Öneri ve Fikirler

Users who are viewing this thread

Devletlere özel senaryo tarzı görevler olsa güzel olabilir.
Kudüse ayrı statü eklenebilir mesela Kudüsü elinde bulunduran kendi inancına yakın kişi ve devletlerle daha iyi anlaşabilir. Ayrıca Kudüsün kendine has muhafız birlikleri olsa güzel olur. Benim savemde kudüs haçlıların elindeydi uzun süre kimse ses çıkarmadı mesela.
Haşhaşi senaryosu olsa güzel olur. Ayinler suikast vs güzel olur.
Kervansaraylarda daha fazla görev olsa iyi olur. Kabadayı tefeci vs karakterler eklenebilir.
Halifelik vs olabilir.
Kayı obası daha işlevsel olsa güzel olur.Hatta ayrı bi kayı senaryosu da eklense güzel olur.
Bizans içinde taht kavgası olsa güzel olur yani taht talibi şeklinde değilde taht talibine para yardımı kız verme vs olabilir.

Mod çok güzel ama bir süre sonra tamamen savaşmak dışında pek birşey olmuyor

Kendim yazılımcıyım ama oyunun kod yapısına pek aşina olmadığım için pek mod konusunda başarılı olamadım şu mod geliştiricilerine çok özeniyorum :smile:
Başarılar..
 
Mod Yapımcılarına Sesleniyorum, Modunuz Mükemmel Fakat en çok aradığım özellik şu ;

osmanlı senaryosu 2.50 versiyonundaki gibi ; krallık kurunca bakan,komiser,muhasebeci gibi npcler başkentte bulunuyordu

onlara diyordun şu şehir etrafında devriye at vs  o özelliği istiyoruz

bakan, komiser , muhasebeci , bunlar ve bunun gibi devlet yönetim idareleri bulunursa tadından yenmez oyun
 
LÜTFEN BU MODA DİPLOMASİ EKLEYİN KOMİSER BAKAN MUHASEBECİ FELAN OLSUN VALLAHA TADINDAN YENMEZ
LÜTFEN DİPLOMASİ EKLEYİN KENDİM UĞRAŞTIM EKLEMEK İÇİN HATALAR ALDIM
LÜTFEN EKLEYİN DİPLOMASİYİ LÜTFEN!

BAĞIŞ BİLE YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUM YETERKİ DİPLOMASİ EKLENSİN
 
1) İlk giriş görevini yapıp & yapmamak opsiyonel olmalı. Mevcut hilesiz haliyle oyunda bu giriş görevini yapmak pek mümkün değil acilen el atılması gerekiyor.

2) Burası "Hatalar ve Buglar" bölümüne taşınmıştır..

3) Türkçe'ye çevrilmemiş metinler var İngilizce bilmeyenler için bu can sıkıcı oluyor.(Misalen: Yoldaşlar ile ilk karşılaşmamızda İngilizce metinler çıkıyor bazı yoldaşlarda.)

4) Tüm yoldaşlar için karakter ithal-ihraç özelliğinin getirilmesi lazım, bazı yoldaşlarda mümkün olmuyor..

5) Bir işe giriş bölümünde, bir eylem seç bölümünün en altında; "Maceracılıktan emekli ol" butonu geliyor bu da pek hoş olmuyor insan doğal olarak en alt butona basıyor. Onun yerine "Kamp menüsüne geri dön" butonu getirilirse daha iyi olur.

6) Gerçi Diplomacy Litdum4. özelliği ama söylemeden edemeyeceğim, bayrak oluşturma gibi bir özellik eklenirse güzel olur...

7) Selçuklu Devleti'nin askeri olduğumuzda 9 günlük sözleşmemiz olduğundan bahsediliyor amma velakin 9 günü baya bir aştıktan sonra sözleşme yenileme önerisi geliyor "9 günlüğüne yenile" seçeneği gerçekçi şekilde düzenlenirse iyi olur..

:cool: Han'a girdiğimizde illaki şarap mı ısmarlamamız lazım bunun yerine "ısmarlama butonu" koyulup, ardından gelen butonlara "herkese bugün boyunca benden şıra" veyahut "ayran" veya "mükellef bir sofra" gibi opsiyonlar oyndan ekstra bir zevk almamızı sağlayabilir...

