Age of Empires

Users who are viewing this thread

Feed Me

Sergeant Knight at Arms
O3vOM4.jpg

age_of_empires_ii___icon_by_blagoicons-d5upol1.png
age_of_empires_ii_the_conquerors_by_alchemist10-d74cq1h.png
AOA-II-HD-Edition.png
age_of_empires_ii_the_forgotten_hd_by_alchemist10-d74cq4i.png
age_of_empires___icon_by_blagoicons-d5updkk.png
Age_of_Empires_-_The_Rise_of_Rome_Coverart.jpg
age-of-mythology-10.png
scaled.php
mj2zjynyxzwq.png
Age_Of_Empires_III_The_WarChiefs_[35-51-1116509].png
Age_Of_Empires_III_The_Asian_Dynasties_[35-51-70109].png
age_of_empires_online_icon.png

Age of Empires Nedir ?

     Age of Empires; Ensemble Stüdyoları tarafından geliştirilmiş gerçek zamanlı bir strateji oyunudur.Oyunun ilk oyunu olan Age of Empires I taş ve demir çağında,devam oyunu olan Age of Empires II feodal çağda ve rönesans zamanlarında,üçüncü oyun Age of Empires III 19. ve 18. yüzyıllarda,bu oyunlardan farklı olarak Age of Mythologhy ise Antik Çağları yansıtmaktadır.Serinin bu kadar sevilmiş olmasının birden fazla sebepleri var aslında bana bakarsanız.Mesela Age of Empires I'in tutma sebebi zamanının ilerisinde bir oyun olması ve kendi türüne öncülük ediyor olmasıydı.II. oyunun tutma sebebiyse o zamanlar pek az oyunda olan "Çoklu oyuncu" modunun bu oyunda insanların ağzını sulandıracak cinsten iyi olmasıydı.
Neden İnsanlar Hala Oynuyor ?

     Bunun açıklaması çok basit,tabikide kült olması ve oyunun kendisini ne olursa olsun eskitmemesidir.Bana kalırsa en azından 10 sene daha Age of Empires evrenlerinde yaptığımız savaşları Age of Empires'dan daha iyi yansıtacak bir oyun çıkmayabilir.Eğer birileri daha güzel bir şeyler yapmak istiyorsa kesinlikle bu seriden umarsızca özenmelidir.Ayrıca ben grafik olmasa bile garfiği varmış gibi hissettirdiğini düşünüyorum ilk iki oyunun özellikle.Buda grafik severleri başka oyunları oynamaya itmiyor.Tabi ki en öne çıkan özellik oynanış.Burada buna deyinemeden bu yazıyı bitiremem.Oyunun o kadar harika bir oynayışı var ki köylülerinizi,askerlerinizi yönetirken sanki onlardan biriymiş gibi hissediyorsunuz.Tabi şiddetle oyunu sesli olarak oynamanızı tavsiye ederim.Köyünüzün içinde işçilerin çıkardığı maden sesleri,böğürtlen toplama sesleri,tarla sesleri,odun kesme sesleri sizi oyunun içine o kadar çekiyor ki "anlayamazsınız".
Nasıl Oynanır ?

     Doğruyu söylemek gerekirse bunu bütün oyunlar için ayrıntılı anlatamayacağım çünkü ben sadece Age of Empires II oyununu ve eklenti paketlerini çok uzun süre oynadım.Ama bütün oyunlarında temeli hemen hemen aynı."Ham madde topla,asker bas,güçlendir ve saldır !",diyorum ama işte bu kadar kolay olamayadabiliyor bazen.Mesela karşınıza eğer bilen bir oyuncu gelirse işler çok fazla değişebilir.Age of Empires II olarak konuşmam gerekirse,en başta harita vizyonundan ve oyun taktiklerinin öneminden bahsetmek gerekir.Mesela birisi "Erken kale" , "7 saldırısı" , "Uzaktaki kule" gibi oyuncular tarafından geliştirilmiş pek çok taktiği kullanabilir.Ayrıca eklemek istiyorum harita visionu sadece Age of Empires II için değil bütün Age of Empires oyunları için çok önem arz etmekde.

57744711.gif
57744711.gif
19227945.gif
19227945.gif
36320650.gif
82419797.gif
64218835.gif
73114234.gif
62331837.gif
45353890.gif
45594364.gif
57744711.gif
57744711.gif
19227945.gif
59579321.gif
45952377.gif
45952377.gif
45952377.gif
45952377.gif



     Sizlere kronolojik olarak Age of Empires oyunlarını tanıtıcam ve her oyun&eklenti paketinin altınada "Taktik" isimli spoilerlar koyucam.O spoilerların içine isteyen arkadaşlar özel mesaj yada konuya mesaj yoluyla taktiklerini yazabilir ve hangi oyun için yazdıysa o oyunun spoilerının içine koymamaı isteyebilir benden.



