Ülke Hakkındaki Görüşleriniz

Users who are viewing this thread

Sanchez

Sergeant Knight
            Ülkenin durumu nereden gelip nereye doğru gittiği konusunda sizinde görüşleriniz merak ediyorum onun içinde bu konuyu açma gereksinimi duydum..

Konu açış nedenim akp hükümeti ne yaptı CHP ne yapardı veya X partisi ne yapardı o değil..
Ülkenin gelir dağılımı, eğitim düzeyi, ithal et ve hayvancılık, zengin ve fakir arasındaki farkın nedenleri ve aklıma gelmeyen ama sizin ülkenin sorunu olarak gördüğünüz konularda fikirlerinizi merak ettim burada fikirlerimizi paylaşırsak sevinirim...

Türkiye'de en büyük sorun kanımca kimlik sorunu. Kişisel birey olduklarının farkına varamıyorlar. Ülke olarak da yalan dolan hikayelerle uydurulmuş bir "milli kimlik" safsatasına inandırılmış durumdayız.

Ülkenin kimliği yok, vatandaşın kimliği yok. Kendini bilmeyen insandan da, ülkeden de cacık olmaz. Bunu çözmek için de eğitim gerekiyor, bireysellik gerekiyor. Ama bu durum düzgün eğitim ve bireysellik anlayışının önünü kesiyor. Dolayısıyla bir çıkmazın içinde kalmış durumdayız.

Kanımca bu toprağın binlerce yıllık tarihinin yüz karalarıyız ve gerçekten bir yere varacağımıza inanmıyorum.

Eğitim kötü , ekonomi ve sosyal hizmetler genel olarak kötü , yalan söyleyen , yolsuzluk yapan , halkı dini duygularıyla sömüren insanlar tarafından yönetiliyoruz. Ülke hiç olmadığı kadar bölünmüş durumda , insanlarımız cahil ve çoğu genç geleceğe umutla bakamıyor artık çünkü iş yok.

İnsanlar çoğu yerde görüşlerini dile getiremiyorlar , telefonlar dinleniyor , maçlarda başbakanı yuhlayanlar gözaltına alınıyor. Terör bitmiyor , zaten terörün bitmesini istemeyenler , isteyenler kadar fazla.

Burada Maelstorm'un her lafına katılıyorum , yaşadığımız toprakların , kültürel zenginliklerin kıymetini bilmiyoruz ve bu çoğu bilimin temelinin atıldığı bu coğrafyada ''düşünmüyoruz''.

Şöyle bir geri dönüş yapıpta güzel bir değerlendirme yapalım tamda sevdiğim konulari

Herşeyden önce referandum sonuçlarını inceleyelim ki nereye gidiyoruz sorusunun cevabı daha bir belirginleşsin

Evet hayır mevzusu

öncelikle ülkeyi ikiye bölen evet hayır tartışmalarına bir göz atalım
görünürde tayip erdoğan ve yandaşı olan bir kaç küçük komprador sol ve liberal parti ve yine bir kaçta dinci parti Evetçi cepheyi oluşturuyordu bir diğer tarafta ise kılıçtaroğlu ve bahçelinin başını çektiği ulusalcı hayırcı cephe vardı şimdi bu iki cephenin iddialarını sıralamaya gerek yok hepimiz biliyoruz ancak hayırcı cephe gerçekten hayır çıksınmı istiyordu öne ona bakalım

Kılıçdaroğlunun nifakları

Şimdi hayırcı partiler başta MHP ve CHP olmak üzere birbirlerine girmiş durumda Ortada %42lik bir hayır oyu var ve iki parti de bu oyları kendi oyu olarak görüyor ve adeta referandumu kazandıklarını iddia ediyorlar
Ama her şey ortadadırdır Bu iki parti de kendi seçmenlerini dahi evetçi cepheye kaptırmış durumdadır
O halde bu net kaybın öncelikle ortaya konulmasıs gerekiyor
İkinci olarak bu kaybın nedenini ortaya çıkartmak geekir

