Amatör Oyun Yapımcıları

Users who are viewing this thread

bzV6GUK.png


Forumda gördüğüm kadarıyla oyun yapımı ile uğraşan arkadaşlarımız var. Kendini gösteren veya göstermeyen herkesi bekleriz. Yaptığınız, yapıyor olduğunuz veya fikir aşamasında olan projeleriniz varsa burada paylaşabilir, konuşabilirsiniz. Ayrıca projesi olanları sayfaya eklerim.

Discord Kanalı: https://discord.gg/agtUSex
 
Emrehan said:
Faydasını gördüğüm şeyleri hemen paylaşayım, faydalanın;

Örneğin şekilli bir terrain oluşturacaksınız, harita tasarımınız var benim gibi ama Unity'nin harita editörü pek kullanışlı değil. Hemen haritayı 2d olarak modelleyin, sonra da aşağıdaki kodlardan bir dil seçip projenize atın. Yukarıda ekstra terrain seçeneği çıkacak, 2d modeli aktarıp meshi seçtiğinizde oraya tıklamanız halinde 2d obje yükselti halinde terrain'e aktarılacak. Çok büyük bir kolaylık.
http://wiki.unity3d.com/index.php?title=Object2Terrain
Örnek; https://www.youtube.com/watch?v=cvGyR2cypbM

Asset Store'da grafik anlamında çok faydalı ücretsiz paylaşımlar var, inceleyin dediklerim;
https://www.assetstore.unity3d.com/en/#!/content/39948 - Yanlış anlamadıysam her türlü texture ücretsiz istenildiği gibi kullanılabiliyor.
https://www.assetstore.unity3d.com/en/#!/content/39941 - Karakter isteyenler, ama deneme amaçlı yanlış anlamadıysam. Texture, shader gibi mevzuları inceleyebilirsiniz bu örneklerden.
https://www.assetstore.unity3d.com/en/#!/content/39939 - Atmosfer, ışıklandırma falan filan ama ben pek beğenmedim.
https://www.assetstore.unity3d.com/en/#!/content/39945 - Saç sakal için shader vs.
https://www.assetstore.unity3d.com/en/#!/content/39921 - The Blacksmith: Unique Character Shadows
https://www.assetstore.unity3d.com/en/#!/content/39924 - The Blacksmith: Wrinkle Maps
https://www.assetstore.unity3d.com/en/#!/content/29140 - Viking sahnesi. Işıklandırma, shader gibi incelemeler yapabilirsiniz.

Kısaca Unity 5 ile baya bir grafik içeriği paylaşıldı, çok da faydalı olabilecek şeyler. Ben pek grafikli bir oyunla ilgilenmiyorum ama ilgilenen varsa mutlaka baksın.

gereksizinsan said:
sebilgi açık ara Türkiye'deki en iyi Unity derslerinin bulunduğu kanaldır. Emrehan'ın bahsettiği terrain yapımı ile 50 videoluk bir dersleri de mevcuttur. İsteyenler için Blender dersleri de kanal içinde bulunabilir.

Unity için Türkçe ve 100 adet videolu ders anlatım.



Forum Üyelerinin Rehberleri

Oyun Nasıl Yapılır-Dr.Nyber
 
Erozbey said:
Uplayalım. Uğraşan yok mu hiç? Tekrardan RPG Maker'a başladım. Özlemişim desem yeridir. Doctor Who ile ilgili 2-3 bölümlük birşey yapacağım. Dokuzuncu, onuncu veya onbirinci Doktor olarak başlayıp seçtiğiniz Doktor'a göre diyaloglar ve mekanlar değişecek.

04pzbD.png

RPG Maker VX Ace aldım ve nasıl kullanıldığı hakkında en ufak bir fikrim yok :grin: Bekliyor öyle, biraz internetten videolarına göz attım fakat pek bir şey anlamadım. Bildiğiniz bir kanal falan varsa söylerseniz iyi olur, düzgün bir oyun yapasım var.
 
Biraz konu dışı olacak ama buradan cevap verirseniz sevinirim.

Bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum ve şuanki tercihim oyun sektöründen yana.Programlama öğrenmek için Üniversite geç olur mu ?

İngilizcem fena değil geliştirmeye çalışıyorum.
 
Kont Dooku said:
Biraz konu dışı olacak ama buradan cevap verirseniz sevinirim.

Bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum ve şuanki tercihim oyun sektöründen yana.Programlama öğrenmek için Üniversite geç olur mu ?