57744711.gif
Age of Empires I
45952377.gif

     Oyunun asıl amacı, teknolojik olarak Taş Devrinden, Demir Çağı'na kadar ilerlemek, ve askeri bir güç oluşturup düşmanları yenmek. Kaynak toplamanın büyük önem teşkil ettiği oyunda, kaynak toplamak için vatandaşları kullanıyor. Saldırı için binalarda belli kaynaklardan feragat ederek askerler yetiştirip, bir ordu toplayabiliyoruz.Oyun farklı milletlerin oynanabildiği, değişik hedeflerin yapılmasının istendiği senaryolarla tek kişi olarak oynanabiliyor. Taş-Kağıt-Makas özünü kullanan oyundaki birimlerin çeşitliliği oyuncuyu değişik stratejiler kurmaya zorluyor. Multiplayer olarak internet üzerinden oynanmaya izin veren oyun, en fazla 8 kişilik haritalarda değişik modlara evsahipliği yapıyor. GameSpy'ın da desteklediği oyun, turnuvalar için de uzun süre kullanıldı. 12 Milletin bulunduğu oyunda bu milletler;Choson, Shang, Yamato, Babylonians (Babil), Hittites (Hitit), Persians (Farslar), Assyrians (Asurlular), Egyptians (Eski Mısır), Sumerians (Sümerler), Greeks (Yunanistan), Minoans(Minos Uygarlığı), Phoenicans(Fenikeliler).

Teknoloji

     Oyunda teknoloji çok büyük bir önem taşıyor. Çağ atladıkça ihtiyaç duyulan teknolojilerin fiyatları arttığından dolayı ise, verimli topraklara yerleşmenin önemi artıyor. Duvarlar her ne kadar koruma sağlasa da, oyuncuyu içeri hapsettiğinden dolayı bu açıdan oynanışa büyük darbe vurabiliyor. Oyunda, rakibe göre strateji de geliştirmek zorunlu oluyor. Mesela A Oyuncusu eğer piyadelere ağırlık vermişse, B Oyuncusunun okçulara ağırlık vermesi yerinde olur. Buradan yola çıkarak B Oyuncusunun okçu teknolojisini geliştirmek için kaynak toplaması gerekir. Aynı zamanda, aynı kural kuşatmalarda da geçerli, eğer X Oyuncusu binaların dayanıklılığını arttırmaya yönelik teknolojiler geliştirmişse, ona rakip Y Oyuncusunun mancınık benzeri kuşatma silahlarının teknolojilerini geliştirmesi uygun olur.

Binalar

     Oyundaki en önemli bina Town Center / Şehir Merkezi, çünkü o yıkılınca oyun kaybediliyor. Oyunda Kışla, Ahır, Okçu Kışlası gibi birçok askeri binanın yanında nüfus sınırını arttırması için evler de bulunmakta. Fakat oyundaki önemli bir diğer bina ise Wonder/Dünya Harikası. Oyunda bir Wonder dikmemizin ardından eğer oyuncular onu 15 dakika ayakta tutabilirse kazanabiliyorlar. Fakat Wonderlar inşa etmesi çok uzun süren binalar olduğundan bu kazanma yöntemi pek kullanılmaz.

Birimler

     Oyunda kara ve denizde ayrı ayrı üniteler bulunmakta. Teknoloji ilerledikçe ünitelerin görünüşleri ve özellikleri değiştiğinden, her çağ için farklı taktikler bulunmak zorunda kalınıyor. Kara savaşlarının çok fazla ağırlık taşıdığı bu oyunda üniteler Barracks / Kışlalarda yetiştirebiliyor. Kuşatma silahları da yaratılabiliniyor. Gerilen sıkı duvarları ve binaları yıkmak için bunlar kullanılıyor. Stable / Ahırlarda ise atlı üniteler yetişiyor. Archery / Okçuluk Kışlarlarında ise okçular yetiştirebiliniyor. Gemi üniteleri ise limandan yaratılıyor.

latest

SS-AgeOfEmpires3.jpg

BD49066DF.png



57744711.gif
Age of Empires I : Rise of Rome(DLC)
45952377.gif

    Genel olarak bir ek görev paketi olan Rise of Rome'da 4 yeni görevin dışında az sayıda; ancak dikkat çeken yenilikler vardır.Kartaca,Makedon,Roma ve Palmira isimli 4 yeni uygarlık eklenmiştir.5 yeni birim ve (2006'da kapatılan) internet üzerinden oynama dahil pek çok yenilikleri içinde barındıran Age of Empires I DLC'si.

NOT! Bu oyun için Taktik spoiler'ı koymadım çünkü oynayan neredeyse yok gibi.Ama yinede ben taktik vermek istiyorum bu oyun hakkın diyen olursa koyarım,eklemek isterim ki Age of Empires II için geçerli olan oyun taktikleri neredeyse bu oyun için de geçerlidir.


