Acaba yapımcılar oyunu hiç oynuyor mu?

Users who are viewing this thread

kardeş 10 maddenin 9 tanesi için senlik problem yok. sen demek ki oyunu keyifle bu hali ile beğeniyorsun sana bir sözüm yok boşver. elinde kılıç sadece savaş savaş savaş bu bir savaş oyunu değil bunun için oynamıyoruz bunu ifade etmeye çalıştım. ryse son of rome oyunundan farklı bir oyun bu ya da honor gibi birşey değil. bunda karakter geliştirme oynamaya çalışıyoruz bir karakterimiz var ve seçimlerimiz doğrultusunda oyuna yön veriyoruz. bahsettiğimiz şikayetler ise bilmem kaç tane yama geldi halen daha oyunda savaş harici birşey yapılmıyor... şehre üstümdeki malları satmaya dahi gidemiyorum diyorum köy baskınları ile uğraşmaktan. kaleye değil şehre koyayım dedim esirleri uriskala kalesinden tyal şehrine gidemedim daha nasıl oyun güzel anlamıyorum ? 0-f1-f3 diyorsun onu ben yapmıyorum hatta 30 sn savaş uzasın diye ordumu haritanın bitiş noktasına geri çekiyorum da düşman az daha yürüsün savaş uzasın diyorum paldır küldür saldırıyorlar
Çoğuna güzel demedim ki, 4 tanesine yapılıyor dedim 2 tanesine bence güzel demişim 1 tanesine kötü demişim. Zaten diğerleri soru ve biri bende olan bir bug yazmışım. Ki oyundan ne bekleyeceğini bilmen gerek. Bu oyuna bu saatten sonra ne gelişmiş diplomasi gelir ne çok gelişmiş yapay zeka gelir. Maksimum iyileştirmeler yapılır. Bunu hep oyunlarda savaşmayı en sona bırakan biri olarak söylüyorum, Mount&Blade hep "elinde kılıç savaş savaş" oyunu olarak yapılmıştır. İlk oyunundan beri oyunda geçirdiğin zamanın %90'ı savaş. Oyunun pazarlamasının en vurgulanan yeri savaşlar. Warbandde bile, diplomasi savaşlar için. Warbanddeki diplomasi sadece savaşlara göre, saldırmazlık paktı müttefik falan. Oyundaki diğer ögelerde sadece action simulator değilde action rpg denmek için eklenmiş zaten. Bir katkısı yok yani oyun dünyasına, asıl olay yine savaş. Bannerlord ise gerçek anlamda diplomasi temeli olan tek Mount&Blade oyunu, ama gerçek anlamda diplomasi yine yok. Her şey savaş için :grin: Zamanla olmayan özellikler eklenince, ki yine beklentileri düzgün tutarak, ne olacak? Daha iyi bir savaş oyunu olacak. Savaş simülatörü olmama potansiyeli varmış, ama olmuş. Bundan sonrada %50 RPG %50 Action seviyesine inemez. Gelen her özellik aşağı yukarı savaş ile ilgili olacak.
0-f1-f3 diyorsun onu ben yapmıyorum hatta 30 sn savaş uzasın diye ordumu haritanın bitiş noktasına geri çekiyorum da düşman az daha yürüsün savaş uzasın diyorum paldır küldür saldırıyorlar.
bitiş noktasına çekmen maksimum 20 saniye uzatır savaşları eğer 1 dakikada bitiyorsa, bugün 2 tane test yaptım 500v500 savaşların biri 7 dakika 13 saniyede bitti (1000 kişi aynı anda haritada) diğeri 7 dakika 49 saniyede bitti (tam galip gelme müziğinin çaldığı an durdurdum.) 1.5.6 da mı oynuyorsun 1.5.5de mi?

Eğer düşman sayısal üstünlük olarak üstündeyse aptal gibi chargelayıp ölüyor, sayılar eşit ise savaşlar uzun sürüyor.

Savaşların kısa sürmesinin en büyük sebebi, çarpışma başladıktan sonra, zırhların çok farketmemesi & blunt silahların çok fazla olması. En sağlam zırh ile 2-3 tane looter seni çatır çutur doğrayabiliyor, bence aşırı saçma bir şey. Bunu fixlemek için mod indirdim fakat modda çok güçlü yaptı, orta ayar yok. Zırhlar önemli olsa oyunda 200v200 savaşlar falan 3-4 dakika sürer.

Diğer dediğin köy mevzularıda dediğim gibi, üzerinde çalışılıyor diye biliyorum.
 
Last edited:
ne gelişmiş diplomasi gelir ne çok gelişmiş yapay zeka gelir.
ama oyun böyle olmuyor ki
tamam beni tatmin etmek için oyun yapmıyorlar amaç para kazanmak, yeni başlamış eleman girecek savaşacak çıkacak. ama bizde önemsenmeyecek düzeyde bir sayıda oyuncu kitlesiyiz. artık piyasa telefon oyunlarına dönmüş durumda pc oyun firmaları bize önem verse kendileri için iyilik yaparlar kanaatindeyim.


Savaş simülatörü olmama potansiyeli varmış, ama olmuş.
heh tüm şikayetlerim burada. kalkıp benim ve forumda bannerlord çıkalı beri takip ettiğim oyuncuların beklentileri tabiki bir kingdom come deliverance gibi oradan oraya koştur onunla konuş bunula muhabbet et 30 saat oyna 1 dk dövüş öle bişi kimse beklemiyor. ama bu da çok aşırı yav bi ortası olması lazım. eğer ki bir karakter oluşturup rpg tarzına geçiyorsak savaşmadan da oynanabilen bir dünya olmalı. yoksa ryse girelim bu erken erişim kahrını neden çekelim?

Şuan 3 kalem 1 şehrim var. abartısız söylüyorum 4 garnizon da full + full en seçkin kuzait + sturgia + empire askerleri ile kakılı 1 boş yer yok ve üstüne benim tüm askerlerim en seçkin, yanımdaki 3 tane birliğin de yarısından fazlası en seçkin. sanıyorum daha 3 yıl olmadı oyun... garnizondaki askerler kaçmasın diye köyleri yağmadan korumakla meşgulüm... çok sıkıcı değil mi gerçekten ?
 
Korsana Teşvik
Acil oyundan beklentinizi Warband remastered a çekin ,bu ne yahu! Biraz daha bir şey bilseler Hamachi ile aynı serverda fetih oynayacak adamlar, orjinal oyunu olan ben katılamayacağım :grin:


Bu arada Bannerlord Badge i gelsin artık, gelsin de kimler kurt kimler güdülmüş koyun görelim.
 
Last edited by a moderator:
Kendi krallığımda iki üç şehir ve köy edindikten sonra güçlü krallıklara vassallarımla birlikte oluşturduğum ordumla sefer düzenleyip ordularını mağlub edip kendimi , yoldaşlarımı ve askerlerimi geliştiriyorum. Senaryoya bağlı şekilde ilerlememe rağmen hızlı bir şekilde level atladığım için klan seviyem yavaş yavaş 6. seviyeye yaklaşırken nüfuz ve asker kasmaya devam ediyorum bir yandan. Hiç lord almadığım için karışanım yok. İstediğime krallık kararı ile savaş ilan etmek ve barışmak sorun olmuyor. 6. Seviye olduktan sonra yerleşkemin yanlarından başlayarak lord almaya , nüfuz ve asker sıkıntısı çekmeden hükmedebilirim kalradya'ya. Kendi çapımda fantaziler geliştiriyorum anlayacağınız.
 
Last edited:
Utanması gereken arkadaşların
Neden utansınlar ki? Keriz görmüş gülüyorlar. Ha ben bu olaya salak olduğum için girmedim , her türlü alacaktım oyunu ama böyle bir şey beklemiyordum, ki bilsem bile alırdım. Her zaman insanlık işe yaramıyor işte.
o kadarcık bile yapabilselerdi nelerimi vermezdim şuan... 120 tl ne ki ?
Evet değer olarak bir şey değil ama ben o parayı almak isteyipte esgeçtiğim oyunlardan kesip önceliği milli oyunumuz vs hayallerle MB ye verdim diğerlerini iterek. 2 katı fiyatı olupta yarısı dahi edemeyecek olsa bile.
 