İngilizcem fena değil geliştirmeye çalışıyorum.
o zaman konu dışı cevap vereyim: bilgisayar mühendisliği dediğin alanın çok küçük (ve en stresli) kısımlarından birisi oyun geliştirme işi. Bilgisayar mühendisliği baya geniş bir alan bu kadar erken nokta atışı tercihler yapma bence geleceğinle ilgili. ha git bilgisayar mğhendislii okui öncesinde 2-3 üniversitenin bilgisayar mühendisliği bölümünü ziyaret edip hocalara zıpçıktı sorular falan sorup kim lan bu, nerden çıktı şimdi gibi tepkiler vermelrini sağla. bilgisayar mühendisi olarak çalışabileceğin diğer alanlara da bak (mesela grafik motorları; sağlam matematik bilgisi istiyorlar ve çok çeşitli alanlarda da kullanılabiliyorlar kendileri :smile: ).

ayrıca bildiğim kadarıyla (3-4 yıl geriden geliyorum bu konuda) ABD'de en az para kazanan grupalrdan birisi oyun geliştiricileri (yazılım geliştirime açısından). ayrıca oyun sektöründe yer almak istioyorsan illa da programlama yapmak zorunda değilsin, grafik tasarım, hikaye yazarlığı gibi bir çok parçası daha var oyun geliştirme denilen işin (artık oyunun türüne göre ).

son olarak da ilkokul 1 de okuyan çocuktan 65-70 yaşındaki amcaya/teyzeya kadar (neredeyse) herkes azmedince programlama konusunda bişeyler yapabilir hale gelir (zaten istisna bişeyler yapabilenler o işle ilgilenenlerin yaklaşık %5'lik kısmını falan oluşturuyor). Üniversite öncesi bilgisayar kullanmayı bilmeyip (bu tanım biraz mecaz anlamda oluyor) üniversiteden mezun olunca 3-4 farklı dilde akıcı konuşabilen insanlar da var (zaten yazılım sektöründeki ortalama bir kişi 5 ila 10 arasında farklı dil bilmezse çok kısıtlı bir bakış açısıyla debelenip durmaya mahkum kalıyor malesef)

son olarak da Donanım, Yazılım, Teknoloji ve İnternet kısmında bunun benzeri bir sürü konu vardı diye hatırlıyorum, onlardan birinde sorsaydın keşke... (ya da konuyu oraya açsaydın)
 
Toor said:
Python ve Pygame üzerinde mi yoğunlaşmak daha iyi olur ? Yoksa C++, OpenGL ve SDL mi ?

Düzenleme : Ya da direk oyun motorlarına mı yönelmeliyim? :razz:

assembly ile nasıl OpenGL kullanılır ona bak, hayatına heyecan katar. :smile:

Python, C++ falan hep yalan dolan şeyler, fonksiyonel dillere bak bence (LISP, Scheme, Haskell falan) C gibi prosedürel diiller çok kıvrandırıyor malesef. (ya da Unity gibi framework kullanacaksın, ne veriyorlarsa ona razı olacaksın)
 
Java ile C++'ın veya C'nin pek farkı yok (yani programlamaya yaklaşım (paragidm) açısından, yoksa syntax ve semantik oalrak çok farklılar :smile: )

LISP, Haskell, Scheme komple Fonksiyonel diller ailesinden, olaya yaklaşımları çok farklı (bir kere dopal yapılarında döngü yok, recursin kullanıyorsun. dil buna göre tasarlanmış.)

Fonksiyonel diller matematik kurallarının neredeyse bire bir yazılım geliştirmeye aktarılmış hali. hatalara (exception vs) karşı tleransları daha yüksek diğer yaklaşımlara göre. ayrıca kodun uzunluğunu da baya ksıaltıyorlar (burada adam güzelce özetlemiş F# kullanarak neler yaptığını: http://stackoverflow.com/a/19505716 )


Code:
(defun listSum(list)
   (if (null list) 0                       ; if list is empty, return 0
      (+ (car list) (listSum (cdr list)))  ; else calculate sum
   )
)
(princ (listSum '(1 2 3 4)))               ; print result to screen


basit bir listenin elemanları toplamı kodu mesela bu

Code:
(princ (apply '+' (1 2 3 4 5)))
bu da aynı işi yapan başka bir kod :smile:  her ikisi için de ne bir değişken tanımlamam ne de bir kütüphane kullanmam gerekti (ha dilde değişken kullanma şansın da var ama oraları biraz programlama dilleri bilgisi gerektiriyor. aynı anda 2 farklı scoping kullanabiliyorsun falan... şimdi buraya kitap yazmayım :smile:  )
C:
#include <stdio.h>


int listSum(const int* list, const unsigned int length){
	if(length == 1){
		return list[0];
	} 
	return list[0] + listSum(&list[1], length - 1);
}

int main(int argc, char const **argv)
{   
   int *list = {1, 2, 3, 4, 5};
   printf("%d\n", listSum(list));
   return 0;
}
aynı işi C'de yapmaya kalkınca da bu hallere düşüyorsun (ve bir de fazladan stdio kullanman gerekiyor)


daha fazla merak ettiğin şey olursa Paul Graham'ın LISP ile ilgili yazdığı makalelere bak (googledan ara çıkar :smile: ) ayrıca yine aynı adamın (ve arkadaşlarının) zamanında LISP ile yptıklarına bak derim :smile:


edit: C kodunu recursive hale çevirdim, LISP kodu da recursive yazımıştı sonuçta. elma ile armutu karşılaştırmamak lazım :smile:
 