AKP meydanlarda demokrasi vaat ederke muhalefet AKP ve Tayyip Erdoğanın yolsuzluklarına ve kişiliğine saldırı başlatmıştır
Kısacası ortada bir referandum paketi vardır ama muhalefet paketin üstünden atlayıp AKP ve Tayyiple dalaşmaktadırBu0yanlışstrateji muhalif tabanın AKPnin yalan ve kirli propagandasına teslim edilmesi ile sonuçlanmıştır
Tayyip Erdoğan meydanlarda sürekli muhalefeti suçlamış referandumun yararlarını anlatmış ama muhalefet bu paketin özgürlükleri ortadan kaldıracak bir hukuk katakullisi olduğunu söyleyememiştir

Referandum iş ve aş sloganları veya ecevitçilikle ile kazanılamazd Çünkü seçmen gayet bilinçlidir 2011 seçimlerinde Tayyipe oy vermeyecek pek çok insan (buranın altını özellikle çizelim ilerde lazım olacak) bu nedenle kendisine özgürlükk getireceğini düşündüğü anayasaya evet demiştirr
Muhalefete en büyük zarar ise kuşkusuz Kılıçdaroğlunun genel af çıkışıdır Bu AKPye yapılmış en büyük seçim yardımıydı. AKPnin tüm bilbordlarından gazete ilanlarından daha fazla etkili oldu.
Bugün CHP MHPnin kalelerini kaybettiğini sölemektedir ama bu kalelerin düşmesinin nedeni MHPden çok CHP liderinin genel af çıkışıdır
MHPnin milliyetçi tabanı Kılıçdaroğlununun PKKya af sloganından sonra kendisine ben kimlerle işbirliği yapıyorumsorusunu sormutur
Kılıçdaroğlu bu şekilde hayırccı cephe içine en büyük nifak tohumunu ekmiş ve MHPli seçmenleri AKPye itmiştir
Kılıçdaroğlunun nifak stratejisi bununla bitmemişti İlk önce türbana özgürlük sloganını atmıştır Bu şekilde parti içinde bile bir çatlama yaratılmış, laik CHP tabanı soğutulmuştur
Diğer taraftan ürbancı cepheye de büyük bir koz olarak rahibe afişleri hazırlatılmıştır Böylece Kılıçdaroğluna sempati ile bakan bu kesim de kaybedilmiştir

Hem türbancılara hem de laiklere nifak projesi CHPyi hem sahillerde hem de bozkırlarda vurmuştur

Üstelik seçim günü Kılıçdaroğlunun oy kullanamaması uzun vadede Kılıçdaroğlunu bitirmiştir Oy bile vermeyi beceremeyen bir insana bu ülkede kimse lider gözüyle bakmaz  Oy verememesinin nedenini partisine atan bir lider ise çok daha vahim bir tablo sergilemektedir Bu nasıl bir liderliktir ki kendi beceriksizliği için etrafındakileri suçlamaktadır

Kılıçdaroğlunun nifaklarının nedenleri

biliyorsunuz anayasanın hazırlığı bundan 8 ay sonraki seçimlere gelmektedir buda şunu göstermektedirki eğer tayyip erdoğan yerine kemal kılıçdaroğlu gelirse tüm güç kılıçdaroğlunun eline geçicektir aslında hayırcı görünen kılıçdaroğlu gizli bir evet kampanyası yürütmüştür nedeni ise sadece
kılıçdaroğlu ile ilgili değildri bildiğiniz gib Türk halkının artık boğazına kadar geldi insanlar artık bir isyan havasındalar bununda engellenmesi için yönetimde yeni kan gerekli aslında her şeyin arkasında olan yine ABD düşünün bir kere doğu  avrupayı bundan 5-6 sene önce kavuran Turuncu devrimleri hepsi sözde özgürlükçü partiler ve liderler tarafından yapılmıştı

Medyadaki kılıçdaroğlu kampanyasına bakın kara oğlan gandi memur kemal yavaş yavaş halk bu yeni lidere alıştırılıyor Tayyip erdoğanın misyonu bu referandum ile bitmiştir şimdi sıra kılıçdaroğlunda
öncelikle süreci incelersek mavi marmara olaylarından dörtyol olaylarına ve bu son okul boykotu olayından kadar pkknın referandum boykotuna kadar bütün gelişmeler bizi bir iç savaş havasına sokmaktadır Tayyip erdoğana düşen ülkenin enver paşası olup bizi savaşa sokmak kılıçdaroğlunun misyonu ise Vahdettinliktir

14 Mayıs tarihinde bölücübaşı Apo cezaevinden bir açıklama yaptı. Açıklamasında şöyle diyordu:

“Dört yıl önce elimi birçok şeyden çekmiştim, ancak barışçıl bir çözüm ihtimali için yine elimden geleni yaptım. Bundan sonra bunu yapmayacağım. 31 Mayıs’a kadar bekleyeceğim. Bu zamana kadar olumlu bir gelişme olmazsa artık hiçbir şeye karışmayacağım.”