9) Han'daki han sorumlusuna iş sorduğumuzda iş önerisi olarak "Han'ınmda belalı bir tip var onu temizle sana şu kadar dinar para" denebilir..

10) Lonca başkanına gittiğimizde şehir ve lordlarla ve diğer unsurlarla aramızı düzeltmemizi yakından etkileyecek şekilde; "avladığım etleri, ihtiyaç sahipleri için dağıtınız" butonu veyahut "hazırladığım -toplamda şu kadar edecek- dinar keselerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırın" veya "erzakları ihtiyaç sahiplerine ulaştırın" şeklinde onur/nam/karakterlerle şehirlerle ilişkiler ilerleyebilir...

11) Lonca başkanından aynı şehirde sayı kısıtlaması olmaksızın, istediğimiz miktarda işletme alabilirsek bu bence bir tarz olur mod için.

12) Lonca Başkanlarının hangi şehrin başında olduğunu çoğu zaman unutuyoruz. Bunun için şöyle bir çözüm üretilebilir, Misalen; "Bağdat Şehri Lonca Başkanı" diye daha yakışıklı olur diye düşünüyorum...

13) Erzak tüccarlarında satılan "su"ların miktarı çok az oluyor ben askerlerime alkollü içki içtirmemek istiyorum ounun için erzak tüccarlarında "su"yun miktarını artırmak iyi olacaktır. Veyahut değişik içkiler de eklenebilir; "şıra", "ayran", "hoşaf" vb.. Neticesinde şuanda alkollü içki içtirmeden ordumuzun ihtiyacını karşılayamıyoruz..

14) Kayı Oymağı Erzakçısından aldığımız misalen "su" hemen ardından herhangi bir Kervansaray'ın Erzakçısına gittiğimizde aynı şekilde orada da alınmış gibi boş slotlar şeklinde gözüküyor. Her Kervansaray ve Kayı Oymağı Erzakçısının birbirinden bağımsız olması Mod'u daha zevkli hale getirebilir...

15) Oyunun giriş(main) fotoğrafını her güncelleme ile ilgili güncellemenin versiyon numalandırılması yapılırsa oyuncuların hangi versiyonu kullandığı hakkında kafasında soru işareti kalmaz.

Yani resimdeki gibi şöyle;
al7j2d.jpg
yapılabilir..

16)
Tarafsız Konumdaki Paralı Asker Merkezleri: Özel olarak; acemi/normal/usta piyade, süvari ve okçu birimleri eğitebilme ve bu birimlerin -sınırlandırılmış opsiyonda(misalen 3 ana kalitede)- zırhını/silahını/kalkanını/atını seçebilme.

17) Şehir ve Kale Kuşatmada Kale Kumandanına Rüşvet Vermek: Kale kapısı açılır ve ordunuzla birlikte kale içerisini kan banyosuna çevirmeye hazır olursunuz. Burada kumandanın kaypaklığına göre değişkenlik arz edebilecek şekilde -az/orta/yüksek- miktarda dinar verilebilir. aynı zamanda yüksek miktarda rüşvet verildikçe kumandanın rüşveti kabul etme ihtimali yükselir. ve de şöyle bir durum var kumandan yüksek miktarda rüşveti kabul etmeyebilir ve belli bir süreliğine(örn. 15 gün) nal deyip mıh demeyebilir. veya rüşveti alıp şerefsizlik yapabilir kale kapılarını açmayabilir.

1:cool: Şehir ve Kale Kuşatmada Şehrin veya Kalenin Suyunu Zehirleme: Şehir suyunu zehirlemeyi başarırsınız böylece halk zehirlenince şehir/kale'de ayaklanma yapabilir. Suyu zehirleyince tabi ki de yerel halk tarafından sizi onaylayan bir reaksiyon oluşmayacaktır. Bunun içindir ki zehirleme operasyonunda başarılı olur iseniz şehir/kale tarafından ilişkiniz belirli bir miktar düşecektir. Şehir/kale'deki savunma yapan askerlerde ölümler(düşük/orta/yüksek) olabilir.