57744711.gif
Age of Empires II: Age of Kings
45952377.gif

     Oyuncu farklı özelliklere sahip olan ırklardan birini kontrol ederek güçlü bir medeniyet kurmaya ve karşısındaki oyuncuyu yenmeye ya da verilen bir görevi başarmaya çalışır. Oyuncu medeniyetini geliştirdikçe bir üst zamana geçme olanağı bulur. Her zamanda yeni birimler üretme, yeni binalar inşa etme ve yeni teknolojiler geliştirme hakkı kazanıldığı için zaman atlamak oyunda önemli bir yere sahiptir.

     Yeni bina inşa edebilen ve harita üzerinde bulunan kaynakları (yiyecek, odun, altın, taş) toplayabilen köylüler, sahip olunması gereken güçlü bir ekonominin temelini oluşturur.

     Binaları ve köylüleri koruyabilmek veya düşmanı yok etmek için askerlere ihtiyaç vardır. Oyunda süvari, atlı/yaya okçu, kılıçlı/ kargılı piyade gibi farklı asker sınıflarının bulunması ve her sınıfın farklı özelliklere sahip olması ordudaki asker dengesinin iyi ayarlamasını zorunlu kılar. Bunların yanında her askerin farklı miktarlarda kaynak karşılığında üretilebiliyor olması asker tercihini önemli ölçüde etkilemektedir.

     Belirli miktar kaynak karşılığında yapılan geliştirmeler askerlerin çatışmalardaki üstünlüğünü ve köylülerin çalışma kapasitelerini artırdığı için oyunda önem verilmesi gereken bir diğer unsurdur.

     Değişkenlerinin fazlalığı, yaşanmış olayları konu alması ve gerek ırklar gerekse askerler arasındaki dengenin "büyük ölçüde" sağlanmış olması nedeniyle oyun geniş kitleler tarafından beğenilmiş ve uzunca bir süre en iyi strateji oyunu olarak kabul edilmiştir.

     Oyunda güçlü ve zayıf yönleri bulunan, eşsiz bazı teknolojilere veya askere sahip olan ve kendi dillerinde konuşan 13 gerçek ırk bulunmaktadır. İnşa edilen binaların mimarî özellikleri de ırklara göre değişmektedir. Mimarî tarza göre ve bölgelerine göre ırklar dört gruba ayrılırlar:

71031509.gif
Batı Avrupa
Britonlar (Britons)
Keltler (Celts)
Fransızlar (Franks)
71031509.gif

Kuzeydoğu Avrupa
-Gotlar (Goths)
-Tötonlar (Teutons)
-Vikingler (Vikings)
71031509.gif

Asya
-Çinliler (Chinese)
-Japonlar (Japanese)
-Moğollar (Mongols)
71031509.gif
Ortadoğu
-Bizans (Byzantines)
-İran (Persians)
-Sarazenler (Saracens)
-Türkler (Turks)
71031509.gif



Normal Oyun

     Standard Game menüsünde 3 seçenek bulunmaktadır:

     Random Map (Rasgele Harita): Oyun bir Şehir Merkezi (Town Center) bir atlı ve 3 (Çinlilerde 6) işçiyle başlar. Amaç diğer oyuncunun medeniyetini yıkmaktır.
     Regicide (Kral Öldürme): Rastgele Harita'dan farklı olarak oyun daha fazla işçi, bir kale (castle) ve bir de kral (king) ile başlar. Amaç karşı tarafın kralını öldürmektir.
     Death Match (Ölüm Maçı): Rastgele Harita'dan farklı olarak oyun çok büyük bir kaynak stoğuyla başlar. Amaç aynıdır.

Görevler

     Oyunda, bir tanesi oyunu öğretme amaçlı olmak üzere 5 ana başlıktan oluşan bir görev (campaigns) menüsü vardır:

     William Wallace: İskoçların İngilizlere karşı direnişi
     Joan of Arc: Yüz Yıl Savaşlarında Fransız direnişi
     Saladin: Haçlı Seferleri ve Kudüs'ün müslümanlarca fethi
     Genghis Khan: Asya ve Avrupa'da Moğol istilası
     Barbarossa: Kutsal Roma Cermen İmparatoru Barbarossa'nın seferleri

Başarıları

     2000 yılı itibariyle (1 yıl içinde) 2 milyonun üzerinde kopya dağıtıldı [1]
     GameSpot Awards: Yılın Strateji Oyunu [1]
     Academy of Interactive Arts and Sciences (AIAS):[2]
  -Yılın Strateji Oyunu
  -Yılın Bilgisayar oyunu
  -Öykü ve Karakter Geliştirmede Üstün Başarı

age-of-empires-ii-14.jpg

Age_ii_feudal_age_celts.jpg

age-of-empires-ii-19.jpg

a112a80e54d9b027d4fe4468443ebbef.png

Age-of-Empires-2-HD-Beta-Patch-Out-on-Steam-Brings-500-Performance-Improvement-2.jpg


57744711.gif
Age of Empires II: The Conquerors(DLC)
45952377.gif

Önceki devletlerin hepsi aynı temel üzerine kurulmasına rağmen, bu yeni devletlerin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Örneğin, Aztek ve Mayalar atlı asker yapamaz ve tüfek üretemez. Hunlar ev yapamaz çünkü popülasyon limiti maksimumdadır. Aztek ve Mayalarla birlikte oyundaki medeniyet kategorilerine Mezoamerika da (Meso-America) eklenmiştir.



