Bannerlord, Early Accsess, 150 ₺ Fiyat hakkında Açıklama!

Users who are viewing this thread

nyYoMa.jpg

Merhaba arkadaşlar, öncelikle bu yazı uzun bir yazı olacak. Sonuna kadar okuyacak arkadaşların bazı konulardaki düşüncelerini daha iyi oturtabileceğimi düşünüyorum. Çünkü Bannerlord ve Taleworlds hakkında sürekli kötü yazılar dolaşıyor etrafta.

Öncelikle Bilal'e anlatır gibi anlatacağım bazı denklemleri. Oyunun neden 150 ₺ ile satışa çıkacağı hakkında kendi fikirlerimi ve kendimce ürettiğim haklı sebepleri burada listeleyeceğim;
1 - TaleWorlds yerel bir Şirket değil global bir şirkettir.
2 - Halihazırda zaten 25$ indirim yapmış bulunmaktalar.

Bazı kendini bilmez insanlar ise Steam'in zaten firmalara sabit kur uyguladığını söyleyip aslında oyunun 180 ₺ ye geldiğini aslında bize sadece 30 ₺ indirim yapıldığını bile iddia edebiliyor. Bu çok gülünç. Burada çok büyük zincirleme bir denklem var o yüzden dikkatle tekrar tekrar okumanızı tavsiye ediyorum. Çünkü anlatacaklarım sadece bu oyun için geçerli değil hayatınız boyunca bazı şeyleri kafanızda değiştirecek. Hem de her konuda.

Hemen bir örnek ile başlayalım. Yurtdışında herhangi bir firma bir oyun geliştirdiğinde, maliyetine oran ile kâr oranını karma hale getirerek bir satış fiyatı belirler. Bunun yine Steam üzerinden çıktığını düşünelim. Oyun da 50 $ olsun. Türkiye fiyatı otomatik olarak 180 ₺ olacaktır. Ne aşağı ne yukarı.. Oyunların yapımında ortalama kaç adet program kullanılır şimdi bunu inceleyelim ve sakın ola ki saydığım başlıklardan sadece birer adet program kullanıldığını düşünmeyin.
- Oyun Motoru (TaleWorlds'e ait bir oyun motoru, herhangi bir şekilde kiralanma, ya da lisanslama söz konusu değil.)
- Modelleme/Render Programları
- Çeşitli Animasyon oluşturucular
- Assetler, Scriptler için çeşitli Derleyiciler (Örn; Visual Studio)
- Tamamen Orijinal TaleWorlds besteleri
- Veritabanı
- Server Hizmetleri
- Ve dahası...

Bunların dışında oyun motoruna koyulması için, satın alınan, üretilen binlerce sesten bile bahsetmiyorum.

Oyun Motoru yapmak kolay birşey değildir. Bir oyun motoru ile oyun yapılır. Oyun yapmak farklıdır. Oyun Motoru yapmak farklıdır. (Örn: Unity)

Bunların hepsi birer maliyettir ve TaleWorlds tarafından üretilen başlıklar dışında herşey yurtdışından tamamen Dolar/Euro kuru üzerinden oyunun bütçesi, maliyetine göre ücret verilir. Server hizmetleri, Veritabanı, Derleyiciler. Bunların hepsi emin olun çok pahalıya mâl olan şeyler. Bir oyun yapımında harcama arttıkça bütçe artar, bütçe arttıkça bu da maliyetinin arttığı anlamına gelir.

Çok basit bi şekilde örneklemek gerekirse
Almanya'da bir garson 1 yıl çalışarak 1558 birim x 12 ay = 18.696 birim ile maksimum 5 yaşında bir Audi araç alabilir.
Türkiye'de yaşayan bir garson 1 yıl çalışarak 2324 birim x 12 ay = 27.788 birim ile maksimum 2006 model Fiat Doblo alıp Pikniğe gidebilir.


Not : Ama onlar Euro kazanıyo biz Türk Lirası diyen olursa "birim"leri "taş" olarak düşünüp lütfen MAĞARASINA dönsün.

Bu firma Türkiye sınırları içerisinde zaten Oyunu yaparken Türk Lirası x 6 üzerinden maliyet ile oyun yapmıştır seneler içerisinde.
Bu yüzden;
Bannerlord 150 ₺ dir.
Cyberpunk 2077 bu yüzden 250 ₺ dir.

Bu güzel, muhteşem Milli Gururumuz olan Mount & Blade: Bannerlord un neden 150 ₺ olduğunu umarım anlaşılabilir bir şekilde anlatabilmişimdir. Öyle düşünüyorum..

Şimdi sırada oyunun neden Early Accses (EA) çıkacağından bahsetmek gerekirse.. Steam sayfasını ziyaret ederek açıklamalarını okuyabilirsiniz.;

Erken Erişim sürecinde bazı özelliklerden mahrum kalacakmışız, bir göz atalım şu özelliklere;
1 - Tüm oyun kontrol desteği
2 - Bazı beceri ve olanaklar
3 - Zanaatkarlık
4 - Kuşatmaların, Klan, Ordu ve Krallık yönetiminin bazı yönleri.


Gözlerinizi kapatıp sadece bir kaç dakika düşünerek bu özelliklerin oyuna çok büyük etkisi olmadığını eminim ki hissedeceksiniz.
Kapanış yapmak gerekirse, bu oyun şu anda ERKEN ERİŞİM oyunudur. Tam Sürüm değildir. ERKEN ERİŞİM oyunlarda Global Dil olan yani sadece İngilizce Dil kalır. Sebebi ise Tam Sürüm versiyonuna kadar sürekli versiyon değişikliğine uğrayacak olması, birşeylerin eklenip, çıkartılacak, değiştirilecek olmasından dolayıdır.

Oyun TAM SÜRÜM çıktığında ise TaleWorlds'un Oyunu tamamen Türkçeleştireceğinden şüpheniz olmasın.

Bu oyun ERKEN ERİŞİM sürecindedir.
Bu oyun EARLY ACCSESS sürecindedir.
Bu oyun henüz TAM SÜRÜM değildir.