19) Şehir ve Kale Kuşatmada Kale Duvarlarının Altına Tünel Kazma ve Havaya Uçurma: Kale duvarlarını başarılı bir şekilde yıkabilirseniz içeriye kolaylıkla girebileceğiniz bir gedik açılmış olacaktır.

20) Oyuncunun Hakimiyeti Altındaki Şehirlerde Özel Olarak İşe Alınabilecekler--->Seyis:Safkan/şampiyon atlar/develer/katırlar yetiştirilmesi talimatı vermek ve/veya direkt satın almak.

21) Oyuncunun Hakimiyeti Altındaki Şehirlerde Özel Olarak İşe Alınabilecekler--->Zırh Ustası:Ustaişi zırhların yapılması talimatını vermek ve/veya direkt satın almak.

22)Oyuncunun Hakimiyeti Altındaki Şehirlerde Özel Olarak İşe Alınabilecekler--->Silah ustası:Ustaişi silahların yapılması talimatını vermek ve/veya direkt satın almak.

23)Oyuncunun Hakimiyeti Altındaki Şehirlerde Özel Olarak İnşa Edilebilecekler--->Terzi Dükkanı:Terzide de gerek kendimize, gerek dost olduğumuz&olmaya çalıştığımız lordlar&yoldaşlar, gerek kur yaptığımız leydilere güzel elbiseler alabilmesi. Terziye ya hammaddeyi götürüp işçilik ücretiyle elbise diktirebilir veyahut direkt para gücü ile ya diktirip ya da hazır elinde bulunan elbiseleri alabilir oyuncu.

24)Oyuncunun Hakimiyeti Altındaki Şehirlerde Özel Olarak İnşa Edilebilecekler--->Değerli Eşya Dükkanı: Bu dükkanda altın, mücevher, gül gibi maddi ve manevi önemi olan itemler olabilir.

25)Köylere--->Köy Korucuları: Köyün güvenlik direncini artırıcı özelliğe sahip olmasının yanı sıra toplayacağımız gönüllü askerlerin orta seviyeye kadar -eğitilmiş olarak- almamıza imkan sağlaması.

26)Köylere--->Maden ocakları(bakır/gümüş/altın): Köyün refah seviyesini artırmasının yanı sıra o o köye hakim olan lorda ödenen vergilerin maden ocağının kıymeti oranında yükselme kaydetmesi.

27)Köylere--->Değirmen(yel/su/eşek): Köyün refah seviyesini artırır. Böylece köye hakim olan lordun cebi daha fazla dolar. Eşekli değirmen yaptırmanın en büyük dez avantajı nadiren de olsa eşeğin ölüp te tekrardan değirmen yetkilisinin eşek talep etmesidir. Yel ve su değirmenleri ise köyün akarsu konumunun yakınlığına bağlı olarak ya yel ya da su değirmeni olarak değişecektir.

2:cool:Herhangi bir leydi ile evlendikten sonra şöyle oyuna biraz daha romantizm katması ve ilişkilerin daha meşruiyet kazanması açısından da isabetli bir karar olması hasebiyle;

Eşinize hitaben; "bu geceyi yanınızda geçirmek istiyorum güzel leydim" diyerek karakterimiz eşiyle beraber bir gece geçiriyor. Karakterimize sunduğu avantajlar; gurup morali, karakterimizin canı azalmış ise canının fullenmesi, karakterimizin eşi ile olan ilişkisinin artması(misalen +10), Tabi bu hadiseyi oyuncu zırt-pırt yapamayacak ki cazibesini yitirmesin.. Onun içindir ki örneğin haftada bir olabilir bu hadise. Aynı zamanda eşimiz ile ilişkiye girebilmemiz için küçük hediye ön şartı da koyabiliriz, bu hediye de erzak tüccarı veya değerli eşya dükkanında kolaylıkla bulunabilir bir item olabilir misalen "kırmızı gül".

Eşinize dinar desteğinde bulunabilmek. Böylece o da ziyafetler için erzak toplayabilecek, verdiğimiz miktara bağlı olarak ilişkimiz artacak, üzerine yeni elbiseler alabilecek.
 
Last edited:
@ilkkale
1- Ayarladım bunu.
3-Yeni yoldaşların hikayesi yok, gruba almak için hep en üssteki seçeneği seçeceksin.
5-Ayarladım.
7-Sözleşme yenilenmesi her 9 günde bir geliyor, uzatınca oyuncu çıkmak istediğinde uzun süre bekliyor.
9-10 bakarım bir ara.
11-Denemiştim olmamıştı.
13-Suyun miktarını arttırdım.
 
