DOTA 2 - 7.07c

Users who are viewing this thread

1. DotA'ya Giriş

DotA, bildiğiniz üzere,Warcraft III için yapılan ilk custom maptir. DotA'dan bir sürü Aksiyon RTS oyunu çıktı League of Legends, Realm of the Titans and Heroes of Newerth gibi. Eğer bunlardan birini oynadıysanız Dota 2ye Hoşgeldiniz!

Burada en basit şeylerden başlayacağım, DotA tarzı oyunlarla haşır neşirseniz bu bölümü atlayın.

Dota'da amaç, düşmanın basesini yıkmaktır. Harita 3 yoldan ve aralarındaki ormanlardan oluşur.
Dota2_ShagbarkHUDLight01.jpg
Creep dediğimiz (minion) kontrol edemediğimiz yaratıklar bu yollardan ilerleyerek savaşrlar. Bizim görevimiz, kontrol ettiğimiz heroyla bir yol seçip oyunu kazanmak için elimizden geleni yapmaktır.Standart olarak, 2 hero üst, 1 hero ortada, ve 2 hero alt yoldadır. En sık kullanılanı bu olmakla birlikte çoğu alternatifi vardır.

2. Oyun Başlangıcı ve Temelleri


Oyunu kazanmak için yapmanız gereken bir çok şey vardır. Bunların başında creep kesmek, düşman heroları öldürmek, düşman kuleleri yıkmak ve rakibi baskı altında tutmak gelir.

Farm: Düşman creeplerini öldürüp heronuzu güçlendirmek.
Deny: Dost creeplerinizi öldürerek düşman heroya giden tecrübeyi (exp) kısıtlamak.
Creep öldürmek oyun başları için en önemli görevlerdendir. Fakat asla creeplere auto-attack yapmayın! Çünkü creeplerden gelen altını kazanmak ne kadar vurduğunuza bağlı değildir, en son kimin vurduğuna bağlıdır. Yani creepe ölümcül darbeyi yapmanız verdiği altını almanızı sağlayacaktır ve durmadan saldırmamanız için bir çok sebep vardır. Eğer creeplere gereksiz vurursanız karşı creepler daha çabuk ölür, lane (yol) ileri gider. Düşman hero, kendi kulesinin yanında olduğundan güvende kalır fakat siz yandan gelecek saldırılara açık hedef olursunuz. Fakat oyun ilerledikçe oto-attack yapmanız gerekecektir çünkü heronuz artık güçlenmiştir. Yine de nerede farm yaptığınıza dikkat edin :smile:
Creebin ölümünden aldığınız tecrübe (exp) son vuruş yapsanız da değişmez öldüğünde yakınındaysanız exp alırsınız.

Düşman creeplere son vuruş yapmak kadar dost creeplere de son vuruş önemlidir. Dost creeplere canları %50'nin altındayken vurabilirsiniz. Son vuruşu yapabildiğiniz takdirde creebinizin üzerinde ünlem çıkar, ve düşman hero(lar)ın o creepten alacağı exp yarıya düşer. Buna deny denir. Aynı şey sizin için de geçerlidir bu yüzden düşmanın deny yapmasına fazla izin vermeyin. Sizden daha fazla exp alması demek Seviyesinin sizden yüksek olacağı anlamına gelir. Deny, kulelere hatta bazı özel durumlarda dost herolara bile yapılabilir. Kulelere yapılması için canlarının %10dan az olması gerekmektedir. Bir kule yıkıldığında yıkan takıma yüksek miktarda para gelir. Deny ile bunu azaltmış olursunuz ve bu miktar hafife alınamayacak kadar yüksektir. Yeni başladıysanız denylara fazla kafayı takmayın çünkü lanedeki diğer bir sorun ise düşmanınız.

Siz creepleri rahatça keserken rakibiniz sizi izlemeyecektir. O da creep kesip sizin almanıza engel olacaktır. Bunu deny veya harass ile yapabilir. Harass, rakip heroyu düz vuruş ya da büyülerinizle rahatsız etmektir. Canınız azaltığı takdirde lanedeki hakimiyeti kaybedersiniz çünkü ne kadar yakın durursanız sizi öldürmesi o kadar kolay olacaktır.

