Şehir Yönetimi ve Diğer Özellikler

Users who are viewing this thread

Arkadaşlar oyunda en büyük yaşadığım sorun şehir ve kale yönetimi.
Bu hususta değinmek istediklerim;

1- Köylerde üretilen ürünleri köylüler bağlı oldukları şehirlere satıyorlar çok güzel bir yenilik. Şehir ve kalelerin köy sayısını Warband da az buluyordum belki Bannerlord da şehirlere 13-15 tane kalelere 6-7 tane köy yaparlar diye umut etmiştim. Aslında oyunun gerçekçi olması bakımından bahsettiğim sayıların en az 2 katı olması gerek ancak olsun...
2- Şehir ve köylerde görev veren, asker veren karakterler var. Onira şehrine sahibim çoğu köyde 3 karakter olmasına rağmen benim şehirde 2 tane var... Bu sayıların gerçekten çok daha fazla artırılması ve diyaloğun çok daha fazla geliştirilmesi gerekiyor.
3- Şehirlerde ve kalelerde açlık sıkıntısı bir türlü çözülmüyor. Türkçeye henüz çevrilmeyen waterfront, clearing ve çevirisi yapılmış arka sokakta haydutlar bulunuyor. Bu haydutları öldürdüğümüzde şehirdeki asi takım ile aramız bozuluyor, diğerleri ile artıyor ve şehrin gıda ve refah seviyesi artıya geçiyor. Buraya kadar tamam. Ancak 1 gün sonra tekrar şehre giriyorum gene aynı yerlerde aynı sayıda haydut var. Tamam diyelim boşalanın yerine yenisi mesken tutuyor dedik mantıklı bulduk 3-4 kez tekrar ediyorum aynı şekil. Haydut kesmekten oyun oynayamaz oldum.
4- Şehir ve kalelere vali atıyoruz ancak hiç bir fonksiyonu yok. Binaları gene ben kuruyorum, el ile tıklamaz isem öylece bekliyor. Aynı şekilde o kadar para ve süre harcıyorum, bir sürü bina dikiyorum en son seviyeye getiriyorum ancak gıdaya ya da refaha ancak %10 kadar katkısı oluyor, bina yapımı hiç bir işe yaramıyor.
5- Şehrin gıda stoğu ile ilgili çok büyük sıkıntım var. Şehirde yiyecek depolamasına el ile müdahale gerekli. Yani ben 3-4 seferde paramı da harcayarak 400-500 adet tahıl, 200 balık, 100 et, 50 yağ gibi çeşitli gıdalar ile benzer şekilde silah, ok, kalkan vb. mühimmat getirdiğimde askerlerim eğitim görmeli ve gıda stoğum bu oranda artmalı diye düşünüyorum. Bıraktığım yüksek miktardaki erzak ile şehrin 2-3 yıl kadar gıda ihtiyacını karşılaması gerekli, valinin de uygun gördüğü zamanlarda gelen tüccarlardan gıda satın alması gerekli. Şehri 120+17 gıda ile bırakıyorum 120 asker 160 milisi kış geliyor bi bakıyorum hepsi ölmüş??? abicim ben full üzerine + basarken bıraktım eksik bir stok bırakmadım ki?
6- Vali dedik işlevsiz dedik ancak 2 şehrim 1 kalem var 3 yaveri bıraktık diyelim. 2 tane de tüccar. bize ne kaldı? klan kapasitesi çok aşırı düşük bu bakımdan. 12 yaver ile başlayıp klan seviye aldıkça 4er 4er artmalı bence. Aynı şekilde X krallığına bağlıyım ve Y şehri savaş sonucu alındı, bizim klana verildi ve 13 köyü var diyelim. Ben etrafta ordu oluşturduğum klan beylerim arasında köyleri de pay edebilmeliyim. Köylerde de binalar dikilebilmeli ve bir önemi olmalı diye düşünüyorum? Klan beyleri de kendi köylerindeki saygınlıkları kapasitesinde nüfuza sahip olmalılar ve bu oranda köylerde asker eğitebilmeliler. Nüfuz zor kazanılan kolay kaybedilen ancak şehir kale almak için harcanabilen birşey olmamalı. Karakterin sosyal ve kültürel etkinlikleri ile, halk üzerindeki saygınlığı ile kazanılan ve aynı şekilde kaybedilen, bağlı olduğu otorite ile sadakatine ve devletine yardımına istinaden artıp azalan sabit bir karakter değeri olmalı diye düşünüyorum.