(basından)

Apo’nun 14 Mayıs tarihli bu açıklaması PKKyyya 31 Mayısdan sonra saldırın çağrısıydı aslında
Nitekim 1 Haziran tarihinde PKK saldırıları başladı ve sonrasında 45 şehit verdik
Apo’nun istediği nedir peki?
Bir hafta sonrasında ise bölücübaşı bu isteklerini açıkladı: Demokratik özerklik!
Şöyle tehdit etti bölücübaşı:

“KCK ortaya çıkarak sorumluluk üstlenebilir; zaten daha önce Murat Karayılan ve Duran Kalkan’ın açıklamaları olmuştu, yeni bir süreç demişlerdi. ‘Siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel her açıdan halkımızın sorumluluğunu üstleniyoruz, demokratik özerkliği ilan ediyoruz’ diyebilirler. İşte dünyada bunun çok örneği var; Abhazya, Kosova, Çeçenistan örnekleri var. Uzağa gitmeye gerek yok; Türklerin, Türkiye’nin de çok iyi bildiği Kuzey Kıbrıs örneği var. Bunun sorumluluğu da KCK’ye aittir, kendilerinin bileceği iştir.”

Burada kullanılan örneklerin elbette büyük anlamı vardı. Bu bölgeler dünyada etnik çatışmanın iç savaşa dönüştüğürüldüğü yerler
Ama özellikle Kosova son derece önemli çünkü bu bölgede hem bir etnik savaş, hem bir iç savaş, hem bir soykırım, hem bir BM müdahalesi, hem de bir tehcir yaşandı.
Ve en sonunda Kosova bağımsızlığını ilan etti!

En önemli gelişme, Kürtlere ayrılmayı hak gören ve onları şımartan Türk-Kürt kardeşliğiyutturmacasıartık etkili olmamaktadır
Son dönem İnegöl ve Dörtyol’da yaşanan olaylar halkın bu kardeşlik masalını artık terk ettiğini göstermektedirKürtler artık Türklerin tepkisini çekmektedi
Bu durum son derece önemlidir çünkü PKK geliştiği yıllar boyunca serbestçe hareket ederken Türklerin iyi niyetinden yararlandı Ancak bu iyi niyetin bittiği yerde PKK için rahat bir hareket bölgesi de kalmamış demektirÖnümüzdeki dönemde PKK’nın ve yasal partisinin Türkiye’nin batısındaki hiçbir ilde faaliyet gösteremez duruma geleceği görülmektedirHele hele demokratik özerklik ilan eden bir Güneydoğu ortaya çıkarsa, Batının buna tepkisinin neolacağını görmek gereki
Güneydoğuyu özerk yapmayı düşünen Osman Baydemirler böylelikle kendi sonlarını da hazırlamış olurlarbilinmelidir ki Güneydoğu Kürtler için özerk olursa Batı Kürtler için yasak olur!

Kürtlere tehcir

İkinci önemli nokta şudurApo ve onu takip edenler bilmeliler ki özerklik gibi bir yola gidildiğinde Türk Devletinin de tümüyle yasal bazı girişimlerde bulunma hakkı doğacaktır
Benzeri bir özerkliği 1914 yılında Ermeniler uygulamaya koyduklarında Osmanlı’nın yasal tedbiri Ermeni Tehciri olmuştu
Güneydoğuda özerklik ilan edecek Kürtler, Batıda kendileri için bir Tehcir Yasası çıkabileceğini bilmeliler
Kısacası Güneydoğu’da özerklik elde edeceğim derken Batıdaki tüm Kürt varlığı bir anda tehlikeye girebilir
Bugün Batı illerindeki Kürtler tam anlamıyla tehlike altındadır. Eğer Güneydoğulu Kürtler özerklik ilan edersehiçbir Türk kendi ilinde, kasabasında Kürt istemeyecektir, en doğal tepki bu Kürtleri Güneydoğuya göndermek olacaktır
PKK şimdi bu tehlikeli adımı atmak üzeredir ve burada kaybeden Kürtler olacaktır