Aztekler, (Aztecs)
Mayalar, (Mayans)
Hunlar, (Huns)
İspanyollar ve (Spanish)
Koreliler. (Koreans)
Eagle Warrior & Elite Eagle Warrior
Halberdier (Pikeman'den geliştirilen kargılı piyade)
Jaguar Warrior & Elite Jaguar Warrior
Plumed Archer & Elite Plumed Archer
War Wagon & Elite War Wagon
Conquistador & Elite Conquistador
Hussar (Light Cavalry'den geliştirilen atlı)
Tarkan & Elite Tarkan
Petard
Turtle Ship & Elite Turtle Ship
Missionary (İspanyollara özgü hızlı; fakat eşek üstünde olduğu için "relic" kaldıramayan keşiş)
Yi Sun Shin (Koreli amiral)
Attila the Hun
Bleda the Hun
El Cid
Nobunaga
King Sancho
Erik the Red
Harold the Saxon
William the Conqueror
Henry V
King Alfonso
57744711.gif
Age of Empires II: The Forgotten(DLC)
45952377.gif

    Microsoft'un klasikleri arasında önemli bir yeri olan Age of Empires 2 HD'nin ek paketi "The Forgotten" daha önce açıklandığı gibi satışa çıktı. Bu ek paketi Steam'den 9.99 dolara satın alabilirsiniz.

    Bu ek paket oyuna İtalyanlar, Hintliler, Slavlar, Macalar ve Inkaları ekliyor. Oyuna eklenen senaryo görevler arasında Gothic kral Alaric, 15. yüzyıl paralı askerleri Sforza, İtalyan limanı Bari'de yaşayan bir Bizanslı aile ve 14 yüzyıl'da Drakula ve Osmanlı İmparatorluğu arasındaki savaş gibi hikayelere tanıklık edeceğiz.


TAKTİKLER
BOŞ

57744711.gif
Age of Empires : Mythology
45952377.gif

     Age of Mythology, Ensemble Studios' un oyunlarından biridir. 3B biçiminde de oynanabilen oyunun grafikleri, ses efektleri ve müzikleri ise oyunun en güzel özellikleridir.

     Oyunun Campaign(Savaşlar) bölümünde en dikkat çeken savaş,32 bölümlü savaştır.Bu savaşta görevler ise: Yunanistan'da Truva Savaşını kazanmak, Mısır'da Osiris'i uyadırmak, İskandinav'da Thor'un çekicini yapmak, Tartaros'ta Kronos'un hapishaneden çıkmamasını sağlamaktır.

     Toplam 32 bölümden oluşan oyun Mısır, Yunan ve İskandinav mitolojilerinden yola çıkılarak yapılmıştır. Oyunun sonunda Arkantos hayallerine kavuşur.Yaşayan Poseidon heykeli ve Gargarensis ölür.Kronos asla hapishaneden çıkamaz.

     Oyunda halkınıza belirli bir tanrı seçtikten sonra çağ atlayıp size verilen görevleri yerine getiriyorsunuz. Çeşitli büyülerin yanı sıra binalar yapılıp askerler ve köylüler üretilebilir, köylüler ile de değişik binalar inşa edebilirsiniz. Çeşitli karakterler ve tanrılar ile görev ilerledikçe farklı ülkelere gidilecektir.

     Strateji sevenlere uygun bir oyun olan Age of Mythology mitolojik konulardan ve grafikler açısından iyi bir oyun. Oyunda inşaat bazı ırklarda farklı. Örneğin Yunanlarda, köylüler inşaat ve toplama (altın, odun, yiyecek) yaparken, İskandinavlarda ise toplama görevleri köylülerin, inşaat ise piyadelerin. Mısırlılarda ise Yunanlarla aynı,inşaat ve toplama köylülere ait. Ayrıca birçok yapı ücretsiz.

