Bilgisayar Kasası Toplama ve Laptop Seçme Merkezi

Users who are viewing this thread

Yazılım yapmak için ekstrem bir cihaza ihtiyacın yok, kaliteli bir ekran ve pil yeterli oluyor mesela, çünkü aşırı ısınan ve soğutulması gereken bir grafik donanım gerekmiyor. Küçük güçlü ve ısınmayan işlemciler yeterli oluyor. E ek grafik kartı olmaması daha zarif, daha hafif, daha ince, daha az ısınan, daha uzun pil ömrü sunan cihazlar demek.
Oyun dediğimiz olay bütün o yapay zeka işleminin,grafik düzeyi, programlamanın bir arada bulunduğu bir yazılım aslında. Bu oyun dediğimiz yazılımlar, yapay zeka işleminin doğal olarak hesaplamanın çok olduğu, kara kare renderlamanın çok olduğu şeyler, dolayısı ile daha yüksek işleme gücü daha yüksek grafik işleme gücü gerektiriyor. En kritiği de grafik işlemek oluyor zaten, arka plan işlemlerinden ziyada direkt ekrana yansıtılacak olanı işlemek.

GPU dışındakiler tamamen yazılım için ideal oluyor zaten. Çünkü tek ihtiyacın olan iyi bir işleme gücü ve kalan şeyleri ekrana yansıtmak. Ve bunu çoğu entegre gpu'lar rahatça halledebiliyorlar hatta kompleks grafikleri yansıtmakta da fena değiller.
Gpu dışında kalan donanım parçaları da basitçe işleme gücünü maksimumda tutacak şeyler olmalı. CPU = GPU > Anakart > Ram ve hepsini besleyecek güç kaynağı ve hepsini soğutacak soğutma kaynağı ve hepsini sığdıracak kasa. şeklinde.

Kısaca elini kolunu bacağını kucağını yakmayacak, hafif, ince, tasarım özürlüsü olmayan bir laptop yazılım için işini bol bol görür.

Ha hedefin oyun geliştirmekse, doğal olarak pili mili fiktir edip grafik işlemcinin iyi olduğu tost makinelerine bakman gerekiyor.

"What would be your dream setup?
Two pounds, good keyboard, good pen for scribbling and drawing, dockable, running all the major operating systems. Good Internet connection, but able to perform perfectly when disconnected from the web. Able to act as an interface to other systems. Simple and predictable to use. Stable, never needs rebooting."
Bjarne Stroustrup
Creator of C++
 
Sanırım hiçbir zaman oyun geliştirmeyeceğim. Hedefim website, plugin, yapay zeka içeren yazılımlar geliştirmek. Bunun dışında da veri programları, dijital tasarım programlarını da kullanırım muhtemelen. Buna ileride online dükkan, website işletme falan da eklenir muhtemelen. Yani biraz zorlanabilir bilgisayar. Bir de CPU = GPU demişsin ama yabancı bloglara baktım CPU daha iyi bu konuda diyor hepsi. Şöyle bir izlenim oluştu kafamda. Bana ve bütçeme uygun olarak yani.
8GB RAM, 256GB SSD, ciddili bir işlemci.
Bir de şöyle bir durum olduğu için sadece sayısal verilerden gidemiyorum. Parçaların iç mimarisi ve parçalar arası uyum. Yani şey gibi olmasın, 6-7 sene önce iPhone sat Discovery al nasıl olsa aynı özellikteler muhabbeti gibi. Mesela özellikleri yüksek diye dandirik bir laptop alıp 2 sene sonra elimde son nefesini vermesini istemiyorum.
Aklımda Macbook Pro da almak vardı ikinci el almaya müsait olduğu ve biraz f/p olarak beni yukarılara taşıyacağı için, ama korsan program kullanamayacağım konusunda uyarıldım (kesinlikle olumlamıyorum arkidişlar korsan kötü bir şeydir ama ekonomik özgürlüğe sahip olamamak daha kötü) ve macbooktan da geri adım attım gibi..
 
CPU = GPU
o genel olarak bir sistem oluştururken verilmesi gereken önemdi, açıklamamışım. Yani oyun geliştiricisi olacaksan misal ikisine de aynı önemi vermen gerek gibi falan. yoksa senin durumunda gpu entegre olabilir pek önemi yok.

Öyleyse ultrabook dediğimiz cihazlara bakacaksın, ince, güçlü işlemcili, hafif cihazlar. SSD öncelikliler.

Ya da en güzel örneklerden bir tanesi. Microsoft Surface serisi. [Ürün Yerleştirme]
 
RTX3000 kartları canlı yayında duyuruldu 10 dakika önce, RTX3070 499$ olacakmış. Türkiye'de kaç lira olur acaba bu, 10k bütçeli bir sisteme 3070 koyulabilir mi yoksa 3060 mı beklemek gerek merak içerisindeyim.
 
Diğer markaların tasarımları + vergiler vs. derken o 500 dolarlık olan 7-10bin lira arası olur büyük ihtimal.
Bu arada Nvidia Omniverse Machinima ile Bannerlord görüntüsü yayınladılar, baya iyi olmuştu. Kullanmasını bilen için bir sürü içerik çıkar ondan.
 