Referandum sonraı iç savaşın ayak sesleri

Şimdi Tayyip erdoğana düşen misyon enver paşalıktır yani izi savaşa sokma görevi
Kılıçdaroğluna ise Vahdettinlik görevi düşecektir yani sevri imzalama
eğer Türkiyede bi iç savaş çıkarsa Türkiye güneydoğuyu kaybeder çünkü güneydoğuda yaşayan
memur ve askerler dışında Türk yoktur ancak kürtler  batıda hayatlarının kaybedr

Farzedelim ki bir Türk-Kürt savaşı çıktı Burada kaybeden öncelikle Kürtler olurÇünkü Kürtler Batı illerinde mutlak azınlıktır ve hepsi de toplu yaşamaktadır
BatıKürtleri açık ve kounmasız bir hedef haline getirmiştir
Burada Türklere ve Kürtlere düşen pek çok görev vardır
Fakat özellikle Kürtlerin bazı gerçekleri artık görmesi gerekmektedir.
Bugün Güneydoğuda ne kadar egemenlik kursa da PKK Türkiyenin Batısındaki Kürtleri koruyamazNitekim Hatay Dörtyol’daki Kürtler şunu anlamışlardır ki bir iç çatışmada olan Kürtlere olacaktırKürtler böylesi bir durumda, hem evlerini hem işlerini hem ailelerini hem de geleceklerini yitirme tehlikesiyle karşı karşıyadır Kısacası Kürtlerin kaybedeceği çok şey vardır
ürkler içinse durum daha normaldir bir iç savaşta Türklerin Güneydoğu’da kaybedecek evleri, işleriaileleri yokturKaldı ki Batı bölgeler Türklerin son şansıdır ve bunu asla kaybetmek istemeyecektir
Tarih kaçınılmaz bir şekilde Kürtleri güvenecekleri Güneydoğu’ya doğru sürüklerken Türkleri ise Batıyı korumak ve elden kaçırmamak üzere mücadeleye çekmektedir

Brileşmiş milleytler mişyonu

bir iç svaş ise en çok batılıya yaramaktadır çünkü Türkiye cumhuriyetini ırak gibi fiili işgal edemedikleri için buraya birleşmiş milletler Askeri sokulacaktır aynı senin askerinin afganistan yada lübnanda görev yapması gibi peki birleşmiş milletlerin girdiği yugostavya 16 parçaya bölünmemişmiydi bizi savaşa tayyipte soksa birleşmiş milletler askerini ülkeye kılıçdaroğlu sokacaktır yine ülkenin anayasası yeni seçilmiş kılıçdaroğlu tarafından yapılacaktır kimbilir belki Ülkede Eyalet sistemi kurulur

Kılıçdaroğlunun gelişi

bu ise medya maymunları tarafından aynı turuncu devrimlerde olduğu gibi
özgürlük nutukları ile yapılacaktır uyanık olalım!

kılıçdaroğlunun gelişi bizi gelecekte bir içsavaşa sokacaktır velevki Tayyip erdoğan kolduğu bırakmak istemedi o zaman onada baykalınki gibi kasetler çıkarılacaktır ancak bunlar sex kasedi değildir düşünün bu adamlar ülkeyi sattılar buj peşkeşlerin kasetleri elvetteki sex kasedinden daha etkili olacaktır

uyanık olun Kürt-Türk savaşına karşı önlem alın elinizden geliyorsa engellemeye çalışın yoksa iki halkta çok şey kaybeder ve kazanan yine Batılı beyaz adam olur

@KemalistDevrim iyi coşturmuşsun be allah bilir senin blogun falanda vardır :D
(not: yazıyı okumadığım için yorum içerikle değil metnin uzunluğu ile alakalıdır)

Ülke hakkındaki görüşüme gelince: bu gidişle bi ... olmaz (kısacası bu)

Ahhhh Basbakanimiz bu konuyu bi ziyaret etse turkiye bir anda hucuma yukselecek ama xD
Evet egitim cok kotu burada herkezin sozune katiliyorum
NEEEEEEEEEEEEXT  :arrow:

