Mexxico'nun kartopu etkisi hakkındaki postu çeviri

Users who are viewing this thread

@davut177 ve @sniparsexe yapılması gerekeni güzel özetlemişler.

Bu oyunda esas beklenen şey oyuncunun 8-12 sene içerisinde dünyanın yarısını ele geçirmesi değildir. Bu gerçekçi de olmaz oyuncuların çoğunun beklediği istediği şey de olmaz. Bu yüzden oyuncu akıllı davranacak devamlı haritada ne olup bittiğini takip edecek ve zayıflayan krallıklardan birinden aldığı bir toprak parçasıyla kendi krallığını kurmaya başlangıç yapacak. Sonrasında da sabırlı bir şekilde elinde şehri kalesi kalmamış finansal zorluk çeken bir klan bulursa onu krallığına katarak ikinci basamağa geçiş yapabilir. Ancak bu hemen olacak bir şey olmamalı. Zaten krallık değiştirmelerin çok olması oyunu dengesizleştiren bir şey. Bu ender olacak bir şeydir. Opsiyonel olarak oyuncu eğer klanları ikna edemiyorsa krallığına paralı asker klanlarını da katabilir. Bu da ayrı bir yoldur.

Hatta ilişkiler de krallık değiştirmelerde çok etkili bir faktör. Bu yüzden mümkünse kendi krallığınızı kurmadan önce lordlarını ileride kendi krallığınıza katmayı düşündüğünüz bir krallığın içinde 3-4 sene paralı askerlik bile yapabilirsiniz. Bu süreçte lordlar ile aranızı iyileştirirsiniz ki ileride size katılmaları kolaylaşsın bir yandan da finansal olarak gelişirsiniz. Bu noktada tabii oyunun oyuncuya daha fazla ilişki iyileştiren quest veya oyun mekaniği sunması lazım. Bunlar şu an az bu yüzden de oyuncu başka kendince şeyler icat etmek zorunda kalıyor. Mesela bir krallıkla düşman olup lordlarını yenip yenip serbest bırakmak gibi. Bu da ilişkinizi iyileştirir ancak aslında keşke oyuncu bunu yapmak zorunda kalmak yerine daha gerçekçi daha homojen farklı yollardan lordlarla ilişkilerini geliştirebilse. Bu ilişki geliştirme yolları zamanla umarım artacaktır.

Yani sonuçta evet bir klan devşirmek zor iş ama bunun zaten zor olması gerekiyor. Özellikle şehri kalesi olan klanları kendine katılmakta ikna edemezsin. Çünkü seninle savaşta değilse o kalesini şehrini eski topraklarında bırakarak sana katılmak zorunda kalır ki bu büyük bir kayıp demek yok eğer adamın krallığı ile savaştaysanız da sana geçmesi durumunda eski kalesi şehri düşman topraklarının ortasında kalıyordur büyük ihtimal. Bu da klanların istediği bir şey değil. Çünkü topraklarını koruyamayacağını düşünür. Zaten finansal bir derdi olmayan klan da sana kolay kolay katılmaz. Bu yüzden zayıflamış krallıkların parasız yerleşim yersiz kalmış klanlarını hedef almalısın. Warband'da bu devşirme daha kolay oluyor olabilir ama sonuçta Bannerlord Warband'ın aynısı değil mekanikleri farklı ve Youtube'da Warband'da sadece 9 saatte dünyayı komple ele geçirenler mevcut. Doğrusu craftingdeki açıklardan faydalanarak da Bannerlord'u 7 saatte bitirenler var ama bunlar esas istenen olması gereken şeyler değil. Oyunu 100-200 saat oynayarak sorunlara değişik çözümler bularak yer yer zorda kalarak dünyayı ele geçirmeniz daha tatmin edici olur. Hatta oyuncuların çoğu dünyayı ele geçiremezsin bu oyun için daha da iyi. Sonuçta sandbox bir dünyaya bir tekil birey olarak düşüyorsunuz gerçekçi olan oyuncunun kendi kralığını geliştirme sürecinde çok zorlanmasıdır.

Öncelikle mesajları okuyup cevapladığınız için teşekkürler. Eskiden yazılımcıların Türkçe bölümünde yazdığını pek göremiyordum, bunu yapmanız gerçekten sevindirici.
Oyunu 8-10 saatte bitirmek gibi bir amacım gerçekten yok. Youtubeda o şekilde bitirenler muhtemelen paranın gücüyle yapıyordur çünkü bahsettiğim gibi para belli bir noktadan sonra gerçekten uçuk seviyede kasılabiliyor. Bence bu oyunu çok kolaylaştırıyor, bu kısım zorlaştırılabilir.