Oyun başı ölmemek için çok dikkat edin. Öldüğünüz taktirde para kaybedersiniz, belirli bir süre ölü kalırsınız ve çeşmenizde (fountain) doğarsınız. Bu da siz yolunuza koşana kadar rakibinizin serbestce kasmasına yol açar. Ayrıca ölen creeplerden gelen expyi kaçırırsınız.
Eğer oyunun ilk 10-15 dakikasını başarıyla oynadıysanız, early game dediğimiz süreç bitmiş ve mid game başlamıştır.

Mid Game

Bu bölüm, oyunun 15-30. dklar arasını kapsar. Bu süreçte bazı herolar farmlamayı bırakıp haritada gezinmeye başlamıştır. Gezmenin bir çok sebebi olabilir. Beraber 3-4 hero bir laneden pushlayabilir. Pushlamak, lanedeki creepleri hızlıca öldürmektir. Eğer o lanede düşman hero da varsa başarılı bir gankle onu da öldürebilirsiniz. Gank, bir lanedeki heroya yapılan saldırıdır. Düşmanın savunmasına fırsat vermeden kule yıkabilirsiniz. Eğer düşmanla karşılaştıysanız kaçınılmaz savaşlar başlayacaktır. 10 tane heronun olduğu savaşlarda ilk önce neler döndüğünü anlamazsın, zamanla alışırsın :smile: Bu fightlar kazanmak için çok önemlidir. Tüm düşman heroları öldürdüğünüzde düşmanın baseine pushlayıp barakalarını alabilirsiniz. İlk 20 dakika zor fakat mümkündür. Bir baraka yıkıldığında, karşı taraf o laneden daha güçlü creepler göndermeye başlar. Güçlü olmalarının yanında öldürüldüklerinde verdiği gold ve exp yarıya iner. Barakalar tekrar doğmadığı için çok kritik önem taşır.
Diğer yapabileceğiniz hamle ise Roshana gitmek. Roshan, orta ve sol yolun arasında, nehrin yukarısındaki kırmızı noktadadır. Kesilmesi çok zordur fakat kestiğinizde tüm takımınıza 200 gold, çok fazla exp ve Aegis of Immortal düşürür. Aegis of Immortalı alan hero öldükten 5 saniye sonra olduğu yerde full can,mana ile tekrar doğar. Envanterde sadece 6 dakika kalan bu item takım savaşlarında çok önemlidir. Roshanı Observer Ward denen itemlerle durmadan gözlem altında tutun, düşmanınızın bu avantajı ele geçirmesini istemeyebilirsiniz.

3. Temeller II - Itemler (Eşyalar)

İtemler.. Nereden başlanmalı? Orjinal DotAdaki bir problem de item sistemiydi. Birden çok shop vardı ve bir itemi yapmak için gerekli olan şeyleri almak yeni oyuncular için adeta imkansızdı.

Buna rağmen kaygılanmayın! Dota 2 shopu daha kolay erişilebilir yaptı. 2 büyük katagoriye ayrılıyor,ikisi de kendi mini katagorilerine. Bu iki büyük katagori:

Basics

I. Consumables - Consumables bölümü size biraz fayda sağlayan itemleri içerir,size ve takımınıza bazı görevleri yapmanıza yardımcı olur. Tangos; size bir ağacı tüketmenizi ve HP regeninizin artmasını sağlar. Observer Ward alabilirsiniz bu sayede düşmanın nerde olduğunu görebilir, runeler spawn olduğunda onları görebilir ve ganklardan kaçınabilirsiniz. Ve en önemli itemlerden biri Town Portal Scrool; basenize neredeyse direk ışınlanmanızı sağlar, ya da hızlıca kulenizin birine dönmenizi. Animal Courier; benim görüşüme göre oyunun en önemleri şeyidir. Lanei terketmenize gerek kalmaz siz farmınızı yaparken o size itemlerinizi getirir.A Dust of Appearance her zaman görünmez bir kahramana karşı işe yarar. Consumablesda başka işlere yarayan daha fazla item vardır.


II. Attributes - Sizin güç,çeviklik,zekanızı arttıran itemler burada bulunur. Bu itemlerin çoğu ile başka bir item yapılır, bu itemler statlarınızı ve özelliklerinizi daha fazla arttırır. Iron Branches oyunun ilk vakitlerinin en güçlü itemlerinden biridir, çünkü fiyatı gayet düşük ve etkilidir.


