Tutorial de editare a scenelor

Users who are viewing this thread

Dawiduh

Squire
Originalul aici.

Editarea scenelor este o munca parte migaloasa si frustranta a moddingului, insa orice modder care vrea sa isi faca modul cat mai atragator trebuie sa stie *** sa faca asta. Acest tutorial ar trebui sa va ajute...

Activarea "Edit Mode"

1. Cand porniti Moun&Blade, pe ecranul de deschidere dati click pe optiuni.
2. Selectati sa deschideti jocul in "windowed mode".
3. Click pe "advanced tab".
4. Selectati sa se deschida in "Edit Mode".
5. Rulati jocul, "Edit Mode" va fi activat.

Sau sariti pasul 2 si din joc apasati ALT+ENTER ca sa bagati jocul in "window mode".

Odata ce ati activat "Edit Mode" puteti apasa CTRL+E in orice scena si veti deschide meniul de editare. Acesta are cinci sectiuni: teren, culoare, obiecte, AI mesh si inaltimi.


Sfaturi generale

Tineti minte ca rolul editorului NU este acela de a crea un oras sau sat perfect realist pentru ca jucatorul sa se plimbe pe acolo, ci de a crea ceva care pentru jucator arata ca un uroas real. Astfel, aveti grija ca toate zonele accesibile de jucator sa arate bine punctul de vedere al jucatorului si totul va fi bine. In scenele cu sate poti fi mai permisiv cu zonele periferice ale scenei pentru ca in general nimeni nu se duce acolo, dar asta ar fi singura exceptie.

De asemenea, scene nu sunt doar niste vase in care se afla personajele. Ele insele pot fi interesante si atragatoare din pucntul de vedere al jocului: creati intrari secrete, zone greu accesibile/secrete (easter eggs), adaugati detalii astfel incat jocul sa fie cat mai captivant.

Ok, acum sa incepem editarea. Pentru a te misca poti folosi tastele W,A,S si D ca de obicei, LEFT CLICK ca sa rotesti camera si RIGHT CLICK ca sa asezi obiectele, sa maresti inaltimeasau sa clorezi terenul.


Culoarea

Coloreaza terenul cu o nuanta fixa, standardizata in mod RGB.


AI mesh

Mesh-ul AI trimite jocului informatiile privind care zone sunt accesibile si care nu.


Inaltimea si terenul

Primul lucru care te intereseaza cand creeze o noua scena este dispunerea terenului. Inaltimea este prima parte a problemei: ai grija ca harta sa nu aiba pante ridicole decat daca vrei sa pui acoo o stanca sau o rapa. AI grija sa nu folosesti modificatorul de inaltime la setarile maxime pentru ca modificarile se vor face foarte repede.

Un lucru de tinut minte este ca daca cobori terenul sub o anumita limita vei putea crea lacuri sau elestee deoarece sub aceasta limita editorul a aezat apa. Limita poate fi modificata fie din editor fie din Sistemul de module in module_scenes.py

Tipul de teren este la fel de important ca si inaltimea, insa mult mai dificil de controlat. Un amestec bun de terenuri este necesar, si ideea e sa faci in asa fel incat imbinarile sa nu se observe. Aici e o problema. La imbinarea dintre tipurile de teren vei avea o linie transparenta. Din cate stiu (dar mi-ar placea sa se dovedeasca ca gresesc) nu se poate evita acest lucru decat mascandu-l cu grija.


Obiecte

Cea mai importanta parte de departe. Toate obiectele, pasjele din scena, iesirile dins cena, intrarile personajelor, etc. sunt definite ca obiecte in scena.

Cand adaugi obiectele exista cinci meniuri: plante, obiecte, scene props, pasaje si puncte de intrare. Ca sa asezi un obict selectezi acel obiect si dai right click oriunde vrei sa il pui. Obiectul va fi pus acolo cu fata la camera. Pentru fiecare obiect e usor diferit, chiar si pentru cele similare.

Dupa, sau in timp ce asezi obiectele poti folosi o serie de taste ca sa misti sau sa manipulezi obiectul:

T misca obiectul pe verticala
G misca obiectul lateral sau fata-spate
U roteste
X roteste in jurul axei X
Y roteste in jurul axei Y
Z roteste in jurul axei Z
B mareste sau micsoreaza

Plantele sunt cele mai simple din meniu. Aici gasesti copaci, tufisuri si pietre pe care le poti aseza in scena. Arata cel mai bine cu terenul de padure sub ele.

Obicte (eng. Items) aseaza orice obiect definit in sistemul de module in module_items.py, inclusiv cai.

