Mount & Blade II: Bannerlord - Tartışma Konusu

Users who are viewing this thread

Status
Not open for further replies.
EA olup tam sürüme doğru giden bir oyunda, eklemeler, çıkartmalar ve güncellemeler yapılıyor.Nasıl Türkçe veya herhangi bir dil ile çıksın? bu çok zor.Ancak full sürüme göre yamalar çıkabilir.
Ne olursa olsun yapılabilirdi bir çok oyun erken erişimde bir sürü dil desteğiyle çıkıyor. Ayrıca tek sorun bu değil. Erken erişimde 150 TL ne demek TRye özel baya iyi fiyatlandırma. Savunulacak bir durumu yok bunun. Çıksın bakalım neler olacak göreceğiz.
 
Fiyat makul bence tek sorun erken erişimde fazla kalmaması 2021 de tam sürüme gelirse süper olur. Alınabilir olduğu an alicagim.
 
Burada karıştırılan iki olay var. Birisi EA özellikleri birisi de fiyat etiketi.
Önce ilkine değinmekte fayda var. Yıllarca kullanıcı topluluğuna "hazır olduğunda çıkaracağız" dedikten sonra zar zor oyunu Early Access'e çıkartıp, onun için de biraz dalga geçer gibi verdiğiniz ayın ciddi anlamda son gününe EA ayarlamışsanız, ve bu EAda da "bildiğiniz EA olacak ya - hepsi olmayacak yani özelliklerin parça parça gelecek özellikler" gibi yaklaşırsanız, işte o zaman eleştiriyi şirket olarak kabullenmek zorundasınız. Yukarıda bahsedilen hiçbir oyunun EAya gidiş süreci bu kadar uzun olmadı. 8 sene oyun geliştirdikten sonra EAya çıkmak zaten EA mantığına ters.
Fiyat olarak, Türkiye etiketinde ciddi anlamda bir indirim olsa da yine yurtdışı marketinde yaklaşık Cyberpunk, RD2 ile aynı ayarda bir fiyat belirlemek Bannerlord kullanıcı sayısını ciddi anlamda çok çok düşürecek. Normal kullanıcı tabanını uzun geliştirme süresinde zaten kaybetti. Bunların yerini doldurmak için cazip durumlar yaratmak yerine tam tersini yapıyor.
Bunun yanında samimi olursak EAda kaç sene kalacağı belli olmayan, EAdan sonrasını görüp göremeyeceği bile muallakta olan bir oyun için AAA fiyat etiketi bana dahi saçma geliyor. Taleworlds ile benim kadar içli dışlı olan bu forumda sayılı kişi vardır. O yüzden bu söylediklerim biraz da öz eleştiri. Ben Taleworlds'ün garip kararları yüzünden ekonomik ve itibar açısından zarar görmesini istemiyorum. Umarım Bannerlord, Mount&Blade Franchise'ının son oyunu olmaz.
Ben kişisel olarak EA sürecinde almayı planlamıyorum oyunu, zaten bu dediklerimden sonra alırsam da iki yüzlü olurum.Tam release olduğu zaman da hoşuma gitmeyen bir şey olursa bırakırım veya başta almam, çünkü özel hayatımda birkaç saat keyif almak için alacağım bir oyunda bug kovalamak istemem. ( İndirime kanılmış alınmış bana bu sefer, neyse oynayalım artık :smile: )
Ama elbette bu durumları bu kadar incelemeyen birisiyseniz, bilgisayarınızda saatlerce oyun oynuyorsanız, almanız sizin için daha iyi olur. Özellikle de M&B serisini sevmişseniz. Warband'ın iyi grafikli hali gibi düşünüyorsanız bile alınabilir, sonuçta AoE II HD sürümü bile ciddi anlamda beklenenden çok fazla sayıda sattı.
 