III. Armaments - Burada bulunan çoğu item sizin statlarınızı arttırır, yani armorunuzu saldırınızı saldırı hızınızı ve diğer efektleri örneğin Stout Shield, 20 hasar bloklama şansı vardır. Bunlar da daha güçlü itemlere dönüştürülebilir.


IV. Arcane
- Burada bulunan itemler size çok farklı efektler verebilir, Boots of Speed; hareket hızınızı arttırır. Gem of true sight görünmez kahramanları görmenizi sağlar.Talisman of Evasion saldırılardan kaçınmanızı sağlar. Temel olarak, bu bölüm farklı farklı roller ve durumlar için itemlerle doludur.


Upgrades

I. Common - Common bölümü size küçük çaplı geliştirmeler yapar. Oyun başı idare-eder item niteliğindedir. Wraith band gibi itemler statlarınıza +3 verir ve ekstradan +3 agility. Bracer da aynı Wraith band gibidir fakat ekstra güç,Null talisman da ekstra zeka verir.Commonlar bot geliştirmelerini de içerir, Arcane Boots gibi,hepsi size ekstra hız ve ekstra damage(Phase Boots) ve atak hızı (Power Treads) ya da dost bir kahraman olmayan birime ışınlanmanızı sağlar (Boots of Travel).


II. Support - Destek ve destek aksesuarları buradadır.Bu bölümdeki itemler takımınıza yararlı aura kazandırır ve diğerlerine yardım edecek aktif özellikleri vardır. Animal Courieri uçurabiliriz bu şekilde daha hızlı item alışverişi yapar. Bazı diğer destek itemleri Mekansm gibi, direk iyileştirme ve zırh bonusu ve ekstradan Hp regen aura sağlar.Urn of Shadows ise support olmasanız bile işinize yarar. Yakınınızda her düşman hero öldüğünde şarj kazanır ve bu şarjlarla kendinizi ya da diğerlerini iyileştirebilirsiniz. Üzerinde duracağım başka bir item ise Pipe of Insight. Size büyük miktarda hp regen ve büyü resistansı sağlar.Aktif edildiğinde yakınınızdaki dostları büyü hasarından koruyan bir zırh oluşturur. Büyü ağırlıklı bir takıma karşı mükemmel bir item.


III. Caster
- Zeka kahramanları ana olarak bu bölümü kullanır. Burdaki her item size zeka desteği sağlar. Refresher Orb size mana,mana regen ve damage verir ve aktif özellik olarak da yeteneklerinizin cooldownunu direk sıfırlar! Force Staff zeka,atak ve atak hızı verir aktif olarak da seçtiğiniz kişiyi belirli bir mesefe ileri ittirir. Dagon size biraz zeka statlarınıza +3 ve biraz da damage sağlar. Aktif olarak kullandığınız kişiye nuke olarak büyük bir damage atar


IV. Weapons - The Weapons bölümü daha çok sağ kliğinizi güçlendiren itemleri içerir. Manta Style en iyi carry itemlerinden biridir, hırslı ufak carryler için stat ve düşmanın kafasını karıştıracak iki ilüzyon çıkaran aktif efekti vardır,ancak bu ilüzyonlar verdiğiniz hasarı da arttırmış olur. Daedalus size kritik saldırı verir, çok ölümcül saldırılar yapabilir. Divine Rapier.. + 250 hasar sağlar fakat öldüğünüzde Divine Rapier yere düşer. Bu yüzden çok güçlü olmadığınız halde almayın yoksa rakibinizin eline bedava bir şekilde vermiş olabilirsiniz.


V. Armor - Bir şey yapabilmeniz işin hayatta kalmanız lazım,bunun için de bu itemlere ihtiyaç duyarsınız. Black King Bar size güç ve hasar verir,aktif edildiğinde neredeyse tüm yeteneklere karşı immune olursunuz. Vanguard oyun-ortası itemi size blok,can ve hp regen verir. Blade Mail,aktif edildiğinde size vurulan her hasarın aynısını vuran da direk yer. Bir carry gerçekten güçlendiyse,blademail onu bitiren şeydir.