Neden utansınlar ki? Keriz görmüş gülüyorlar.
Tek zeki kendileri değil emin ol. Ayrıca, bir emeğin karşılığını vermeyi kerizlik olarak görüyorsanız vay sizin halinize. Sen otur korsana teşvikten direkt ban yemedigine şükret.
 
ama bu da çok aşırı yav bi ortası olması lazım. eğer ki bir karakter oluşturup rpg tarzına geçiyorsak savaşmadan da oynanabilen bir dünya olmalı.
@Segrek1234 ‘e katılıyorum. Savaş temposu inanılmaz yorucu gerçekten, yapay zeka stratejisi ise gerçekten kötü. Durmadan köy yağmalayıp saçma sapan ordular oluşturup saçma rotalar çizip saçma yerleri hedef olarak seçiyor. “Yapay zeka” tarafı mutlaka gelişim gösterecektir buna inanıyorum ama TW savaşların sıklığı hakkında ne planlıyor? Yoğun savaş temposu durumundan memnun mu acaba? Bunlarda merak ettiğim sorular arasında.
 
1.5.4 de bir kere girdim baktım değişiklik yok çıktım.
1.5.6 gelmiş kurayım dedim halen aynı tas aynı hamam...

Kuzaitlere katıldım girer girmez Tyal ele geçirdiler bana verdiler. Dinar kalesi Sturgia almış gittim 30 asker vardı içerde ele geçirdim bana vermediler tamam dedim. Tyal önündeki 2 kaleyi aldılar ikisine de katılmadım bana verdiler daha yeni başladık Bismillah teşekkürler hızlı bir başlangıç oldu...

Esas mesele bundan sonra başlıyor!

1- Oyunun ilk 1 yılı normal görevler şunlar bunlar geçirip Kuzaitlere katıldım. 150 gün kadar daha normal geçirdik. Sonra Güney imparatorluğuna bir savaş açtık Sturgia hemen peşine bize savaş açtı. Sturgia ile uğraşırken güneye 2 tane kale 1 şehir kaptırdık. Sonra baktık köyleri yağmalıyorlar diğer garnizonlar azalmış. Ben bekledim ki yapay zeka kırıntısı orduları toplayıp güneyi kurtaracak ana o da ne kuzeye savaş açtık başladık kuzey ile savaşmaya. 600 kişilik mesui ordusu köy yağmalamakla meşgul ? Yav 20 yıl önce çıkan age of empires de bile kaybetmek üzere olduğu bölgeyi savunmaya asker gönderiyor yapay zeka... Ama bu oyunda tüm ama tüm karakterler köy yağmalamak üzere kodlanmış. Sturgia dan swana mı ne öle bi kadın karakter 3 kere yendim her yendiğimde geri saldım ben her salışımda 3 gün sonra 70 tane acemi ile tekrar köy baskınına geliyor. O sadece bir örnek 3 ülke ile savaştayız en az 8-9 kişi benim köylerime baskına geliyor her gönderdiğimde geri geliyor... Hapishaneler soylu doldu taştı kakıldı şehre gidip kılıç dövmeyi bırak esir satmaya gidemiyorum o köyden bu köye o köyden bu köye koştur dur baskına geleni engelle. abicim ben savaşmaktan başka işemeye bile gidemeyecek miyim bu oyunda?

Evet @Emre DANACI 'nın da dediği gibi konu açıldığında okumuştum burayı. Yani evet özeleştiri gerekirse haklısınız şirkette oyunu gerçekten oyuncu gibi oynayan insan sayısı biraz az. İnsan işi oyun olunca geliştirdiği oyunu oynamaya çok vakit bulamıyor bu da sorun gerçekten. Yani günün 10-20 arası işteyiz bir şeyler ekleniyor oyuna sonra forumda insanların eleştirilerini okuyoruz oralarda neler yapılabilir düşünüyoruz derken oynamaya çok vakit kalmıyor ama en azından Twitch vs seyredince veya forumda gezinince kaybedilen yerine konuyor biraz. O yüzden sizlerin yorumları çok değerli. Ancak şunu mutlaka not edin günde onlarca soru geliyor mesaj geliyor vs bunlara yetişemiyoruz. O yüzden çoğu soruyu veya öneriyi cevapsız bırakmak zorunda da kalıyoruz ki oyunu geliştirmeye daha çok vakit ayırabilelim yoksa tüm vakit forumda geçer. Şunu bilin ki öneriler genelde okunuyor mantıklıysa zaten onları atıyoruz kafaya:smile:

Konuya gelelim. Şimdilik sadece 1 konusunu açıklamaya çalışacağım. Sonra vakit bulursam devam ederim kendi alanımdakilerle. Şimdi oyunda şöyle bir mekanik var 1.5.1 ile geldi. Krallıklar çok fazla düşmanla aynı anda savaşmak istemiyor. Bu konu eskiden çok daha kötüydü. Krallıklar aynı anda 3 düşmanla savaşıp daha oyunun ilk 2-3 senesinde yok oluyordu 1.5.1'e kadar. Özellikle Northern Empire ve Southern Empire. Orada bir iyileştirme yapmıştım 2 ay kadar önce bu snowball'ı biraz azalttı ama tabii sorun bitmedi. Şu anda da sadece 1 düşmanla savaşırız her zaman gibi bir durum yok sadece eskisinden iyi. Bazen bir krallık ender de olsa aynı anda 2-3 düşmanla savaşabiliyor. Şimdi bu konuda en büyük sorun biraz da şu. Eğer biz sadece 1 düşmanın olsun dersek biz birisiyle savaşırken birisi bize saldırdığı anda barış yapmamız lazım bir tanesiyle. Bu durumda savaş ve barış ilanları çok fazla çoğalıyor. Misal bizim krallık X krallığıyla zorda kaldığımız için barış yapıyor haliyle (genelde) tribute ödemeyi de kabul ediyor sonra bizim diğer savaş bitiyor diyelim ama bu sefer AI düşmanımız da yok neden X krallığına hala tribute ödüyoruz ki moduna girip tekrar savaş açıyor vs derken bir senede tüm dünyada onlarca kısa savaş oluyor, şimdi bunu önlemek için farklı fikirler gelebilir ama her öneri de oyunun dinamiklerine uymuyor. Bu tip şeyler gameplay'i kötü etkileyen şeyler bu yüzden biz düşman sayısı illa 1 olacak gibi bir kısıtlamaya gidemiyoruz. Evet çok düşmanla savaşmak istemiyorlar ama bu noktada illa 1 olacak diyemeyiz yoksa iş anlattığım senaryolarda çorba oluyor veya hile yapacağız bazen krallıklar mantıklı da olsa savaş açmayacak. AI şu an hile yapmıyor mantıklı savaşı açıyor mantıklı barışı yapıyor. Ama savaş barış sayıları aşırı fazla olmasın diye mevcut savaşınız varken birisi size savaş açınca hemen kesin ikisinden birini kapatır diyemiyoruz. Büyük ihtimal bu olur ama olmayadabilir. İşin içinde ufak miktarlarda randomlık da var. Barış ilanlarının alınması biraz gecikebiliyor. Şimdi senin durumunda muhtemelen elinizde diğer krallıklara kıyasla az toprak kalmış ve kral ve lordlar zaten kaybedecek çok şeyimiz yok diye mevcut bir savaşları varken ikinci bir savaşı açmaya gitmiş olabilirler, bu evet hoş değil aslında geçenlerde ben de gördüm bunu. Savaş açtığınız krallıkların çok toprakları olabilir ve güçleriniz arasında çok fark olmayabilir biraz bu durum tetikliyor bunu. Ancak sonuçta 1.5.6'da savaş barışlar konusunda biraz sıkıntı da var ve bu konuda çalışmalar da var. 1.5.7'de daha iyi olacak bu konu. Savaşlar ve barışlar daha uzun olacak ve zayıf kalan krallıklar nasılsa çok toprağımız kalmadı herkese savaş açalım koparttığımızı kopartırız kafasından biraz çıkacaklar. Yağma konusunda ise işin içine biraz uzaklıklar giriyor. Yağma yapan lordun yakınında yağmaya müsait köy vardır yağma yapmıştır. Aşağıdaki yerdeki kuşatmaya çok uzak olduğunu veya gücünün yetmeyeceğini düşünmüş olabilir. Bu noktada da defans yapmanın önceliğini geçenlerde biraz daha arttırdım. Bu konularda çok garip davranışlar görürseniz save dosyanızı [email protected] adresine yollayabilirsiniz. Ben de incelerim.