Şimdi firmaya destek olmak yerine forumlarda, sağda solda oyunu kötüleyip, bu oyun hakkında hiçbir fikri olmayan insanları da negative etkileyip satın almamalarına sebep olmayın arkadaşlar. Daha fazla destek olmak isteyenler, durumu gücü yetenler ise zaten bu oyunu ERKEN ERİŞİM de satın alıp oyunda gördükleri her türlü hatalar hakkında geribildirim yapacaklardır. Ne kadar çok geribildirim, o kadar kısa TAM SÜRÜM çıkışı demektir. Bu firma kimsenin babasının malı değildir.

Kimse " 8 senedir bekliyoruz yeeeağğğ abiii bu ne yaaa bu fiyat ne abiiii, abiii bu özellikler olmayacakmış ne anlamı kaldı abiiiiiiiii " demesin. Demeye hakkınız yok. Çünkü hiçbir yatırmınız yok. Hiçbir emeğiniz yok. Böyle bir hakkınız yok.

Yıllardır satışta olan bir oyunun Türkiye tarafından çok komik bir oran olmakla birlikte sadece %5 oranında desteklendiğini gösteren bir haber;

Devlet tarafından alınan destek hakkındaki söylentiler hakkında, elinde resmi bir belge var ise insanlar burada paylaşsın hep birlikte TaleWorlds'un Bannerlord u yapmak için harcadığı BİR KAÇ MİLYON DOLAR'ın ne kadarının devlet tarafından karşılandığını hepimiz bilelim.

İnsan bir oyunu beğenirse, fiyatı cebinde uygunsa alır, ama beğenmez ise, fiyatı uygun değilse almaz. Umarım burada herkese doğru ve düzgün bir şekilde kendimce serzenişimi anlatabilmişimdir. Ve umarım kafası yerinde olmayan insanların kafası yerine gelir. Herkese iyi forumlar. Yazımı kâle alıp dakikalarını harcayıp, buraya kadar okuyanlar için ise Çok Teşekkür ederim. Düşüncelerimde ve kendimce haklı sebeplerimde eğer sektörün içerisinden insanlar yanıldığımı düşünüyorsa, doğrusunu yorum olarak buraya bırakabilirler.
 
Last edited:
Öncelikle günaydın dostum. Şuan sabahın 6'sında yazıyorum bunu. Yazını, belki bana başka bir bakış açısı katar da eleştirilerimin bir kısmı yersiz olur umuduyla okudum ama maalesef yazının, özellikle erken erişim bölümünü çok gülünç buldum. Çıkacak özellikler oyunu pek etkilemiyor dediğin noktada bu ne diyor ya oldum bir anda. Oyunda Krallık kurma, Klan kurma, Evlenme dolayısıyla çocuk sahibi olma, ölme ve Harita üzerinden kale kuşatma özellikleri olmayacak. Sen bu özellikler oyunu etkilemiyor diyorsun. Kusura bakma güzel insan ama sana insanlar bir tarafıyla gülerler. Bu eksikliklerden bir kısmı Warband'da dahi olan özelliklerdi.
benim gibi eleştiri yapan arkadaşlar oyuna laf atmıyor. Biz firmayı ve firmanın attığı yanlış adımları eleştiriyoruz.Tam olmayan bir oyun için 150 TL istemek insanların akıllarıyla alay etmekten başka bir şey değildir. 50- 60 Dolar aralığı AAA oyunların fiyat aralığındadır ki Bannerlord bütçe olarak AA bir oyundur. Türkiyedeki fiyatını geçtim yurtdışında ki fiyatı bile abartılıdır. Ben bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisiyim doğrudan ilgi ve iş alanım burası. Duyurulduğu yıldan itibaren 8 sene geçmiş bir oyunu bu geçen 8 senede tam sürümüyle çıkartamıyorsa bir firma başarısızdır. Bu başarısızlığın faturasını uç sınırlarda fiyatlarla oyuncuya kesmeye çalışıyorlar. rica ediyorum bunun farkına varın.
Halihazırda bize sunulacak oyun biraz cilalanmış biraz modlanmış Warband'dan çok daha farklı bir oyun değildir. Bu oyun EA olarak 30 TL'ye dahi çıksa alınmayı hakedecek bir deneyim sunmayacak bizlere(Single için konuşuyorum). Tek ümidim oynanışı derinleştirecek öğeleri oyundan almamış olmaları olur.
Son olarak 3 defa art arda bu oyun erken erişim yazdın ya, işte tam da bu yüzden bu oyun 150 TL olamaz. Selametle iyi forumlar...
 
Şu AAA oyun AA oyun muhabbeti herkesin ağzına dolanmış. Sıkıcı olmaya başladı gerçekten. Bannerlord türünün tek örneğidir arkadaşlar. Var mı bu tarz bir oyun, söyleyin alalım. Kingdom Come: Deliverance falan demeyin, tam anlamıyla kendinizi oyun dünyası içinde özgür hissettiğiniz, milyon tane mod seçeneği olan bir oyun. Bence fiyatı belirlemede bu özgüvende etkili olmuş. Firmayı eleştirmek herkesin en doğal hakkı. Erken erişim çıkmasını bende eleştiriyorum. Dikkatinizi çekerim, eksik özellikle çıkmasını değil, erken erişim çıkmasını eleştiriyorum. Çünkü zaten erken erişim çıkmasının sebebi özellik eksik olması. Fiyat konusunu bu derece eleştirmeyi çok saçma buluyorum. Benim gözümde sizin de tabirinizle Bannerlord AAA bir oyundur, demek ki firmanın gözünde de öyle. Ayrıca ürün kendi ürünleri, piyasaya göre bir fiyat belirleme zorunlulukları yok. Ayrıca yabancı oyuncu platformlarına göz gezdirdiğimde bizden daha rahatlar fiyat konusunda. Sizin kadar AAA oyun AA oyun muhabbeti çevireni görmedim. Bu oyuna 50 dolar da verilir, 150 TL de. Eksik özellik oynamak istemeyen arkadaşlara ilaç gibi bir tavsiye '' 6 ay sonra oynayın '' Bu sizi hayatınızı karartan, dünyanızı başınıza geçiren, yaşanamaz hale getiren Bannerlord'u nasıl eksik özelliklerle oynarım, hem de erken erişim çıkmışken derdinizden kurtaracaktır.