Last edited:
fiyat fazla. çıkılabilecek en yüksek limit 100 tl diye düşünürken (100 tl olsa dahi fazla da alınabilir yani) 150 tl çok fazla , umarım korsanı uzun süre engelleyebilecek korumalar mevcuttur zira bu fiyatlar fazlaca yönlendirebilir

bana gelirsek ben 250 TL dahi olsa alacaktım, zaten pek oynadığım oyun yok portal besiege dışında bir de bu eklenir listeme.
 
Dolar kuru son 1-1,5 sene de bu kadar artmasaydı 150 lira olmazdı oyunun fiyatı, oyun 50 dolar şuan yaklaşık 300 lira bir ara bir muhabbet dönüyordu tr de yarı fiyata olacak diye, bir nevi doğru ama 300 lira olsa ben bile almazdım 7 senedir bekliyorum oyunu. Şu anda alır mıyım emin değilim sistemim patates çünkü. Grafikleri modelleri atmosferi falan çok sevdim ben, tek sorun oyun çok yavaşlamış animasyonlar falan kazık gibi aşırı göz tırmalıyor. EA diye türkçe ve diğer diller olmaması aşşşırı saçma, bir oyunu çevirmek ne kadar zor olabilir ya, 8 sene oldu be kardeşim ayıptır. Oyunda doğru düzgün diyalog ve hikaye yok zaten skyrim mi bu ?
 
İlk öncelikle Türkiye fiyatı bence makul. Taleworlds'un bir firma olduğunu unutuyoruz. Firmalar ne yapar? Kar eder. En küçük çocuk bile TL'nin eskisi kadar değerli olmadığını biliyor. Bu firma tabii ki kar etmek için 150 TL koymalı fiyatını. 150 TL dediğimiz fiyat da 25 dolar ediyor ki bu çok az. Ancak yurtdışı fiyatı gerçekten abartılı. Taleworlds'un yabancı piyasanın gönlünü alması gerekirken 50 dolar gibi fahiş bir fiyat koyuyor ki bu fiyat internet mecralarında gördüğüm kadarıyla hiç hoş karşılanmadı. Bence Taleworlds acilen yurtdışı fiyatını 30 dolar gibi bir miktara çekmesi lazım batmak istemiyorsa.
 
Yurt dışı piyasasında çok pahalı olduğunu söylüyorlar, inşallah ters tepmez.Ya da Taleworlds fiyatı 40 veya 45 dolar yapması lazım, en azından.
 
Oyunun Campaign tarafında hangi özelliklerinin olup olmayacağı ile alakalı oyun çıkmadan önce bir açıklama yapılacak.
Singleplayer tarafını oynamadan oyunun bütün özellikleri eksik gibi yorumlar yapmak çok yanlış diye düşünüyorum. Oyunda bulunan özellikler içerik bakımından dolgun ve uzun süre oyunu oynatabilecek özellikler. Bazı özelliklerin sonradan eklenecek olması o kadar da korkutucu değil yani diyeceğim.
Üstat güncellemeler geldikçe save dosyası silinecek mi yoksa kaldığımız yerden devam edebilecek miyiz ?
 
Erken erişim

Armağan.

49 yaşındaydı.

Gencecik bir fidan gibiydi.
İngilizcesi anadilinden daha iyiydi Armağanın
Ama yuhladılar Armağanı...



Ali erkin.

Hep tarihlere inşallah diyerek bakardı.
Bir muhasebe ile görüşmeye baktı, bitirdiler aliyi.



Oyunu 9 yılın ardından eksik çıkaracağız dediler.
Yuhladılar Armağanı...
Ama olsundu Armağan ideallerinin peşinden gidecekti.



150 lira fiyat çektiler erken erişim oyuna,
Yuhladılar Armağanı...
Armağan Amerikan ve Avrupa pazarı ile ilgileniyordu ne yapacaktı Türk pazarını?
Bindi üstüne vurdu kırbacı...



Cüzdanlarımızı rahat bırak Armağan diye,
Yuhladılar Armağanı...
Hangi cüzdan?
Anlayana...
Zn2z2Z.jpg
 
Duyurluş videosu çıkalı neredeyse 8 sene olmuş, özellikle henüz net bir şeyler yokken eleştiren kişilere karşı oyunu savundum diyebilirim. Ben şuyum buyum demeyi pek sevmem ama pek çok kişinin standardına göre "Mount & Blade Fanboyu" kategorisine girerim diye düşünüyorum.