VI. Artifacts - Burdaki itemlerin çoğu eşsiz saldırı eklentisidir,ve pahalıdır da. Helm of the Dominator iyi ölçüde zırh,lifesteal ve bir creepi kontrolünü almanızı sağlar. Desolator size büyük ölçüde hasar ve saldırdığınız kişinin zırhını kırmanıza yardımcı olur,bu sayede saldırılarınız daha çok can yakar. Satanic, Str semi-carry için en iyi itemlerden biridir. Size çok fazla lifesteal ve aktif edildiğinde %175lik lifesteal kazandırır.


Secret Shop!

Buradaki itemler daha güçlüdür. 3200 altın karşılığında Reaver alabilirsiniz, size +25 Strength verir ve bu item daha da güçlü itemlere çevrilebilir. Güç size uymuyor mu?O zaman Hyperstonea ne dersiniz? +55 atak hızı sağlar ve daha da güçlü itemlere dönüştürülebilir. Hayır mı? O zaman Demon Edge? Direkt olarak +46 hasar ekler! Bu mağaza daha çok güçlüler için itemler sağlar ve fountainda alamazsınız.


4. Yeni Başlayanlar İçin Kahramanlar
Bu bölüm http://www.dota2rehberi.com/rehber/yeni-baslayanlara sayfasından alıntıdır. Geniş rehber için buraya göz atın.

Dota 2’ye yeni başladım, hangi kahramanlar ile oynamalıyım?
Dota 2 yeni başladımÖncelikli olarak her şeyde olduğu gibi burada da izlemeniz gereken bir yol var. Oyuna henüz yeni olup hemen karşı takımın tüm oyuncularını öldürmek (rampage) gibi büyük hayallere kapılmayın. Eğer daha önceleri benzer hiçbir oyun oynamadıysanız, Dota 2 size ilk başta fazlasıyla karışık gelecektir.

Yeni oyuncuların alması gereken başlangıç kahramanları, daha çok takımına fayda sağlayabilecek kahramanlar olmalıdır. Bunlar disabler, support kahramanlar olabilir. Yani düşmanı etkisiz hale getirebilen ve takımına destek olabilen kahramanlardır.

Oynayacağınız oyun modu serbest seçim (all pick) olmalıdır. Bu şekilde aşağıda belirteceğim kahramanları seçebilirsiniz.

Başlangıç oyuncuları için menzilli saldırı yapabilen (ranged) support kahramanlar;

Lich
Crystal Maiden
Lion
Lina
Jakiro
Venomancer
Windranger
Ortalama 20 - 40 oyun, yukarıda belirttiğim support kahramanlar ile oynayıp, sonrasında altta yer alan kahramanları denemeniz kendinizi geliştirmeniz adına önemli rol oynayabilir.

Başlangıç oyuncuları için yakın saldırı yapabilen (melee), initiator kahramanlar;

Tidehunter
Sven
Wraith King
Night Stalker
Üstte yer alan kahramanlar ile sırasıyla oynadığınız sürece uzmanlaşabilir ve daha iyi bir oyuncu olabilirsiniz. Support kahraman ile uzmanlaşmadan, initiator kahramanlar ile oynamamanızı tavsiye ederim. Tekinde uzmanlaştıkça bir sonrakini deneyebilirsiniz.

“Kahramanımı seçtim fakat nasıl oynamalıyım, hangi eşyaları almalıyım?”
Dota 2 ward kuryeSize sunduğum support kahramanlardan biriyle oyuna başladıktan sonra, ilk satın alacağınız eşya, öncelikli olarak kurye, eğer kurye alınmış ise ward olmalıdır. Kalan altın ile satın almanız gereken eşyalar size sağlık yenilemesi sağlayabilen ve özelliklerinizi (stat) arttıran eşyalar olmalıdır.

Standart olarak oyun başı alabileceğiniz eşyalar şu şekilde olabilir;

3 adet Iron Branch
1 adet Tango
1 adet Healing Salve
1 adet Magic Stick (Eğer kurye ve ward satın alınmışsa)
tAsla bot satın alarak oyuna başlamayın. Hızlı koşabileceğiniz gibi hızlı şekilde de ölebilirsiniz. Bu yüzden sizin özelliklerinizi arttıran eşyalar oyun başı çok fark yaratır. 50 altına satın alınan Iron Branch tüm özelliklerinizi 1’er arttırır. Sağlık, saldırı gücü, mana vb. tüm özelliklerinizde artış sağlarsınız. Aldığınız 3 Iron Branch’ı daha sonraları magic wand yaparak değerlendirebilirsiniz.