1-Din sistemi böyle bir modda çok güzel olurdu. Şehirlerde ibadethaneler, aynı dine mensup devletlerin kendi aralarında birlik olması vs vs...

2-Medine, Mekke şehirleri yanında kabeyle birlikte eklenmeli.

3-Halifelik sancağı olsa çok güzel olur oyunu daha zevkli bir hale getirir bence.

4-Oyunun başındaki diyaloglarda din ve ulus seçebilme olmalı.

5-Selçuklunun senaryosu gibi haçlıların da kendine ait bir senaryosu olsa daha eğlenceli olabilirdi.

6-Devlet yönetimiyle ilgili daha çok seçenek getirelebilir. (Diplomasi modundaki özellikler gibi)

7-Mezhep savaşları olabilir.

8-Kadın karakterlere daha fazla yüz seçeneği getirilebilir.

9-Karakterimizin de katılabildiği dini tarikatlar yapılabilir.

10-Arap yarımadasındaki küçük Arap kabileleri de eklenebilir.

11-Mancınık gibi savaş silahları ve bunları kale savaşlarında kullanabilme kesinlikle eklenmeli.

12-Kale kuşatmalarında yeri kazıp altından kaleye girme gibi kuşatma teknikleri eklenebilir.
 
Aslında dönemi düşündüğümüz zaman diplomasiye çokta gerek yok. 1220 li yıllar da modern anlamda gelişmiş bir diplomasinin olduğunu düşünmüyorum.

1-Fakat yapılabilirse savaş ve barış durumları biraz değiştirilmeli. Antlaşma yapmak gerçekten çok zor.

2-Mount and blade: Ateş ve kılıçtaki elçilik gibi bir sistem gelebilir. Savaş yeni açılmış olsa da yüksek altın karşılığında bitirilmeli.

3-Sürekli yanımızda yüksek meblağda altın ile dolaşıyoruz. Devlet hazinesi eklenirse mükemmel olur.

4-Sahnesi olan bir ordugah bence şart. Altın, asker ve eşya koyabiliriz. Birde isim veririz. Örneğin Davutpaşa kışlası, Mugan kışlağı vs. Çok gerçekçi olur. Sonuçta ordular tas tarak toplayıp sefere çıkmıyor. Yanlış hatırlamıyorsam Vikings dlcsinde vardı. Ve başka derebeylerde kurabiliyordu.

5-Barış antlaşmaları warbanddan kalma değilde bizlere seçenek verse örneğin kalelerden vaz geçip sadece altın istemek, birkaç şehir ve kale aldık örneğin geri verme gibi. Toprak hediye etme olmalı. Örneğin bir bölgeyi ele geçirdik. Bunu başka bir krallığa göndererek oyunda denge siyaseti yapabiliriz.

6-Eğitme yerinde arkada şehir meydanı vs. yazılar var. Güzel bir tasarım yapsanız daha iyi olur karışmaz.

7-Savaş zamanı derebeylerimizi toplamak gerçekten çok zor oluyor. Toplasakta strateji veya taktik uygulama gibi bir özelliğimiz yok. Özel mesaj veya bunun için bir geliştirme yapılabilir. Fire and swordda bir özellik vardı. Hata da olabilir bilemiyorum. İki devlet çok sayıda derebey ile savaştıktan sonra bütün ordu tek derebeyin emrine kısa süreliğine giriyordu ve kale veya şehire gidene kadar haritada tek bir ordu gibi gözüküyordu. Böyle bir özellik yapılabilirse ordu toplamak çok kolaylaşır ve zevkli olur.
 
Yeni devletler eklenmeli (Delhi Türk Sultanlığı,Japonya,Kore,İngiliz Krallığı,Fransız Krallığı,Danimarka Krallığı,Çin,Rus Knezliği,Aragon Krallığı,
Ermeni Krallığı,Macar Kallığı vb)

Oyunda din ve ırk sistemi de olsun artık lütfen.