İkna kısmında ilişkim iyi dahi olsa 4 seçenekten en azın 1 tanesinde bana %5-15 arası bir olasılık sunuyor ve dolayısıyla sürekli geriye save almak zorunda kalıyorum. Bir kez reddettiği zaman tekrar krallığıma davet edemiyorum. Belki bu değişebilir veya en azından şanslar düzenlenebilir. Ben warbandı eskiden "gerçekçi" modunda oynar, oyunu kolaylaştırmamak için esir düşsem dahi geriye almazdım ama lord iknası için bannerlordda bunu yapmak zorundayız (evlilik içinde aynı sıkıntı mevcut). Ben bu noktada farklı bir çözüm olabilir.

Tekrar idam konusuna gelmek istiyorum. Krallığımı ilk kurduğum anda öncesinde bağlı olduğum krallık bana saldırıyor. Haliyle o noktada 1v10 durumdayım, youtubeda gördüğüm kişiler parayla barış yapıyor. Ama fazla param olmadığını, ilişkimin kralla çok iyi olmadığını veya savaşarak toprağımı korumak istediğim takdirde tüm lordlara karşı tek başımayım. Haliyle bana en çok düşman olanları idam ediyorum. Çekirdek ailesinin ve tüm klanın idamdan dolayı bana düşman olmasını anlayabilirim ama nerdeyse tüm oyun düşman oluyor. Benim kendi lordumla ilişkim -100. Bunu toparlamam imkansız. Tarihi düşünürsek Osmanlı bir fetih yaptığında lordu idam ettiğinde kendi veziriyle arası kötüleşir mi? Veya örneğin Bizans lordunu idam etti, Safevi veya Moğol lordu buna kızıp benle ilişkisini kötüleştirir mi? Bence ilişkiler biraz düzenlenmeli. İdam seçeneği var oyunda, çok beğeniyorum ama intihar gibi bir şey bu seçenek. Bence opsiyonel olarak mutlaka negatif etki kapatılabilmeli. Dileyen şuanki gibi oynasın, dileyen kapatsın. Örnek vermem gerekirse AC serisinde kimisi gizlenerek kimisi vura vura görevleri yapar. Bu da onun gibi, ben herkesle iyi geçinmek istemiyorum. Sevmediğim, düşman gördüğüm kişileri idam etmek istiyorum. Veya bir krallığı komple safdışı edip lordlarının yarısını idam etmek istiyorum. Bunu yaptığımda tüm dünya düşman oluyor. Bence Vlandiya lordunu idam ettiğimde diğer hiçbir krallıktaki lordla (benim krallığım da dahil) aram bozulmamalı.

Bu kadar olmasa da bir miktar rahatsız olduğum bir başka konu Kervanlar. Öncelikle aşırı güçlülr. Neredeyse lordlardan daha güçlü orduları var. Bu çok sorun değil ama Warbandda ben Kergite zarar vermek istiyorsam kervanlarını yağmalar ekonomik olarak zora sokardım. Aynı zamanda yüklü miktarda hasılat kazanırdım. Bannerlordda ise şehir ahalisiyle aram bozuluyor ve bu olay benim ileride asker temin etmemi imkansız kılıyor. Birisi benim kervanımı yağmaladığında kimseyle arası bozulmuyor. Bence kervanlar npclerin değilde warbanddaki gibi ülkelerin olmalı. Bu sayede hem ek bir farm yöntemi elde etmiş oluruz hem de stratejik olarak karşı ülkeye zarar verebiliriz. Veya kervanlar lordların olabilir. Çünkü npclerin ülkeye doğrudan bir katkısı yok. O kervanı yağmalamanın o ülkeye hiçbir zararı yok(belki biraz şehir refahını etkiliyordur?)

Son olarak, klanların krallık değişimi dengeyi bozuyor evet çok haklısınız. Ama şuan zaten değişiyorlar. Krallıkları zayıfladığı anda güçlü krallıklara geçiyorlar ve o zayıflayan krallığın bir daha toparlama ihtimali olmuyor. Hiçbir zaman krallıklar comeback atamıyor. Yokolup gidiyorlar, zaten postunuzdada bahsetmişsiniz. Bence krallıklarını bu kadar kolay bırakmamalı npcler (oyuncu için demiyorum AI den AI ye çok kolay geçiyorlar). İşin aslı parayı verene geçiyorlar, isterse çevresi komple düşman olsun, para için en güçlü krallığı bırakıp taraf değiştirebiliyorlar. Bir de warbanddaki gibi belli birkaç asil yoldaşı lord atayabilsek krallığımızı ilk kurduğumuz aşamada çok yardımcı olur. En azından oyuna birkaç tane böyle npc ekleyebilirsiniz bence dengeyi bozmayacaktır.
 
Back
Top Bottom