Turkce forumlarda teknik sorunlarla ilgili sik sik benzer konular acildigi icin Bug Reports/Customer Support forumlarindaki stickyleri cevirip biraz da ekleme yapmayi uygun gordum.
Oncelikle, bu mesajin/threadin konusu teknik sorunlar ve buglar, odeme konusunda ayrintili bilgi icin Maelstorm'un ba$lattigi
bu thread'e, sikca sorulan genel sorular icin <deniz>'in
Sikca Sorulan Sorular ba$likli threadine bakabilirsiniz.
Performans konusunda problem ya$ayanlar da Ingilizce olan Customer Support forumunda Armagan Bey'in ba$latmi$ oldugu
Performance Tweaks ba$likli konuyu inceleyebilirler.
1. Serial no'mu (key'imi) kaybettim. Ne yapabilirim, tekrar mi satin alacagim?
Serial no'nuzu e-mail adresine postalatmak icin
https://store2.esellerate.net/store/support/Default.aspx adresine gidin. "Finding your order number" kismini bulup e-mail adresinizi kutucuga girdikten sonra "email order history" butonuna basin. Key'iniz otomatikman ayni adrese yollanacaktir (I$e yaramasi icin oyunu alirken kullandiginiz adres ile
kesinlikle ayni olmasi gerektigine dikkat edin.
2. Key girmeye cali$tigimda "Activation Denied" hatasi aliyorum
Sahip oldugunuz her key ba$ina 60 gunde 2 kez aktivasyon hakkiniz vardir. Bu hatayi almaniz 60 gunluk donem icinde bu haklarinizi kullanmi$ oldugunuz anlamina gelir, yani biraz beklemek zorundasiniz.
3. Oyun cali$iyor ama fontlarda problem var/okunmuyor.
Genellikle guncel olmayan ekran karti suruculeri bu duruma yol acar (Ayrica 4 nolu adima bakin). En yaygin bulunan en karti chipsetleri
Nvidia ve
ATI tarafindan uretilenlerdir. Download adresleri:
Nvidia -
ATI4. Ana menude okunmayacak kalitede yazilar goruyorum, suruculerim guncel, ekran kartim ATI chipsetli.
Ekran karti ayarlarinizi bulup (desktop'a sag tik > properties > settings > advanced, genellikle) buradaki ayarlardan "Performance" olanini "Quality" ile degi$tirin.
5. Oyunu acmaya cali$irken $u hata cikiyor:
This application has failed to start because d3d9.dll was not found.
Re-installing the application may fix this problem. Sisteminizde DirectX yuklu degil, ya da guncel degil.
http://www.microsoft.com/windows/directx/default.aspx?url=/windows/directx/downloads/default.htm adresinizden sisteminize uygun ve en yeni (min 9.0) DirectX versiyonunu cekip kurun.
6. Oyun icin minimum sistem gereksinimleri nedir?
Ekran karti: en az 32 mb bellekli,
Hardware Transform & Lightning destekleyen bir kartiniz olmasi gerekiyor. Yaygin bir ornek oldugu icin, GeForce'un ilk versiyonundan beri bu ozellikleri sagladigini ekleyelim.
Diger gereksinimler:
CPU: Pentium serisi 766 MHz i$lemci/ya da e$lenegi herhangi bir Amd vs. i$lemci
Ram: 128 MB
Hdd: Min. 100 MB harddisk alani
7. Ne yaparsam yapayim oyun cali$mayi reddediyor.
Sisteminizde virus/spyware olabilir, guncel antivirus programlariyla test edin.
Tam tersine, bazi antivirus / firewall gibi programlar da acikken oyunun cali$masini etkileyebilir. Arka planda cali$an programlari teker teker kapatarak oyunu cali$tirmayi deneyin.
8. Assertion Failed! ile ba$layan bir hata ile oyun acilmiyor/oyundan atiyor. Ne yapabilirim?
Buyuk ihtimalle bozuk dosyalardan, bir surumden otekine upgrade ederken kaynaklanan bir sorun. Mount & Blade'i tamamen kaldirip guncel bir versiyonunu yukledikten sonra tekrar deneyin.
Ancak eger hatayi
agent.cpp dosyasinda veriyorsa, "Permanent Corpses" ayarini "on" durumuna getirin, muhtemelen sorun cozulecektir.
9. Grafiklerde bozukluklar var, mavi renkli kayalar gibi sacmaliklar goruyorum.
Buyuk ihtimalle ekran kartiniz
bump mapping desteklemiyor, oyunun ba$langic menusunde Configure > Video kismina gidin ve "Use Bump Mapping" secenegini kaldirin.
10. Diyaloglar sirasinda oyundan atiyor.
CTD (Crash to Desktop), bilinen bir bug. Henuz cozume ula$ilmi$ degil, diyalog seceneklerini cok hizlica secmemek gibi kesin olmayan bir oneri de mevcut.
11. Oyundan cikarken hata veriyor.
Muhtemelen Nvidia ekran kartlari ile alakali zararsiz bir durum. Her ciki$ta hata raporunu MS'e gondermek icin onay isteyen pencereyle ugra$mak istemiyorsaniz Windows'un "Error Reporting" ozelligini kapatabilirsiniz. ( My Computer'a sag tik > Properties > Advanced > Error Reporting > Disable Error Reporting)
-Configuration kisminda "Use Pixel Shaders" opsiyonunun aktif olmamasindan kaynaklanmasi ihtimaller arasinda12. Bir mod yukledim, ama cali$tirmaya kalktigimda "more than 32 samples per sound" hatasi veriyor.
.751 versiyonunu kullaniyorsaniz Mount & Blade .731 icin olan modlari yuklediginizde bu hatayi verecektir. Uygun versiyon kullanin ya da elinizdeki mod destekliyorsa kendiniz
v .751'e cevirin.13. D3D yazisi normalde olacagi gibi mouse pointerinin ustunde yer alacagina, tamamen yerini aliyor.
Ek yazilimlarla ozelle$tirilmi$ mouse pointerlari buna neden olur, Windows'un varsayilan ayarlarina donerseniz sorun cozulecektir.
14. Crossbow/Bow kullanirken ati$ gercekle$medigi halde ok/bolt sayisi 1'den 0'a iniyor (Sadaktan yeni ok/bolt alip yerle$tirme animasyonu sirasinda).
15. Diger gruplarin aksine, Khergit gruplarindaki birey sayisi sizin levelinizla dogru orantili olarak degi$miyor. Dark Khergit partileri acikca etkilenirken, muhtemelen 'normal' Khergit partileri ve benzer partiler de etkileniyor (Vaegir, Swadian, bandit, pirate partileri duzgun, diger partiler onaylanmadi).
NOT: Bilgilerin cogu
http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,583.0.html ve
http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,11453.0.html adreslerinden alinmi$tir. Sik kar$ila$ilan diger sorunlarla birlikte ben de guncellemeye devam edecegim.