Hangi devletin olursa olsun bütün Türk ve Moğol askerleri güçlendirilsin. Haçlıların zırhları zaten çok sağlam onları öldürmek bu yüzden zor oluyor bir de üstüne güçlü darbeleri de fazla olunca ve kılıç sallama hızları fazla olunca Haçlılar tabiri caizse yenilmezlere dönüşüyor.

Malum Eyyubilerde Türkler(Özellikle Kıpçaklar) askeri olarak önemli rol oynamışlardır. Bu yüzden Eyyubilere seçkin Türk birlikleri eklenmeli.

Yapabiliyorsanız yüzme özelliği de olsun,karakterimizi su içinde de kontrol edebilelim ve karakter ekranına yeni özellik olarak eklensin.

Oyuna yeni paralı asker asker grupları eklensin(Kırgız Savaşçılar,Çinli Savaşçılar,Tapınak Bekçileri,Viking Savaşçıları,Norman Şövalyeleri vs)

Haçlı Devletleri ve Kıbrıs Krallığı birleşip tek devlet olmalı ikisi de soydaş sayılır zaten.


Bizans o dönemler İznik Rum İmparatorluğuydu ve İstanbul'da Latin İmparatorluğu vardı. O yüzden tarihi gerçekliklere uygun olarak
moda Latin İmparatorluğu da eklenmeli.

Bence diyorum Trabzon Rum İmparatorluğu ile İznik Rum İmparatorluğu askerleri aynı olmalı ikisi de soydaş çünkü.

Haşhaşilerin gücü çok abartılmış neredeyse Nord Kahramanlarına bile rahmet okutacak. Bir türlü bu abartı giderilmiyor. Sadece kalelerini almak imkansız olmalı meydan savaşlarında her devlete yenilsinler.


 
Osmanlı modundakı  bazı şeyler olursa bu moddan iyisi olmaz. Ordakı gibi savaşdan sonra arkadaşlarımıza eşyaları vermek, krallığımızı kurduktan sonra 3 devlet adamı (Komutan, muhasebeci ve siyasetçi) atayıp, devriyye, acemi eğitmek, siyasi meseleler değiştirmek falan da çok güzel olur. Devlet hazineside olursa güzel olur. Vergiler falan orada eklensin. Dikkata alınırsa çok güzel olur bunlarda. Çünki arkadaş donatmak ve devriyye falan meseleleri biraz uğraşdırınca sıkıyor
 
Hocam öncelikle mod için ellerine sağlık mükemmel olmuş. Modu aşırı beğendim. Bu yüzden bazı noktaları eleştirmek istiyorum (beğenmediğim modları oyunları eleştirmiyorum yanlış anlama lütfen).

Öncelikle mantığa aykırı olaylar çok var. Ciddi anlamda problemli olaylar bunlar.

1. Kervansaraydan mülk alınca bağdat valisi 500 dinar istiyor kabul etmezsek 15 vergi memuru yolluyor. Bu olaya el atılmalı, Öncelikle istediği rakam aşırı yüksek (benim gelir zaten 750) kalkıp 500 istemesi uçuk ve biraz saçma. Bu gelirden normal vergi talep etse (yüzde 15-25 vs) çok daha mantıklı olmaz mı ? Hem daha adil ve normal bir gelir talebine çok uygun olur. Veya bize bir seçenek daha çıksın, tamam mülk sahibi sensin valim, ordan gelen ek objeyi (atları yani) valiye hediye edelim ve böylece gönlünü almış olalım. Yoksa kervansaraydan mülk almanın hiç ama hiç bir mantığı kalmıyor, özellikle benim gibi oyuncunun ve dostların aldığı zarar normal, oyun hızı yapay zeka vs iyi şeklinde oynayan birisi ancak ve ancak bu durumda enayi durumuna düşüyür, ve özellikle belirtiyorum istenen rakam mantıksız !