Yunan Tanrıları: Zeus, Poseidon ve Hades
Mısır Tanrıları: Ra, İsis ve Set
İskandinav (Norse) Tanrıları: Odin, Loki ve Thor.
Athena-Minotaur
Hermes-Centaur
Ares-Cyclops
Dionysus-Hydra ve Scylla
Apollo-Manticore
Afrodit-Nemea Aslanı
Hepheastus-Colossus
Artemis-Chimera
Hera-Medusa ve Carcinos
Bast-Sfinks
Ptah-Wadjet
Anubis-Anubite
Hathor-Roc ve Petsuchos
Sekmet-Scarab
Nepthys-Akrep Adam(Scorpion Man)ve Leviathan
Thoth-Anka Kuşu(Phoenix)ve Savaş Kaplumbağası(War Turtle)
Horus-Avenger
Osiris-Mummy
Heimdall-Einherjar
Freyja-Valkyrie
Forseti-Troll
Bragi-Battle Boar
Skadi-Buz Devi(Frost Giant)
Njord-Kraken ve Dağ Devi(Mountain Giant)
Tyr-Fenris Wolf Brood ve Jormund Elver
Hel-Dağ Devi,Ateş Devi,Buz Devi ve Nidhogg
Baldr-Ateş Devi(Fire Giant)



57744711.gif
Age of Empires Mythology: The Titans(DLC)
45952377.gif

     Oyunu yüklemek için önceden Age of Mythology oyununun bilgisayarda yüklü olması gereklidir. Oyunun Random Map bölümüne klasik oyuna ilave olarak Atlantis Uygarlığı ve tanrıları eklenmiştir.

     Savaş(Campaign) bölümüne 12 adet ek oyun eklenmiştir.Bu oyunlarda Atlantis'i yöneterek ilk önce Kastor'un Titanları Tartaros'tan bilmeden kurtarmasına yardım edip,sonra da onları yok etmeniz isteniyor.En son da Kronos'u yok ederek Atlantis'i yeniden diriltmeniz gerekmektedir.

     Ana eklentilerden biri de adından belli olduğu gibi Titanlardır. Bunlar, oyunda rastgele harita (random map) bölümünde en son çağa gelindiğinde ekranın üst tarafında çıkan araştırma ile keşfedilir; ardından tamamlanması oldukça uzun süren bir yapının içinden çıkarlar. Her ırkın Titanları farklıdır. Ancak bir tane üretilebilirler. Titanlar ölürse tekrar yaratılamazlar. Ayrıca oyunun Campaign bölümünde Poseidon (Atlantis tanrısı)bulunmaz. Çünkü bu tanrı Age of Mythology'nin son bölümünde Arkantos ve askerleri tarafından öldürülmüştür("statü" sü yok edilmiştir oyun poseidonun kaderini ucu açık bırakmıştır. ); Ancak random map bölümünde bu tanrıyla oynayabilirsiniz.

     Oyunun en heyecanlı ve güzel kısmı senaryosudur. Burada Age of Mythology'deki kahramanlardan Arkantos tanrılaşmaya başlamıştır ve serideki Ajax ve Amanra yaşlanmıştır. Atlantis Harabelerinden Krios uyanmıştır ve Theocrat'ın(Atlantis'deki Yaşlı Adam) içine girmiştir.Krios'un amacı(aynı Gargarensis gibi)Kronos'u uyandırmaktır.. Senaryodaki baş kahraman artık Arkantos'un oglu Kastor olmuştur. Senaryoda sırayla Titanları yenip 12 bölüm sonucunda Gaia'yı Çağla bitkisi (Yunanca: Grenaluondus) ile diriltip Kronos'ile savaştırmak gerekmektedir.


TAKTİKLER
BOŞ

57744711.gif
Age of Empires I[size=30pt]II[/size]
45952377.gif

     Age of Empires III (AoE III) Microsoft'a bağlı Ensemble Stüdyoları tarafından geliştirilip, Microsoft Oyun Stüdyoları tarafından yayınlanmış, gerçek zamanlı strateji türünde bir bilgisayar oyunudur. 18 Ekim 2005'te Kuzey Amerika'da ve 4 Kasım 2005'te ise Avrupa'da piyasaya sürülmüştür, Age of Empires Serisi'ndeki üçüncü oyun ve son ana oyunudur. Age of Empires II: The Age of Kings'in devamı niteliğindedir. Oyun, Amerika'nın keşfinin ardından, Avrupalıların Amerika'da 16. yy ile 19. yy tarihleri arasındaki kolonileşme faaliyetini, ve A.B.D'nin kuruluşunu temel almaktadır. Oyunda 8 Avrupa medeniyeti, ve A.B.D (sadece Campaign'de) bulunmaktadır.

     Age of Empires III, gerçek zamanlı strateji ve rol yapma oyunu türlerini bir araya getiren Home City özelliği sayesinde seriye yenilikler getirmiştir. Bu oyun için iki tane eklenti paketi yayınlandı. Birincisi, 17 Ekim 2006'da çıkartılan Age of Empires III: The War Chiefs'tir. Bu eklenti paketiyle, oyuna 3 tane Kızılderili ulusu eklendi. İkincisi eklenti Age of Empires III: The Asian Dynasties, 23 Ekim 2007'de piyasaya sürüldü. Bu ek paketiyle, oyuna 3 tane Asya medeniyeti eklendi.