8 senedir geliştirilen bir oyunun erken erişime çıkması ve onun da oyunun nerdeyse yarısına sahip bir şekilde çıkması büyük rezillik. Belli ki ya TW'nin üst kısımlarında ciddi sorunlar yaşanıyor ya da beceriksiz bir yönetim var. Ali Erkin de herhâlde artık o kadar bıkmış ki kaçmış firmadan.

Sıfırdan yeni bir oyun motoru yazılması, Taleworlds'ün büyüklüğü ve yaşanabilecek sorunlara bakınca oyunun bu kadar uzun süredir geliştiriliyor olması o kadar da kötü bir durum değil bu arada.

Asıl rezillik ise Türkiye fiyatlandırılması. Dolar kuru yabancılara 300₺ bize %50 indirimli hede hödösü yapmaya gerek yok arakdaşlar. Half Life Alyx ve Gears 5 92₺ ye satılıyor burada. 90₺ ye Witcher 3 satıldığını bile gördük. Ancak "Türk oyuncuları üzmeyeceğiz" diyen Türk firması Taleworlds yapıştırmış 150₺ yi. Bu şirketin Bir Valve ve Microsoft kadar iyi bir market departmanı olmadığını hepimiz tahmin edebiliyoruzdur umarım ancak fiyat açıklandıktan sonra hiç olmadığını düşünmeye başladım neredeyse. Zaten firmanın bu oyundan elde edeceği gelir yurtışında oyunu dolar ve euro ile alacak müşterilerden gelecek. Devlet de senelerce bu firmayı ülkeye döviz getirecek diye destekledi, o destekler hepimizin cebinden çıkan vergiler. Evet Türkiye'de korsan kullanım özellike 2000'lerin başında çok yüksekti ve pek çok Türk Warband'i korsan kullandı ki bu gruba uzun süre ben de dahildim maalesef. Şimdilerde bu korsan kullanımın büyük oranda düşmesinin en büyük sebebi ise Valve gibi firmaların lokal fiyatlandırmalarıdır. Yazılım sektörünün dolar üzerinden işlediğini ve Türk lirası ile yapılan alımların etkisinin azlığının farkındayım ve bu bir bahane değil. Durum buyken aksine zaten vergileriyle firmayı desteklemiş Türk vatandaşlarına oyunun fiyatına daha düşük bir şekilde vererek hem sürümden kazanmış olacak hem de bizi mutlu edebilirlerdi. Çünkü asıl gelir Avrupa ve Amerika'dan gelecek bunu herkes biliyor, Türkiye'deki satışlar tamamen ortadan kalksa firma gram önemseyecek değil şu durumda. Fiyatı 150₺ yapıp topluluğu ortadan ikiye bölünce daha iyi mi oldu gerçekten? Ya bu yönetim işi batıracaklarını düşünüp Türkiye fiyatını biraz ortada tutup dışarıda yeterli geliri alamazlarsa nasıl olsa alacaklarını düşündükleri Türk müşterileri can simidi olarak görüyorlar. Ya da nasıl olsa alacaklarını düşünüdükleri Türk müşterilere daha çok indirim yapmayı düşünmeyip aç gözlülük yapma peşindeler, başka açıklaması yok. Düzgün bir fiyattan çıksa Türkçe dil desteğine de göz yumulur ama o da yok, sadece yöneticisi Türk olmasına rağmen çıkışında Türkçe dublaj yapılan Crysislerden nerelere geldik artık. Bu işin tek bahanesi herhangi bir ek dil eklemek için gerekli sistemleri, scriptleri kurmamış olmaları olur o zaman anlaşılır yoksa geliştirme sürecinde henüz oyun geniş değilken oyunun çevirmek aksine daha avantajlıdır ve zaman kazancı sağlar(Türklerin yaptığı bir oyunda Türkçe dil desteğini konuşuyorum. İspanyolca vs gibi bir dil olunca konu iş farklı oluyor tabi).