Dota 2 başlangıç itemleri
Sağlık yenilenmesi sağlayan eşyaları almanızın sebebi, ana şehre geri dönmeden mümkün olduğunca uzun süre koridorda yer almanızdır. Koridorda yer aldığınız sürece tecrübe puanı ve altın kazanabilirsiniz. Altın kazanamasanız bile koridorda canlı kalmalı ve tecrübe puanı kazanmaya devam etmelisiniz. Öldüğünüz esnada para kaybettiğiniz gibi tecrübe puanı kazanamayacağınız için düşmanlara oranla geri kalabilirsiniz. Aynı şekilde öldüğünüz esnada veya şehre döndüğünüz esnada karşı takım oyuncuları koridorda rahatlıkla altın ve tecrübe puanı kazanabilir ve size üstünlük sağlayabilirler.

Oyun ortalarında satın alacağınız eşyalar, satın alma ekranındaki tavsiye edilen eşyalar olabileceği gibi, zamanla kendiniz de bir yol çizebilirsiniz. Fakat oyun boyunca unutmamanız gereken şey, ward satın almaktır. Support kahraman oynadığınız sürece, oyun boyu ward satın alarak haritada kilit noktalarda takımınıza görüş sağlamalısınız.

Kısa maddeler halinde hangi koridorda nasıl yer almanız gerektiğine dair bilgiler sunacağım.

Her zaman için müttefik oyuncuyla beraber alt veya üst koridorda yer alın.
Yeteneklerinizi bilgisayar kontrolündeki birimleri öldürmek için kullanmayın. Mananızı düşman kahramanlara saldırıda bulunabileceğiniz yetenekleriniz için saklayın.
Bilgisayar kontrolündeki düşman birimlerine otomatik saldırıda bulunmayın. Bunun yerine düşman oyunculara vur-kaç saldırılar yaparak, onları caydırmaya çalışın.
Bilgisayar kontrolündeki düşman birimlerine gerekmedikçe son vuruş yapmayın. Koridorda yanınızda yer alan takım arkadaşınıza son vuruşları bırakın. Altın kazanmak önceliğiniz olmasın.
Canı az kalan kendi birimlerinize deny (reddetmek, öldürmek) yapmaya çalışın. Bu şekilde düşman oyuncular daha az tecrübe puanı kazanacaktır ve altın kazanamayacaktır. (“A “ tuşuna basarak canı az olan müttefik birimlerinize saldırabilirsiniz.)
Orta koridora kesinlikle gitmiyorsunuz. Ganker/Carry bir kahraman ile uzmanlaşmadıkça ve birimlere son vuruş yapmada zorluk çektiğiniz sürece bu koridorda oynamamaya özen gösterin. Orta koridor oyuncusu, takımı için büyük sorumluluk taşır.
Asla tek başınıza koridorda yer almayın. Eğer takım arkadaşınız öldüyse veya kısa bir süre için koridorda tek kaldığınız zamanlarda kulenizden fazla uzaklaşmayın.
Takım arkadaşınız ve bilgisayar kontrolündeki müttefik birimleriniz olmadıkça kulenizden çok uzaklaşmayın.
Başlangıç oyuncusu olarak support kahraman oynayacağınız için, düşman oyuncularını öldürmek uğruna büyülerinizi son vuruş yapmak için saklamayın. Düşman kahramanlarını öldürmeyi, takımınızda yer alan carry kahramanlara bırakmaya çalışın.
Haritada tek başınıza dolaşmayın. Ward satın alarak önemli noktalara yerleştirin.
Oyun başlarında canı az şekilde kaçan kahramanı öldürmek uğruna düşman kulesi dibinde savaşa girmemeye çalışın.
Takım arkadaşınız sizinle beraber yer almadıkça tek başınıza savaşa girmemeye özen gösterin.
Tango, Healing Salve gibi sağlık yenileme sağlayan eşyaları canı azalan takım arkadaşlarınız ile paylaşabilirsiniz. Koridorda yan yana yer aldığınız sürece üstünlük sağlayabilirsiniz.
Koridorda karşınızdaki oyuncular gözden kaybolurlarsa konuşma penceresine “miss” yazın. Bu şekilde takım arkadaşlarınızı, bulunduğunuz koridordaki düşmanların yokluğundan haberdar etmiş olursunuz.
Konuşma penceresinde “miss” ya da “ss” yazıldığı zaman tetikte olun. Gank (pusu) için size doğru yola çıkmış bir düşman kahramanı olabilir. Gerekirse koridorda geriye gidip kule yakınında bekleyin.
Oyunda yeni olduğunuzu diğer takım arkadaşlarınıza belirtmekten çekinmeyin. Başlangıç için başarısız bir oyuncu olabilirsiniz ama diğer oyuncular ile iletişim kurarken yapıcı olmaya çalışın. Bu şekilde onlar da sizin yapmanız gerekenleri söyleyecek ve size destek olacaklardır.
Oyunu oynamak kadar oyunu izlemek de, sizin oyunu öğrenmenize büyük kolaylık sağlayacaktır. Canlı oyunları izleyerek merak ettiğiniz kahramanların nasıl oynandığına dair fikir edinebilirsiniz.


