(İnceleme) 30 Saat Oynamış Birisinin Gözünden Bannerlord

Users who are viewing this thread



Yazının daha fazla insan ulaşması ve fikirlerinizi belirterek beyin fırtınası yapmak adına yorum yaparsanız mutlu olurum. Şimdi konuya geçelim

Oyun Fazla Mı Zor?

Arkadaşlar öncelikle oyunda yaklaşık 30 saat harcamış birisi olarak söylüyorum evet oyun biraz zor olmuş ancak bu oynanmayacak veya zor olsun yapılmış bir zorluk kesinlikle değil; gerçekçi bir zorluk. Artık Warband oyununda ki gibi rambo değilsiniz, siz bir komutansınız. Warband'da eğer başlangıç ayarlarını düzgün ayarlarsak direk lord olarak başlıyorduk. Bu çok saçma değil mi? Evet bu oyun zor olmuş ancak bu gerçekçi ve güzel bir zorluk. Oyun size RPG deneyimini eski oyunlara göre fazlasıyla sunuyor. Oyun hatta bence zor değil kolay bile olmuş. Şuan günlük 2k kar elde ettiğim bir save var. Para konusunda hiçbir sıkıntı çekmiyorum. Güney İmpatorluğuna hizmet ediyorum ve sanırım bu imparatorluk biraz fazla güçlü olmuş çünkü şuan Kalradya'nın 5'de 1'lik bir kısmını feth etmiş durumdayız. Oyun kesinlikle zor değil sadece insanlar oyuna yeni başladığı ve oyunun mantığını kavrayamadığı için zorlandığını düşünüyorum.

Görevler

Bazı arkadaşlar görev azlığından şikayet etmiş ve bu konuda haklılar ancak abarttıkları kadar da az görev yok. Oyunda yeni görevleri açmanız için sanırım klan seviyenizi ve yeteneklerinizi yüksek tutmanız gerekiyor. Örneğin benim liderlik becerilerim şuan 80'de. Sturgiya kralıyla konuşmaya gittiğimde "Milos iyi bir savaşçı olarak biliniyorsun kimilerine göre de iyi bir general. Sana hayran genç bir lord var bunu bir yıl yanına alıp eğitebilir misin?" tarzı bir görev geliyor. Bu gelen genç lord bizzat Sturgiya kralının oğlu ve benim yanımda yoldaş olarak gözüküyor. Yani onu geliştirmek için görevlere yolluyorum, savaşlarda önde yolluyorum vs. Görevleri açmak için biraz daha yetenekleri geliştirmemiz vs gerekiyor olabilir.

Diyaloglar

Diyaloglar kesinlikle çok eksik. Oyunca cazibe yeteneğini geliştirmek imkansıza yakın. Halbuki flört diyaloglarında, düşmanı kendine katılmaya ikna etme diyaloglarında güzel seçimler görüyorum. Diyalog kasmak isteyen arkadaşlar ya yendiği soylulara "gitmekte özgürsün." demesi gerekiyor yada diyalog isteyen görevleri yapması gerekiyor ancak cazibe düşük olduğu için bu görevler yapılamıyor. Bu konuya kesinlikle yapımcıların el atması gerekiyor.

Ticaret

Ticaret bana fazla kolay olmuş gibi geldi. Ticaret yeteneği sıfır olan bir yoldaşı bile kervana gönderdiğimizde size günlük 1500 dinar parayı tek başına getirebiliyor. Üstelik nedense sizin kervana vs yolladığınız karakterler bu işi yaparken ticaret yeteneklerini geliştirmiyor, bunun düzeltilmesi gerekiyor. Ayırca dükkan alınmaya belli bir sınır konulmuş ve bence bu çok mantıklı bir karar (oyunu dengelemek adına) ancak bu dükkan alım sayısının yeteneklerimiz (idarecilik + ticaret) geliştikçe artması gerekiyor. Belki böyle bir sistem vardır ben görmemişimdir. Dükkanlar konusunda ekstra olarak o bölgede pazar araştırması yapmak için yoldaş bırakmak daha iyi olur. Örneğin: yoldaşımızı bölgede ki ticari durumu araştırmaya gönderdiğimizde belli bir süre araştırma yaptıktan sonra: bu bölgede pamuk üretiminin yüksek olduğu bilgisini bize vermeli. Bizde bu bilgiyi alarak o bölgeye kıyafetlerle ilgili bir dükkan açmalıyız.

Savaşlar

Ben mi bulamadım bilmiyorum ancak ordu formasyon genişliğini ayarlamak çok sıkıntılı. Seçeneklere bakıyorum "Daha yakın durun" gibi bir seçenek yok, ayarlara bakıyorum yine aynı durum ama fark etmeden bir tuşa basıyorum bakıyorum askerler aralarında 3 metre olacak şekilde birbirinden ayrılmış. Oyun dosyalarını kurcalarken "BannerlordConfig.txt" (Belgelerim klasöründen ulaşabilirsiniz) içerisinde "CombatAI=0" yazısını gördüm. Savaş yapay zekasının neden kapalı olarak geldiğini anlayamadım. Oyunun seçeneklerinde bu yapay zekayı neden ayarlayamıyoruz ve hatta göremiyoruz merak ettim. Sanırım yapımcılar bu sistemin hazır olmadığını düşünerek koymamışlar yada farklı bir durum var. Savaşlar her ne kadar zevkli olsa dahi siz bir orduya katıldığınızda ordu lideri düşük IQ belirtisi gösteren emirler verebiliyor. Buna kendi yaşadığım bir durumdan örnek vererek anlatacağım. Savaş sırasında karşımızda okçu birlikleri güçlü bir düşman arazi avantajını (tepelik alan) sağlamışken bana (piyadeler 90 kişi) çember oluşturup bizim okçuları korumamızı söylüyor ancak düşmanda yerinde sabit kalarak bizi ok yağmuruna tutuyor. Yani arkadaş biz saldırmıyoruz onlar saldırmıyor adamlar zaten avantajlı olduğu için oklarla uzaktan bizi indiriyor. Ben durumu bozmasam adamların okçularına yem olacağız. Kuşatmalarda ise bazen bug oluyor ve merdivene çıkan birisi hareketsiz kalıyor, ne aşağıya inmeye çalışıyor ne yukarıya çıkmaya çalışıyor. Bu da merdivenin tıkanmasına neden olup tüm savaşı mahvedebiliyor.