Ayrıca bu AI konuları ne yazık ki karmaşık konular. Geçenlerde çıkan Cyberpunk 2077'de bile misal araba yolun ortasında durdu diye trafik kilitleniyordu adamlar ufacık şeyleri eklemek istememişler. Tabii bakın bunlar bile böyle biz de böyle yapabiliriz demiyorum da ana haritada hoşunuza gitmeyen kararlar olabilir elbet. Mount & Blade serileri çoğu oyundan çok daha karmaşık bir AI sistemi gerektiriyor, oyuncu çok kolay bazı nedenlerden AI'dan rahatsız olabilir bizim oyunda, neden şöyle yapmıyor diyebilir. Harita AI farklı savaşlardaki AI farklı, savaş barış vs gibi kararlardaki AI farklı. 3 tane farklı AI oldu bile. Haritada adamlar recruit toplayacak yiyecek ayarlayacak, yağmaya gidecek defansa gelecek, patrol yapacak, zayıf adam kovalayacak derken sadece harita AI'ında yapmaları gereken onlarca şey var ve bazen size en mantıklı gelen hamleyi seçmeyebiliyorlar ve bazen hata yapabiliyorlar. Bu durumlarda bana save dosyanızı gönderirseniz vakit bulunca o dosyayı incelerim ve sorun varsa bulup çözmeye çalışırım.

Bir de arkadaşlar bir konuya dikkat çekeyim. Ben de bol bol bizim oyunu eleştiriyorum da bizim insanımız biraz fazla gömüyor genelde. Benim de hoşuma gitmeyen bin tane şey oldu burada çalıştığım 12 sene boyunca bin tane hoşuma gitmeyen dizayn kararı alındı ama şu var yabancılardan biraz ders almamız lazım. Adamlar inanılmaz iyi niyetli ve yardımsever. Bizim ülke bu her şeyi gömme zihniyetiyle kendi kendisine zarar verir ve veriyor. Yabancılar oyunu 100 saat oynadım zaten verdiğimi aldım diyor genelde, steam'da ratingler 87% ki bence hak ettiğimizden biraz fazla. Bu oyun çok daha iyi olabilir miydi elbette olurdu potansiyeli elbette çok yüksek belki de biraz o yüzden üzülüyoruz ama her şeye çok imkan olmuyor hayatta. Sonuçta oyun işleri ülkemizde yeni yeni gelişiyor. Çoğu firma da cep telefonu oyunu yapıyor. Diğer ülkelerin zaten yıllar önce çıktığı merdivenleri çıkıyoruz. Kaynaklar sınırlı özellikle insan kaynakları sınırlı. Tecrübe sınırlı. Management kısmında değilim ama bu olay çok bariz parayı vereyim iyi adamı şirkete getireyim o da iyi AI yapsın iyi oyun yapsın ile bitmiyor. Birincisi siz kabiliyetli adamı Türkiye'de bulmakta da sıkıntı yaşıyorsunuz. İyi olan adam da yurt dışına gidiyor genelde (ülke şartları gereği) gibi bin tane sorun var. Bir de oyun aşırı kompleks ve bin tane farklı uğraşılması gereken yeri var. Multiplayer kısmı ayrı dünya ki ben hiç oraya girmedim. Oyunun içinde crafting ayrı bir dünya oraya da hiç girmedim ve orası şu an düzgün değil evet. Bizim oyundaki kuşatmadan veya field battledan sadece oyun yapan şirketler var. Diyaloglar mekanlar sahneler oyun motoru derken sonu gelmiyor. O yüzden dünyada da bu tarz oyun yapan şirket çok az ve pek rakip çıkmıyor. Çünkü diğer şirketler de o kadar güçlerine rağmen bu yükün altına girmek istemiyor, burada bir kâr görmüyorlar. Yani oyunda ilgilenilmesi gereken çok yer var. O yüzden hayal ettiklerinizi bazen bulamayabilirsiniz ve bazı yerlerde basite kaçılıyor olabilir bu da bence çok sert eleştirmeyi gerektirmiyor yine de ki şirketi en çok eleştirenlerden biri olarak diyorum bunu aslında. Hatta geçen gün savaş barış mekaniklerinin aslında lordların karakterlerine çıkarttıkları sorunlara veya daha insani şeylere bağlı olması gerektiğini savunduğumu yazmıştım uluslararası kısımda ancak yıllar önce o yoldan gidilmedi (artık da gidilemez çok geç) ama bu da bence anlaşılır, oyun bu kadar kompleks olunca bir şekilde kontrolünüzü kaybetmemek için devamlı sadeleştirme taraftarı olmaya başlıyorsunuz ki bu benim tercihim değil ama anlıyorum. Sözlerim post sahibine değil bu arada genel bir bilgilendirme ekleyim dedim.
 
Last edited:
Bir de arkadaşlar bir konuya dikkat çekeyim. Ben de bol bol bizim oyunu eleştiriyorum da bizim insanımız biraz fazla gömüyor genelde. Benim de hoşuma gitmeyen bin tane şey oldu burada çalıştığım süre boyunca bin tane hoşuma gitmeyen dizayn kararı alındı ama şu var yabancılardan biraz ders almamız lazım. Adamlar inanılmaz iyi niyetli ve yardımsever. Bizim ülke bu her şeyi gömme zihniyetiyle kendi kendisine zarar verir ve veriyor. Yabancılar oyunu 100 saat oynadım zaten verdiğimi aldım diyor genelde, steam'da ratingler 87% ki bence hak ettiğimizden biraz fazla. Bu oyun çok daha iyi olabilir miydi elbette olurdu potansiyeli elbette çok yüksek ama her şeye çok imkan olmuyor hayatta. Sonuçta oyun işleri ülkemizde yeni yeni gelişiyor. Çoğu firma da cep telefonu oyunu yapıyor. Diğer ülkelerin zaten yıllar önce çıktığı merdivenleri çıkıyoruz. Kaynaklar sınırlı özellikle insan kaynakları sınırlı. Tecrübe sınırlı. Management kısmında değilim ama bu olay çok bariz parayı vereyim iyi adamı şirkete getireyim o da iyi AI yapsın iyi oyun yapsın ile bitmiyor. Birincisi siz kabiliyetli adamı Türkiye'de bulmakta da sıkıntı yaşıyorsunuz. İyi olan adam da yurt dışına gidiyor genelde (ülke şartları gereği) gibi bin tane sorun var. Bir de oyun aşırı kompleks ve bin tane farklı uğraşılması gereken yeri var. Multiplayer kısmı ayrı dünya ki ben hiç oraya girmedim. Oyunun içinde crafting ayrı bir dünya oraya da hiç girmedim ve orası şu an düzgün değil evet. Bizim oyundaki kuşatmadan veya field battledan sadece oyun yapan şirketler var. Diyaloglar mekanlar sahneler derken sonu gelmiyor. O yüzden dünyada da bu tarz oyun yapan şirket çok az ve pek rakip çıkmıyor. Çünkü diğer şirketler de o kadar güçlerine rağmen bu yükün altına girmek istemiyor. Yani oyunda ilgilenilmesi gereken çok yer var. O yüzden hayal ettiklerinizi bazen bulamayabilirsiniz bu da bence çok sert eleştirmeyi gerektirmiyor yine de ki şirketi en çok eleştirenlerden biri olarak diyorum bunu aslında. Sözlerim post sahibine değil bu arada genel bir bilgilendirme ekleyim dedim.
Bu büyük ihtimalle gizlidir (hatta siz bile bilmiyor olabilirsiniz) ama ileride TWnin Avrupada bir alt ofis açma fikri var mı? Dediğiniz gibi, Türkiyede çok zor. Avrupada hem çalışan daha rahat bulunur falan, bu şirkette çalışmak isteyen yabancılar Türkiye olduğu için gelmiyor olabilir mesela. Avrupada bir alt ofis açmanın maliyeti nedir gram fikrim yok ama bence mantıklı olur :grin:
 
@mexxico
Geliştirici olduğunuzdan size sormak istedim acaba oyun dünyasında yapay zekanın genel olarak gelişmemesinin sebebi oyuncuların genelinin sahip olduğu yetersiz işlemciler mi yoksa genel olarak yapay zekayı kodlamak mı zor?

