Dükkan açma rehberi

Users who are viewing this thread

Hangi şehirde dükkan açacağınızı belirlemek için;

1. Öncelikle bakılması gereken ilk şey en az savaşta olan krallık hangisi, sonuçta açtığınız dükkanda ürettiğiniz ürünleri öncelikle olabildiğince fazla şehre satmaya çalışacaksınız ve bunu da şehre gelip giden kervanlarla yapacaksınız. Bütün krallıklarla savaş halinde olan bir krallığın şehrine kervan girip çıkamaz sonuçta sizin dışınızda diğer lordlar da yağma yapıp kervanlara saldırabiliyor yapmasa bile yollarını bozup kovalayabiliyor en olmadı zaten savaşta olduğunuz krallıkların halkı sizi sevmiyor bunu savaştığınız krallığın köyünden tahıl aldığınız zaman bile fark edersiniz size çok pahalı satarlar. Bu yüzden krallığın savaşta olduğu krallık sayısı önemli. Tabi ki bu değişken bir durum ama ilk açılışta Suzaitler 5 krallıklar savaşıyor ve Sturgiyalılar herkesle barış halindeyse yarın belki Sturgiya herkesle savaşa girer Kuzaitler barış ilan eder diye düşünmek saçma olur.

2. Dükkan açacağınız krallığın katılmayı düşündüğünüz krallıkta olması iyi olur, keza yarın bir gün sizin krallığınız ve dükkanlarınızın olduğu krallık savaşa girerse sıkıntı çıkabilir. Özellikle eğer yan komşunuzun şehirlerine dükkan açmışsanız ve onlarla savaşa girerseniz o şehre gelen kervanlar yine sıkıntıya düşecektir. Benim eğer katılmayı düşündüğünüz krallıktan başka bir yerde dükkan açacaksanız mümkünse savaşta olmayan, veya az karallıkla savaşta olan ve katılacağınız krallığa daha uzak sizinle savaşa girme potansiyeli daha az olan krallıklarda açmak.

3. Haydutlar. Savaşılan krallıkların lordları dışında bir sizin dükkan satışlarınızı etkileyecek diğer önemli mesele de haydutlar, çapulcular, yağmacılar ve diğer neutral eviller. Neutral evillerin çok ve güçlü olduğu (örneğim güney kısımları) yerlerde açtığınız dükkanlar yine çok fazla talep ile buluşamayacaktır çünkü o şehre gelecek olan kervanlar neutraller tarafından saldırıya uğrayacak ve kaçaktır. Eğer oyunda belirli bir seviyeye geldiyseniz bunun çözümü basit o şehre gelen yollar üzerindeki neutralleri temizleyebilirsiniz, tabi hepsini temizlemeniz mümkün değil fakat kervan için sorun oluşturanlar zaten 5-6 kişilik çapulcu çeteleri değil daha çok 40-50 kişilik çapulcular, yağmacı grupları gibi kervanı yağmalama potansiyeli olan birlikler. Bunu az çok şehrin etrafında çevresinde gezerek anlayabilirsiniz.

4. Önceki maddede dediğime benzer bir olaydan bahsedeceğim. Siz uygun bir yer şehir ve dükkan seçtiniz gelirleriniz iyiydi ama düşmeye başladı ve hatrı sayılır düzeyde azaldı, Bunun sebebi krallığın girdiği bir savaş olabileceği gibi şehrin etrafında ve yol güzergahlarında çoğalan haydut çeteleri de olabilir, onların da bir mekaniği var belirli yerlerde birleşip mesken tutma tarzında bazı yerlere sığınak kuruyor toplanma yeri belirliyor veya sığınak yapmasalar bile o bölgeyi hep birlikte mesken tutabiliyor. Dükkanınızın olduğu şehrin etrafını da bu şekilde sonradan mesken edinmiş olabilrler. Dilerseniz temizlik yaparak dükkan gelirlerini eski haline döndürebilirsiniz.

5. (Dipnot madde: Şehrin refah seviyesi yüksek olmalı, tabi ki refah seviyesi yukarıda yazdığım çoğu maddelerden etkileniyor bunu biliyoruz ama sadece refaha bakarak karar vermek kesin bir başarı sağlamaz. Refah seviyesini dikkate almalı ama güzel bir kazanç istiyorsak ilk 4 maddede bahsettiğim şeylere de özen göstermeliyiz.)

Dükkan açacağınız yeri buldunuz, refah seviyesi yüksek, savaşta olmayan bir krallığa ait, güzergahları temiz haydut yok vs. peki ne dükkan açacaksınız? Bunu belirlemek için de bir kaç kolay madde var.

1. İlk olarak düllan açmayı düşündüğünüz şehrin yanında 2-3 gün durup şehre girip çıkan kervanları izlemek, gelen kervan oradan ne alıyor. ^gün beklediniz 8 kervan geldi, gelen kervanlardan 5 tanesi o şehirden tahta aldı, demek ki o şehirden tahta talebi var. Kervanların çoğu tahta alıyorken ahşap atölyesi açmak en mantıklı hamle.

2. Şehrin yanındaki köylerde ne üretimi var, şehre yakın 5 köy var, 3 tanesi koyun üretiyor yün dükkanı açmak mantıklı, köyler yağmalanmadığı sürece dükkanınız için hammadde olan koyun tedarik etmek kolay olacaktır ve maliyeti düşük olacaktır. Bir işletmenin karını maksimize eden en büyük etkenlerden biri hammadde ucuzluğudur.

3. Dükkan açacağınız şehre kervanların gidebileceği diğer şehirlerde hangi ürünün fiyatı pahalı. Sizin şehriniz demir üretmekiçin uygun, yakınlardaki diğer şehirlerde ise demirler pahalı, eğer siz A şehrinde demir üretimi yaparsanız ve gelen kervan yakın olan B şehrinde demiri pahalıdan satabilecekse sizin şehrinizden şarap almak yerine demir alır ve onu satar.