5. Kahramanları Sınıflandırma

Carry


Carryler oto-ataklarla yüksek hasar veren herolardır. Tipik olarak farmlamak ve son vuruşu yapmak onlar için çok önemlidir. Onları orta lanede tek başına ya da yan lanelerde bir baby-sitterla gitmesi normaldir. Beslenmiş ya da farmlanmış bir carryle başa çıkmak zordur, yani bir carryi ganklamak ve onu zorlamak gerekir.

Initiator


Initiotorslar genelde tanklayabilen ve takım savaşına öncülük eden kahramanlardır. Hepsinin çok yüksek hasarda AoE hasarları ya da AoE stunları vardır. Bu hepsi için tam doğru değil, bazı initiatorslar Pudge gibi savaşı başlatıp 4v5 yapabilir.Your initiators are the heroes that are usually tanky and lead off most teamfights. They either have an incredible amount of AOE damage or an AOE stun. This isn't entirely true though, some initiators like Pudge simple start off the fight by making it an uneven 4v5.

Support


Supportlar diğerlerinin işini kolaylaştırmakla görevlidirler. Yani wardlamak, lane kontrolü sağlamak, takım itemleri satın almak courier gibi, ya da carrysini beslemek gibi. Bunlar takımının kazanma şansını arttırır.

Pusher

Pusherlar oyun-başı kahramanlarıdır, creep dalgalarını hızlıca öldürebilen ve/ya da kulelere kısa zamanda yüksek damage verebilen kahramanlardır. Oyun-başı kahramanlarıdır(genelde) erken vakitte kule alarak takıma altın avantajı sağlarlar.

Daha fazla rol vardır, Ganker, Roamer, Tank, Jungler vs..,ama bunların hepsi yukardaki rollerin altlarıdır.

6. Runes

Rünler

Rünler, nehrin alt ve üst bölümlerinde bulunabilen itemlerdir,aktif edildiklerinde belirli bir süre size efekt verir. Rünler empty bottleda da depo edilebilir.

Double Damage
Alındığında kahramanına ve ilüzyonlarına %100 damage arttırma verir (45 Saniye). Bu ekstra hasar sadece ana atak hasarının,ve statlardan gelen hasarı arttırır. Divine Rapier gibi itemlerin verdiği bonus hasarı arttırmaz.

Invisibility
Görünmezlik rünü kahramanını 45 saniye boyunca görünmez yapar, yetenek ya da item kullanmak,saldırmak görünmezliği bozar. 2 saniyelik bir gecikme süresi vardır yani aldıktan sonra 2 saniye boyunca normal davranabilirsiniz,daha sonra görünmez olursunuz.

Haste

Haste rünü hareket hızınızı %100 arttırır, yani 522 hızında gitmenizi sağlar. 30 saniye boyunca durur.

Illusion
Alındığında yanınızda 2 ilüzyonunuzu yapar. Bu ilüzyonlar kahramanınızın hasarının %35ini atar ve %300 daha fazla hasar alır. 75 saniye sürer.