Piyasaya çıkan bütün oyunlar için çok rahat bir şekilde beklentilerin büyük çoğunun yapay zekayla alakalı olduğunu söyleyebilirim ancak senelerdir hiç ilerleme olmuyor. Bu durum beni düşündürdü fırsatım varken sorayım dedim.
 
@mexxico
Geliştirici olduğunuzdan size sormak istedim acaba oyun dünyasında yapay zekanın genel olarak gelişmemesinin sebebi oyuncuların genelinin sahip olduğu yetersiz işlemciler mi yoksa genel olarak yapay zekayı kodlamak mı zor?

Piyasaya çıkan bütün oyunlar için çok rahat bir şekilde beklentilerin büyük çoğunun yapay zekayla alakalı olduğunu söyleyebilirim ancak senelerdir hiç ilerleme olmuyor. Bu durum beni düşündürdü fırsatım varken sorayım dedim.
yapay zeka yapımı en zor olan şey diye biliyorum oyun tasarımında, ve pahalı
 
Yapay zekanın fazla gelişmiş olması da iyi değil. Yapay zeka, oyuncuya ve oyuncunun tercihlerine, oyun içi davranışlarına göre şekilleniyor. Bazı oyunlarda öyle yapay zekalar var ki, en usta oyuncuyu bile terletiyor. Eğer yapay zeka çok gelişirse oyuncu diye bir şey kalmaz. Oyun oynamak zorlaşır. Yapay zekalar bizim yerimizi almış olur, E-spor turnuvalarında insan oyuncuları değil de şirketlerin geliştirilmiş yapay zekalarını izleriz. Hiçbir firma, yapay zekanın oyuncuyu aşacak kadar gelişmesini istemez.
 
Hiçbir firma, yapay zekanın oyuncuyu aşacak kadar gelişmesini istemez.
Katılıyorum başkan ayrıca yapay zekada olan hatalar var benim gördüğüm eksik olarak değil ve biz oyuncuları en etkileyecek özellik çeşitliliktir ( sosyal aktiviteler , ince diplomasi vs.) Umarım M&B'miz hatalar ve sorunlardan sonra biraz değilde biraz daha çeşitlendirme getirirseler yeterde artar native'den çok şey beklemiyorum zaten olması gerektiği gibi ama modlar için temel çok önemli.
 
Evet @Emre DANACI 'nın da dediği gibi konu açıldığında okumuştum burayı. Yani evet özeleştiri gerekirse haklısınız şirkette oyunu gerçekten oyuncu gibi oynayan insan sayısı biraz az. İnsan işi oyun olunca geliştirdiği oyunu oynamaya çok vakit bulamıyor bu da sorun gerçekten. Yani günün 10-20 arası işteyiz bir şeyler ekleniyor oyuna sonra forumda insanların eleştirilerini okuyoruz oralarda neler yapılabilir düşünüyoruz derken oynamaya çok vakit kalmıyor ama en azından Twitch vs seyredince veya forumda gezinince kaybedilen yerine konuyor biraz. O yüzden sizlerin yorumları çok değerli. Ancak şunu mutlaka not edin günde onlarca soru geliyor mesaj geliyor vs bunlara yetişemiyoruz. O yüzden çoğu soruyu veya öneriyi cevapsız bırakmak zorunda da kalıyoruz ki oyunu geliştirmeye daha çok vakit ayırabilelim yoksa tüm vakit forumda geçer. Şunu bilin ki öneriler genelde okunuyor mantıklıysa zaten onları atıyoruz kafaya:smile:

Konuya gelelim. Şimdilik sadece 1 konusunu açıklamaya çalışacağım. Sonra vakit bulursam devam ederim kendi alanımdakilerle. Şimdi oyunda şöyle bir mekanik var 1.5.1 ile geldi. Krallıklar çok fazla düşmanla aynı anda savaşmak istemiyor. Bu konu eskiden çok daha kötüydü. Krallıklar aynı anda 3 düşmanla savaşıp daha oyunun ilk 2-3 senesinde yok oluyordu 1.5.1'e kadar. Özellikle Northern Empire ve Southern Empire. Orada bir iyileştirme yapmıştım 2 ay kadar önce bu snowball'ı biraz azalttı ama tabii sorun bitmedi. Şu anda da sadece 1 düşmanla savaşırız her zaman gibi bir durum yok sadece eskisinden iyi. Bazen bir krallık ender de olsa aynı anda 2-3 düşmanla savaşabiliyor. Şimdi bu konuda en büyük sorun biraz da şu. Eğer biz sadece 1 düşmanın olsun dersek biz birisiyle savaşırken birisi bize saldırdığı anda barış yapmamız lazım bir tanesiyle. Bu durumda savaş ve barış ilanları çok fazla çoğalıyor. Misal bizim krallık X krallığıyla zorda kaldığımız için barış yapıyor haliyle (genelde) tribute ödemeyi de kabul ediyor sonra bizim diğer savaş bitiyor diyelim ama bu sefer AI düşmanımız da yok neden X krallığına hala tribute ödüyoruz ki moduna girip tekrar savaş açıyor vs derken bir senede tüm dünyada onlarca kısa savaş oluyor, şimdi bunu önlemek için farklı fikirler gelebilir ama her öneri de oyunun dinamiklerine uymuyor. Bu tip şeyler gameplay'i kötü etkileyen şeyler bu yüzden biz düşman sayısı illa 1 olacak gibi bir kısıtlamaya gidemiyoruz. Evet çok düşmanla savaşmak istemiyorlar ama bu noktada illa 1 olacak diyemeyiz yoksa iş anlattığım senaryolarda çorba oluyor veya hile yapacağız bazen krallıklar mantıklı da olsa savaş açmayacak. AI şu an hile yapmıyor mantıklı savaşı açıyor mantıklı barışı yapıyor. Ama savaş barış sayıları aşırı fazla olmasın diye mevcut savaşınız varken birisi size savaş açınca hemen kesin ikisinden birini kapatır diyemiyoruz. Büyük ihtimal bu olur ama olmayadabilir. İşin içinde ufak miktarlarda randomlık da var. Barış ilanlarının alınması biraz gecikebiliyor. Şimdi senin durumunda muhtemelen elinizde diğer krallıklara kıyasla az toprak kalmış ve kral ve lordlar zaten kaybedecek çok şeyimiz yok diye mevcut bir savaşları varken ikinci bir savaşı açmaya gitmiş olabilirler, bu evet hoş değil aslında geçenlerde ben de gördüm bunu. Savaş açtığınız krallıkların çok toprakları olabilir ve güçleriniz arasında çok fark olmayabilir biraz bu durum tetikliyor bunu. Ancak sonuçta 1.5.6'da savaş barışlar konusunda biraz sıkıntı da var ve bu konuda çalışmalar da var. 1.5.7'de daha iyi olacak bu konu. Savaşlar ve barışlar daha uzun olacak ve zayıf kalan krallıklar nasılsa çok toprağımız kalmadı herkese savaş açalım koparttığımızı kopartırız kafasından biraz çıkacaklar. Yağma konusunda ise işin içine biraz uzaklıklar giriyor. Yağma yapan lordun yakınında yağmaya müsait köy vardır yağma yapmıştır. Aşağıdaki yerdeki kuşatmaya çok uzak olduğunu veya gücünün yetmeyeceğini düşünmüş olabilir. Bu noktada da defans yapmanın önceliğini geçenlerde biraz daha arttırdım. Bu konularda çok garip davranışlar görürseniz save dosyanızı [email protected] adresine yollayabilirsiniz. Ben de incelerim.