Yoldaşlar

Yoldaşlara her ne kadar bu oyunda çok sevsem dahi çok fazla eksiği var. Örneğin yanımda üç yıldır benimle beraber gezen yoldaş neredeyse hiç gelişmedi. Yoldaşları level atlatmak, geliştirmek çok zor. Göreve gönderseniz bile oradan çok az tecrübe kazanıyor. Kervan örneğinde verdiğim gibi adamı kervanla ticaret yapmaya göndermeme rağmen ticaret yeteneği gelişmiyor. Bir başka örnek eşimi kendi kalemde vali atamış olmama rağmen hiç bir şekilde yetenekleri gelişmiyor. Üstelik bulunduğu kaleye sürekli para yatırımı ve inşaat yapmama rağmen. Yoldaşlar dediğim gibi bu oyunda çok güzel geliştirilmiş ancak çok fazla eksiklikleri var.

Görevlerde Dengesizlikler

Bir görevde bizden çete lideri için 5 crossbow getirmemizi istiyor ancak crossbow fiyatlarına baktığımızda 20 bin gibi bir fiyat biçilmiş durumda görevin bize verdiği ödül ise yalnızca 18k para. Bu görev mantığı açıkçası şaka gibi. Bu dengesizlik sadece bu görev için geçerli değil. Kimi görev çok kolay olmasına rağmen çok iyi dönüşü varken kimi görevse zor ve uğraştırıcı olmasına rağmen az bir miktarda para dönüşü sağlıyor.

Krallık Yönetimi ve Nüfuz

Nüfuz sistemi harika bir sistem olmuş diyebilirim ancak oyunda şöyle bir problem var ki senatoya giren yasa krala olumlu yansıyan bir yasa ise her türlü geçiyor. Lordlar bu yasayı %80 gibi ezici bir üstünlükle kaldırmaya çalıştığında da kral veto ediyor. Hiçbir şekilde kral çok fazla güç kazanmasına rağmen ne bir isyan hareketi oluşuyor ne de Kralın otoritesinde bir sarsılma oluyor. Crusader Kings oynayanlar bilir eğer kendinizi çok güçlü yaparsanız konseyinizde ki lordlar faction kurarlar ve krallığınızın bölünmesine kadar ilerleyebilir. Krallık yönetimiyle ilgili bir diğer uyuz olduğum nokta krallıkta ki nüfuzu en yüksek ikinci klan olsanız dahi kendi aldığınız kale, şehir oylamalarında sizin adınız geçmiyor bile. Nüfuzum yüksek, klan seviyem düşük değil niye yani, niye? Politikalar kısmıyla ilgili ise soyluların ve köylünün yararına olan çok az politika var politikalar sanki sadece kralı yüceltmek için yapılmış gibiler. Bu durum açıkçası bir noktadan sonra rahatsız edici oluyor.

Krallık Güç Dengesi

Krallık güç dengesi kesinlikle çok bozuk. Burada konuşurken kendi tecrübelerimden ve arkadaşlarımın tecrübelerinden yola çıkarak yorum yapacağım. Bir çok arkadaşım ve ben dahil olmak üzere yaptığımız gözleme göre Güney İmparatorluğu çok güçlü oyunda. Sanırım bunun sebebi Aserai halkına karşı daha iyi bir savaş üstünlüğü olmasından kaynaklanıyor. Eğer oyunun başında Aserai ile bir mücadeleye girerse Güney İmparatorluğunun önünde kimse duramıyor. Benim kaydım da şuan kalradya'nın yaklaşık 5'de 1'lik bir kısmını ele geçirmiş durumdalar. Oyunda yaklaşık 4-5 yıl geçti bunu da hesaba katarsanız güzel olur. Sanırım oyunun başında bir krallık eğer başka bir krallıktan 1-2 şehir koparırsa oyunun devamında o krallık yok edilemez hale geliyor. Oyuna agresif genişleme penaltısı vs eklenerek bence bu sorun çözülebilir.

Çocuk Yapma Ve Aile

Arkadaş neden benim eşim çocuk doğurduktan hemen 2 gün sonra tekrar hamile kalıyor? Üstelik eşim yanımda bile değil. Yemin ederim artık eşim beni altı yedi erkekle aldatıyor diye düşünmeye başladım. Hadi onu geçtim şey konusu da sıkıntı oyunda yaklaşık beş yıl geçti ama bizim krallık kalradyanın neredeyse 5'de 1'lik kısmını aldı. Benim çocuklar büyüyene kadar biz kalradya'yı alırız, o zaman da ne mantığı var çocuk yapmanın vs?

Şimdilik aklıma gelenler bunlar sizde fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim. Ayrıca yazım yapımcı arkadaşlara ulaşırsa sevinirim.
 
Last edited:
Back
Top Bottom