Regeneration
Alındığında yenileme rünü size 30 saniyede 3000 hp ve 2000 mana yenileyen bir buff verir. Bu sürede herhangi bir hasar alırsanız ya da hem hp hem mana barınız maximum olursa buff gider.


7. League of Legends'den Başlıca Farkları

Bu oyundan gelen çok oyuncu olduğunu düşünerek bu iki oyun arasındaki farklara değiniyorum.

Öldüğünzde, sadece respawn olmak için beklemezsiniz ayrıca para da kaybedersiniz. DotA salakça hatalar yaparsanız sizi gerçekten cezalandırıyor.

Çalılar yok.

Creep ve kuleleri denylayabilirsiniz hatta bazı özel durumlarda dost kahramanları da.

Daha ekstrem yetenekler. (Uzun CC,daha fazla damage, savaşlar biraz daha hızlı)

Kasmaya dayalı olduğundan biraz daha yavaş. Oyun ortaları Lolden daha aksiyonlu.

Summoner spell,masteries ya da rün yok.

Yalan söyledim rün var. Ama LoLdekiyle alakası yok.

Tank yok, Axe tek istisna.

LoL has a learning curve, DotA has a learning cliff.  *clap *clap*

Ability Power yok. Evet bu doğru. Neredeyse tüm zeka kahramanları oyun sonu initiator support ya da bunun türevleri oluyor, bazı durumlarda işe yaramak için oyun sonu hasar bile yapabiliyorlar. Çoğu kahraman sadece yetenekleri için gerekli olanlar, yetenekleriniz cooldowndayken bir şey yapmanız beklenir. Bunu sağlayan bir sürü item var,mana costu da var. Dagon ekstra nuke için satın alabilir.l.

Solucana benzeyen Baron Nashor yerine Roshan var(Nashor Roshanın harf olarak yer değiştirilmişi) Roshan tüm takımına 200 altın ve Aegis of the Immortal düşürür,bu da ölünce olduğunuz yerde full hp mana ile canlanmanızı sağlar. Roshan 2 kere öldükten sonrakilerinde Cheese düşürür bu da direk heal ve mana verir.

8. İpuçları ve püf noktaları

Bununla ilgili ayrı bir rehber hazırlayacağım.

9. Terim Listesi
DotAda kullanılan terimlerin kısa bir listesi:

Haritadaki bölgeler
Mid - Middle lane. Creeplerin haritanın ortasından gittiği lane.
Top - Top lane. Creeplerin batıdan ve üstten gittikleri lane
Bot - Bot lane. Creepleri alttan ve doğudan gittikleri lane.
Woods - Lanelerin arasında bulunan bölge. Neutral Creepleri içerir.
Jungle - Woods ile aynı.

İtem Kısaltmaları


AC - Assault Cuirass
Aghs or Agha - Aghanim's Scepter
BKB - Black King Bar
Blink - Blink Dagger
BoT - Boots of Travel
Crow - Flying Courier
Deso - Desolator
DR - Divine Rapier
Hex - Scythe of Vyse
HotD - Helm of the Dominator
HoT - Heart of Tarrasque
Mek - Mekansm
MoM - Mask of Madness
Phase - Phase Boots
PT - Power Treads
RoB - Ring of Basilius
RoR - Ring of Regen
RoH - Ring of Health

Sheep or Sheepstick - Scythe of Vyse

SnY - Sange and Yasha

Vlads - Vladmir's Offering

Terimlerle ilgili bilinmesi gerek temel şeyler


Farm - Altın farmlamak. Birisi oyun boyunca creepleri kesiyorsa birisi farmlanıyor (someone is farming,someone free farm) denir ve o kişiye konsantre olunur.

Focus - Belirli bir hedef üzerine saldırılması demektir. Örneğin Focus Lina demek Lina takımın öncelikli öldürülcek hedefi demektir.

Harass - Basit olarak söylüyorum. Örneğin Harass Ezalor demek, Ezaloru skill ve düz vuruşunla hasar vermeye çalış demektir.

Juke - Juke yapmak manevralar yaparak ilerlemek, ve bazı skillerin isabet etmesinden kaçınmak içindir. Ağaçların arasından geçerek düşmandan iz kaybettirilebilir.