Son lafımsa "Oyunun beğenmiyorsanız almayın" demeye getiren "Topluluk Destek" birimine-kişisine artık Türkçe'de nasıl ifade ediliyor ise ona. Bu arkadaş yakın zamanda "topluluk"tan birilerine de dilenci yaftasında bulunmuştu. Eğer bir stajyer veya gönüllü çalışan biriyse tecrübesiz diye geçiştirilir ancak tam zamanlı bir çalışan ise TaleWorlds'ün işe alım sürecinde daha dikkatli olması gerekiyor. Bu olaylar İngilizce forumda gerçekleşse ve sosyal medyada yayılsa bu sancılı Bannerlord sürecinin üstüne şirket piyasadan silinirdi büyük ihtimal. Milyarlar ile oynayan en büyük oyun şirketi EA bile belli adımlar atmak zorunda kalmıştı zamanında böyle saçma cevaplar ve hareketlerde dolayı. Burası kendini resmi diye yutturmaya çalışan başı boş bir yerler gibi değil, üyelere "beğenmiyorsan alma" "dilenci" vs diyen bir yetkili olamaz. Hele bir de alınan maaşın bir kısmı o kişilerin vergisinden oluşuyorsa.
 
Duyurluş videosu çıkalı neredeyse 8 sene olmuş, özellikle henüz net bir şeyler yokken eleştiren kişilere karşı oyunu savundum diyebilirim. Ben şuyum buyum demeyi pek sevmem ama pek çok kişinin standardına göre "Mount & Blade Fanboyu" kategorisine girerim diye düşünüyorum.

8 senedir geliştirilen bir oyunun erken erişime çıkması ve onun da oyunun nerdeyse yarısına sahip bir şekilde çıkması büyük rezillik. Belli ki ya TW'nin üst kısımlarında ciddi sorunlar yaşanıyor ya da beceriksiz bir yönetim var. Ali Erkin de herhâlde artık o kadar bıkmış ki kaçmış firmadan.

Sıfırdan yeni bir oyun motoru yazılması, Taleworlds'ün büyüklüğü ve yaşanabilecek sorunlara bakınca oyunun bu kadar uzun süredir geliştiriliyor olması o kadar da kötü bir durum değil bu arada.