Hammadde olan ürünler nerelerde üretilir ve üretilen mal satış için ne tarafa gider?

1- Tahıl: Her yerde üretimi vardır, talebi de öyle.
2- Zeytin: Batıda üretilir, talebi genellikle doğudadır.
3- Üzüm: Batıda üretilir, talebi doğudadır.
4- Keten: Kuzey, Güney, Doğu ve Batıda üreim vardır, talebi merkezdir.
5- Pamuk: Doğuda üretilir, talep batıda vardır.
6- Kürk: Doğuda ve bir miktar güneyde üretim vardır, talebi olabildiğince kuzeydedir.

Bütün hammedleri yavaş yavaş öğrendikçe tamamlayı planlıyorum şuanlık bildiklerim bu kadar.


!!!Son olarak dip not: Eğer dükkan açtığınız şehir şavaşta olduğunuz bir şehir tarafından fethedilirse veya ilişkinizin çok kötü olduğu bir lorda verilirse dükkanınız kapanabilir.!!!



Şimdilik bildiğim ve paylaşabileceğim şeyler bunlar. Eğer eksik olan, sizin bildiğiniz ve benim yazmadığım bir şey varsa anlatırsanız listeye alıntılayıp koyabilirim. Daha fazlasını öğrendikçe burayı güncelleyeceğim. İyi olunlar ve ticaretler.



Here’s a list of resources, the finished good the might be in-demand, and the type of workshop to build:

Grain = beer = Brewery
Grapes = wine = Wine Press
Olives = oil = Olive Press
Cotton = velvet clothing = Velvet Weavery
Flax = clothing = Linen Weavery
Wool = clothing = Wool Weavery
Clay = pottery = Pottery Shop
Rawhide = leather, light armors = Tannery
Hardwood = bows, arrows, shields = Wood Workshop
Iron Ore/Hardwood = all kinds of weapons, armors, and tools = Smithy
Silver = jewelry = Silversmith

İşte kaynakların bir listesi, talep edilen olabilecek nihai ürün ve inşa edilecek atölye türü:



Tahıl = bira = Bira fabrikası

Üzüm = şarap = Şarap Presi

Zeytin = yağ = Zeytin Presi

Pamuk = kadife giyim = Kadife Weavery

Keten = giyim = Keten Dokuma

Yün = giyim = Yün Dokuma

Kil = seramik = Seramik Dükkanı

Ham deri = deri, hafif zırhlar = Tabakhane

Sertağaç = yay, ok, kalkan = Ahşap Atölyesi

Demir Cevheri / Sertağaç = her türlü silah, zırh ve alet = Smithy

Gümüş = takı = Gümüşçü

Website Bağlantısı

Yukarıda verdiğim sitede böyle birşey var. Köylerdeki üretime bakıp hangi dükkan daha iyi olabilir fikir veriyor.

Eğer dükkan açtığınız bir şehirin krallığıyla savaşa girerseniz dükkanlarınız direkt olarak kapanıyor arkadaşlar.
 
Last edited:
Eline sağlık. Hep ticaretle uğraşasım vardı, ama malzemeyi nereden kaça aldım ne kadara sattım aklımda tutmak zor oluyordu. Bugün Orhun Kayaalp in videodan sonra öğrendim ki artık ona benzer bi sistem gelmiş ve çok zevkli bir olaymış. Umarım daha da gelistirirler, sadece tüccar olarak uzun soluklu bir macera yaşayabiliriz..

1. İlk olarak düllan açmayı düşündüğünüz şehrin yanında 2-3 gün durup şehre girip çıkan kervanları izlemek, gelen kervan oradan ne alıyor. ^gün beklediniz 8 kervan geldi, gelen kervanlardan 5 tanesi o şehirden tahta aldı, demek ki o şehirden tahta talebi var. Kervanların çoğu tahta alıyorken ahşap atölyesi açmak en mantıklı hamle.

Güzel taktikmiş ?

1- Tahıl: Her yerde üretimi vardır, talebi de öyle.
2- Zeytin: Batıda üretilir, talebi genellikle doğudadır.
3- Üzüm: Batıda üretilir, talebi doğudadır.
4- Keten: Kuzey, Güney, Doğu ve Batıda üreim vardır, talebi merkezdir.
5- Pamuk: Doğuda üretilir, talep batıda vardır.
6- Kürk: Doğuda ve bir miktar güneyde üretim vardır, talebi olabildiğince kuzeydedir.
Bunun da devamını bekliyorum ☺
 
Eline sağlık. Hep ticaretle uğraşasım vardı, ama malzemeyi nereden kaça aldım ne kadara sattım aklımda tutmak zor oluyordu. Bugün Orhun Kayaalp in videodan sonra öğrendim ki artık ona benzer bi sistem gelmiş ve çok zevkli bir olaymış. Umarım daha da gelistirirler, sadece tüccar olarak uzun soluklu bir macera olur.



Güzel taktikmiş ?


Bunun da devamını bekliyorum ☺


Devamı gelecek hepsinin :grin:
 
Çok güzel rehber olmuş. Şarap atölyesinden +13 gibi komik bir miktar kazanıyordum kervanlara dikkat edince demirci ocağına çevirdim sırf o atölyeden gelirim 150 ila 200 arası oldu ordunun maaşını çıkardık ellerine sağlık.
Rica ederim dostum bol kazançlar
 
Eğer dükkan açtığınız bir şehirin krallığıyla savaşa girerseniz dükkanlarınız direkt olarak kapanıyor arkadaşlar.
 
Back
Top Bottom