7- Asker eğitimi ve ücreti konusunda da oyunda reforma ihtiyaç görüyorum. Örneğin bir İmparatorluk Vigla Acemisini 50 altına alıyorum 5-10 kere çapulcular ile mücadeleye giriyorum ve 500-600 para harcayarak onu imparatorluk katafraktı yapabiliyorum. Gelelim hataya aynı savaşlara bende giriyorum ancak benim aldığım beceri puanları o askerin kazancının %1 i dahi değil. Onu da geçtim bir İmparatorluk Katafraktı zırhı giyebilmem için herhalde 1 milyon altın falan harcamam gerekli. Asker eğitimini talimci özelliği ile arka planda benim eğitiyor olmam lazım ve aynı yaverlere giydirdiğim silah ve zırh gibi askerlere de giydiriyor olmam lazım. Ya da belirlediğim guruplara ait malzeme havuzuna mühimmatı atmalıyım ve askerler oradan çekmeliler.
8- Atım ölüyor attan düşüyorum ancak 1 canım dahi gitmiyor. Bu da bir özellik olarak eklenmesi gerekiyor? Attan düşen asker üzerindeki ağırlık ve atın hızına göre, düştüğü vücut bölgesine göre ölüme kadar hasar alabiliyor olmalı.
9- Zırh çeşitliliği artırılmalı ve zırhların ağırlıkları ile verdikleri korumalar güncellenmeli. Zincir ya da plaka zırhtan ağır deri zırh olmamalı. Mana ya da stamina yani oyuncunun yorgunluğunu belirleyen bir değer eklenmeli, savaş başından sonuna kadar ağır zırhlı asker beygir gibi koşsa da aynı hasarı vermemeli ya da 15 tane ok atıp aynı kol ile kılıç sallaması biraz sıkıntılı olmalı. Zırh çeşitliliği artırılmalı derken 5 parça zırh ile tamamlanmamalı, bacak ve gövde ön arka şeklinde 2şer ayrı parçaya ayrılmalı, baldır ve diz ayrı ayakkabı ayrı olmalı, boyun miğferden ayrı parça olmalı. Ayrıca zırhın içine giyilen kumaş giysi, plaka zırh içerisine zincir zırh giymek için ayrı alan ve plaka üzerine giyilen bayraklı kumaş için ayrı alan ayrılmalı. Silahlar tahrip olmalı aynı şekilde zırhlar da savaşlarda hasar gördüğü bölgesine göre tahrip olmalı, demircilik özelliği ile tamiratını oyuncu yapabiliyor olmalı. Ya da şehrin demircisinde ücret karşılığı tamir ettirebilmeli. Aynı şekilde pazarda satılan düşük kaliteli silahları da demirci özelliğindeki karakterler geliştirebiliyor olmalı.
10- Savaşta orduya saldır diyoruz paldır küldür bütün askerler koşarak karşıdakini öldürmeye gidiyor. Tamam gittiler ordunun yarısı ölüyor karşıdan yarısı ölüyor ve herkes yumak gibi birbirine vurmaya çalışıyor. Moral etkisi biraz daha aktif olmalı tamam oynayan bot ancak gerçeksi bir izlenim vermesi açısından askerlerde ölmekten az da olsa bir korku olmalı ön cephede çekingen davranmalı ve savaş esnasında araları açmaları gerekiyor. Ayrıca moralden kaçan askerler ani manevra ile dönüş yapabilmeli, kovalayan bir nebze çekingen davranmalı. Gerekli ayarlamalar ile ölüm korkusu bir miktar askerlere verilmeli bence. Askerleri bölme ve yerleştirme, yönetme daha aktif olmalı. Mızraklılar ile kılıçlıları oyuncu ayırabilmeli, deneyimli ve deneyimsiz askerleri farklı guruplara bölebilmeli. Deneyimli askerler, zırh ve stat farkından ziyade deneyimi ile ön planda fark oluşturmalı.
11- Warband da yaptığımız sığınak benzeri bir yapı ile askerlerin talimini yapabiliyor olmalıyız. Örneğin bir alana orman, deniz kenarı ya da ovada kamp kurup tahkim alanı inşa edebilmeliyiz. Burası bizim sığınağımız ve üssümüz olduğu gibi ordumuzun da eğitim gördüğü alan olmalı. Burada bekleyerek askerlerin talimi gerçekleşiyor olmalı. Yani sadece çapulcu öldürmekle asker geliştirmeden uzaklaşmalı oyun.