Dip not, firmanın genelde videoyu 0.50 yavaşlatmışçasına yavaş modda çalışması beni de çok yoruyor. Umarım erken erişim sürecini kısa tutarlar. Elde edecekleri gelir ile çalışmaların hızlanacağını düşünüyorum şahsen.
 
benim gibi eleştiri yapan arkadaşlar oyuna laf atmıyor. Biz firmayı ve firmanın attığı yanlış adımları eleştiriyoruz.Tam olmayan bir oyun için 150 TL istemek insanların akıllarıyla alay etmekten başka bir şey değildir. 50- 60 Dolar aralığı AAA oyunların fiyat aralığındadır ki Bannerlord bütçe olarak AA bir oyundur. Türkiyedeki fiyatını geçtim yurtdışında ki fiyatı bile abartılıdır. Ben bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisiyim doğrudan ilgi ve iş alanım burası. Duyurulduğu yıldan itibaren 8 sene geçmiş bir oyunu bu geçen 8 senede tam sürümüyle çıkartamıyorsa bir firma başarısızdır. Bu başarısızlığın faturasını uç sınırlarda fiyatlarla oyuncuya kesmeye çalışıyorlar. rica ediyorum bunun farkına varın.
Halihazırda bize sunulacak oyun biraz cilalanmış biraz modlanmış Warband'dan çok daha farklı bir oyun değildir. Bu oyun EA olarak 30 TL'ye dahi çıksa alınmayı hakedecek bir deneyim sunmayacak bizlere(Single için konuşuyorum). Tek ümidim oynanışı derinleştirecek öğeleri oyundan almamış olmaları olur.
Son olarak 3 defa art arda bu oyun erken erişim yazdın ya, işte tam da bu yüzden bu oyun 150 TL olamaz. Selametle iyi forumlar...

Adamlar sizden bitmemiş oyuna para verin demiyor, tam tersine bitmiş oyuna para verin ama erkenden oynamak istiyorsanız aynı parayı vermeniz lazım diyor. Bunu eleştirmek saçma. Adamlar dürüstçe soyluyor, eğer erkenden oynamak istiyorsanız alın oynayın biz fiyatını erkenden ucuz tutarak insanları satın almaya teşvik etmek istemiyoruz dediler. Adamlar oyunu şu anda marketing bile yapmıyor, reklamını yapmıyor. Tek yaptıkları EA tarih ve fiyat açıklamak oldu.

Eğer değmediğini düşünüyorsan bekle ve sonra oyun bitince alırsın. Eğer gerçekten oyunun "cilalanmış Warband" olduğunu düşünüyorsan zaten niye alırsın anlamadım. Warband oyna o zaman, ucuzluktan 5tl ye alırsın. Cidden öyle düşünüyorsan 50 TL bile değmez.

Türkiyedeki fiyat konusunda diğer threade yazdım burayada yaziyim AAA oyun diyorsunuz DOOM Eternal : 300TL, Death Stranding : 400TL . Hepiniz oyun uzmanısınız ama AAA oyunların fiyatını bilmiyorsunuz: https://store.steampowered.com/explore/upcoming/ Al hepsi yazıyor burda.

Adamlar yarı fiyatına satıyor oraya karşılık. Yabancılar sizin kadar laf etmedi fiyata ki adamlar teknik olarak daha pahalıya alıyor. Yabancı AAA oyunlar minimum 60$ dan başlar. Bannerlord 50 yapmış. Ucuz değil evet ama abartı da değil, 10 dolar dedigin %15 fark, az degil. 45 te olabilirmiş ama Bannerlordun gidip 35 dolar olmasını beklemek komik. 3 sene önceki 10 kisilik kadrodan çıkan Hello Neighbour bile bugun 30 dolar. Bugün yeni çıkan 3 kisilik kadrolu indie oyunlar bile en az 25 dolar.

Adamların sizden birşeyin acısını çıkardığı yok, bu ülke son yıllarda fakirleşti malesef. Bu gerçekle oyun fiyatları üzerinden yüzleşiyor olmanız adamların suçu değil. Size kıyak geçmişler bana sorarsan, regional pricing i kısabilirlerdi o zaman en az 250TL den başlardı fiyat.
 
Bu yazı çok yanlış. Tartışmalara hiç giresim yok zaten ama mantık hatalı. 6x harcayarak oyunu ürettikleri falan demişsin hepsi hatalı. Elimizde bir maliyet bilgisi yok. Ayrıca örneklendirdiğin oyunların maliyeti bu oyunun maliyetinden kat ve kat yüksek. 6x şeklinde bile yapsalar oyunun maliyeti yine AAA oyunlardan milyonlarca dolar düşük olacak. Eğer maliyet üzerinden gidersen 50 euro da aşırı yüksek oluyor. Hatalı bir savunma şekli bu. İlla en popüler oyunlarla karşılaştırmak zorunda da değilsin. Microsoft da steamde oyun çıkarıyor. Ya da WB çıkıyor. Niye 60 dolarlık oyunları 90tl-100tlye çıkarıyolar. Hepsinin maliyeti MBden daha yüksek. En yakın örneklerine bak. Üstelik tam sürüm olarak veriyor adamlar. Tek hak verdiğim yanı oyun motoru demen. Ama oyun motorunun da ne kadar sağlam bir motor olduğunu, ne özellikler barındırdığını bilmiyoruz. Unreal kadar sağlam bir engine olmadığı kesin.
Ek: Oyun motoru yapmaları da bizi yine bağlamaz. Motoru başkalarına kiralayarak gelir elde edecekse yapsın. Yoksa unreal ile yapsalar da gram umrumda olmazdı. Biz niye motoru umursuyoruz ki?