Ayrıca bu AI konuları ne yazık ki karmaşık konular. Geçenlerde çıkan Cyberpunk 2077'de bile misal araba yolun ortasında durdu diye trafik kilitleniyordu adamlar ufacık şeyleri eklemek istememişler. Tabii bakın bunlar bile böyle biz de böyle yapabiliriz demiyorum da ana haritada hoşunuza gitmeyen kararlar olabilir elbet. Mount & Blade serileri çoğu oyundan çok daha karmaşık bir AI sistemi gerektiriyor, oyuncu çok kolay bazı nedenlerden AI'dan rahatsız olabilir bizim oyunda, neden şöyle yapmıyor diyebilir. Harita AI farklı savaşlardaki AI farklı, savaş barış vs gibi kararlardaki AI farklı. 3 tane farklı AI oldu bile. Haritada adamlar recruit toplayacak yiyecek ayarlayacak, yağmaya gidecek defansa gelecek, patrol yapacak, zayıf adam kovalayacak derken sadece harita AI'ında yapmaları gereken onlarca şey var ve bazen size en mantıklı gelen hamleyi seçmeyebiliyorlar ve bazen hata yapabiliyorlar. Bu durumlarda bana save dosyanızı gönderirseniz vakit bulunca o dosyayı incelerim ve sorun varsa bulup çözmeye çalışırım.

Bir de arkadaşlar bir konuya dikkat çekeyim. Ben de bol bol bizim oyunu eleştiriyorum da bizim insanımız biraz fazla gömüyor genelde. Benim de hoşuma gitmeyen bin tane şey oldu burada çalıştığım 12 sene boyunca bin tane hoşuma gitmeyen dizayn kararı alındı ama şu var yabancılardan biraz ders almamız lazım. Adamlar inanılmaz iyi niyetli ve yardımsever. Bizim ülke bu her şeyi gömme zihniyetiyle kendi kendisine zarar verir ve veriyor. Yabancılar oyunu 100 saat oynadım zaten verdiğimi aldım diyor genelde, steam'da ratingler 87% ki bence hak ettiğimizden biraz fazla. Bu oyun çok daha iyi olabilir miydi elbette olurdu potansiyeli elbette çok yüksek belki de biraz o yüzden üzülüyoruz ama her şeye çok imkan olmuyor hayatta. Sonuçta oyun işleri ülkemizde yeni yeni gelişiyor. Çoğu firma da cep telefonu oyunu yapıyor. Diğer ülkelerin zaten yıllar önce çıktığı merdivenleri çıkıyoruz. Kaynaklar sınırlı özellikle insan kaynakları sınırlı. Tecrübe sınırlı. Management kısmında değilim ama bu olay çok bariz parayı vereyim iyi adamı şirkete getireyim o da iyi AI yapsın iyi oyun yapsın ile bitmiyor. Birincisi siz kabiliyetli adamı Türkiye'de bulmakta da sıkıntı yaşıyorsunuz. İyi olan adam da yurt dışına gidiyor genelde (ülke şartları gereği) gibi bin tane sorun var. Bir de oyun aşırı kompleks ve bin tane farklı uğraşılması gereken yeri var. Multiplayer kısmı ayrı dünya ki ben hiç oraya girmedim. Oyunun içinde crafting ayrı bir dünya oraya da hiç girmedim ve orası şu an düzgün değil evet. Bizim oyundaki kuşatmadan veya field battledan sadece oyun yapan şirketler var. Diyaloglar mekanlar sahneler oyun motoru derken sonu gelmiyor. O yüzden dünyada da bu tarz oyun yapan şirket çok az ve pek rakip çıkmıyor. Çünkü diğer şirketler de o kadar güçlerine rağmen bu yükün altına girmek istemiyor, burada bir kâr görmüyorlar. Yani oyunda ilgilenilmesi gereken çok yer var. O yüzden hayal ettiklerinizi bazen bulamayabilirsiniz ve bazı yerlerde basite kaçılıyor olabilir bu da bence çok sert eleştirmeyi gerektirmiyor yine de ki şirketi en çok eleştirenlerden biri olarak diyorum bunu aslında. Hatta geçen gün savaş barış mekaniklerinin aslında lordların karakterlerine çıkarttıkları sorunlara veya daha insani şeylere bağlı olması gerektiğini savunduğumu yazmıştım uluslararası kısımda ancak yıllar önce o yoldan gidilmedi (artık da gidilemez çok geç) ama bu da bence anlaşılır, oyun bu kadar kompleks olunca bir şekilde kontrolünüzü kaybetmemek için devamlı sadeleştirme taraftarı olmaya başlıyorsunuz ki bu benim tercihim değil ama anlıyorum. Sözlerim post sahibine değil bu arada genel bir bilgilendirme ekleyim dedim.
Arkadaşlar ekip olarak sizi tebrik ederim. Oyun gerçekten yıllarca oynanılacak klasik bir oyun oluyor. Bu işi başarırsanız hem keyifle oynayacağım güzel bir oyunum olacak, hem Türkiye'den iyi ve tam bir oyun çıktığı için gururlanacağım.
 
Arkadaşlar ekip olarak sizi tebrik ederim. Oyun gerçekten yıllarca oynanılacak klasik bir oyun oluyor. Bu işi başarırsanız hem keyifle oynayacağım güzel bir oyunum olacak, hem Türkiye'den iyi ve tam bir oyun çıktığı için gururlanacağım.
Son 11-12 yılım M&B serisi ve 15-16 seneside Silkroad Online ile geçti hiçbir zamanda pişman değilim her oynadığım zaman keyifle oynayarak geçti.Yanlarında bir çok oyun çok denedim bir ay oynayamadım bile sıkıcı süreklilik olmuyor.Sadece yıllar yıllar sonra sabırsız oldum sanırım ve benim için en iyisi tam sürüme kadar beklemek dört gözle.
 
Evet @Emre DANACI 'nın da dediği gibi konu açıldığında okumuştum burayı. Yani evet özeleştiri gerekirse haklısınız şirkette oyunu gerçekten oyuncu gibi oynayan insan sayısı biraz az. İnsan işi oyun olunca geliştirdiği oyunu oynamaya çok vakit bulamıyor bu da sorun gerçekten. Yani günün 10-20 arası işteyiz bir şeyler ekleniyor oyuna sonra forumda insanların eleştirilerini okuyoruz oralarda neler yapılabilir düşünüyoruz derken oynamaya çok vakit kalmıyor ama en azından Twitch vs seyredince veya forumda gezinince kaybedilen yerine konuyor biraz. O yüzden sizlerin yorumları çok değerli. Ancak şunu mutlaka not edin günde onlarca soru geliyor mesaj geliyor vs bunlara yetişemiyoruz. O yüzden çoğu soruyu veya öneriyi cevapsız bırakmak zorunda da kalıyoruz ki oyunu geliştirmeye daha çok vakit ayırabilelim yoksa tüm vakit forumda geçer. Şunu bilin ki öneriler genelde okunuyor mantıklıysa zaten onları atıyoruz kafaya:smile:

