana yı evlendirdim, kendim Abagai ile evlendim. 3 yılda 4 çocuğum oldu, Nusun ve Yana kendi orduları ile gezmesine rağmen onların da gezerken 2 çocuğu oldu. Benim 11 yıl sonunda 9 çocuğum vardı. Aile planlamasını oyuncuya sorması 99 yani istediği çocuğa kadar kendi isteği ile gitmesi ya da 3 çocukta bırakması belki daha hoş olabilirdi.
b- Çocukların eğitimi sanırım 1.5.7 de ben öle bişi görmedim.

Oyundan çıktım çok kızdım. Akşama birkaç daha ekleme yaparım. 11 yıl oynadım ama kimi zaman çok sıkıldım.

Acemi askerlerin elindeki balta ve gürz zırhlı birimlere çok vuruyor. Aslında acemilerde dandik bir kalkan ile bir balta, mızrak gibi o günün teknolojisinde yapımı kolay şeyler olması hoş olurdu.

Bir de elit birimlere zincirli gürz olacak mı acaba çok hoş olur mesela Kuzait kargıcısı adı da kargıcı ama koltuklanmış kargı vuruşu yapmıyor neyse ona çok yakışır.

Bir de oyunda atlı bir birim 5 silah taşıyabilmeli diye düşünüyorum. At ile bir silah bölmesi daha açılabilir olmalı.

6- Kalkanı sırtında olan okçulara arkadan vurduğumda taaakk diye bir ses geliyor kalkana vurma sesi ama birim çok fazla sanırım tam hasar alıyor. Bu da düzeltilebilir.
 
Last edited:
Evet benim de karşılaştığım en büyük sorunlardan bir tanesi bu 360 saatim var ve 2 save oynadım sadece ben ileriye sarmıyorum kısayol ve ansiklopedi kullanmadan oynuyorum.Bir kere kral olduğunu hiç bir şekilde hissedemiyorsun Warband'da ise bunun için çok uğraşıyordun namın düşükse kral olduğunu kanıtlaman için savaşlara giriyordun ama halk senin kral olduğunu çok iyi biliyordu ona göre konuşuyor ve davranıyordu.Krallığın lordlarının kralı dinlememesi için en az -30 -40 ilişkiye düşmeleri gerekiyor bence.Kafalarına göre garnizon doldurmalarından dolayı ben de çok asker kaybettim.Warband diplomasi modunda merkeziyetçilik vardı mesela lordların tamamen krala bağlı olması veyahut daha bağımsız feodal veya ticarete ilişkiye önem veren krallık gibi olmasını politikalarla sağlayabiliyorduk.
 
Back
Top Bottom