Redstone Knight said:
C#'da function olayını birisi anlatabilir mi ?

function olayı derken? nasıl tanımlandığını falan soruyorsan internette bir sürü anlatım var onun için. yok programlama dillerindeki fonksiyonlar nedir, nasıl çalışır vs soruyrsan o konu çok uzun. kısaca belirli bir işi yapmaya adanmış kod parçası diyeyim (detaylar için http://www.cs.utah.edu/~germain/PPS/Topics/functions.html biraz ingilizce lazım)
 
Toor said:
@Silverlight Hocam dil ve yapısı fazla dert değil de :smile: Bu dillerin oyun geliştirmeye uygun kütüphaneleri, platform uyumluluğu gibi şeyler daha önemli benim için.

çok kısıtlıyorsun kendini :smile: şu aşamada olabildiğince farklı lezzetleri tatmaya bak :smile: en azından bir fonksiyonel, bir procedural, bir de object oriented bil, sonrasında farklı dillere geçmek kolay oluyor (C++'dan Java'ya geçmem 2 hafta aldı, gerçi şimdi geri dönemiyorum o ayrı mesele :smile: )

okulda Programlama Dilleri dersini aldığım hocamın bir sözü var "X dilini öğrenmek mesele değil, öenmli olan X dilinde öğrendiklerini Y dilinde kullabilmek" gibisinden. olayı daha farklı yaklaşımlara sahip (paradigm kelimesine karşılık bulamadım şimdi)  dillerden biere tane öğren. sonra o yaklaşıma sahip başka bir dile geçmen kolay oluyor. Entellektüel bilgi deniyordu diye hatırlıyorum bu olaya, hani X alanında/konusunda öğrendiğin bilgiyi Y konusunda/alanında kullanma olayı yani.. (Unity'de bir iki script yazdım, daha bir kere açıp C# tutorialına bakmışlığım yok diyeyim kısaca)

oyun geliştirmeye uygun kütüphane olayı da biraz senin hayal gücünle sınırlı (Pythhon'da OpenGL kütüphanesi yok mesela, sonradan ekliyorsun pyOpenGL ile). hani bir dil hoşuna gider ama ihtyicayın olan kütüphane desteği yoktur, oturur sen eklersin o desteği, sonra istersen dağıtırsın millete falan...
 
Toor said:
Redstone Knight said:
C#'da function olayını birisi anlatabilir mi ?
Çok zor bir konu sayılmaz. Donanım bölümüne konu açarsan fonksiyon örnekleri verip, daha ayrıntılı yardımcı olabilirim.
http://csharp.net-tutorials.com/basics/functions/
http://stackoverflow.com/questions/10175357/c-sharp-creating-and-using-functions

@Silverlight Hocam dil ve yapısı fazla dert değil de :smile: Bu dillerin oyun geliştirmeye uygun kütüphaneleri, platform uyumluluğu gibi şeyler daha önemli benim için.

Peki mesela Unity MonoBehavior kullanıyor ve getirdiği methodlar çok fazla. Ben bunları teker teker ezberleyecek miyim şimdi ?
 
Emrehan said:
Unity ile çalışmaya başlayacağım yakında, zira aklımda harika ve öyle aşırı bir ekip ihtiyacı da olmayan bir fikir var. Modellemede biraz bilgim var, kodlamaya başladım ve diğer arkadaşım da doğrudan modelleme derslerini çalışıyor Blender'da. C#'ı biraz daha kavradığımda işi eyleme de dökeceğim umarım.

Unity asset store olayına da bak. Modellemeden veya bir takım Script yazma işlerinden kurtarabilir seni.