Bu fiyat konusundaki problem oyunun ne kadar ettiğini düşünmeniz. Eksik çıkan EA bir oyun 50 dolar etmez. 30 dolar falan beklerdim. Benim için ederi bu. Yani 5 dolarlık indirim yapmış gibiler şuan. Gelelim EA sürecine. Ne kadar süreceği konusunda bir gram bilgimiz yok. Star citizen ya da Dayz gibi yıllar mı alacak? Bugünden 50 dolar vermek mantıklı değil o yüzden. Nasıl star wars battlefront 2 ya da division 2 gibi yarım çıkan oyunlara 60 dolar vermek mantıklı değilse bu da aynı. Division 2 yeni çıktı ve 3 dolara satılıyor şuan. Yani bugün çıkıp da oyun iyi fiyat da iyi oh oh alın oynayın çok dolu oyun gibi bir şey demek de yanlış. Oyun leş demek de yanlış. Çıkınca bakılacak ne kadar eksiği var. Sonuçta escape from tarkov da gelişim sürecinde bana soracak olursanız o fiyatı hakediyor. Oyun baya dolu. Star citizen bile şuan 45 doları hakeder düzeye getirdiler oyunu. Şimdiden böyle kararlar almak bannerlord için erken.


50 dolara da bug kovalamak yani :razz:. Hem testerlık yapıyoruz hem 50 dolar veriyoruz. Güzel kafalar. Ayrıca şu "millilik" olayını da anlamıyorum. Banane kardeşim. Kapitalist dünyada yaşayıp destek mi olucaz? Firma kârını düşünüyo. Zaten vergimizle destek olmuşuz oyuna. Büyük küçük farketmez. Yap bi collectors edition 2-3 poster bir kitap koy, sat 800-900 liraya. Destek olmak isteyen yine olsun. Herkesi niye zorluyorsunuz ki?
CDPR ya da Larian gibi stüdyolar desteği TWden daha çok hakediyorlar.
 
Bu yazı çok yanlış. Tartışmalara hiç giresim yok zaten ama mantık hatalı. 6x harcayarak oyunu ürettikleri falan demişsin hepsi hatalı. Elimizde bir maliyet bilgisi yok. Ayrıca örneklendirdiğin oyunların maliyeti bu oyunun maliyetinden kat ve kat yüksek. 6x şeklinde bile yapsalar oyunun maliyeti yine AAA oyunlardan milyonlarca dolar düşük olacak. Eğer maliyet üzerinden gidersen 50 euro da aşırı yüksek oluyor. Hatalı bir savunma şekli bu. İlla en popüler oyunlarla karşılaştırmak zorunda da değilsin. Microsoft da steamde oyun çıkarıyor. Ya da WB çıkıyor. Niye 60 dolarlık oyunları 90tl-100tlye çıkarıyolar. Hepsinin maliyeti MBden daha yüksek. En yakın örneklerine bak. Üstelik tam sürüm olarak veriyor adamlar. Tek hak verdiğim yanı oyun motoru demen. Ama oyun motorunun da ne kadar sağlam bir motor olduğunu, ne özellikler barındırdığını bilmiyoruz. Unreal kadar sağlam bir engine olmadığı kesin.
Ek: Oyun motoru yapmaları da bizi yine bağlamaz. Motoru başkalarına kiralayarak gelir elde edecekse yapsın. Yoksa unreal ile yapsalar da gram umrumda olmazdı. Biz niye motoru umursuyoruz ki?

Bu fiyat konusundaki problem oyunun ne kadar ettiğini düşünmeniz. Eksik çıkan EA bir oyun 50 dolar etmez. 30 dolar falan beklerdim. Benim için ederi bu. Yani 5 dolarlık indirim yapmış gibiler şuan. Gelelim EA sürecine. Ne kadar süreceği konusunda bir gram bilgimiz yok. Star citizen ya da Dayz gibi yıllar mı alacak? Bugünden 50 dolar vermek mantıklı değil o yüzden. Nasıl star wars battlefront 2 ya da division 2 gibi yarım çıkan oyunlara 60 dolar vermek mantıklı değilse bu da aynı. Division 2 yeni çıktı ve 3 dolara satılıyor şuan. Yani bugün çıkıp da oyun iyi fiyat da iyi oh oh alın oynayın çok dolu oyun gibi bir şey demek de yanlış. Oyun leş demek de yanlış. Çıkınca bakılacak ne kadar eksiği var. Sonuçta escape from tarkov da gelişim sürecinde bana soracak olursanız o fiyatı hakediyor. Oyun baya dolu. Star citizen bile şuan 45 doları hakeder düzeye getirdiler oyunu. Şimdiden böyle kararlar almak bannerlord için erken.


50 dolara da bug kovalamak yani :razz:. Hem testerlık yapıyoruz hem 50 dolar veriyoruz. Güzel kafalar. Ayrıca şu "millilik" olayını da anlamıyorum. Banane kardeşim. Kapitalist dünyada yaşayıp destek mi olucaz? Firma kârını düşünüyo. Zaten vergimizle destek olmuşuz oyuna. Büyük küçük farketmez. Yap bi collectors edition 2-3 poster bir kitap koy, sat 800-900 liraya. Destek olmak isteyen yine olsun. Herkesi niye zorluyorsunuz ki?
CDPR ya da Larian gibi stüdyolar desteği TWden daha çok hakediyorlar.

Baya haklısın reis
 
Bu yazı çok yanlış. Tartışmalara hiç giresim yok zaten ama mantık hatalı. 6x harcayarak oyunu ürettikleri falan demişsin hepsi hatalı. Elimizde bir maliyet bilgisi yok. Ayrıca örneklendirdiğin oyunların maliyeti bu oyunun maliyetinden kat ve kat yüksek. 6x şeklinde bile yapsalar oyunun maliyeti yine AAA oyunlardan milyonlarca dolar düşük olacak. Eğer maliyet üzerinden gidersen 50 euro da aşırı yüksek oluyor. Hatalı bir savunma şekli bu. İlla en popüler oyunlarla karşılaştırmak zorunda da değilsin. Microsoft da steamde oyun çıkarıyor. Ya da WB çıkıyor. Niye 60 dolarlık oyunları 90tl-100tlye çıkarıyolar. Hepsinin maliyeti MBden daha yüksek. En yakın örneklerine bak. Üstelik tam sürüm olarak veriyor adamlar. Tek hak verdiğim yanı oyun motoru demen. Ama oyun motorunun da ne kadar sağlam bir motor olduğunu, ne özellikler barındırdığını bilmiyoruz. Unreal kadar sağlam bir engine olmadığı kesin.
Ek: Oyun motoru yapmaları da bizi yine bağlamaz. Motoru başkalarına kiralayarak gelir elde edecekse yapsın. Yoksa unreal ile yapsalar da gram umrumda olmazdı. Biz niye motoru umursuyoruz ki?