2. Ben normalde hep esir ticareti yapan biriyim. Burada da aynısını yapayım dedim 2000 bin dinarı bayıldım, üzerine sandıktan çıkan mücavheri verdim. Tamam dedim esir ticaretine başlarım artık. İlkte 15 kadar esir yakaladım sattım. İkincide 8-10 kadar yakaladım sattım hop köleci efendiler çıktı karşıma. istedikleri rakam 4000 allah aşkına 4000. Benim sattığım esirler o kadar etmiyor hocam. Niye 4000 para veriyorum bu heriflere ? İstenilen rakamı lütfen düzenle veya oran getir. Bu tür şeyler günümüzde de oluyor mesela ve sakal payı; bıyık payı denilen rakamlar veriliyor (genelde elde edilen gelirin 3'te biri 5'te biri gibi rakamlar olur mafyavari olaylarda ki burdaki olayda da aynısı var). Bu olayda da böyle olsa cidden iyi olur, kaç para kazandığıma bakmadan 4000 dinar istendi kabul etmeyeyim dedim üçü birden bana saldırdı, üzerimde sandıktan çıkan güçlü ekipmanlar olmasına rağmen herifin biri balyozu bir koydu canımın yarısından fazlası gitti, sonunda dayak yedim ve en güzel silahlarım gitti, üzerine kasamdaki paradan da gitti. Resmen moddan soğuma eşiğine geldim. Atinada köleci ramun var biliyorum bu arada, ama her zaman oraya gidemiyoruz, hem uzak hem bazen işler sıkışık olabiliyor.

3. Kaybolan kız olayı, oyunu kapattırdı bana, harbiden aşırı ama aşırı saçma olmuş, taa arabistanın oralarda bizans ordusu saldırdı ya lan bana. Hem dayak yedim hem sandıktan çıkan tüm ekipmanlar gitti hem bütün ordum kesildi, hem de g.tüme kazık girdi ya la ? Birde yolda kalan kıza hallendik diye (olayı savunmuyorum bu arada, sırf çeviklik için yapmıştım ). O çağlarda askerler kendi kadınlarına kızlarına hallenirler bu yüzden şehire kasabaya çarşı pazara askerler kolay kolay sokulmazdı (savaş dönemlerinde komutanlar askerleri ya şehirlere sokmazlar ya da kısa sürede çıkarırdı bu yüzden). Yani bunun geçtim koca ordu arabistana geldi benim için ???? Çok ciddi diyorum bunu lütfen düzelt, lütfen. En olması gereken kıza hallenince onurun yanında namın gitmesi olsun veya -1,-1 istanbulla ilişki gerilesin. Veya olurda istanbul şehrine girmeye kalkarsak düşman kalesine girmeye çalışırken yakalanmış gibi askerler etrafımızı çevirsin olaylar öyle gelişsin vs anlarım. Ama bu öfkeli ordu gönderme işi harbiden ama harbiden çok berbat olmuş.

Son olarak turnuvada 150 dinar üzerine bahis için mücevher isteme olayı var. O kısmı çözemedim. Niye ve neden veriyoruz düşündüm düşündüm bulamadım. Aklıma gelen en mantıklı seçenek birileri parayı basıp basıp kolay para kazanmasın diye yapılmış herhalde oldu ama bunu böyle engellemek yerine para yerine doğrudan mücevher yatırma seçeneği olsa daha mantıklı olur gibime geldi. Yoksa gerçekten saçma.

Bir de ben ilk 150 üzeri yatırdım mücevher verip kazandım. Başka şehirde yine yatırdım mücehveri vs böylece bahis oranı 250'ye kadar çıktı. Sonra bi daha mücehver vermedim ( çünkü aradaki oran mücevheri karşılamaıyordu) en yüksek oran 300'de kaldı hep. Daha sonra mod test oyunu açınca orda en yüksek oranın 500 olduğunu gördüm. Yani 500 oranını görünceye kadar sürekli mücehver mi vermek gerekiyor ( her mücevher verişte oran 50 mi artacak yani) ?


Son olarak başka yerlerde aklıma takılan problem veya sorun yok, mekan hikaye ortam kitaplar savaşlar askerler güç dengeleri vs çok güzel olmuş ellerine sağlık, tekrardan emeğiniz için teşekkür ediyorum.
 
Hocam eline sağlık. Sağlam mod yapmışsın. Yalnız benim de değinmek istediğim bir iki nokta var.

+Yıl 1226 ise:
-İstanbulun Latin istilası altında olması lazım.
- Harzemşahlar'ın Azerbaycan ve İran'a hakim olması lazım.
- Teknik olarak Suriye ve Mısır Eyubileri'nin ayrı olması lazım (gerçi Suriye deki tüm melikler hanedan üyesi olduğu için birbirlerine ara ara giriyorlar).