Senaryo Kısmı

     Bu bölümde, Black Ailesi'nin, Circle Of Ossus (Ossus Şövalyeleri) ile yaptığı mücadeleleri anlatmaktadır.

     İlk bölüm Kan'da, St. Jean Şövalyeleri'nin öncesinde Osmanlı İmparatorluğu, sonrasında Amerika Kıtası'nda Circle Of Ossus ile mücadelesini anlatmaktadır.

     İkinci neslin anlatıldığı bölüm Buz adını taşımaktadır. Bu bölüm ise, Amerika'da kolonileşmesini, bu koloniler arası çatışmaları, ve Circle Of Ossus'un John Black'le mücadelesini konu almaktadır.

     Üçüncü bölüm ve son bölüm, Çelik adını taşımaktadır. Bu bölümde ise A.B.D'nin kurulduktan hemen sonraki halini, ve Circle Of Ossus'un yıkılışını anlatmaktadır. Aynı zamanda Avrupa'da gerçekleşen Sanayi Devrimi'nin getirdikleri de oyuncuya yansıtılmıştır.

Devletler

Osmanlı İmparatorluğu
Köylüleri bedava ve daimi olarak üretilir. Mosque'tan (Cami) köylü limiti ve köylü üretim hızı arttırılabilir. Osmanlılar, piyade alanındaki avantajlarıyla ön plana çıkan bir medeniyettir. Sahip olduğu büyük topun adı, Great bombard'tır [havan (şahi)]. Başkent kartları (Home City Shipment) arasından Factory 2 (fabrika) gönderildiği takdirde, oyun içerisinde fabrikadan Havan Topu üretimi yapabilmektedir. Her büyük top, 7 birim yer kaplar. Yine başkent kartları arasından, Agha isimli kart gönderildiğinde, oyundaki explorer'ınız (kaşif) ekstra yaşam puanı ve saldırı gücü kazanır. Janissary (Yeniçeri) askeri, Osmanlıların tek piyadesidir. Yakın mesafe mücadelede kılıç, uzun mesafe mücadelede tüfek kullanır. Diğer medeniyetlerin piyadelerine nazaran daha fazla yaşam puanına sahiptir. Ayrıca, Osmanlılarda Grenadier adlı topçu piyade birliği, diğer medeniyetlere göre daha erken açılmaktadır (Osmanlılarda 2. çağda, diğer medeniyetlerde 3. çağ).

İngiltere
Evleri normal bir evden %35 daha pahalıdır (manor house). Ama her ev yapıldığında bedava bir köylü kazanılır. Longbowman adlı okçuları, oyunun en uzun menzilli askeridir. Sahip olduğu büyük topun adı, Congreve Rockets'tır. En İyi Birimleri; Musketeer (piyade) ve Hussar (süvari).

Fransa
Köylüleri diğer medeniyetlerin köylülerinden daha pahalıdır. Ancak, diğer köylülerden daha güçlüdür, ve daha hızlı üretim yapar. En iyi birimleri; Cuirassier (süvari) ve Skirmisher (piyade).

Portekiz
Kahramanında bulunan Spyglass (dürbün) adlı özellik, haritada istenilen bölgeyi 5 saniye boyunca görülebilir hale getirir. Her çağ atlayışında bir adet Wagon sahip olunur. Bu birim ile Town Center (Kasaba Binası, Ana Bina) inşa edilebilir. Cassador ve Organ Gun (top) adlı, kendine özgü birimleri vardır. En iyi birimleri; Dragoon ve Musketeer.İşçileri çok hızlı üretilir.

Hollanda
Köylü limiti düşüktür (50 tane). Bu limit, hiçbir şekilde arttırılamaz. Bu köylüleri üretebilmek için, yiyecek değil, altın gerekmektedir. Hollanda'nın en önemli özelliği banks (banka) kurabilmesidir. Bankalar, sınırsız altın üretir. Geliştirmeler ile birlikte, toplamda 5 Adet banka kurulup; bankalardan gelen altın üretiminin hızlanması sağlanabilmektedir. En iyi birimleri; Carabineer Ruyter Ve Nassau Halberdier (piyade).

İspanya
Süvarileri, diğer medeniyetlerin süvarilerine göre daha iyidir. Başkentten gönderilen kartlar, diğer medeniyetlere göre daha hızlı gönderilmektedir. Bu özellik sayesinde, diğer medeniyetlere göre daha erken gelişme şansına sahip olunur .En iyi birimleri; Rodelero (piyade), Lancer (süvari), Pikeman (piyade).

Rusya
Diğer medeniyetlere göre daha hızlı asker üretme özelliğine sahiptir. Diğer medeniyetler en fazla 5 asker birden üretebilmekteyken, Ruslar 10 asker birden üretebilir.Ayrıca işçileri 3'lü fakat yavaş bir şekilde çıkar.Atlılarından Oprichnik,Rus milletine özel bir askerdir. Barracks (kışla) ve Outpost (gözcü kulesi), tek bir binadır. Strelet askeri, oyundaki en ucuz ve en güçsüz askerdir. En iyi birimleri; Cavalry Archer (süvari) ve Grenadier (topçu piyade birliği).