ABD'de 400 dolara satılan kart burada 4000 liraya satılıyor o şekilde 5000 liradan başlar derim ben. Hype olursa daha da artar ve 3rd party AIB'lerin şekline ismine göre de artar iyice. Belki Türk satıcı işgüzarlık yapar bunun performansı çok biz bunu yüksek satalım diyebilirler ki yaptılar. RX 5700XT ve RTX 2060 Super arasında 1000 lira kadar fiyat farkı vardı Türkiye'de, ikisi de ABD'de 400 dolara satılıyor. 1000 lira daha ucuz olmasına rağmen 5700XT, RTX 2070 Super'a yakın performans veriyordu. Nvidia fanlığı ve AMD korkusu böyle garip fiyatlandırmalara sebep oluyor.

AMD ne sunacak görmek lazım. Nvidia AMD'nin elini görüp çok aşırı iddialı fiyatlandırma yapmış gibi geliyor bana. 3070'in 2080 Ti'dan iyi performans verdiği iddiası var doğrusa Nvidia bir önceki nesilde 1200 dolara sattığı amiral gemisini 500 dolara batırdı bu nesil. Aşırı agresif bir fiyatlandırma bu, demek ki AMD'nin elinde de güçlü kartlar var.
 
Aynen, 500 dolar bana da acayip ucuz geldi 2080ti'ı geride bırakan bir kart için. Aslında avrupa veya amerika'da yaşayan biri olsam direkt sevinir sağdan soldan pre-order vermeye çalışırdım ama coğrafya kaderdir işte bu kartların bu ülkeye girene kadar 1 haftada doların 8 lira olup olmayacağı hakkında hiçbir garantimiz yok malesef. Bu arada 3070'in 2080ti'dan iyi olması pek idda değil aslında adam açık açık sunumda söyledi bu kart 2080ti'dan daha iyi diye, yalan söylemez herhalde böyle bir konuda :grin:

3060 hakkında hiç ses yok, adını bile duyurmadılar, acaba onun performansı nasıl olur merak ediyorum ben. Zaten kartı aldığımda 1080p monitörde kullanacağım, ancak aldıktan 1-2 sene sonra 1440p'ye geçebilirim, o yüzden overkill bir kart almak istemiyorum.

Bir de yeni nesil işlemciler ne zaman gelecek bilen var mı?
 
Orta segment sonra duyurulur genelde normal o. 1-3 ay sürebilir bunların AIB'leri hazır olduktan sonra çıkar muhtemelen.

Bir de yeni nesil işlemciler ne zaman gelecek bilen var mı?
Intel tarafında 10. nesil çoktan çıktı zaten haberin vardır. AMD henüz bir şey demedi muhtemelen RDNA2 GPU'larla birlikte gelecek Zen 3. Onların Türkiye'de alınabilir hale gelmesi de duyurulduktan şöyle bir 2 ay sonraya falan kalır yine.
 
Diğer markaların tasarımları + vergiler vs. derken o 500 dolarlık olan 7-10bin lira arası olur büyük ihtimal.
Bu arada Nvidia Omniverse Machinima ile Bannerlord görüntüsü yayınladılar, baya iyi olmuştu. Kullanmasını bilen için bir sürü içerik çıkar ondan.

Bunlar başlangıç fiyatları deniyor, Asus-Msı vs. markaların kartları dediğim gibi bundan daha pahalı olacaktır büyük ihtimal. Tabi mevcut dolar kuruyla olan fiyatlar bunlar, malum...
 
Last edited:
Arkadaşlar yazılım + veribilimi için kullanılacak bilgisayarda ekran kartı mı daha önemli işlemci mi? yapay zeka modeli oluştururken NVIDIA ekran kartına iş atamak işlemciden daha hızlı bitirilmesini sağlıyor. Ama normal yazılım Projeleri için de işlemci ön planda...
 
Şu vakitte Turing, özellikle de 2080 Ti çöp oldu. Notebook almak zorunda değilsen çok daha iyi alternatifler var özellikle de öyle bir bütçeyle.
 
8 Ekim'de Zen 3, 28 Ekim'de RDNA2 gösterilecek. Ayrıca Ampere üst seviye kartların da AIB modelleri bu dönem çıkar muhtemelen kışın da Türkiye'de stoklarla girmiş olur. Çok özellikle ihtiyacın yoksa masaüstü kasa topla derim ben bütçen hayvan gibi zaten. 4K monitörler Türkiye piyasasında ne durumda bilmiyorum ama çok rahat 1440p144hz falan alırsın mesela. Donanım olarak da 3070 veya 3080 geldiğinde çok uygun aletler olacak gibi.
 
Ne bilem iyi fiyat dediler donanımhaberdekiler falan, alam dedim. B550f'in diğer sitelerden baktığım en düşük 1700 civarlarıydı. 1250 ucuz geldi yani piyasa fiyatına göre.
 
Back
Top Bottom