+Yine Harzemşahlar diğer ülkelere nazaran güçlü olmaları lazım. Celaleddin Harzemşah'ın peşinde sadece 1224'ten sonra(öncesine girmiyorum bile) 6 sene için de 6'dan fazla büyük meydan savaşı yapıyorlar. Bunların çoğunda sayıca dezavantajlı olmalarına rağmen kazanıyorlar ve insan güçlerini koruyarak kazanıyorlar. 1.kosova, Niğbolu, Varna, 2.Kosova' ya (bunların en yakın olanları arasında 4 sene var) bazen birer sene arayla bazen daha kısa aralarla girdiğinizi düşünün buna kuşatma ve küçük çaplı çatışmaları da ekleyin. Harzemli bir askerin savaş tecrübesiyle boy ölçüşebilecek Moğollar'dan başka kimse yok. Onun için Yassıçemen'de 700 Harzem öncüsü(ki bu 700 kişilik birlik atlı okçulardan oluşuyor) 3000 Selçuklu öncüsü'nü bozguna uğratabiliyor ve onun için Harzemşahlar dağıldıktan sonra "Harzemli paralı askerler" kavramı ortaya çıkıyor ve onun için herkes bu askerleri mumla arıyor. Böyle bir şeyi dengelemenin en iyi yolu bence moğollar. Moğollarla (ve tabi Moğolların' da haliyle diğerlerinden güçlü olmaları lazım.) tarihte olduğu gibi sürekli savaş halinde olmaları lazım.
+Yukarıdakilerle aynı sebepten Celaleddin Harzemşah'ın da haritada terminatör gibi gezmesi lazım :smile: (Bir örnek de vereyim, Irgız/Tugai nehri muharebesinde Celaleddin Harzem sağını komuta ediyor. Önce karşısındaki Cebe'nin kanadını düzlüyor sonra merkeze yapılan Moğol karşı saldırısını - kimi bu saldırının komutanının Cuci olduğunu söyler kimi Subutay- kendi muhafızlarıyla merkezin yardımına giderek püskürtüyor. Moğollar gece ateş yakıp bir kandırmacayla kaçmak zorunda kalıyor. Kısaca bahsettiğimiz adam en azından Cebe ve Subutay'la aşık atabilen birisi.)

+Yine Harzemşahlar'ın ahalisi içinde fars, Afgan gibi milletler de olmakla birlikte Sultan ve ordunun büyük kısmı (piyadeler belki fars ve afganlar türklerden fazla olabilir) Türklerden oluşuyor. Özellikle de atlı birlikler. O kadar ki Celaleddin Harzemşah kendisi beylerinin sefere kırmızı oklar göndererek çağırıyor. Kültürleri Anadolu Selçuklu'ya benzer olması gerekiyor.

+Cuci ulusu, Rus knezlikleri ve volga Bulgarları oyuna eklenebilir. Cuci ulusu Karadeniz'in kuzeyinden Balkanlara saldırır.

+Arasına küçük haçlı seferi benzeri olaylar olabilir. (Fransız haçlılar, Alman haçlılar gibi.)

+O devir de üniforma sistemi yok. Askerlerin birden fazla zırh seti olsa daha güzel olabilir.

+Köylerden piyade, obalardan süvari, kalelerden de soylu veya kıdemli birlikler toplanabilir.

+Oyun senaryosuna Selçuklu askeri olarak değil de Kayı alpi olarak başlarsak daha iyi olabilir. Sonra senaryo dalları budaklanır.



Aklıma gelenler bunlardı hocam. Kendim tek satır kod yazmayı bilmediğim için yaptığın işi eleştirmeye hakkım yok. Bu dediklerimi modunu sevdiğim için söyledim. Haçlı-Müslüman mücadelesine odaklanan çok fazla mod varken Moğol istilasına veya Moğol-Harzemşah mücadelesine odaklanan hiç mod yok. Kendim de Harzemşahlar'a (anlaşılacağı üzere :smile: ) ilgi duyduğum ve indirdiğim ilk modlardan biri olduğu için modunun bende ayrı bir yeri var.
 
Back
Top Bottom