Almanya
Mızraklı askerleriyle oyunda ün salmışlardır. Başkentten gönderdikleri her kartlarla beraber, 2 Uhlan askeri de alırlar. Settler Wagon adında özel köylüleri vardır. Bu köylüler, normal köylülerden daha hızlı bina inşa edebilmektedirler. En iyi birimleri; Prussian Needle Gunner (piyade) Ve Uhlan (süvari).

☀ Kartla asker ve işçi çağrıldığında askerin ve işçinin çokluğuna göre uhlan hediye edilir.


age-of-empires-iii-4388-5.jpg

screen005_1600.jpg

812942-939516_20070731_001.jpg

japan_lg_05.jpg

ss_e85ffc1283998a62345290868e33fce7dd612e8f.1920x1080.jpg

57744711.gif
Age of Empires I[size=26pt]II: The WarChiefs(DLC)[/size]
45952377.gif

Yenilikler

   Bakır ve kalay madenleri oyuna eklendi. Bu madenlerden altın veya gümüş madeni kadar para üretilemez.Ana oyundan bağımsız olarak, yeni bir Home City Shipment (başkent kartları) düzenine sahip olunabilir. Başkentin her 10 düzey atlayışında oyuncunun eline bir kart daha eklenir.Oyuna 3 Kızılderili ırk eklendi [Aztekler (Aztecs), Iroquios ve Siular (Sioux)].

   Bazı yeni birimler eklendi. Bu birimlerin çoğu yeni yerli ırkların birimleri ve onların Avrupalı ordulara eklentileridir.Yeni birimlerin peşinden, dört gelişigüzel paralı asker salondan kart kullanmadan alınabilir.Avrupa uygarlıkları bar adında yeni bir yapıya kavuştular.Barda paralı asker ya da hazine koruyucuları gibi birimler alınabilir.Yerli ırkların elçilikleri haritanın herhangi bir yerine kurabilir ve yerli askerler üretilebilir. Avrupalılara : Atlı topçu, petard ve casus gibi birimler eklendi.Tüm yeniliklerle birlikte önceki oyunda bulunan özelliklerin bu oyunda korunduğu unutulmamalıdır.

Devrim

   Avrupalı Devletler, isterlerse ya Industrial Age'den (Sanayi Çağı) Imperial Age'e (İmparatorluk Çağı) devam edebilirler, ya da Industrial Age'de Revolution (Devrim) yapabilirler.

   Devrim yapıldıktan sonra, bütün köylüler askere dönüşür ve köylü üretimi durdurulur. Dolayısıyla üretim de durmuş olur. Town Center'dan, normal askerlerden daha ucuz olan colonial militia (Koloni Milisi) adlı piyadeler üretilebilir. Başkentten (Home City Shipment) colonial militia gönderilebilir.Devrimden önce inşa edilen gemiler, bankalar (banks), fabrikalar (factory) ve ticaret yolları (trade route), devrimden sonra işlevini kaybetmez. Bunların sayesinde, devrim sonrasında üretim yapılabilir.Devrim yapıldıktan sonra, sadece 4 yeni karta sahip olunur. Bu kartlar sınırsız kullanılabilir. Ama bazı kartların yeniden kullanılabilmesi için, gönderilen karttaki birimlerin tamamının yok edilmesi gerekmektedir.Devrimden sonra, oyunda 3 yeni birim üretilebilir: Ironclad (gemi), Gatling Canon (Mitralyöz),Colonial Militia.Başkentten Fort Vagon (Kale Arabası) gönderilebilmektedir.

Senaryo

   Fire adlı 1. bölümde, Amelia Black'in babası Nathaniel'in Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nda yaşadıkları anlatılır.

   Shadow adlı bölümde, Amelia Black'in oğlu Chayton'ın şirketin başında yaşadıkları anlatılır


57744711.gif
Age of Empires I[size=26pt]II: The Asian Dynasties(DLC)[/size]
45952377.gif

Yenilikler

Asya'dan üç yeni ırk eklenmiştir. Her Asya ırkı önceki oyunlardan ayrı olarak gezgin yerine rahip edinir. Japonya ve Hindistan oyuna iki rahiple başlar. Rahipler ateş etme gücü edinmemiştir ancak bazı savaş becerileri vardır.