Pull - Creep çekme. Neutral campdaki creepleri takip ettirerek lanedeki creplere çekmektir

Spam - Yeteneklerini spamlamak, yani yeteneği durmadan kullanmak.Spam carrion swarm demek, Carrion Swarmı durmadan kullan demek genelde bu skillerin cool downu az olur.

Rosh - Roshan.

Gank - Gank Lina demek, Linayı öldürmeye yardım edin demek.

b - Back. Biri bunu dediğinde hemen geri çekilmek gerekir.

TP - Teleport. Işınlanmaya çağırmaktır. (tp top)

Def - Defend. (tp to def mid)

Push - Takımca bir lanede ilerleyerek kule almak

DD - The Double Damage rune.

Kayıp Kahraman/Geri dönen kahraman

miss - Missing. Bir heronun lanede olmadığını ve ganka gidebilecek olduğunu uyarmak için söylenir. (Lina miss)

mia - Missing in action. missle aynıdır (mia Lina)
[ss de kullanılır]
re - Returned. Miss/mia olanların geri döndüğünü belirtmek için kullanılır. (re Lina)


Kahraman Ayrıntıları


nuke - Hasar vuran skiller için kullanılan genel bir terimdir. nuke someone denilmesi hasar veren skillerini o kişiye at demektir.

ult - Ultimate. Her heronun 6.seviyede açtığı yeteneğe denir.

oom - Out of mana. Mananın bittiğini belirtmektir.

mana - oomla aynı. Arcane botu olan birine söylenirse onu kullan da demektir.

cd - Cooldown. Bu skill daha hazır demektir. ult 30 cd demek ultimatim 30 saniye sonra hazır olacak demektir.

farmed - Birinin çok güçlü ve iyi itemleri olduğunu söylemektir.

Diğer

Lane: Oyunda bulunan [Sağ üst,Orta,Sol Alt] 3 yoldan her birine denir. (top lane, mid lane, bot lane)

Creep: Oyunun her 30 saniyesinde bir her laneden çıkarak ilerleyen minyonlara denir.

Farm: Altın kazanmak. Genelde creep keserek yapılır.

ss:Lanedeki heronun olmadığı belirtmektir. (ss pudge)

re: Olmayan heronun geri geldiğini belirtmektir. (re pudge)

(Not: http://www.playdota.com/learn/commonterms kullanıldı)
 
Eline sağlık.

Bu arada ben eşya satın alınca aldığım eşyalar "STASH"e gidiyor. Inventory'e gelmiyor. Bu yüzden kullanamıyorum. Nasıl çözebilirim bu sorunu?
 
Ben de başlamayı düşünüyordum uzun zamandır. Zaten Furkan sen 24 saat bunu oynayınca insan ne var bu kadar bu oyunda diye merak ediyor. :eek:
 
İlkay said:
Ben de başlamayı düşünüyordum uzun zamandır. Zaten Furkan sen 24 saat bunu oynayınca insan ne var bu kadar bu oyunda diye merak ediyor. :eek:
Başla başla nasıl olsa beta bedava kaybedeceğin bir şey olmaz  :wink:
 
Sir.Bryan said:
Yaklaşık 1.5 aydır beta keyi bekledim tık yok soğuttu buda beni oyundan,1`e devam.
Bana 1 haftada çıktı bir arkadaşıma 1 günde çıktı sende şans yokmuş :sad:

Edit:Yakında DotA 2 key çekilişi yapacağım, bizi izlemeye devam edin  :wink:

Edit2 : Sadece bugün 1800 key dağıtılmış belki çıkmıştır hesabına bir göz at.
 
Bu konuya 1 tane mesaj atmanız yeterli olacaktır her gün 180 tane dağıtılan keyden kazanabilirsiniz. Keyi aktivite ettiğinizde yanında arkadaşlarınıza verebileceğiniz 2 hediye DOTA 2 veriyorlar.Pm ve Email olarak kazandığınız iletiliyor.

hediye dota 2 leri nereden görebiliyoruz?
 
Merhaba Arkadaşlar.Dota'2 Yi Merak Eden Henüz Oynamamış Biriyim.Sizden Ricam 1 Adet Key Rica Ediyorum.Yardımcı Olan Arkadaşlara Şimdiden Teşekkürler.
 
Back
Top Bottom