Konuya gelelim. Şimdilik sadece 1 konusunu açıklamaya çalışacağım. Sonra vakit bulursam devam ederim kendi alanımdakilerle. Şimdi oyunda şöyle bir mekanik var 1.5.1 ile geldi. Krallıklar çok fazla düşmanla aynı anda savaşmak istemiyor. Bu konu eskiden çok daha kötüydü. Krallıklar aynı anda 3 düşmanla savaşıp daha oyunun ilk 2-3 senesinde yok oluyordu 1.5.1'e kadar. Özellikle Northern Empire ve Southern Empire. Orada bir iyileştirme yapmıştım 2 ay kadar önce bu snowball'ı biraz azalttı ama tabii sorun bitmedi. Şu anda da sadece 1 düşmanla savaşırız her zaman gibi bir durum yok sadece eskisinden iyi. Bazen bir krallık ender de olsa aynı anda 2-3 düşmanla savaşabiliyor. Şimdi bu konuda en büyük sorun biraz da şu. Eğer biz sadece 1 düşmanın olsun dersek biz birisiyle savaşırken birisi bize saldırdığı anda barış yapmamız lazım bir tanesiyle. Bu durumda savaş ve barış ilanları çok fazla çoğalıyor. Misal bizim krallık X krallığıyla zorda kaldığımız için barış yapıyor haliyle (genelde) tribute ödemeyi de kabul ediyor sonra bizim diğer savaş bitiyor diyelim ama bu sefer AI düşmanımız da yok neden X krallığına hala tribute ödüyoruz ki moduna girip tekrar savaş açıyor vs derken bir senede tüm dünyada onlarca kısa savaş oluyor, şimdi bunu önlemek için farklı fikirler gelebilir ama her öneri de oyunun dinamiklerine uymuyor. Bu tip şeyler gameplay'i kötü etkileyen şeyler bu yüzden biz düşman sayısı illa 1 olacak gibi bir kısıtlamaya gidemiyoruz. Evet çok düşmanla savaşmak istemiyorlar ama bu noktada illa 1 olacak diyemeyiz yoksa iş anlattığım senaryolarda çorba oluyor veya hile yapacağız bazen krallıklar mantıklı da olsa savaş açmayacak. AI şu an hile yapmıyor mantıklı savaşı açıyor mantıklı barışı yapıyor. Ama savaş barış sayıları aşırı fazla olmasın diye mevcut savaşınız varken birisi size savaş açınca hemen kesin ikisinden birini kapatır diyemiyoruz. Büyük ihtimal bu olur ama olmayadabilir. İşin içinde ufak miktarlarda randomlık da var. Barış ilanlarının alınması biraz gecikebiliyor. Şimdi senin durumunda muhtemelen elinizde diğer krallıklara kıyasla az toprak kalmış ve kral ve lordlar zaten kaybedecek çok şeyimiz yok diye mevcut bir savaşları varken ikinci bir savaşı açmaya gitmiş olabilirler, bu evet hoş değil aslında geçenlerde ben de gördüm bunu. Savaş açtığınız krallıkların çok toprakları olabilir ve güçleriniz arasında çok fark olmayabilir biraz bu durum tetikliyor bunu. Ancak sonuçta 1.5.6'da savaş barışlar konusunda biraz sıkıntı da var ve bu konuda çalışmalar da var. 1.5.7'de daha iyi olacak bu konu. Savaşlar ve barışlar daha uzun olacak ve zayıf kalan krallıklar nasılsa çok toprağımız kalmadı herkese savaş açalım koparttığımızı kopartırız kafasından biraz çıkacaklar. Yağma konusunda ise işin içine biraz uzaklıklar giriyor. Yağma yapan lordun yakınında yağmaya müsait köy vardır yağma yapmıştır. Aşağıdaki yerdeki kuşatmaya çok uzak olduğunu veya gücünün yetmeyeceğini düşünmüş olabilir. Bu noktada da defans yapmanın önceliğini geçenlerde biraz daha arttırdım. Bu konularda çok garip davranışlar görürseniz save dosyanızı [email protected] adresine yollayabilirsiniz. Ben de incelerim.

Ayrıca bu AI konuları ne yazık ki karmaşık konular. Geçenlerde çıkan Cyberpunk 2077'de bile misal araba yolun ortasında durdu diye trafik kilitleniyordu adamlar ufacık şeyleri eklemek istememişler. Tabii bakın bunlar bile böyle biz de böyle yapabiliriz demiyorum da ana haritada hoşunuza gitmeyen kararlar olabilir elbet. Mount & Blade serileri çoğu oyundan çok daha karmaşık bir AI sistemi gerektiriyor, oyuncu çok kolay bazı nedenlerden AI'dan rahatsız olabilir bizim oyunda, neden şöyle yapmıyor diyebilir. Harita AI farklı savaşlardaki AI farklı, savaş barış vs gibi kararlardaki AI farklı. 3 tane farklı AI oldu bile. Haritada adamlar recruit toplayacak yiyecek ayarlayacak, yağmaya gidecek defansa gelecek, patrol yapacak, zayıf adam kovalayacak derken sadece harita AI'ında yapmaları gereken onlarca şey var ve bazen size en mantıklı gelen hamleyi seçmeyebiliyorlar ve bazen hata yapabiliyorlar. Bu durumlarda bana save dosyanızı gönderirseniz vakit bulunca o dosyayı incelerim ve sorun varsa bulup çözmeye çalışırım.

Bir de arkadaşlar bir konuya dikkat çekeyim. Ben de bol bol bizim oyunu eleştiriyorum da bizim insanımız biraz fazla gömüyor genelde. Benim de hoşuma gitmeyen bin tane şey oldu burada çalıştığım 12 sene boyunca bin tane hoşuma gitmeyen dizayn kararı alındı ama şu var yabancılardan biraz ders almamız lazım. Adamlar inanılmaz iyi niyetli ve yardımsever. Bizim ülke bu her şeyi gömme zihniyetiyle kendi kendisine zarar verir ve veriyor. Yabancılar oyunu 100 saat oynadım zaten verdiğimi aldım diyor genelde, steam'da ratingler 87% ki bence hak ettiğimizden biraz fazla. Bu oyun çok daha iyi olabilir miydi elbette olurdu potansiyeli elbette çok yüksek belki de biraz o yüzden üzülüyoruz ama her şeye çok imkan olmuyor hayatta. Sonuçta oyun işleri ülkemizde yeni yeni gelişiyor. Çoğu firma da cep telefonu oyunu yapıyor. Diğer ülkelerin zaten yıllar önce çıktığı merdivenleri çıkıyoruz. Kaynaklar sınırlı özellikle insan kaynakları sınırlı. Tecrübe sınırlı. Management kısmında değilim ama bu olay çok bariz parayı vereyim iyi adamı şirkete getireyim o da iyi AI yapsın iyi oyun yapsın ile bitmiyor. Birincisi siz kabiliyetli adamı Türkiye'de bulmakta da sıkıntı yaşıyorsunuz. İyi olan adam da yurt dışına gidiyor genelde (ülke şartları gereği) gibi bin tane sorun var. Bir de oyun aşırı kompleks ve bin tane farklı uğraşılması gereken yeri var. Multiplayer kısmı ayrı dünya ki ben hiç oraya girmedim. Oyunun içinde crafting ayrı bir dünya oraya da hiç girmedim ve orası şu an düzgün değil evet. Bizim oyundaki kuşatmadan veya field battledan sadece oyun yapan şirketler var. Diyaloglar mekanlar sahneler oyun motoru derken sonu gelmiyor. O yüzden dünyada da bu tarz oyun yapan şirket çok az ve pek rakip çıkmıyor. Çünkü diğer şirketler de o kadar güçlerine rağmen bu yükün altına girmek istemiyor, burada bir kâr görmüyorlar. Yani oyunda ilgilenilmesi gereken çok yer var. O yüzden hayal ettiklerinizi bazen bulamayabilirsiniz ve bazı yerlerde basite kaçılıyor olabilir bu da bence çok sert eleştirmeyi gerektirmiyor yine de ki şirketi en çok eleştirenlerden biri olarak diyorum bunu aslında. Hatta geçen gün savaş barış mekaniklerinin aslında lordların karakterlerine çıkarttıkları sorunlara veya daha insani şeylere bağlı olması gerektiğini savunduğumu yazmıştım uluslararası kısımda ancak yıllar önce o yoldan gidilmedi (artık da gidilemez çok geç) ama bu da bence anlaşılır, oyun bu kadar kompleks olunca bir şekilde kontrolünüzü kaybetmemek için devamlı sadeleştirme taraftarı olmaya başlıyorsunuz ki bu benim tercihim değil ama anlıyorum. Sözlerim post sahibine değil bu arada genel bir bilgilendirme ekleyim dedim.



Mexxico farkı...
İstediğim her cevabı neyin neden öyle olduğunu tek bir yanıtta aldım bence Türk kısmı da zaten bunu istiyordu kaç kere bize ciddi ciddi ilgi yok hep ilgi yabancı kısımlarda vs. gibi söylemler gördüm yeri geldi doğruluğuna da şahit oldum (belki hala bu sözün doğruluğunu da savunabilirim)

Aslında sürekli gömmemiz de buradan geliyor forumun Türk kısmı bence gereken ilgiyi alamadı yapıcı eleştiriler çok fazla gördüm ve bu eleştirilerin sahiplerinden bazıları cevap bile alamadı sonrasında ne oldu madem o kadar uğraşıp yapıcı konuştuklarım dikkate alınmıyor iyi o zaman hababam gömeyim kendileri biliyor demek ki nasıl düzelteceklerini aşamasına geldi iş.
Mexxico'nun da dediği gibi yabancı taraf iyi niyetli ve yardımsever bundandır ki bende zaten forum dışında Türk topluluğu fanı değilim katıldığım klan olsun organizasyonunda yer aldığım işler olsun hep yabancı işlerdir kendi ayrıca topluluğumuzun belli kısımlarındaki gibi kasıntı kasıntı davranışlar da yok burası da açık eleştirim olsun....
Eğer topluluğumuzun yabancı toplulukla ne farkı var gibi herhangi biri sohbet etmek isterse seve seve saatlerimi de veririm benim gibi düşünüyor olsun olmasın.