Silverlight said:
@KemalistDevrim iyi coşturmuşsun be allah bilir senin blogun falanda vardır :D
(not: yazıyı okumadığım için yorum içerikle değil metnin uzunluğu ile alakalıdır)

Ülke hakkındaki görüşüme gelince: bu gidişle bi ... olmaz (kısacası bu)

gerek yok son iki paragrafı bile okursan yeterli olur

aaaaaaaaaaaaaaaaaah :D
abi yeter ya Türksolunu çekin gözümün önünden. Şaka gibi
Solda Türksolunu sol kabul eden herhangi bi grup var mı merak ediyorum...adamlar ciddi ciddi avatarlar Kürt değildir Türk'tür diye yazı yazdı ya :D

2002den beri Türkiye çok güzel değişimler geçirdi siyasi anlamda. Ekonomik olarak ise büyümesine rağmen bu halka yansımadı. Ama sosyal ve siyasi anlamda çok çok memnunum gidişattan.

Bende siyasi olarak memnunum bir kaç küçük şey dışında.Ama ekonomik olarak bana göre kötü durumdayız.Sosyal yöndende öyle.

Dogukan said:
aaaaaaaaaaaaaaaaaah :D
abi yeter ya Türksolunu çekin gözümün önünden. Şaka gibi
Solda Türksolunu sol kabul eden herhangi bi grup var mı merak ediyorum...adamlar ciddi ciddi avatarlar Kürt değildir Türk'tür diye yazı yazdı ya :D

2002den beri Türkiye çok güzel değişimler geçirdi siyasi anlamda. Ekonomik olarak ise büyümesine rağmen bu halka yansımadı. Ama sosyal ve siyasi anlamda çok çok memnunum gidişattan.

biri çıkıp kürtler Navidir derse eğer tabi diğer Türlü yazılır yazımı okudunmu yok neyden memnunsun içsavaşa doğu gitmemizdenmi

Şayet siyaset tartışması olan konulardan uzak dururdum. Ancak burası sessiz sakin.

Benim görüşüm %60 Kleici, %30 Doğukancı, %10da <knight>cı. Artık anladınız siz onu.
Hiçbir siyasi partiyi beğenmiyorum. Dogukanın mesajına katılıyorum. Fırat gibi ne liberalim ne satan. :)

Xefor Cioss said:
Şayet siyaset tartışması olan konulardan uzak dururdum. Ancak burası sessiz sakin.

Benim görüşüm %60 Kleici, %30 Doğukancı, %10da <knight>cı. Artık anladınız siz onu.
Hiçbir siyasi partiyi beğenmiyorum. Dogukanın mesajına katılıyorum. Fırat gibi ne liberalim ne satan. :)

liberal? Fırat? artı Kleici nedir yaf

Özet geçmiştim orada. :roll:

Ne AKP ne CHP hiçbiri yeterli değil bence. Ha ama arasında AKPye karar verirdim. :)

Edit: Konuyu tartışmayamı sürüklüyorum!?  :shock: Neyse olayı partilere çakmeek gerek.

Onların Görüşlerine Katılmak :) Tartışmaları Takip Ettiysen Bilirsin.

Bu Arada Ben 5'e Bölündüm.Mael'ci,Klei'ci,Bazı Konularda Dalai'ci,Doğukan'cı,Knight'cı

@Cioss

Evet Genel Görüşümüz Bu.Partilerin Hiçbiri Yeterli Değil.

Bu partiler yeterli değil çünkü her biri aynı
Hepsi ynı kaptan beslenir görüntüde kavga eder ama hepsi aynı şeyi söyler
çok yazık eskiden olsa biri çıkar yazım üzerine inceleme yapar eleştiride bulunur tartışırdık
ule :|

Tatışma çıkmaması daha iyi değil mi? En azından boş olmaması güzel.