Bu fiyat konusundaki problem oyunun ne kadar ettiğini düşünmeniz. Eksik çıkan EA bir oyun 50 dolar etmez. 30 dolar falan beklerdim. Benim için ederi bu. Yani 5 dolarlık indirim yapmış gibiler şuan. Gelelim EA sürecine. Ne kadar süreceği konusunda bir gram bilgimiz yok. Star citizen ya da Dayz gibi yıllar mı alacak? Bugünden 50 dolar vermek mantıklı değil o yüzden. Nasıl star wars battlefront 2 ya da division 2 gibi yarım çıkan oyunlara 60 dolar vermek mantıklı değilse bu da aynı. Division 2 yeni çıktı ve 3 dolara satılıyor şuan. Yani bugün çıkıp da oyun iyi fiyat da iyi oh oh alın oynayın çok dolu oyun gibi bir şey demek de yanlış. Oyun leş demek de yanlış. Çıkınca bakılacak ne kadar eksiği var. Sonuçta escape from tarkov da gelişim sürecinde bana soracak olursanız o fiyatı hakediyor. Oyun baya dolu. Star citizen bile şuan 45 doları hakeder düzeye getirdiler oyunu. Şimdiden böyle kararlar almak bannerlord için erken.


50 dolara da bug kovalamak yani :razz:. Hem testerlık yapıyoruz hem 50 dolar veriyoruz. Güzel kafalar. Ayrıca şu "millilik" olayını da anlamıyorum. Banane kardeşim. Kapitalist dünyada yaşayıp destek mi olucaz? Firma kârını düşünüyo. Zaten vergimizle destek olmuşuz oyuna. Büyük küçük farketmez. Yap bi collectors edition 2-3 poster bir kitap koy, sat 800-900 liraya. Destek olmak isteyen yine olsun. Herkesi niye zorluyorsunuz ki?
CDPR ya da Larian gibi stüdyolar desteği TWden daha çok hakediyorlar.


++++
 
Bu fiyat konusundaki problem oyunun ne kadar ettiğini düşünmeniz. Eksik çıkan EA bir oyun 50 dolar etmez. 30 dolar falan beklerdim. Benim için ederi bu. Yani 5 dolarlık indirim yapmış gibiler şuan. Gelelim EA sürecine. Ne kadar süreceği konusunda bir gram bilgimiz yok. Star citizen ya da Dayz gibi yıllar mı alacak? Bugünden 50 dolar vermek mantıklı değil o yüzden. Nasıl star wars battlefront 2 ya da division 2 gibi yarım çıkan oyunlara 60 dolar vermek mantıklı değilse bu da aynı. Division 2 yeni çıktı ve 3 dolara satılıyor şuan. Yani bugün çıkıp da oyun iyi fiyat da iyi oh oh alın oynayın çok dolu oyun gibi bir şey demek de yanlış. Oyun leş demek de yanlış. Çıkınca bakılacak ne kadar eksiği var. Sonuçta escape from tarkov da gelişim sürecinde bana soracak olursanız o fiyatı hakediyor. Oyun baya dolu. Star citizen bile şuan 45 doları hakeder düzeye getirdiler oyunu. Şimdiden böyle kararlar almak bannerlord için erken.


50 dolara da bug kovalamak yani :razz:. Hem testerlık yapıyoruz hem 50 dolar veriyoruz. Güzel kafalar. Ayrıca şu "millilik" olayını da anlamıyorum. Banane kardeşim. Kapitalist dünyada yaşayıp destek mi olucaz? Firma kârını düşünüyo. Zaten vergimizle destek olmuşuz oyuna. Büyük küçük farketmez. Yap bi collectors edition 2-3 poster bir kitap koy, sat 800-900 liraya. Destek olmak isteyen yine olsun. Herkesi niye zorluyorsunuz ki?
CDPR ya da Larian gibi stüdyolar desteği TWden daha çok hakediyorlar.

Turkiyeye 25 dolara geliyor oyun. Fiyatı bilmeden gelip yazmayın bari buraya. 150TL = 25$ , 50$ 300 TL, 1 dolar = 6.11 TL ediyor. Sizin AAA! AAA! diye agladıgınız oyunlar 300TL, yani Bannerlordun 2 katı.

Ayrıca şu EA de indirim yapsalarmış muhabbeti gerçekten baydı. Adamlar 30 kere söyledi "Biz insanları oyunu EA te almaları için teşvik etmek istemiyoruz. Oyunu bittikten sonra alsınlar." diye. Adamlar zaten EA reklamı veya pazarlaması bile yapmadı bunu release olarak görmüyorlar. Sadece tarih ve fiyat açıkladılar.

Ayrıca Star Citizen a 45$ hakeder diyen adamdan çok birşey beklememek lazım. Adamların oyunda fonksiyon yok, sadece mini gameler var şu anda. Serverlar 30 kişiden fazla kaldırmıyor, devamlı gocuyor ve öküz gibi paytowin oyun. Burda 25 dolara aglıyorsun, adamlar içinde yüzlerce gemiden en basit ve dandik gemiyi 20 dolara satıyor. Kalıcı olarakta değil, gemiyi satın almıyorsun yani teknik olarak kiralıyorsun. Ortalama iş yapacak bir gemi için 100 dolar hatta fazlası gerekicek. Üstüne bir de yüksek pahalı 1000 dolarlık gemilerin seni devamlı ezecek olması gibi bir gerçeklikle yüzleşeceksin.

https://starcitizen.fandom.com/wiki/List_of_ship_and_vehicle_prices

Adamlar fonksiyon olmayan sadece insanların uctugu ve yürüdüğü(onda da devamlı göçerek) paytowin oyuna 45$ değer diyorsun ama bildiğin içinde şu an savaşabildigin ve oynayabildiğin oyun daha bitmemiş, "istediğim kılıcı yapamıom ama" diye 25$ etmez diyorsun. Anladım.
 