Bahsettiğim konular aslında oyuna çok uzak konular değil. Çeşitli modlar ile Warband da hemen hemen hepsini görebiliyoruz. Köy içerisinde tek tek taş yerleştirerek kale kuralım demiyorum. Tamam bu da güzel bir fikir ancak birkaç kod oynaması ile yukarıda bahsettiğim özellikler 100 küsür çalışanın 3-5 gün kadar emeği ile başarılıp oyuncunun Bannerlord oynarken çapulcu peşinde saatlerce koşturmasının önüne geçebilir diye düşünüyorum. Oyun biraz daha savaş yanında sosyal ve ekonomik olarak oynanabilir daha keyifli halde olmalı.
Forumda bahsettiğim şekilde oyunun akıcı hale gelmesini isteyen onlarca konu gördüm. Herkesin şikayeti oyunun gir savaş kapat çık şeklinde kalmış olması. Birlikten güç doğar mantığı ile bir şekilde örgütlenip TW ye ortak aldığımız talepleri bir konu altında birleştirerek iletebilmeliyiz. Oyunda akışı canlandıracak isteklerimizi belirtebilmeliyiz.
 
Last edited:
Bu kadar yeni özellik fazla,sonuçta buda oyunun geldiği son basamağın bir altı elimizde ki şey malum. Erken erişim değil 1 yıl 3 yıl sürse de gelmez ama bazıları gelecektir
 
Hocam şehre bağlı köyler yağmalanmadığı birde sığnak olmadığı sürece gıda stokları artıyor benim 1 şehrimde garnizon 0 ama 500 milist var
 
çok güzel şeyler yazmışın. warband da kitap okuma vs de vardı. gene günlük 3 6 saat okuma süresiyle kitaplar eklenebilir.
 
Oyunu zor ve sıkıcı hale getirir dediğin çoğu şey.Yok ok hasarı alan kolla aynı şekilde ve güç de kılıç savurmasınmış. Abi cidden bu ameleliği oyunda istiyor musunuz. Ama şehir ve köy yönetiminin sığlığından bende şikayetçiyim acilen yenilikler gelmeli yada düşünülmeli.
 
Oyunu zor ve sıkıcı hale getirir dediğin çoğu şey.Yok ok hasarı alan kolla aynı şekilde ve güç de kılıç savurmasınmış. Abi cidden bu ameleliği oyunda istiyor musunuz. Ama şehir ve köy yönetiminin sığlığından bende şikayetçiyim acilen yenilikler gelmeli yada düşünülmeli.

yorum olsun da çorba dolsun :wink:
Ryse: son of rome oynayalım o zaman elimizde kılıç ispanyadan başlayalım irana kadar kim var kim yok doğraya doğraya gidelim ne gerek var ki bannerlord oynamaya?
ha belki viking conquest de olduğu gibi gore falan ya da %50 hasar verme özellikleri yorulma özellikleri vardı onda da bahsettiğim özelliğin bire bir aynısı idi zor oynayanlar için. belki tercih ile eklenebilir oyun başında bu şekilde olsun mu diye seçerek
 
Back
Top Bottom