Hep yapmak istemişimdir, hep şu oyunda yaşadığım enteresan olayları anlatmak, aktarmak, biraz olsun hikayeleştirmek, aslında simülasyonların, 45 dakika sadece düğmelere basıp 5 dakika aksiyon yaşamanın hem ne kadar zor olduğunu, hem de ne kadar eğlenceli olduğunu anlatmak istemişimdir 
Uzun zamandır avcı pilotu olarak oynuyorum oyunu, ama daha zor bir şeyler bulmak amaçlı bombardıman pilotluğuna giriştim, 10 sortinin falan ardından vay be, fena eğlenceli dedim, içten içe oynarken seslendirdim oyunumu.
2009'dan beri Il-2 oynuyorum. Forumdakiler bilir, uzun zaman içinde bayağı bir geliştirdim kendimi. 13-14 senelik bir oyunun hala her gün onlarca yeni eklenti alması, 1936-1946 yıllarını kapsayan bu 13 yıllık oyunun günümüzde 2000+ ayrı uçak ve 100000+ görevle devam etmesi... Muhteşem bir başarı olsa gerek. Ki, 1916-2016 yıllarını kapsar bir halde artık oyun.
Daha anlatılabilecek çok, çook şey var, ama eh, fotoğraflar ve oyunda yaşanılanlarla, ve biraz da tarih dersiyle her şey daha eğlenceli olur, değil mi?
Uzun zamandır avcı pilotu olarak oynuyorum oyunu, ama daha zor bir şeyler bulmak amaçlı bombardıman pilotluğuna giriştim, 10 sortinin falan ardından vay be, fena eğlenceli dedim, içten içe oynarken seslendirdim oyunumu.
2009'dan beri Il-2 oynuyorum. Forumdakiler bilir, uzun zaman içinde bayağı bir geliştirdim kendimi. 13-14 senelik bir oyunun hala her gün onlarca yeni eklenti alması, 1936-1946 yıllarını kapsayan bu 13 yıllık oyunun günümüzde 2000+ ayrı uçak ve 100000+ görevle devam etmesi... Muhteşem bir başarı olsa gerek. Ki, 1916-2016 yıllarını kapsar bir halde artık oyun.
Daha anlatılabilecek çok, çook şey var, ama eh, fotoğraflar ve oyunda yaşanılanlarla, ve biraz da tarih dersiyle her şey daha eğlenceli olur, değil mi?
Giriş
Finlandiya 1939'dan beri savaşta. İç savaşlarının ardından daha yeni yeni toparlanan ülke, Kış Savaşı'nda SSCB'ye karşı bir hayli sürpriz bir şekilde karşı koydu, günümüzde "İkinci Dünya Savaşı'nın Spartalıları" olarak nitelendirilmeye başladı kimileri tarafından. Ancak, bu kadar güzel bir direnç gösterebilen ülke bile Sovyetlerin bitmek tükenmek bilmeyen gücü karşısında yıldı, ateşkes imzaladı.
Almanya'nın Sovyetler birliğine saldırmasının ardından, Finlandiya için bir umut daha doğdu, kaybettiği toprakları geri almak, hatta, Leningrad'a kadar ilerleyebilmek, Viipuri'yi dahi alabilmek. SSCB'ye karşı böyle bir şeyin başarılması imkansız görülüyordu, ama yaptılar... Neredeyse yaptılar.
Almanya, yanında bir müttefikinin, kuzeye açılabilen bir kapısının, Sovyetlere karşı bir dostunun daha olmasının sevincini yaşadı uzun bir süre. Finlandiya, cesur askerlerin ve başarılı komutanların bulunduğu bir ülkeydi, ve Alman teknolojisi en iyi onların elinde kullanılabilirdi. Müttefikliğin hemen ardından binlerce silah, yüzlerce tank, onlarca uçak Finlandiya'ya gönderildi. Hava kuvvetlerinde Fransız, İngiliz, İsveçli, Rus, Alman, Amerikan, İtalyan, Çek ve kendi yapımı uçaklarını uçurmaya başladılar.
Kış Savaşı boyunca İngiliz yapımı Blenheim bombardıman uçaklarını kullandı Finlandiya. Ardından, Kış Savaşı'nda ele geçirdiği Sovyet DB-3 ve SB-2'leriyle idare etti. Az sayıdaki uçakla, gece yapılan alçak bombardıman uçuşları ile Sovyet hatlarında terör estirdiler. Yine de gerekli kuvvette olmayan LeLv 44, en sonunda Almanya'dan kullanımı yavaş yavaş bırakılan, "uçan kurşun kalem" denilen Do-17 ve hem pike bombardıman uçağı, hem de hızlı bir bombardıman uçağı olan Ju-88 uçakları edindiler.
Blenheim'larla onlarca sorti'si ve yüzlerce uçuş saati olan pilotlar, havada dağılan uçaklarla resmen terör estirebilmişken, bu "muhteşem" makinelerle neler yapabilirdi? Bütün bunlar olurken Ruslar da yerinde saymıyordu elbet, her gün Leningrad cephesine onlarca uçak, yüzlerce asker geliyordu, Üstelik müttefiklerin lend-lease programı ile gönderdiği yaklaşık bin uçak da Finlandiya semalarında yavaş yavaş beliriyordu.
Almanlar güneyden inanılmaz bir baskı uygularken, Ruslar da kuzeyden Finlerin üzerine yürüyordu. Rusların işi çok zordu, Finlerin işi de, Almanların işinin de zorlaşmasına ve iflas etmelerine 1 yıl kalmıştı. Kahraman Fin pilotları ve askerleri, karşılarındaki hiçbir güçten korkmadan, hala ve hala efsanevi bir şekilde anlatılan bir savaş verdiler, iki tarafın da saygı duyduğu, etkilendiği ve takdir ettiği bir savaş. Ruslar kazanır, diplomatik başarıları sayesinde pyrrhic bir zafer olmaz ancak, iyi bir zafer de olmaz açıkçası. Savaşın sonunda, Rusların Finlerden aldığı toprak, kayıplarına göre o kadar azdı ki, bir Sovyet generali kazandıkları toprakların, hem matematiksel hem de mecazi olarak, ölüleri gömmeye ancak yettiğini söyler.
Üstelik, Sovyetlere karşı direnmekten bitap düşen bu ülke, topraklarını her ne kadar iyi savunduysa da, ülkenin topraklarında hala işgalciler kalmıştı. Ruslar mı? Hayır. Almanlar. Evet, yetmezmiş gibi bir de Almanlara karşı savaş veriyorlar. Yani.. Öhöm... Şimdi, seviyeyi ve üslübu boşver kardeşim, adamlar yardırmış yahu. Ana. Nazar değmesin.
Lapland (Laponya) Savaşı'nın da gayet rahat bir şekilde kazanılmasının ardından, Finlandiya harap düşmüş ancak başı dik bir şekilde çıkar İkinci Dünya Savaşından. Soğuk Savaş döneminde de ülke "aksiyon"lu yıllar geçirse de, şu anda konumuz bu değil. Hadi başlayalım. İlk bölüm bir hayli uzun olacak, ancak diğerleri daha kısa.
Oyun: IL-2 Sturmovik 1946 v4.12.2
Mod: SAS ModAct 5.0
Zorluk: %90 realism
Ekstra Ekipman: Attack 3 Uçuş kolu, hesap makinesi, tam boy Finlandiya haritası.
Bölümler:
21 Şubat 1943
26 Şubat 1943
1 Mart 1943










































