Forumu okuyunca şöyle bir algı oluşuyor insanda. Sanki adamlar erken erişime 150 tl istiyor ve oyunu tam sürüm çıkardıklarında bir 150 daha isteyecekler :smile: Erken erişim oyun 150 lira etmez diyen arkadaşım, oyun zaten tamamlanınca bedava güncelleyip oynayacaksın. He dersen ki ben tamamlayabileceklerine inanmıyorum. O da basit, alma. Tam sürüm çıkınca alırsın.
 
İşte bu yüzden tartışmaya girmiyorum. Tek gördüğüm şey hebele hübele. TW'nin sözünü quotelayıp gelip star citizena aynı anda sallaması. O adamlar da full release yapınca p2w özellikleri kaldıracağız diyor. Destek olunması için ekledik diyorlar. Fanboyluk böyle oluyor işte. Ben kendi yorumumda Star Citizen'ı da gömüyorum övdüğüm kadar. Öyle bir yazmışsın ki sanki ben GOTY demişim o oyuna. Ayrıca al 300 liralık AAA diye bağırdığımız 60$ etiketi olan oyunlar:

Kimse bir bilgisi olmadan boş yapıyor şuanda. Bu altın mı geleceğe yatırım yapıyoruz? Bir ürün önümüze konulduğu kadar eder ya da verilen sözler kadar. Verilen sözlere güveni olan gider alır. Ben de diyorum ki şimdi oyun çöp ya da oyun mükemmel demek yanlış. Bekleyip bakacağız oyuna öyle görücez. Şuanki bilgilerimizle bu oyunun 150 lira etmediğini söylüyorum. 50 dolar da yabancılar için etmez. Kimin çıkıp bu parayı verip vermeyeceğini tartışmıyorum. Fanboyluk yapmanın bir anlamı yok. Ben TW'nin verdiği sözlere de güvenmiyorum. Hangi sözlerini tutabilmişler ki bugüne kadar? Eleştirilecek tutulmayan bir çok sözleri var.
 
Bu yazı çok yanlış. Tartışmalara hiç giresim yok zaten ama mantık hatalı. 6x harcayarak oyunu ürettikleri falan demişsin hepsi hatalı. Elimizde bir maliyet bilgisi yok. Ayrıca örneklendirdiğin oyunların maliyeti bu oyunun maliyetinden kat ve kat yüksek. 6x şeklinde bile yapsalar oyunun maliyeti yine AAA oyunlardan milyonlarca dolar düşük olacak. Eğer maliyet üzerinden gidersen 50 euro da aşırı yüksek oluyor. Hatalı bir savunma şekli bu. İlla en popüler oyunlarla karşılaştırmak zorunda da değilsin. Microsoft da steamde oyun çıkarıyor. Ya da WB çıkıyor. Niye 60 dolarlık oyunları 90tl-100tlye çıkarıyolar. Hepsinin maliyeti MBden daha yüksek. En yakın örneklerine bak. Üstelik tam sürüm olarak veriyor adamlar. Tek hak verdiğim yanı oyun motoru demen. Ama oyun motorunun da ne kadar sağlam bir motor olduğunu, ne özellikler barındırdığını bilmiyoruz. Unreal kadar sağlam bir engine olmadığı kesin.
Ek: Oyun motoru yapmaları da bizi yine bağlamaz. Motoru başkalarına kiralayarak gelir elde edecekse yapsın. Yoksa unreal ile yapsalar da gram umrumda olmazdı. Biz niye motoru umursuyoruz ki?

Bu fiyat konusundaki problem oyunun ne kadar ettiğini düşünmeniz. Eksik çıkan EA bir oyun 50 dolar etmez. 30 dolar falan beklerdim. Benim için ederi bu. Yani 5 dolarlık indirim yapmış gibiler şuan. Gelelim EA sürecine. Ne kadar süreceği konusunda bir gram bilgimiz yok. Star citizen ya da Dayz gibi yıllar mı alacak? Bugünden 50 dolar vermek mantıklı değil o yüzden. Nasıl star wars battlefront 2 ya da division 2 gibi yarım çıkan oyunlara 60 dolar vermek mantıklı değilse bu da aynı. Division 2 yeni çıktı ve 3 dolara satılıyor şuan. Yani bugün çıkıp da oyun iyi fiyat da iyi oh oh alın oynayın çok dolu oyun gibi bir şey demek de yanlış. Oyun leş demek de yanlış. Çıkınca bakılacak ne kadar eksiği var. Sonuçta escape from tarkov da gelişim sürecinde bana soracak olursanız o fiyatı hakediyor. Oyun baya dolu. Star citizen bile şuan 45 doları hakeder düzeye getirdiler oyunu. Şimdiden böyle kararlar almak bannerlord için erken.


50 dolara da bug kovalamak yani :razz:. Hem testerlık yapıyoruz hem 50 dolar veriyoruz. Güzel kafalar. Ayrıca şu "millilik" olayını da anlamıyorum. Banane kardeşim. Kapitalist dünyada yaşayıp destek mi olucaz? Firma kârını düşünüyo. Zaten vergimizle destek olmuşuz oyuna. Büyük küçük farketmez. Yap bi collectors edition 2-3 poster bir kitap koy, sat 800-900 liraya. Destek olmak isteyen yine olsun. Herkesi niye zorluyorsunuz ki?
CDPR ya da Larian gibi stüdyolar desteği TWden daha çok hakediyorlar.