Ciyak ciyak bağırılmasının sebebi oyun kötü diye değil zaten yine Mexxico'nun dediği gibi potansiyeli çok yüksek bir oyun bu ondandır içimiz gidiyor bir çoğumuz da eminim aynı fikirdedir ki bizim içimiz 5 gidiyorsa yapımcıların 500 gidiyor yine de ucundan tutmaya çalışıyoruz... Gönül isterdi ki TW devasa bir şirket olsun herkese yetişilebilsin oyun daha hızlı düzeltilsin fakat inşallah ileride.
 
Evet @Emre DANACI 'nın da dediği gibi konu açıldığında okumuştum burayı. Yani evet özeleştiri gerekirse haklısınız şirkette oyunu gerçekten oyuncu gibi oynayan insan sayısı biraz az. İnsan işi oyun olunca geliştirdiği oyunu oynamaya çok vakit bulamıyor bu da sorun gerçekten. Yani günün 10-20 arası işteyiz bir şeyler ekleniyor oyuna sonra forumda insanların eleştirilerini okuyoruz oralarda neler yapılabilir düşünüyoruz derken oynamaya çok vakit kalmıyor ama en azından Twitch vs seyredince veya forumda gezinince kaybedilen yerine konuyor biraz. O yüzden sizlerin yorumları çok değerli. Ancak şunu mutlaka not edin günde onlarca soru geliyor mesaj geliyor vs bunlara yetişemiyoruz. O yüzden çoğu soruyu veya öneriyi cevapsız bırakmak zorunda da kalıyoruz ki oyunu geliştirmeye daha çok vakit ayırabilelim yoksa tüm vakit forumda geçer. Şunu bilin ki öneriler genelde okunuyor mantıklıysa zaten onları atıyoruz kafaya:smile:

Konuya gelelim. Şimdilik sadece 1 konusunu açıklamaya çalışacağım. Sonra vakit bulursam devam ederim kendi alanımdakilerle. Şimdi oyunda şöyle bir mekanik var 1.5.1 ile geldi. Krallıklar çok fazla düşmanla aynı anda savaşmak istemiyor. Bu konu eskiden çok daha kötüydü. Krallıklar aynı anda 3 düşmanla savaşıp daha oyunun ilk 2-3 senesinde yok oluyordu 1.5.1'e kadar. Özellikle Northern Empire ve Southern Empire. Orada bir iyileştirme yapmıştım 2 ay kadar önce bu snowball'ı biraz azalttı ama tabii sorun bitmedi. Şu anda da sadece 1 düşmanla savaşırız her zaman gibi bir durum yok sadece eskisinden iyi. Bazen bir krallık ender de olsa aynı anda 2-3 düşmanla savaşabiliyor. Şimdi bu konuda en büyük sorun biraz da şu. Eğer biz sadece 1 düşmanın olsun dersek biz birisiyle savaşırken birisi bize saldırdığı anda barış yapmamız lazım bir tanesiyle. Bu durumda savaş ve barış ilanları çok fazla çoğalıyor. Misal bizim krallık X krallığıyla zorda kaldığımız için barış yapıyor haliyle (genelde) tribute ödemeyi de kabul ediyor sonra bizim diğer savaş bitiyor diyelim ama bu sefer AI düşmanımız da yok neden X krallığına hala tribute ödüyoruz ki moduna girip tekrar savaş açıyor vs derken bir senede tüm dünyada onlarca kısa savaş oluyor, şimdi bunu önlemek için farklı fikirler gelebilir ama her öneri de oyunun dinamiklerine uymuyor. Bu tip şeyler gameplay'i kötü etkileyen şeyler bu yüzden biz düşman sayısı illa 1 olacak gibi bir kısıtlamaya gidemiyoruz. Evet çok düşmanla savaşmak istemiyorlar ama bu noktada illa 1 olacak diyemeyiz yoksa iş anlattığım senaryolarda çorba oluyor veya hile yapacağız bazen krallıklar mantıklı da olsa savaş açmayacak. AI şu an hile yapmıyor mantıklı savaşı açıyor mantıklı barışı yapıyor. Ama savaş barış sayıları aşırı fazla olmasın diye mevcut savaşınız varken birisi size savaş açınca hemen kesin ikisinden birini kapatır diyemiyoruz. Büyük ihtimal bu olur ama olmayadabilir. İşin içinde ufak miktarlarda randomlık da var. Barış ilanlarının alınması biraz gecikebiliyor. Şimdi senin durumunda muhtemelen elinizde diğer krallıklara kıyasla az toprak kalmış ve kral ve lordlar zaten kaybedecek çok şeyimiz yok diye mevcut bir savaşları varken ikinci bir savaşı açmaya gitmiş olabilirler, bu evet hoş değil aslında geçenlerde ben de gördüm bunu. Savaş açtığınız krallıkların çok toprakları olabilir ve güçleriniz arasında çok fark olmayabilir biraz bu durum tetikliyor bunu. Ancak sonuçta 1.5.6'da savaş barışlar konusunda biraz sıkıntı da var ve bu konuda çalışmalar da var. 1.5.7'de daha iyi olacak bu konu. Savaşlar ve barışlar daha uzun olacak ve zayıf kalan krallıklar nasılsa çok toprağımız kalmadı herkese savaş açalım koparttığımızı kopartırız kafasından biraz çıkacaklar. Yağma konusunda ise işin içine biraz uzaklıklar giriyor. Yağma yapan lordun yakınında yağmaya müsait köy vardır yağma yapmıştır. Aşağıdaki yerdeki kuşatmaya çok uzak olduğunu veya gücünün yetmeyeceğini düşünmüş olabilir. Bu noktada da defans yapmanın önceliğini geçenlerde biraz daha arttırdım. Bu konularda çok garip davranışlar görürseniz save dosyanızı [email protected] adresine yollayabilirsiniz. Ben de incelerim.

Ayrıca bu AI konuları ne yazık ki karmaşık konular. Geçenlerde çıkan Cyberpunk 2077'de bile misal araba yolun ortasında durdu diye trafik kilitleniyordu adamlar ufacık şeyleri eklemek istememişler. Tabii bakın bunlar bile böyle biz de böyle yapabiliriz demiyorum da ana haritada hoşunuza gitmeyen kararlar olabilir elbet. Mount & Blade serileri çoğu oyundan çok daha karmaşık bir AI sistemi gerektiriyor, oyuncu çok kolay bazı nedenlerden AI'dan rahatsız olabilir bizim oyunda, neden şöyle yapmıyor diyebilir. Harita AI farklı savaşlardaki AI farklı, savaş barış vs gibi kararlardaki AI farklı. 3 tane farklı AI oldu bile. Haritada adamlar recruit toplayacak yiyecek ayarlayacak, yağmaya gidecek defansa gelecek, patrol yapacak, zayıf adam kovalayacak derken sadece harita AI'ında yapmaları gereken onlarca şey var ve bazen size en mantıklı gelen hamleyi seçmeyebiliyorlar ve bazen hata yapabiliyorlar. Bu durumlarda bana save dosyanızı gönderirseniz vakit bulunca o dosyayı incelerim ve sorun varsa bulup çözmeye çalışırım.