@Toor  (mobildeyim, quote yapamayacağım şimdi) Pi için yazacaksan önce Embedded System temellerine bak. Sistemin çok güçlü olmayacak çünkü. Onun dışında Irrlicht diye bir engine olması lazım, baya başarılı boyutuna göre. (ARM desteğinden emin değilim ama GPL lisanslı diye hatırlıyorum projeyi)



Redstone Knight said:
Peki mesela Unity MonoBehavior kullanıyor ve getirdiği methodlar çok fazla. Ben bunları teker teker ezberleyecek miyim şimdi ?


metod ezberlemene gerek yok, idelerde otomatik tamamlama olur genelde (en fazla 3-4 metodtun ne işeyaradığını ve adını ezberlesen yeter sana, kalanlara lazım oldukça bakarsın). ayrıca MonoBehavior dediğin şey bir sınıf, sen de
Code:
public class MyClass : MonoBehavior {}
yazdığında anda MonoBehaviour'un sahip olduğu bütün özellikelre sahip olup, bunların üstüne yeni özellikler ekleyen MyClass adlı bir sınıf oluşturmuş oluyorsun. (Neden bunu böyle yaptığın vs hakkındaki bilgiler üniversitelerde 1 dönemlik ders oluyor bu arada)

Emrehan said:
Unity ile çalışmaya başlayacağım yakında, zira aklımda harika ve öyle aşırı bir ekip ihtiyacı da olmayan bir fikir var. Modellemede biraz bilgim var, kodlamaya başladım ve diğer arkadaşım da doğrudan modelleme derslerini çalışıyor Blender'da. C#'ı biraz daha kavradığımda işi eyleme de dökeceğim umarım.




Unity Asset Store var, script, asset, animasyon vs lazım olursa oradan bulabilirsin/alabilirsin.  bir kısmı paralı olarak satılıyor yalnız. gerçi parasını verdikten sonra da isteiğin gibi kullanma hakkın var diye biliyorum (Unity motoru içerisinde tabi ki :smile: ). ayrıca geliştireceğin uygulamayı ticeri olarak satacaksan (veya ondan kar elde edeceksen) Unity'nin fiyatlandırma politikasına falan bir bak derim, bilmekte yarar var...
 
Unity'nin güzelliği framework yapısını güzel kurmuş olmaları (kullanması gereksiz derecede kolay yani)

low poly olayı, düşük özellikli sistemlere bişeyler yapacksan daha da bir önem kazanıyor (telefonlar  pek başarılı değiş yüksek kalite grafiklerde malesef). arkadaşın biri sadece asset store'daki bir iki şeyi alarak counter strike 1.6 kadar asker ve silah modeli içeren bir oyun yapmıştı :smile: (işin içine biraz Augmented Reality biraz da masaüstü strateji falan kattı, bitirme projesi olaraktan :smile: )

yalnız Unity'de C# yazıyorum diye iyi derece C# öğrendim/öğrenmem gerek annetmeyin, çok kısıtlı bir kısmını kullanıyor Unity (zaten scripting amaçlı kullanıyor). bir de tecrübelerime göre Javascript yazan daha fazla Unity için (webci çok demek ki piyasada)
 
Ben Unreal Engine 3 ile birşeyler denedim,rüzgarı şeyisi felan tamamdı fakat sahnede olacak olan senaryoyu(savaş gibi,konuşma gibi) ayarlayamamıştım.  :roll:

Unity nasıldır ? Unreal daha iyi gibi geldi bana.

C++ derslerine nereden ulaşabilirim ? veya sizin bildiğiniz bir kaynak var mı ?
 
Bence C#'a başla. Ve unity'ye Unreal Engine'de lisans sıkıntıları var ve bence Unity kadar kullanışlı değil. Ayrıca unity'de çok iyi grafikli oyun da yapabilirsin senin elinde. Futbol oyunundan tut FPS bir oyuna kadar herşeyi yapabilirsin. C++ öğrenmek istiyorsan Muhammed Mastar diye bir adamın dersleri var bana faydası dokundu.
 
NyberCraft said:
Bence C#'a başla. Ve unity'ye Unreal Engine'de lisans sıkıntıları var ve bence Unity kadar kullanışlı değil. Ayrıca unity'de çok iyi grafikli oyun da yapabilirsin senin elinde. Futbol oyunundan tut FPS bir oyuna kadar herşeyi yapabilirsin. C++ öğrenmek istiyorsan Muhammed Mastar diye bir adamın dersleri var bana faydası dokundu.

Herhangi bir senaryo için(konuşma,savaşma,anladınız artık) C# veya C++ ile kod yazmam mı gerekir ? warband'ınki gibi python ile derleyip yapamazmıyım ?

Hiç böyle şeyler ile ilgilenmemiştim.Sadece Unrealde bir sahne yapabilmiştim o kadar. :roll:
 
Unreal Engine hakkında çok fazla bilgim yok. Fakat Unity de illa C# ya da Javascript (Bo da var)gerekiyor. Eğer ben Python kullanacağım dersen şu oyun motorlarını kullanabilirsin:
-Pygame
-Python-Ogre
-Panda 3D
Ben bu kadar biliyorum
 
Back
Top Bottom