Evet AAA oyunların Maliyeti Bannerlorddan kat kat daha fazla olabilir, ama unutma ki Bannerlordun hitap ettiği kitle ile AAA oyunların kitle genişliği bir değil. Sen bence bu yazıyı tekrar oku.. Kimse seni böyle bir oyun almaya zorlamıyor. Adamlar diyor ki; Biz Erken Erişimdeyiz. şöyle böyle eksiklikler olacak. İsteyen alır yardımcı olur. İsteyen Tam Sürümü bekler. Kimse sana bunu umursa demiyor zaten, adamlar bu şekilde ilerlediği için neden normalden uzun sürdüğünü söylemek için belirttim. DayZ AAA bir oyun mu? Division 2 ve Battlefront 2 yarım yamalak TAM SÜRÜM çıkmıştır. ERKEN ERİŞİM çıkmamıştır. Kimseyi bu yazıda alın alın diye de zorlamadım. Herkes Bug kovalasın diyen yok. Kovalamak isteyen, destek olmak isteyen buyursun kovalasın. "Millilik" umrunda değilse diğer kapitalistler gibi Tam Sürümü sessizce bekler, çıktığında beklentini karşılarsa satın alırsın. Kim seni zorladı? Alnının ortasında kırmızı lazer mi yanıyor pencere kenarında? Alma kardeşim.. Alma. Yukarıda bazı arkadaşar " Oyunda Krallık kurma, Klan kurma, Evlenme dolayısıyla çocuk sahibi olma, ölme ve Harita üzerinden kale kuşatma özellikleri olmayacak " demiş. Senin ne buradaki yazıyı, ne de Steam sayfasındaki yazıyı gerçekten düzgün okuduğuna inanmıyorum. Ve hala abarttığına inanıyorum. Bütün demek istediklerim bu kadar. Artık tıpkı yıllarca yaptığım gibi çoğu insanın internette bomboş konuşmalarını sessizce okumaya devam edeceğim. Çünkü insanların çoğuna bişey anlatmak duvara karşı konuşmaktan farksız kalabiliyor.
 
İşte bu yüzden tartışmaya girmiyorum. Tek gördüğüm şey hebele hübele. TW'nin sözünü quotelayıp gelip star citizena aynı anda sallaması. O adamlar da full release yapınca p2w özellikleri kaldıracağız diyor. Destek olunması için ekledik diyorlar. Fanboyluk böyle oluyor işte. Ben kendi yorumumda Star Citizen'ı da gömüyorum övdüğüm kadar. Öyle bir yazmışsın ki sanki ben GOTY demişim o oyuna. Ayrıca al 300 liralık AAA diye bağırdığımız 60$ etiketi olan oyunlar:

Kimse bir bilgisi olmadan boş yapıyor şuanda. Bu altın mı geleceğe yatırım yapıyoruz? Bir ürün önümüze konulduğu kadar eder ya da verilen sözler kadar. Verilen sözlere güveni olan gider alır. Ben de diyorum ki şimdi oyun çöp ya da oyun mükemmel demek yanlış. Bekleyip bakacağız oyuna öyle görücez. Şuanki bilgilerimizle bu oyunun 150 lira etmediğini söylüyorum. 50 dolar da yabancılar için etmez. Kimin çıkıp bu parayı verip vermeyeceğini tartışmıyorum. Fanboyluk yapmanın bir anlamı yok. Ben TW'nin verdiği sözlere de güvenmiyorum. Hangi sözlerini tutabilmişler ki bugüne kadar? Eleştirilecek tutulmayan bir çok sözleri var.

Attığın linklere bir daha bak derim. Gears 5 229TL den açmış tahminim satış yapmayınca Türkiyedeki fiyatı indirmiş. Bir tek Mortal Kombat geçerli orda ona karşılık şu listeden istediğin oyunların %80 ine bakabilirsin. Genel olarak bir çoğu, özellikle open world ve yüksek replayabilitysi olanlar yüksek fiyattadır. Hatta olmayanlar dahil al listeliyim senin için, senin 1 gösterdiğine karşılık 3 tane bulunur.



Güvenmiyorsan almazsın. Benim laf ettiğim birincisi "bizden 50 dolar istiyolar" demendi, bariz yanlıştı düzelttim. Ikincisi Star Citizen daha çok değer demenki. O da bariz yanlıştı düzelttim. Ayrıca p2w i sonra kaldırma durumu da yok, o da yanlış. Konuyla ilgili tek yaptıkları açıklama : "Insanlar oyun içinde kasarak da gemi alabilirler o yüzden p2w sayılmaz" demek oldu. Teknik olarak doğru ama ortalama bir gemi almak için günlerce haftalarca kasman gerekecek olduğun gerçeği tabi ki es geçiliyor.
 
Şu Taleworlds'ü savunanları özel olarak tutuyorlar heralde.Laftan anlamıyorlar,hala gelmiş 8 senedir bitmemiş oyunu erken erişimle warband'ın cilalanmış hali şeklinde oyunculara 150tlye satmaya çalışan Taleworlds'ü savunuyor.Gitmiş birde matematik felen yapmış hahah bunları sen değil Taleworlds yapsın kardeşim.Sonuna kadar en ağır eleştiriler yapılacak bu oyuna anlatabiliyor muyum yapılacak.SEKİZ senedir yapılıyor bu oyun SEKİZ.Hani anlatamıyorum heralde 2012'de doğmuş biri şuanda 8 yaşında ilkokul 1-2'ye gidiyor :LOL:
Edit:
8 yaşındaki çocuk oyunun full sürümü çıktığında 9 yaşında olucak ha dersiniz ki taleworlds 8 senede oyun yapmaya çalışmış firma 1 senede erken erişimden çıkaramaz oyunu ki bencede öyle bu çocuk 10 yaşına geldiğinde bizle beraber Bannerlord oynar heralde :ROFLMAO:
 
Şu Taleworlds'ü savunanları özel olarak tutuyorlar heralde.Laftan anlamıyorlar,hala gelmiş 8 senedir bitmemiş oyunu erken erişimle warband'ın cilalanmış hali şeklinde oyunculara 150tlye satmaya çalışan Taleworlds'ü savunuyor.Gitmiş birde matematik felen yapmış hahah bunları sen değil Taleworlds yapsın kardeşim.Sonuna kadar en ağır eleştiriler yapılacak bu oyuna anlatabiliyor muyum yapılacak.SEKİZ senedir yapılıyor bu oyun SEKİZ.Hani anlatamıyorum heralde 2012'de doğmuş biri şuanda 8 yaşında ilkokul 1-2'ye gidiyor :LOL:

8 senedir seni mi çalıştırdılar? Tarla mı sürdürttüler sana 8 sene, zorla pc başına oturtup her gün geliyor bekle bak gitme bir yere mi dediler? Bu nasıl mantık? Sanane ne kadar sürerse sürsün sonuçta sen karşına gelen mala ve fiyatına bakacaksın. Değmez diyorsan alma kimse sana zorla al demiyor. Benim laf ettiğim "Bu paraya AAA alırım" diyen tiplere, neredeyse yarı fiyatı ama arkadaşlar tahminim bütün oyunları korsanladıkları için farkında değiller ülke ekonomisinin durumunun.
 