Scene Props

Cel mai mare si mai important meniu. Contine toate modelele de cladiri, surse de lumina si bariere.
Cand asezi cladirile, plimba-te in jurul lor cu personajul tau ca sa verifici daca sunt asezate *** trebuie. Daca nu ating pamantul peste tot, se poate rezolva usor ridicand nivelul terenului, insa arata foarte ciudat daca lasi cladirea sa pluteasca in aer.

"Fake House" props sunt doar pentru orase dar sunt incredibil de folositoare. "Fake_house_far_props" sunt la fel d eimportante si trebuie puse in spatele caselor false pentru a crea impresia ca orasul se intinde mult mai mult decat in realitate.

Aveti grija sa verificati daca jucatorul ramane in relitate in zona in care doriti sa ramana - folositi o bariera daca e nevoie, dar tineti minte ca barierele apar ciudat daca nu puneti si un obiect care sa blocheze vizibilitatea jucatorului.

O mare problema este cu props-urile mici care au in general punctul de referinta la nivelul solului asa incat ajung sa fie ingropate pe jumatate. Cea mai buna solutie este sa pui un zid unde le vrei si sa pe pozitionezi pe zid la nivelul pe care il doresti. Dupa care poti sterge zidul si obiectul tau va ramane unde vrei tu sa ramana.

Props-uri importante

Prop-surile pentru dungeon-uri sunt foarte folositoare in scenele de interior si nu sunt utilizate indeajuns.
Veti vedea ca stone_step_a este foarte folositoare ca sa faci accesul pe platforme foarte apropiate de nivelul de calcare.
Castle_f_wall_way_a este o metoda foarte buna de a face balcoane.
Earth_gate_a este foarte buna pentru a bloca golurile dintre cladiri desi si barierele de arena sunt la fel de bune pentru asta.
Castle_f_tower este foarte folositor daca ii faci si un acces pana sus, astfel incat poti pune un NPC acolo cu care jucatorul sa poata vorbi.


Pasaje

Acestea sunt locuri unde jucatorul, cand este cu fata spre partea albastra a pasajului, poate sari intr-o alta scena (sau un alt punct in aceeasi scena). Scena-destinatie este definita in module_game_menus.py. Entry point defineste unde va aparea jucatorul in scena atunci cand intra si Menu item defineste spre ce scena va merge jucatorul.

In toate scene de oras avem: castel, taverna, strazi si magazin:

0 - castel
1 - necunoascut (poate inchisoare)
2 - castel
3 - centrul orasului (eng. Town Centre)
4 - taverna/bar/carciuma (eng. Tavern)
5 - magazin (eng. Shop)
6 - arena

In scenele de castel:

0 - interior
? - inchisoare
8 - curtea castelului


Entry Points/Puncte de intrare

Punctele de intrare sunt punctele in care jucatorul sau un NPC apare in scena. Simplu? Nu. Exista un sistem foarte complex de numere care sunt atribuite fiecarui NPC, si va fi vai s-amar daca nu respectati numerele. Pentru orice NPC-uri pe care le adaugati puteti defini un numar pe care vreti sa-l asociati (pana la 60), si apoi sa adaugati punctul de intrare in editor. Totusi, pentru garzi, primari, nobili/cavaleri, etc. exista niste numere pe care punctele d eintrae trebuie sa le aiba pentru a functiona corect.

Urmatoarele puncte sunt in fiecare scena, majoritatea sunt fixe, cele verzi sunt doar conventii general acceptate:

Sate

0          - jucatorul
11        - batranul/liderul satului
30 - 40 - sateni
45        - fugarul din Lord Quest

Centre de oras

0        - jucatorul daca e pe jos
1        - jucatorul daca e calare
11      - primar (eng. Guild Master)
23      - paznicul de la castel (eng. Castle Guard)
24      - paznicul de la temnita (eng. Prison Guard)
25&26 - paznici de nivel mare
27&28 - paznici de nivel mic
30-40  - oraseni
9        - Armor Merchant
10      - Weaponsmith
12      - Horse Merchant


Interiorul castelelor (atat in orase cat si in castelele de pe "world map")

0        - jucatorul
6&7    - paznici
16-24 - nobili

Curtea castelelor

40-42 paznici

Carciuma/taverna

0        - jucatorul
16-24 - clienti, calatori, mercenari
9        - hangiu

Arenele sunt foarte complexe si inca nu m-am apucat sa le descifrez.

Acestea fiind zise, sper sa va ajute tutorialul de mai sus...
 
Cu placere. Din pacate tutorialul nu atinge si problema AI mesh si stiu ca multi isi prind urechile acolo. Sau scenele pentru asediu. Oricum, dati bataie :smile:
 
Back
Top Bottom