Asıl rezillik ise Türkiye fiyatlandırılması. Dolar kuru yabancılara 300₺ bize %50 indirimli hede hödösü yapmaya gerek yok arakdaşlar. Half Life Alyx ve Gears 5 92₺ ye satılıyor burada. 90₺ ye Witcher 3 satıldığını bile gördük. Ancak "Türk oyuncuları üzmeyeceğiz" diyen Türk firması Taleworlds yapıştırmış 150₺ yi. Bu şirketin Bir Valve ve Microsoft kadar iyi bir market departmanı olmadığını hepimiz tahmin edebiliyoruzdur umarım ancak fiyat açıklandıktan sonra hiç olmadığını düşünmeye başladım neredeyse. Zaten firmanın bu oyundan elde edeceği gelir yurtışında oyunu dolar ve euro ile alacak müşterilerden gelecek. Devlet de senelerce bu firmayı ülkeye döviz getirecek diye destekledi, o destekler hepimizin cebinden çıkan vergiler. Evet Türkiye'de korsan kullanım özellike 2000'lerin başında çok yüksekti ve pek çok Türk Warband'i korsan kullandı ki bu gruba uzun süre ben de dahildim maalesef. Şimdilerde bu korsan kullanımın büyük oranda düşmesinin en büyük sebebi ise Valve gibi firmaların lokal fiyatlandırmalarıdır. Yazılım sektörünün dolar üzerinden işlediğini ve Türk lirası ile yapılan alımların etkisinin azlığının farkındayım ve bu bir bahane değil. Durum buyken aksine zaten vergileriyle firmayı desteklemiş Türk vatandaşlarına oyunun fiyatına daha düşük bir şekilde vererek hem sürümden kazanmış olacak hem de bizi mutlu edebilirlerdi. Çünkü asıl gelir Avrupa ve Amerika'dan gelecek bunu herkes biliyor, Türkiye'deki satışlar tamamen ortadan kalksa firma gram önemseyecek değil şu durumda. Fiyatı 150₺ yapıp topluluğu ortadan ikiye bölünce daha iyi mi oldu gerçekten? Ya bu yönetim işi batıracaklarını düşünüp Türkiye fiyatını biraz ortada tutup dışarıda yeterli geliri alamazlarsa nasıl olsa alacaklarını düşündükleri Türk müşterileri can simidi olarak görüyorlar. Ya da nasıl olsa alacaklarını düşünüdükleri Türk müşterilere daha çok indirim yapmayı düşünmeyip aç gözlülük yapma peşindeler, başka açıklaması yok. Düzgün bir fiyattan çıksa Türkçe dil desteğine de göz yumulur ama o da yok, sadece yöneticisi Türk olmasına rağmen çıkışında Türkçe dublaj yapılan Crysislerden nerelere geldik artık. Bu işin tek bahanesi herhangi bir ek dil eklemek için gerekli sistemleri, scriptleri kurmamış olmaları olur o zaman anlaşılır yoksa geliştirme sürecinde henüz oyun geniş değilken oyunun çevirmek aksine daha avantajlıdır ve zaman kazancı sağlar(Türklerin yaptığı bir oyunda Türkçe dil desteğini konuşuyorum. İspanyolca vs gibi bir dil olunca konu iş farklı oluyor tabi).

Son lafımsa "Oyunun beğenmiyorsanız almayın" demeye getiren "Topluluk Destek" birimine-kişisine artık Türkçe'de nasıl ifade ediliyor ise ona. Bu arkadaş yakın zamanda "topluluk"tan birilerine de dilenci yaftasında bulunmuştu. Eğer bir stajyer veya gönüllü çalışan biriyse tecrübesiz diye geçiştirilir ancak tam zamanlı bir çalışan ise TaleWorlds'ün işe alım sürecinde daha dikkatli olması gerekiyor. Bu olaylar İngilizce forumda gerçekleşse ve sosyal medyada yayılsa bu sancılı Bannerlord sürecinin üstüne şirket piyasadan silinirdi büyük ihtimal. Milyarlar ile oynayan en büyük oyun şirketi EA bile belli adımlar atmak zorunda kalmıştı zamanında böyle saçma cevaplar ve hareketlerde dolayı. Burası kendini resmi diye yutturmaya çalışan başı boş bir yerler gibi değil, üyelere "beğenmiyorsan alma" "dilenci" vs diyen bir yetkili olamaz. Hele bir de alınan maaşın bir kısmı o kişilerin vergisinden oluşuyorsa.
Sonunda eleştirmeyi bilen biri daha.. Yorumuna eksiksiz katılıyorum
 
50 dolarlık oyunu türklere 90 TL den satarsan eğer yurtdışındaki insanlar TL fiyatıyla almak isteyeceklerdir. Tek akıllı sizler değilsiniz adamlar neden +-15 dolar vermek varken 50 dolar versin?
 
50 dolarlık oyunu türklere 90 TL den satarsan eğer yurtdışındaki insanlar TL fiyatıyla almak isteyeceklerdir. Tek akıllı sizler değilsiniz adamlar neden +-15 dolar vermek varken 50 dolar versin?

Yazımda saydığım Half-Life - Gears 5 - Wticher 3 hepsi 60 dolardan çıkış yapan/yapacak oyunlar. Kimsenin şuan bu oyunlar(ve fiyatı lokalize edilmiş diğer pek çok oyun) hakkında "Türkler niye 90 liraya alıyor?" dediğini görmedim şu ana kadar. Hatta gidip o insanlara sorsanız her ülkede ideal lokal fiyatlandırılma yapılmasını desteklerler bile.
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top Bottom