Edit:
sapsari kim acaba? 2 adet mesajı avrmış. :)

@Kemalist Devrim

Evet Böyle Irkçılar Geliyordu Yada Aşırı Milliyetçiler (Irkçılğa Girecek Şekilde) Hele Bir Konu Vardı.Adam Eski Türklerde X Eski Türklerde Y Diye Konular Açıyordu.Dalai'de Eski Türklerde Atlet Ve Don Giyimi Diye Komedi Bir Konu Açmıştı :lol: . Birde Fungus Patriotis Vardı

Hayır bende gereksiz tartışmayı sevmem tartışmadan kasıt hakaret ve kişiliğe saldırmaksa
ama siyaset tartışılıcaksa ve adam gibi yapılacaksa çok güzeldir

bir düşünce tartışlılır 100 çiçek açar -zedung

o değilde fırat gibi liberal derken ne demek istedin anlamadım

GhosTR said:
@Kemalist Devrim

Evet Böyle Irkçılar Geliyordu Yada Aşırı Milliyetçiler (Irkçılğa Girecek Şekilde) Hele Bir Konu Vardı.Adam Eski Türklerde X Eski Türklerde Y Diye Konular Açıyordu.Dalai'de Eski Türklerde Atlet Ve Don Giyimi Diye Komedi Bir Konu Açmıştı :lol: . Birde Fungus Patriotis Vardı

ırkçılık ve Milliyetçilik çok ayrı kavramlardır sonr tartışırız ama

Türksoluyla ne ilgisi var bunun
ve ayrıca bir kaç atsızcı ile en çok ben tartışmaya girmiştim hatırlarsanızı
dava etmekle tehdit edilmişlerdi

okumak iyidir bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz bu ülkede Türkten çok Kürt ırkçısı vardır
kulaktan dolma bilgiye inanma oku öyle karar ver ben öyle yapıorum

Benim çok uzun zamandır kafama takılan konu yurt dışından canlı hayvan ithal edilmesi.. Tamam anguslar bizim burda yetiştirdiğimiz holsteinlerden daha et yapmaya müsaitler ama .. burda hayvancılık yapan insanlara destek vererek hayvancılığı ayakta tutabilirdik ama ithal hayvan almak daha kolayımıza geldi hayvancılığı bitirme noktasına getirdik.. daha öncede hayvancılık iyi durumda değildi yem fiyatları artıyor veteriner masrafları artıyor ama besici veya sütçü zam yapamıyor sonunda hayvancı dara düşüyor ve yapmamaya başlıyor hayvancılığı.. nitekim ufak desteklerle hayvancılık ayakta tutulabilirdi.. Türkler tarihler boyu hayvancılık yapmıştır osmanlıda da hayvancılık Türkler için değerliydi sonuç olarak hayvancılık yapanlara destek olarak bu işin hala ayakta kalmasını sağlayabiliriz..
Geçen hafta bakan müjdeyi verdi(!) Kesilmiş et ithalatı başlıyor. Hiç merak etmeyelim çok yakında donmuş et ithalatına da izin verilecek.

Öte yanda dış piyasalarda canlı hayvan ve dondurulmuş et stokları büyüyor. Bu durumda bizim hayvan üreticilerimizin ithalat karşısında yaşamlarını sürdürmeleri imkansız. Tarım Bakanlığı’nın bu yanlış politikalarının arkasında ne var?

Köylünün hayvancılığa devam edebilmesi için düvesinin para etmesi, düvesini sattığında eline  emeğini ve maliyeti karşılayacak ölçüde para geçmesi, düveyi satın alacak besicinin de beslediği hayvanı emeğini ve maliyeti karşılayacak fiyatla alıcı bulabilmesi gerekir.
Düve para etmediğinden düve sayısı düşüyor. Düveci piyasadan çekiliyor. Düveyi ucuz satın alsa da besici emeğinin ve maliyetinin karşılığını alamadığından kesimlik hayvan sayısı azalıyor. Üretim azalınca, maliyet artınca, kesilmiş et fiyatları da yükseliyor.

Hayvancılık bugün hâlâ kırsal kesimde yaşayan, henüz kentlere göç ederek işsizler ordusuna katılmamış olan insanlarımız için en önemli uğraş alanıdır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu halkı için hayvancılık önemlidir. Şehirliye ucuz et yedirmek için hayvancılığı öldürenler, yakında süt ve sütlü ürün ithalatının da kapısını açacaklardır.
Bunları eleştiri için yazmıyorum. Yanlışları sergilemek, doğru politikaların tartışılmasına ve uygulanmasına imkan yaratmak için yazıyorum. Durum budur. Bu durumun sorunlusu yanlış politikaları uygulamakta ısrar eden Tarım Bakanlığıdır..!

Back
Top Bottom