Bir de arkadaşlar bir konuya dikkat çekeyim. Ben de bol bol bizim oyunu eleştiriyorum da bizim insanımız biraz fazla gömüyor genelde. Benim de hoşuma gitmeyen bin tane şey oldu burada çalıştığım 12 sene boyunca bin tane hoşuma gitmeyen dizayn kararı alındı ama şu var yabancılardan biraz ders almamız lazım. Adamlar inanılmaz iyi niyetli ve yardımsever. Bizim ülke bu her şeyi gömme zihniyetiyle kendi kendisine zarar verir ve veriyor. Yabancılar oyunu 100 saat oynadım zaten verdiğimi aldım diyor genelde, steam'da ratingler 87% ki bence hak ettiğimizden biraz fazla. Bu oyun çok daha iyi olabilir miydi elbette olurdu potansiyeli elbette çok yüksek belki de biraz o yüzden üzülüyoruz ama her şeye çok imkan olmuyor hayatta. Sonuçta oyun işleri ülkemizde yeni yeni gelişiyor. Çoğu firma da cep telefonu oyunu yapıyor. Diğer ülkelerin zaten yıllar önce çıktığı merdivenleri çıkıyoruz. Kaynaklar sınırlı özellikle insan kaynakları sınırlı. Tecrübe sınırlı. Management kısmında değilim ama bu olay çok bariz parayı vereyim iyi adamı şirkete getireyim o da iyi AI yapsın iyi oyun yapsın ile bitmiyor. Birincisi siz kabiliyetli adamı Türkiye'de bulmakta da sıkıntı yaşıyorsunuz. İyi olan adam da yurt dışına gidiyor genelde (ülke şartları gereği) gibi bin tane sorun var. Bir de oyun aşırı kompleks ve bin tane farklı uğraşılması gereken yeri var. Multiplayer kısmı ayrı dünya ki ben hiç oraya girmedim. Oyunun içinde crafting ayrı bir dünya oraya da hiç girmedim ve orası şu an düzgün değil evet. Bizim oyundaki kuşatmadan veya field battledan sadece oyun yapan şirketler var. Diyaloglar mekanlar sahneler derken sonu gelmiyor. O yüzden dünyada da bu tarz oyun yapan şirket çok az ve pek rakip çıkmıyor. Çünkü diğer şirketler de o kadar güçlerine rağmen bu yükün altına girmek istemiyor, burada bir kâr görmüyorlar. Yani oyunda ilgilenilmesi gereken çok yer var. O yüzden hayal ettiklerinizi bazen bulamayabilirsiniz ve bazı yerlerde basite kaçılıyor olabilir bu da bence çok sert eleştirmeyi gerektirmiyor yine de ki şirketi en çok eleştirenlerden biri olarak diyorum bunu aslında. Hatta geçen gün savaş barış mekaniklerinin aslında lordların karakterlerine çıkarttıkları sorunlara veya daha insani şeylere bağlı olması gerektiğini savunduğumu yazmıştım uluslararası kısımda ancak yıllar önce o yolda gidilmedi ama bu da bence anlaşılır, oyun bu kadar kompleks olunca bir şekilde kontrolünüzü kaybetmemek için devamlı sadeleştirme taraftarı olmaya başlıyorsunuz ki bu benim tercihim değil ama anlıyorum. Sözlerim post sahibine değil bu arada genel bir bilgilendirme ekleyim dedim.
Evet bazen eleştirilerin dozu kaçıyor. Yok parayı cukkaladılar gittiler yok şöyle yok böyle bende buna karşıyım. Ama onun dışındaki eleştiriler ve kızgınlıklar bir anne ve babanın çocuğuna iyiliği için bazen kızması gibi. Sırf Bannerlord-Tek Oyunculu başlığında sayısız konu açıldı acaba oyun ölüyor mu, nasıl durumu düzeltirler diye. Şirketin zarar etmemesi için fikirler atıldı. Türkiyede ve dünyada çığır açan çok farklı bir oyun serisi ve yıllarımızı da yukarıda dedikleri gibi seve seve verdiğimiz için kaygılanıyoruz. Bence aşırı tepkilerin sebebi bu. Üzülmeyin :smile:

Bu konudan bağımsız olarak şirketin oyunun çok kompleks olmasını istemediğini söylemiştiniz. Bence bu konuda çok yanılıyorlar. Kendi kitlesini kırıp yeni oyuncular için warbandın bir üst modeli ve biraz cilalanmışı yerine oyuncuya seçenekler sunabilir. Warband Floris modunu oynayanlar bilir. Çok fazla özellik vardı ve herbiri için kendimiz ayarlama yapıyorduk. Örneğin gelişmiş turnuva sistemini ve asker ağaçlarına yapılan eklemeleri ben sevmiyordum ve kapatıyordum. Ama başkaları açıyordu. Bence oyun şu hali ile kompleksliğe çok uzak. Eu4 ile aralarında dağlar kadar fark var.(Tabiki farklı strateji oyunları. Kast ettiğim oyunun yoğunluğu) İlk 100 saatimde daha ekonomiyi yeni çözüyorum. Her yerde buton var açıklama var. Her özellik için denge uygulanmalı. Yayınlarda, youtubeda ilk gördüğümde çok karışık geldiği için yıllardan sonra sonunda oynamaya karar verdim. Bannerlord böyle değil. Aslında warbandda da öğrenmek istediğimiz şeyleri sorarak öğreniyorduk. Tüccarlık gibi. Yok ben sadece savaşıcam diyorsak bakmıyoruz bile. Bir süre sonra herşey sıkıyor ve farklı bir rolde oyuna devam ediyoruz. Bence dediklerimi şirket değerlendirmeli. Daha gelişmiş bir diploması şart. Casus belliyi kast etmiyorum. Müttefiklik, vasallık, barış antlaşmalarının detayları(kale bırakma vs.). Sonuçta ilk defa Mount and Blade oynayanlarda bir süre sonra alışacak.
 
Evet bazen eleştirilerin dozu kaçıyor. Yok parayı cukkaladılar gittiler yok şöyle yok böyle bende buna karşıyım. Ama onun dışındaki eleştiriler ve kızgınlıklar bir anne ve babanın çocuğuna iyiliği için bazen kızması gibi. Sırf Bannerlord-Tek Oyunculu başlığında sayısız konu açıldı acaba oyun ölüyor mu, nasıl durumu düzeltirler diye. Şirketin zarar etmemesi için fikirler atıldı. Türkiyede ve dünyada çığır açan çok farklı bir oyun serisi ve yıllarımızı da yukarıda dedikleri gibi seve seve verdiğimiz için kaygılanıyoruz. Bence aşırı tepkilerin sebebi bu. Üzülmeyin :smile:

Bu konudan bağımsız olarak şirketin oyunun çok kompleks olmasını istemediğini söylemiştiniz. Bence bu konuda çok yanılıyorlar. Kendi kitlesini kırıp yeni oyuncular için warbandın bir üst modeli ve biraz cilalanmışı yerine oyuncuya seçenekler sunabilir. Warband Floris modunu oynayanlar bilir. Çok fazla özellik vardı ve herbiri için kendimiz ayarlama yapıyorduk. Örneğin gelişmiş turnuva sistemini ve asker ağaçlarına yapılan eklemeleri ben sevmiyordum ve kapatıyordum. Ama başkaları açıyordu. Bence oyun şu hali ile kompleksliğe çok uzak. Eu4 ile aralarında dağlar kadar fark var.(Tabiki farklı strateji oyunları. Kast ettiğim oyunun yoğunluğu) İlk 100 saatimde daha ekonomiyi yeni çözüyorum. Her yerde buton var açıklama var. Her özellik için denge uygulanmalı. Yayınlarda, youtubeda ilk gördüğümde çok karışık geldiği için yıllardan sonra sonunda oynamaya karar verdim. Bannerlord böyle değil. Aslında warbandda da öğrenmek istediğimiz şeyleri sorarak öğreniyorduk. Tüccarlık gibi. Yok ben sadece savaşıcam diyorsak bakmıyoruz bile. Bir süre sonra herşey sıkıyor ve farklı bir rolde oyuna devam ediyoruz. Bence dediklerimi şirket değerlendirmeli. Daha gelişmiş bir diploması şart. Casus belliyi kast etmiyorum. Müttefiklik, vasallık, barış antlaşmalarının detayları(kale bırakma vs.). Sonuçta ilk defa Mount and Blade oynayanlarda bir süre sonra alışacak.

Çoğu insan oyunu kılıcımı alırım savaştan ganimeti de cebe attık mı tüm Kalradya bende mantığı ile oynuyor ki bu büyük bir kitle adam orada tuşlar var yok şurada çok olmuş burası çok basit şurası şöyle diye bakmıyor ki konunun başında bahsettiğim gibi.
Bende sana katılıyorum şirket bu konuda basit oynamak isteyene de daha detaycı olana da bir şekilde hitap edebilmeli ki sende bir örneğini vermişsin.
 
Back
Top Bottom