Şu Taleworlds'ü savunanları özel olarak tutuyorlar heralde.Laftan anlamıyorlar,hala gelmiş 8 senedir bitmemiş oyunu erken erişimle warband'ın cilalanmış hali şeklinde oyunculara 150tlye satmaya çalışan Taleworlds'ü savunuyor.Gitmiş birde matematik felen yapmış hahah bunları sen değil Taleworlds yapsın kardeşim.Sonuna kadar en ağır eleştiriler yapılacak bu oyuna anlatabiliyor muyum yapılacak.SEKİZ senedir yapılıyor bu oyun SEKİZ.Hani anlatamıyorum heralde 2012'de doğmuş biri şuanda 8 yaşında ilkokul 1-2'ye gidiyor :LOL:

Siz iflah olmazsınız.. Alma. Alma. Oyunla ilgili satınalma sonrası sıkıntıların varsa gel yaz. Ama burada bu oyunu bomboş aşırı gerekesiz sebepler belirterek, çocukça bi şekilde ağlayarak bir şeyler yazma. Rahatsızsan bu durumlardan, alma. Şu söylediklerine bakacak olursak yani burayı takip etmen bile hata.
 
Attığın linklere bir daha bak derim. Gears 5 229TL den açmış tahminim satış yapmayınca Türkiyedeki fiyatı indirmiş.
Ondan değil o. Steam'a çıkan ilk yeni oyunları oydu. Hiçbir ülkeye bölge fiyatlandırması yapılmadı. 1 hafta sonra ülkelere göre fiyatlandırma getirildi.
Diğer ülkelerin para birimlerine tıklayarak da grafikte bakabilirsin. Rusyaya vs.

"bizden 50 dolar istiyolar"
Ben TR'ye 50 dolar demedim zaten. Genel oyun dünyası olarak konuşuyorum. Zaten 30 dolar eder dediğim kısımda bize 5 dolarlık indirim gibi diyorum. Fiyatın farkındayım.
 
Forumda sürekli görüyorum beğenmezsen almazsın o zaman tam sürümü bekle diyenleri gülüyorum sadece. Oyunu siz alacaksınız eyvallah ama beni ve benim gibi düşünenleri oyuna çekmek için neler yapıldı? Fanboyları ile ayakta kalan bir firma yok arkadaşlar :grin: Erken erişimden sonra ekstra para verilip verilmeyeceği belli değil çok düzenli ilerleyen planlarında görünmüyormuş ama güvenmeyin derim 1 sene kalacak deniliyor ki inanmıyorum 150 tl verdiğim bir oyunun tam sürüme ne zaman geçeceğini hangi özelliklerin ne zaman verileceği bilmiyorum ortada koskoca belirsizlik var sadece yıllar sonra
 
Sancarhan kardeşim oyunu ne zamandır bekliyorsun bilmiyorum ben duyurulduğundan beri bekliyorum Warband'da 4k saatim var sana şöyle diyeyim Taleworlds eşittir KOCAMAN bir belirsizlik.
 
Erken erişimden sonra ekstra para verilip verilmeyeceği belli değil çok düzenli ilerleyen planlarında görünmüyormuş ama güvenmeyin derim 1 sene kalacak deniliyor ki inanmıyorum 150 tl verdiğim bir oyunun tam sürüme ne zaman geçeceğini hangi özelliklerin ne zaman verileceği bilmiyorum ortada koskoca belirsizlik var sadece onca seneden sonra

Erken erişimden sonra para verme durumu yok. Erken erişim parası full oyun parası aynı. Laf ediyorsunuz, "TW avukatı" diyorsunuz da benim yaptığım savunma bile değil sadece gerçekleri söylemek. Garip garip dedikodular yorumlar yazılıyor buraya.

Adamlar 50 kere söyledi "Erken erişim parası full oyun parası. Biz insanları erken erişim almaya teşvik etmek istemiyoruz o yuzden indirim yapmıyoruz. Bizim tercihimiz insanların full oyunu çıktığında almaları, özellikle M&B e yeni başlayanlar için." diye. Zaten Steam böyle birşeye izin vermez, sen EA de alırsan oyuna sahip olcaksın, adamların senden ekstra para isteme gibi bir durumu olmaz ondan sonra.
 
Erken erişimden sonra para verme durumu yok. Erken erişim parası full oyun parası aynı. Laf ediyorsunuz, "TW avukatı" diyorsunuz da benim yaptığım savunma bile değil sadece gerçekleri söylemek. Garip garip dedikodular yorumlar yazılıyor buraya.

Adamlar 50 kere söyledi "Erken erişim parası full oyun parası, erken erişimden sonra ekstra para alınmıcak. Biz insanları erken erişim almaya teşvik etmek istemiyoruz o yuzden indirim yapmıyoruz. Bizim tercihimiz insanların full oyunu çıktığında almaları, özellikle M&B e yeni başlayanlar için." diye. Zaten Steam böyle birşeye izin vermez, sen EA de alırsan oyuna sahip olcaksın, adamların senden ekstra para isteme gibi bir durumu olmaz ondan sonra.
Tamam para verme durumu olmasın ama bu kadar uzun süre bekleyen bir kitleyi Armağan Yavuz'un ''büyük oranda tam sürüm gibi hissetirecek'' demesinden sonra böyle sağı solu kırpılmış heyecanlandıran özelliklerin nerdeyse yarısı olmayan oyunu salmak ne kadar mantıklı? Evet ilk çıktığı gün alacağım ama steamda yazdıklarına göre haritada haydut avlayacağım bug kovalayacağım kendi kitlesini bu kadar yoran bir firma görmedim ben. Senin için sıkıntı olmayabilir ama benim gibi düşünen çok fazla insan var. 8 yıl sonra erken erişim adı altında bitmemiş bir oyunu çıkarmanın tek nedeni baskıdan kurtulmak ve zaman kazanmaktır çünkü oyun hala bitmemiş. Bende isterdim eleştirmemeyi ama durum iyi değil
 
Back
Top Bottom