   Hindistan: Başkent kartları arasında köylü yoktur ama her gönderide bir köylü verilir.Köylüler üretilirken et yerine odun gerekir.Sepoy (Musketeer),Gurka (Skirmisher),Rajputs (Rodeleros) Piyadelerine Benzer.Çeşitli Deve Ve Fil Süvarileri vardır.Boğalar bu medeniyet için kutsaldır.Sacred Field adlı binanın yanına boğalar getirilirse sürekli olarak Xp puanı kazandırır.Brahmin adlı rahipler diğer birimlerin canını tazeler ve kahramanlarda bunlardır.Hindistan'ın ana şehrinin adı delhi,Liderlerinin ismi ise Büyük Akbardır.
   Çin: Bu uygarlık göç kartları edinmştir. Bu kart ile her kentten bir köylü alınır. Bu uygarlığın rahipleri buluş çağında asker üretebilir. En çok saldırı noktası da bu rahiplerdedir. Çin uygarlığı diğer uygarlıklardan daha fazla nüfus sınırına sahiptir.Birimler küme biçiminde üretilir. Ayrı ayrı üretim yoktur.
   Japonlar: Japon uygarlığı Daimyo adı verilen birimler edinmiştir. Bunlar yürüyen kaleye benzer ve sürekli asker üretebilir. Japonlar avcılık ve besicilik yapamaz. Tapınak yapıları ile hem ufak tutarda kaynak kazanır, hem de her evde(shrine) 10 nüfus desteği alır.Japon başkent kartları iki kere gönderilebilir. Oyunda büyük çıkar sağlar. Japon özel birimleri olan Samuraylar oyundaki birçok üniteye ve yapılara karşı bonusa sahiptir.

Yeni Kaynak

İhracat:Bu özel kaynak üç Asya uygarlıkları için geçerlidir.Konsolosluk Binası Kurulur.Herhangi Bir Yabancı Müttefik İle Anlaşma Yapılır.Yabancı Müttefiklerin(Hollanda,İngiltere,Fransa...)Askerlerinden Ve Teknolojilerinden Faydalanmanızı Sağlar.Para Yerine Geçen Şey İse Yapraktır.Yaprak İşçilerle Kazanılmaz.Kendiliğinden Otomatik Olarak Dolar.

Paralı Askerler

Oyunda yeni paralı askerler vardır.Asya uygarlıkları bunları manastırdan alabilir ya da Başkentinden kart ile gönderebilir. Yeni paralı askerlerden bazıları :

-Jatlar: Okçulara ve avcı piyadelere karşı etkili olan Hindistanlı atlı birlik.
-Demir asker Iron Troop : Ağır piyade ve hafif atlıya karşı ek kazancı olan Çinli piyade.
-Chakram: Çember atan Hint asker
-Shaolin bambu kalkanı: Hızlı ama güçsüz Çinli paralı asker.
-Dacoit: Kısa menzilli Hindistanlı piyade.
-Thuggee: Uzun menzilli güçlü olmayan Hint katil hırsızlardır.
-Kaplan Pençesi Tiger Claw: Piyadelere karşı ek gücü olan Hint kavgacı birim.
-Kundakçı Arsonist: Bombacı Hint birlik.
-Fatihler Conquistador: Atlı cizvit askeri.
-Sohei: Naginata mızrağı kullanan, atlılara karşı ölümcül Japon budist savaşçısı.

Yeni İkincil Uygarlıklar

Altı yeni ikincil uygarlık vardır. Bunlar oyun içi haritada köyleri bulunan uygarlıklardır. Asker ve bilgi alınabilir. Yeni ikincil uygarlıklar: Sufiler, Şaolin, Budistler, Udasiler, Baktiler ve Cizvitler'dir.

TAKTİKLER
BOŞ
 
Oynadığım ilk oyunun bir strateji olduğunu hatta bir AoE olduğunu yıllar sonra öğrenmiştim.Eski hatıralarımı hatırladım da map editor de az mı vakit harcamıştım  :smile: Kutulu versiyonunu halen alamadım ve bulunduğum yerde bulamadım,yakın zamanda sipariş edeceğim.
 
Steam da var isteyen eklesin oynayalim. Ben de anaokuluna bile baslamadan birincisini babamla oynuyorsum o zaman evde pc yoktu isyerindekiyle oynuyoeduk. Tabi ben hile ile oynardim orasi da ayri :grin: e=mc 2trooper , pepperonipizza , robinhood , hoyohoyo bunlar hatirladiklarim . Simdi 2 ye basladim ama hala acemiyim
 
Eline sağlık, böyle bir düzeni ilk defa görüyorum. :shock: :shock:



Ben AoE 2 ile oynamaya başlasamda bana göre en iyi Mythology
 
Age of Mythology sahibiyim ama pek iyi oynayamıyorum. Özellikle ekonomide kötüyüm. Arkadaşlarla oynadıktan sonra ekonomiye bakıyoruz en düşük ben oluyorum genelde. Arkadaşlar 50-55 işçi çıkartmışken benim 30 civarı oluyor. Ne ara bastınız bu kadar işçiyi åqq diyorum. Oynayacak eklesin. Steam:Karatasak
 
Back
Top Bottom